Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Пельтцер, Тетяна Іванівна


Фото

План:


Введення

Тетяна Іванівна Пельтцер (24 травня ( 6 червня) 1904, Москва, - 16 липня 1992, Москва) - радянська російська акторка театру і кіно. Народна артистка СРСР ( 1972). Лауреат Сталінської премії третього ступеня ( 1951).


1. Біографія

Тетяна Пельтцер народилася в Москві. По батьківській лінії, сім'я Пельтцер походила з зросійщених німців. Засновник династії, Наполеон Пельтцер, в 1821 році дев'ятнадцятирічним юнаком прийшов пішки в Росію з Рейнської області [1]. Батько - Йоганн Робертович (Іван Романович) Пельтцер був актором і все життя називав себе Іваном Романовичем. Мати - єврейка, дочка казенного рабина Києва. Аж до серпня 1914, поки не почалася Перша світова війна, в родині говорили виключно по-німецьки.


1.1. Перші кроки на сцені

Акторській майстерності Тетяна вчилася у свого батька, який ставив її перші спектаклі. На сцену вона вперше вийшла в дев'ять років у виставі " Камо грядеши "по Г. Сенкевичу в ролі Авдія, в трупі Н. Н. Синельникова в Катеринославлі. А за наступну акторську роботу - в "Дворянському гнізді" - вона вперше отримала гонорар. В одинадцять років блищить в ролі Серьожі у виставі "Анна Кареніна", але її шлях на сцену не був легким: актрисою вона стала без акторської освіти. З 1916 року - "актриса за наймом" в антрепризі Н. Н. Синельникова.


1.2. Початок акторської кар'єри

Професійну акторську діяльність Пельтцер початку в 1920 році в пересувному театрі Політуправління. Надалі служила в театрах Нахічевані (1920-1921), Єйська, Військово-Морського флоту (1921-1922), театру Комедії (колишній Театр Корша) (1922-1923) у Москві.

В 1923 була прийнята в трупу Театру МГСПС (нині Театр імені Мосради), але незабаром виключена з формулюванням "за профнепридатність" та деякий час вона підробляла друкаркою. [Джерело не вказано 98 днів]

Тетяна Пельтцер. 1920-і роки.

В 1927 Тетяна Пельтцер вийшла заміж за молодого німецького комуніста і філософа Ганса Тейблера і в 1930 році виїхала з чоловіком у Берлін, де працювала друкаркою в торговому представництві СРСР. Відомий режисер Ервін Пискатор, дізнавшись, що молода дружина Ганса Тетяна Тейблер - театральна актриса, запросив її в свою постановку "Інги" (по Глібову). Благополучна, забезпечене життя поза Росії виявилася все ж не для неї. Незважаючи на відсутність побутових труднощів, мовного бар'єру, Пельтцер розлучилася з чоловіком і повернулася до Москви, де повернула собі прізвище Пельтцер; але хороші відносини вони з Гансом підтримували все життя.

В 1931 знову стала актрисою Театру ім.Моссовета.

З 1934 року - друкарка на заводі АМО, де головним інженером працював її брат Олександр, триразовий рекордсмен СРСР в автомобільних гонках.

З 1936 року - актриса Ярославського драматичного театру імені Ф. Волкова; з 1937 - Московського обласного колгоспно-радгоспного театру в Москві.

З 1938 повернулася в Театр ім. Моссовета.


1.3. Московський театр мініатюр

З 1940 року Тетяна Пельтцер служила у Московському театрі мініатюр, де нарешті розкрився її талант. Вона грала майже всі - скетчі, сценки, вела концерти, заявила про себе як гострохарактерні актриса в ролях банщицею, молочниць, няньок і т. д. Багато пізніше, коли Пельтцер вже служила в " Ленкомі ", Марк Захаров в одному з інтерв'ю, говорячи про акторів, які навколо себе на сцені створюють особливу ауру, здатні захопити і "тримати зал", як Михайло Чехов, зауважив: "З наших, безумовно, Тетяна Іванівна Пельтцер". [Джерело не вказано 98 днів]

У 1946-1947 роках - актриса Театру-студії кіноактора.


1.4. Театр Сатири

З 1947 Тетяна Пельтцер служила в Московському театрі Сатири.

Справжня, всенародна популярність прийшла до виходом на екранізації кіноверсії вистави Театру Сатири " Весілля з приданим ", поставленого Борисом Равенскіх. Після ролі у фільмі "Солдат Іван Бровкін" вона отримала епітет "мати російського солдата", і в наступному фільмі про Бровкін її роль переписується спеціально, щоб стати однією з основних у фільмі.

У 1950 році закінчила Університет марксизму-ленінізму.


1.5. Театр " Ленком "

В 1977 Пельтцер перейшла в Театр ім.Ленінського комсомолу. Перехід був пов'язаний з Марком Захаровим, саме в його спектаклях, поставлених в Театрі Сатири, вона "створювала поле", "тримала зал".

Один з останніх вистав за участю Пельтцер - " Поминальна молитва ", де актриса грала практично без слів (позначалася жахлива для актора хвороба - втрата пам'яті).


2. Останні роки

У 1991 році провела у психіатричній лікарні ім. Ганнушкіна. [2]

Померла 16 липня 1992, похована в Москві на Введенському кладовищі поруч з батьком і братом - інженером-конструктором, випробувачем першого вітчизняного гоночного автомобіля "Зірка-1" Олександром Івановичем Пельтцер (1906-1975). [3] Тетяну Іванівну Пельтцер ховали в закритій труні.


3. Нагороди та премії


4. Пам'ять

  • 2009 - Документальний фільм телеканалу " Росія "" Драма Тетяни Пельтцер "(автор сценарію Карина Бєляєва, режисер Олександр Смирнов)
  • 2009 - Документальний фільм телеканалу " ТВ Центр "" Тетяна Пельтцер. Обережно. бабуся! "(автор сценарію Євген Пахоменко)

5. Театральні роботи

Театр Сатири

" Ленком "


6. Фільмографія

6.1. Акторські роботи

  1. 1943 - Вона захищає Батьківщину
  2. 1944 - Весілля - Дружина доктора
  3. 1945 - Прості люди - Плаксіна
  4. 1948 - Дорогоцінні зерна - Співробітниця редакції (стенографістка)
  5. 1949 - Щасливий рейс - бабуся Фені
  6. 1953 - Сеанс гіпнозу
  7. 1953 - Весілля з приданим - Ликера Василівна Похльобкіна
  8. 1954 - Приборкувач тигрів - Еммі Степанівна Воронцова
  9. 1954 - Велика сім'я - тітка Ліза
  10. 1954 - Атестат зрілості - Двірничка
  11. 1955 - Бахтіяр - Наталія Олексіївна, тітка Саші
  12. 1955 - Два капітана - Ніна Капітоновна
  13. 1955 - Солдат Іван Бровкін - Євдокія Макарівна Бровкіна
  14. 1955 - Максим Перепелиця - бабця, сусідка Максима
  15. 1956 - Медовий місяць - Віра Аркадіївна, медсестра
  16. 1958 - Іван Бровкін на цілині - Євдокія Макарівна Бровкіна
  17. 1958 - Не на своєму місці
  18. 1959 - Клишоногий друг
  19. 1959 - Повість про молодят - Варвара Василівна
  20. 1959 - Незвичайне подорож Ведмедики Стрекачева - Прибиральниця
  21. 1960 - Кінець старої Березівки
  22. 1960 - Перше побачення
  23. 1961 - Своя голова на плечах
  24. 1961 - Чортова дюжина - Надія Іванівна
  25. 1962 - Кінець світу
  26. 1962 - Яблуко розбрату - Дудукалка
  27. 1963 - Важкі діти
  28. 1963 - Хід конем - бабуся Альоші
  29. 1964 - Все для вас
  30. 1964 - Морозко - мати нареченого
  31. 1964 - Пригоди Толі Клюквина - Дарина Семенівна
  32. 1965 - Мандрівник з багажем - Пасажирка в автобусі
  33. 1965 - нуль три
  34. 1967 - Великі клопоти через маленького хлопчика - Бабуся
  35. 1968 - Як велить серце
  36. 1968 - Журавушка - Настасья
  37. 1968 - Сільський детектив - Глафіра Анискина
  38. 1968 - Кабачок "13 стільців" - пані Ірена
  39. 1970 - Пригоди жовтої валізки - Томина бабуся
  40. 1970 - Чортова дюжина
  41. 1971 - Молоді - Няня
  42. 1971 - Малюк і Карлсон, який живе на даху - фрекен Бок
  43. 1972 - Дванадцять місяців - Гофмейстеріни
  44. 1972 - Дивак з п'ятого "Б" - бабуся Ніни
  45. 1973 - Виконуючий обов'язки - Віра Борисівна
  46. 1973 - Прокинься і співай (телеспектакль)
  47. 197 ... - Терміново потрібен чарівник (телеспектакль)
  48. 1974 - Божевільний день, або Одруження Фігаро (Телевистава) - Марселіна
  49. 1974 - Аніскін і Фантомас - Глафіра Анискина
  50. 1974 - Великий атракціон - Ольховікова
  51. 1974 - Є у мене друг - бабуся
  52. 1974 - Маленькі комедії великого будинку, ТВ фільм-спектакль
  53. 1974 - Одіножди один - Матвіїха
  54. 1974 - Царевич Проша - Берта
  55. 1975 - Це ми не проходили - Надія Олексіївна, викладач педінституту
  56. 1975 - Єдина - Лікар-невропатолог
  57. 1976 - 12 стільців - Клавдія Іванівна, теща Вороб'янінова
  58. 1976 - Колискова для чоловіків - тьотя Таня
  59. 1976 - Ти - мені, я - тобі! - тітка Люба
  60. 1977 - Як Іван-дурник за дивом ходив - баба Варвара
  61. 1978 - І знову Аніскін - Глафіра Анискина
  62. 1978 - Особисте щастя
  63. 1978 - Здрастуй, річка
  64. 1979 - Троє в човні, не рахуючи собаки - міссісс Поппетс
  65. 1979 - Прийміть телеграму у борг - Півашіха
  66. 1980 - У матросів немає питань - Клавдія Михайлівна
  67. 1980 - Вам і не снилося ... - бабуся Ромки
  68. 1980 - Нічна подія
  69. 1980 - Дульсінея Тобоська - Тереса
  70. 1981 - Руки вгору! - Бабуся
  71. 1981 - Відставний кози барабанщик - бабка Агапа
  72. 1981 - Ослина шкура - Гравідана
  73. 1982 - Там, на невідомих доріжках ... - Баба-Яга
  74. 1982 - Не було печалі - мати Вадима
  75. 1983 - Карантин - Прабабуся
  76. 1983 - Племінник (короткометражний фільм)
  77. 1984 - І ось прийшов Бумба
  78. 1984 - Формула любові - Федосья Іванівна
  79. 1984 - Рудий чесний закоханий - Сова Ілона
  80. 1985 - Після дощику в четвер - Бабка на болоті
  81. 1985 - Особиста справа судді Іванової - Ганна Миколаївна (сусідка бабусі)
  82. 1985 - Як стати щасливим - Лідія Михайлівна, бабуся Ліди
  83. 1986 - Малявкин і компанія - Ганна Петрівна
  84. 1986 - Хто увійде в останній вагон
  85. 1988 - Раз, два - горе не біда! - Бабуся
  86. 1989 - Князь Удача Андрійович - Сусідка

6.2. Озвучування мультфільмів

  1. 1949 - Весняна казка
  2. 1961 - Ключ - Фея Тюльпіна
  3. 1963 - Три товстуни - Тітонька Ганімед
  4. 1971 - Без цього не можна - Качка
  5. 1975 - Незвичайний друг - Бабуся
  6. 1983 - Жив у бабусі козел - Бабуся Варварушка
  7. 1984 - Домовенок Кузя. Пригоди домовичка, 1-а серія - Баба-Яга
  8. 1984 - Зустрічайте бабусю - Бабуся
  9. 1985 - Чудо-дерево ("Весела Карусель", випуск 16) - Закадровий текст
  10. 1985 - Домовенок Кузя. Казка для Наташі, 3-я серія - Баба-Яга
  11. 1986 - Домовенок Кузя. Повернення домовичка, 4-я серія - Баба-Яга
  12. 1988 - Карпуша - Старуха

7. Бібліографія

  • Аросєва, О., Максимова, В. Без гриму. - М .: Центрполиграф, 2003. ISBN 5-9524-0272-0
  • Скороходов, Г. У пошуках втраченого. - М .: Рутена, 1999.
  • Московський театр Ленком. - М .: Центрполиграф, 2000.
  • Капков, С. Ці різні, різні особи. - М .: Алгоритм-книга, 2001.

Примітки

  1. Фабрикант, композитор, актриса: російська доля сім'ї Пельтцер - www.dw-world.de/dw/article/0,, 5823250,00. html. - Deutsche Welle, 21.07.2010
  2. Дмитро Гордон. Офіційний сайт - Легендарна "пані Моніка" Ольга Аросєва: "Раніше мені безумно Ален Делон подобався, і ми завжди з Пельтцер сперечалися: вона воліла Жан ... - www.gordon.com.ua/tv/olga-aroseva-2/
  3. Введенське кладовище - Vvedensky cemetry, Moscow - Information - www.vvedenskoe.pogost.info/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=0
  4. Пельтцер Татьяна Ивановна - Кіносозвездіе - авторський проект Сергія Ніколаєва - kinosozvezdie.ru / actors / peltcert / peltcert.html

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Агафонова, Тетяна Іванівна
Томашова, Тетяна Іванівна
Шмига, Тетяна Іванівна
Устинова, Тетяна Іванівна
Алексєєва, Тетяна Іванівна
Заславська, Тетяна Іванівна
Буланова, Тетяна Іванівна
Тетяна
Устинова, Тетяна
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru