Пекуін, Анна

Ганна Хелен Пекуін ( англ. Anna Helene Paquin [Pkwɪn] , Рід. 24 липня 1982) - новозеландська кіно-і театральна актриса родом з Канади, володарка премії " Оскар "(1994) і номінантка на" Золотий глобус "за роль другого плану у фільмі" Піаніно "( вона стала однією з восьми актрис в історії світового кінематографа, які отримали цю нагороду за дебютну роль другого плану). Отримавши "Оскар" у віці 11 років, Ганна Пекуін стала другою (після Татум О'Ніл) наймолодшою ​​актрисою, зазначеної премією Американської кіноакадемії [1]. Лауреат премії "Золотий глобус" за головну роль у драматичному телесеріалі " Справжня кров " [2], і номінантка на премію " Еммі "за роль другого плану в телефільмі" Поховайте моє серце у Вундед-Ні ".


1. Ранні роки

Ганна Пекуін народилася в місті Вінніпег ( Канада) в родині шкільних вчителів. Батько Ганни Брайан Пекуін (нар. 1952) - вчитель фізичного виховання, канадець за походженням, мати Мері Пекуін - вчителька англійської мови [3]. У родині Ганна - молодша дитина, у неї також є старший брат Ендрю (нар. 1977), режисер і старша сестра Катя (нар. 1980), працює в політичній партії Green Party of Aotearoa New Zealand [4].

У чотири роки Анна разом із сім'єю переїхала до Нову Зеландію. До дев'яти років навчалася у школі Raphael House Rudolf Steiner School [5]. У 1994 році вступила до Hutt Intermediate School, провчившись там рік. Почавши середню освіту в коледжі Wellington Girls 'College, вона продовжила його в школі Windward School в Лос-Анджелесі, куди Ганна переїхала разом з матір'ю після її розлучення з батьком.

У серпні 2000 року Ганна вступила в Колумбійський університет, в якому провчилася всього один рік, відклавши навчання на час зйомок у кіно [6].


2. Кар'єра

2.1. 1993-1999: Ранній успіх

Актрисою Пекуін стала зовсім випадково. Режисер Джейн Кемпіон шукала маленьку дівчинку для ключової ролі в драмі " Піаніно ". Анна разом із сестрою вирушила на кастинг, про який прочитали в газеті. Кемпіон була дуже вражена дівчинкою, і Пекуін була обрана з 5000 претенденток на роль Флори Макграт [1] [7].

Джейн Кемпіон про пробах Анни на роль Флори:

"Я ледь не впала зі стільця коли вона почала. Вона розповіла довгу, неймовірно пристрасну історію, про те як Ада втратила голос, і їй повністю віриш. Рідко можна зустріти когось настільки ж юного і з такими акторськими здібностями" [7].

Оригінальний текст (Англ.)

"I almost fell off my chair when she began. She told this long, incredible passionate story about how Ada lost her voice, and you totally believed her. It is rare to find someone so young with such an instinct for performance."

Зйомки фільму "Піаніно" почалися в 1992 році. Партнерами Анни по знімальному майданчику були Харві Кейтель і Холлі Хантер. Роль Флори у фільмі містила найбільше тексту, так як за сюжетом їй доводилося забезпечувати контакт її німе матері з навколишнім світом. Для зйомок у цьому фільмі Ганні довелося навчитися говорити з шотландським акцентом. Виконання Анною цій ролі отримало захоплені відгуки і визнання критиків, фільм "Піаніно" був удосто трьох премій " Оскар ", у тому числі і в категорії" Краща жіноча роль другого плану ". Для всіх, і насамперед для самої Ганни, отримання нагороди стало великою несподіванкою. На церемонії нагородження, отримавши статуетку, одинадцятирічна дівчинка розгубилася і змогла вимовити мова тільки через 20 секунд [8].

Анна не планувала продовжувати кар'єру кіноактриси, але її запрошували на нові ролі в кіно, від яких вона відмовлялася. Тим не менш, вона підписала контракт з престижним агентством Вільяма Морріса ( англ. William Morris Agency ), Де вона знялася в трьох рекламних роликах для телефонної компанії MCI (зараз Verizon) [9]. Пізніше вона з'явилася в серії телевізійних рекламних роликів для Manitoba Telecom Systems [10].

У 1996 році Ганна знялася в телефільмі " Джейн Ейр "режисера Франко Дзеффіреллі - екранізації однойменного роману Шарлотти Бронте, де зіграла головну героїню в дитинстві. Також в цьому ж році актриса взяла участь у фільмі " Летіть додому ", де зіграла маленьку дівчинку, яка після смерті матері переїжджає до батька і знаходить розраду в турботі про осиротілих гусенят [11].

У 1998 році Ганна брала участь в англійській озвучці студією " Дісней "повнометражного аніме -фільму " Небесний замок Лапута "від режисера Хаяо Міядзакі, де її голосом заговорила головна героїня Сита.

Будучи підлітком, вона з'явилася в таких фільмах, як "На весіллі", " Амістад "," Переполох "," Прогулянка по Місяцю "," Це все вона "і" Лють ".


2.2. 2000 - наст. час: Продовження кар'єри

У 2001 році Ганна Пекуін дебютувала на сцені лондонського театру в постановці This Is Our Youth, також брала участь в постановках The Glory of Livin і Roulette У травні 2004 року Анна зіграла головну роль в небродвейской постановці п'єси The Distance from Here, отримавши номінацію на нагороду Drama Desk Award і нагороду Theatre World Award. У лютому 2005 року Ганна була зайнята в головній ролі постановки After Ashley.

Іншою важливою роллю в кінокар'єрі Ганни Пекуін стала роль Роуг - молодої дівчини зі здібностями мутанта в фантастичної трилогії про Людей Ікс, заснованої на коміксах Marvel Comics. Ганна знялася у всіх трьох фільмах про мутантів - " Люди Ікс "(2000)," Люди Ікс 2 "(2003) і" Люди Ікс: Остання битва "(2006), її партнерами по екрану стали Х'ю Джекман, Іен Маккеллен і Хеллі Беррі.

Ганна Пекуін в 2006 році

Влітку 2006 року Ганна закінчила зйомки в романтичній комедії "Синій штат", де вона також була виконавчим продюсером, надалі вона і її брат Ендрю заснували власну продюсерську компанію Paquin Films [12].

Також в 2006 році Ганна знялася в драмі " Маргарет ", яка вийшла в прокат в 2011 році.

У липні 2007 року Ганна була номінована на премію " Еммі "як краща актриса другого плану за роль вчительки Елейн Гудейл в телефільмі" Поховайте моє серце у Вундед-Ні ", заснованому на однойменному романі письменника Ді Брауна.

У 2009 році вийшов комедійний фільм жахів " Гаманець або життя "за участю Анни Пекуін. Також, в квітні, на американські телеекрани вийшов фільм" Хоробре серце Ірени Сендлер ". Ганна Пекуін зіграла в цьому фільмі роль знаменитої польської медсестри, яка врятувала 2500 єврейських дітей з Варшавського Гетто.


3. Особисте життя

З 21 серпня 2010 Ганна заміжня за актором Стівеном Мойер (нар. 1969), з яким вона зустрічалася 3 роки до їхнього весілля [13]. У подружжя є близнюки - син і дочка (нар. у вересні 2012) [14].

В 2010 Ганна зробила камін-аут в рекламному промо-ролику, заявивши, що вона є бісексуалку [15].


4. Фільмографія

Рік Фільм Оригінальна назва фільму Персонаж
1993 Піаніно The Piano Флора Макграт
1996 Джейн Ейр Jane Eyre Джейн Ейр в дитинстві
Летіть додому Fly Away Home Емі Елден
1997 На весіллі Member of the Wedding Френкі Аддамс
Амістад Amistad королева Ізабелла II
1998 Переполох Hurlyburly Донна
Небесний замок Лапута Castle in the Sky Сита
1999 Прогулянка по Місяцю A Walk On The Moon Елісон
Це все вона She's All That Маккензі Сайлер
Лють It's the Rage Аннабель Лі
2000 Люди Ікс X-Men Марі / Роуг
Знайти Форрестера Finding Forrester Клер Спенс
Майже знаменитий Almost Famous ПОЛЕКС Афродізія
2001 Солдати Буффало Buffalo Soldiers Робін Лі
2002 Темрява Darkness Регіна
25-а година 25th Hour Мері Д'Аннанціо
2003 Люди Ікс 2 X2 Марі / Роуг
2004 Стімбой Steamboy Джеймс Рей Стім
2005 Кальмар і кит The Squid and the Whale Лілі Торн
Жанна д'Арк Joan of Arc Жанна
2006 Люди Ікс: Остання битва X-Men: The Last Stand Марі / Роуг
2007 Мозаїка Mosaic Меггі Нельсон
Синій штат Blue State Хлоя Хемон
Поховайте моє серце у Вундед-Ні Bury My Heart at Wounded Knee Елейн Гудейл
2008 - 2013 Справжня кров True Blood Суки Стакхаус
2009 Гаманець або життя Trick 'r Treat Лорі
Хоробре серце Ірени Сендлер The Courageous Heart of Irena Sendler Ірена Сендлер
2010 День відкритих дверей Open House Дженні
Романтики The Romantics Ліла
2011 Крик 4 Scream 4 Рейчел
Маргарет Margaret Ліза Коен
The Carrier Кім
2012 Круглі відмінники Straight A's Катерина
Вільна візок Free Ride Христина
2014 Люди Ікс: Дні минулого майбутнього [16] X-Men: Days of Future Past Марі / Роуг

5. Нагороди та номінації

Нагорода Рік Категорія Фільм Підсумок
Оскар 1994 Краща жіноча роль другого плану Піаніно Перемога
Сатурн 2001 Кращий молодий актор або актриса Люди Ікс Номінація
2009 Краща телеактрисою Справжня кров Номінація
2010 Номінація
2011 Номінація
Blockbuster Entertainment Awards 2001 Улюблена актриса - Наукова фантастика Люди Ікс Номінація
Асоціація кінокритиків Чикаго 1994 Краща актриса другого плану Піаніно Номінація
2011 Краща актриса Маргарет Номінація
Еммі 2007 Краща жіноча роль другого плану в міні-серіалі або фільмі Поховайте моє серце у Вундед-Ні Номінація
Золотий глобус 1994 Краща жіноча роль другого плану - Кінофільм Піаніно Номінація
2008 Краща жіноча роль другого плану - міні-серіал, телесеріал або телефільм Поховайте моє серце у Вундед-Ні Номінація
2009 Краща жіноча роль в телевізійному серіалі - драма Справжня кров Перемога
2010 Номінація
Краща жіноча роль - міні-серіал або телефільм Хоробре серце Ірени Сендлер Номінація
Gotham Awards 2005 Кращий акторський ансамбль [17] Кальмар і кит Перемога
Премія Лондонського гуртка кінокритиків 2012 Актриса року Маргарет Перемога
Премія Асоціації кінокритиків Лос-Анджелеса 1993 Краща актриса другого плану Піаніно Перемога
Кінонагороди MTV 2001 Краща акторська команда [18] Люди Ікс Номінація
2004 Кращий поцілунокШоном Ешмор) Люди Ікс 2 Номінація
Премія Національної асоціації кінокритиків США 1993 Краща актриса другого плану Піаніно 3-е місце
Премія онлайн-асоціації кінокритиків 2001 Кращий акторський ансамбль [19] Майже знаменитий Перемога
Вибір народу 2010 Улюблена теледраматіческая актриса Номінація
Супутник 2008 Краща жіноча роль в телевізійному серіалі - драма Справжня кров Перемога
2009 Кращий акторський ансамбль Перемога
2010 Краща жіноча роль в телевізійному серіалі - драма Номінація
Screamfest 2009 Краща актриса жахів Перемога
Премія Гільдії кіноакторів США 2001 Найкращий акторський склад в ігровому кіно Майже знаменитий Номінація
2008 Краща жіноча роль у телефільмі або мінісеріалі Поховайте моє серце у Вундед-Ні Номінація
2010 Найкращий акторський склад в драматичному серіалі Справжня кров Номінація
Вибір підлітків 2003 Вибір фільму: Хімія Люди Ікс 2 Номінація
2009 Вибір зірки річного телесеріалу: Жіноча роль Справжня кров Номінація
2010 Номінація
Вибір актриси телесеріалу: Фентезі / Наукова фантастика Номінація
2011 Номінація
2012 Номінація
Молодий актор 1997 Краща молода актриса у фільмі Летіть додому Номінація
1998 Краща молода актриса в ТВ-/пілот-/мінісеріале На весіллі Номінація
2009 Краща молода актриса другого плану у фільмі Прогулянка по Місяцю Номінація
Молода зірка 1997 Краща молода актриса в драматичному фільмі Летіть додому Номінація
1999 Прогулянка по Місяцю Номінація

Джерело: [20]


Примітки

  1. 1 2 Crisell, Luke Rogue Star - nymag.com/movies/features/32118 / (Англ.) . New York Magazine (20 May 2007). Читальний - www.webcitation.org/65tZWQcxr з першоджерела 3 березня 2012.
  2. Nominations & Winners 2009 - www.goldenglobes.org/nominations/year/2008 (Англ.) . The Hollywood Foreign Press Association. Читальний - www.webcitation.org/65tZVnEdS з першоджерела 3 березня 2012.
  3. Anna Paquin Biography (1982 -) - www.filmreference.com/film/12/Anna-Paquin.html (Англ.) . filmreference.com.
  4. Election l Politicians 'wives, partners and girl / boyfriends ... - www.stuff.co.nz/national/politics/5889368/Hanging-out-with-the-political-Wags. stuff.co.nz (2011 [last update]). Читальний - www.webcitation.org/6BWBIqjDQ з першоджерела 19 жовтня 2012.
  5. X Patriate Anna Paquin - annapaquin.net/press/2003/nzherald /, The New Zealand Herald (May 2003).
  6. LaGambina, Gregg Інтерв'ю з Ганною Пекуін - www.avclub.com / content / interview / anna_paquin (Англ.) . The AV Club (3 April 2008). Читальний - www.webcitation.org/65tZXJgcR з першоджерела 3 березня 2012.
  7. 1 2 Anna Paquin's BIO - www.celebritybazar.com/anna_paquin/ (Англ.) . celebritybazar.com. Читальний - www.webcitation.org/65tZYN1Tb з першоджерела 3 березня 2012.
  8. Jeffrey Ressner I'D Like To Thank My Dog ... - www.time.com/time/magazine/article/0, 9171,980434,00. html (Англ.) . Time (4 April 1994). Читальний - www.webcitation.org/65tZYtnXb з першоджерела 3 березня 2012.
  9. Verizon and MCI Close Merger, Creating a Stronger Competitor for Advanced Communications Services - newscenter.verizon.com/press-releases/verizon/2006/page-29672197.html, New York: Verizon Communications (5 January 2006).
  10. Anna Paquin to be MTS's Celebrity Spokesperson Academy Award Winning Actor Stars in MTS Commercials Beginning Today - djuna.cine21.com/anna/27.html. Canada NewsWire (6 October 1997). Читальний - www.webcitation.org/6BWBNfGWN з першоджерела 19 жовтні 2012.
  11. Lambert, Pam Paquicking IT In - djuna.cine21.com/anna/07.html. People (16 April 1996). Читальний - www.webcitation.org/6BWBOVISL з першоджерела 19 жовтня 2012.
  12. Karina Halle Anna Paquin: filmmaker and risk-taker - www.ifilmalliance.com/newsevents/newsletter/newsletter26.php (Англ.) . ifilmalliance.com. Читальний - www.webcitation.org/65tZZg4GN з першоджерела 3 березня 2012.
  13. Silverman, Stephen M. Anna Paquin & Stephen Moyer Are Engaged! - Engagements, Anna Paquin, Stephen Moyer - www.people.com/people/article/0,, 20296172,00. html. People (5 August 2009). Читальний - www.webcitation.org/6BWBP6lBF з першоджерела 19 жовтня 2012.
  14. Michaud, Sarah Anna Paquin AND Stephen Moyer Welcome Twins - celebritybabies.people.com/2012/09/11/true-blood-anna-paquin-stephen-moyer-twins-born /. People (11 September 2012). Читальний - www.webcitation.org/6BWBQ9ZI6 з першоджерела 19 жовтня 2012.
  15. Singh, Anita. True Blood star Anna Paquin comes out as bisexual - (1 April 2010). Читальний - з першоджерела 4 квітня 2010.
  16. Твіттер / Bryan Singer: Very excited to welcome # annapaquin, @ ellenpage & @ shawnrashmore to # XMen # DaysofFuturePast - thank you @ BrettRatner for letting them live!
  17. Спільно з Джеффом Деніелс, Лорою Лінні, Джессі Айзенбергом, Оуеном Клайном і Уїльямом Болдуином.
  18. Спільно з Хеллі Беррі, Х'ю Джекманом і Джеймсом Марсденом.
  19. Спільно з Файруза Балк, Біллі Крудап, Патріком Фагітом, Філіпом Сеймуром Хоффманом, Кейт Хадсон, Джейсоном Лі, Френсіс Макдорменд, Ноа Тейлор.
  20. Awards for Anna Paquin - www.imdb.com/name/nm0001593/awards. IMDb.com. Читальний - www.webcitation.org/6BWBSe7v3 з першоджерела 19 жовтня 2012.