Песець

(Звичайний) песець, або полярна лисиця [1] ( лат. Alopex lagopus ) - хиже ссавець сімейства псових, єдиний представник роду песців (Alopex). Невелике хижа тварина, що нагадує лисицю. Довжина тіла 50-75 см, хвоста - 25-30 см, висота в холці - 20-30 см. Середня маса тіла самця - 3,5 кг, максимальна - до 9 кг, самки - 3 кг. [2] [3] На відміну від лисиці, тіло в песця приземисте, морда укорочена; вуха закруглені, слабо виступають із зимової шерсті (це охороняє їх від обмороження). Назва виду - lagopus - в перекладі з греч. "заяча лапа": підошви лап у песців вкриті жорстким волоссям.

Єдиний представник сімейства псових, якому властивий виражений сезонний диморфізм забарвлення. За забарвленням розрізняють звичайного білого (взимку - чисто-білий, влітку - брудно-бурий) і блакитного песця. В останнього зимове вбрання темний: від пісочного і світло-кавового до темно-сірого з голубуватим відблиском і навіть коричневого зі сріблом. Блакитні песці зустрічаються у всіх популяціях, але на материку вони рідкісні, а на деяких островах, навпаки, переважають.

Весняна линька песців, як правило, починається в березні-квітні і триває до 4 місяців. Осіння - з вересня по грудень. Кращий хутро у песців буває в січні-лютому.


1. Поширення і підвиди

Песець поширений за Північним полярним колом, на узбережжі та островах Північного Льодовитого океану, в тундрової і лесотундровой зонах. У Росії це типовий представник фауни материкової тундри і лісотундри. Під час зимових кочівель песець заходить до півдня Фінляндії, південній частині Прибайкалля, низин Амура.

Утворює 7 підвидів. Настільки слабко виражена географічна мінливість обумовлена ​​великою рухливістю песця і постійним змішанням популяцій.


2. Спосіб життя і харчування

Типовими місцями проживання песця служать відкриті тундри з горбистим рельєфом. На піщаних сопках і берегових терасах він риє нори, складні підземні лабіринти з багатьма (до 60-80) входами. Нору песець риє в м'якому грунті в оточенні каменів (вони захищають вхід від розкопування великими хижаками) до рівня вічної мерзлоти, поглиблюючи її в міру того, як грунт відтає. Нори ніколи не бувають далі півкілометра від води. Відповідних місць для будівництва нір у тундрі мало, тому песці використовують їх роками, іноді протягом 15-20 років підряд, а з перервами - сотні і навіть тисячі років, так що деякі пагорби бувають суцільно зриті. Рідше песці селяться серед розсипів каменів або в купах плавця на узбережжі. Взимку песець нерідко задовольняється простим лігвом в снігу.

Песець всеїдний, до складу його корму входить близько 125 видів тварин і 25 видів рослин. Однак його основу складають дрібні гризуни, особливо лемінги, а також птиці. Живиться як викинутою на берег, так і добутої рибою, а також рослинною їжею: ягодами ( чорницею, морошкою), травами, водоростями ( морською капустою). Не відмовляється від падали. На узбережжі песець часто супроводжує білих ведмедів, і йому дістається частина м'яса убитих тюленів. Нарешті, він поїдає потрапили в капкани звірів, не роблячи виключення навіть для інших песців. Влітку запасає в лігві надлишки їжі на зиму.

У песця добре розвинені слух і нюх; дещо слабше - зір. Голос являє собою гавкати гавкіт.


3. Соціальна структура і розмноження

Як правило, ці звірі моногамні, хоча іноді (на Командорських островах) спостерігаються випадки полігамії. Типова сім'я песців складається з самця, самки, молодих самок з попереднього посліду і дитинчат поточного року. Зазвичай сім'ї живуть окремо, однак можуть селитися і колоніями по 2-3 сім'ї. Площа ділянки перебування сім'ї песців коливається від 2 до 30 км 2. Значну частину року песець проводить, кочуючи у пошуках їжі. До часу розмноження песці повертаються в ті місця, звідки відкочовує восени-взимку, і або займають готові нори, або викопують нові.

Тічка відбувається в березні-квітні і супроводжується бійками самців. Вагітність 49-57 днів; в посліді 7-12 і більше дитинчат (найбільше число серед хижаків). Самець разом із самкою піклується про потомство. Білі песці народжуються покриті темним, димчасто-бурим хутром, блакитні - майже коричневі. Очі відкриваються на 9-18 день; віком півроку досягають розміру батьків. Розмножуватися можуть вже на наступний рік, хоча повного розвитку досягають лише на другий рік (дуже рідко на перший).


4. Фактори, що впливають на чисельність

Песець в річній забарвленні

Чисельність песців схильна до різких коливань залежно від великої кількості кормів, (особливо лемінгів). Великий вплив на чисельність місцевих популяцій надають міграції. Щоосені безліч звірів, що населяють тундри, направляється уздовж морських узбереж і річкових долин на південь. Навесні песці поступово повертаються назад. В голодні роки ці переселення приймають особливо масовий характер. Багато хто з кочівних звірів гинуть.

Песця переслідують більш великі хижаки. На нього нападають лисиці, росомахи і вовки; молодих песців хапають орлани і білі сови. Молодняк часто гине від глистових інвазій, дорослі - від дікованія (вірусного арктичного енцефаліту тварин), рідше - від сказу.

Тривалість життя песців - 6-10 років.


5. Господарське значення

Песець - важливий промисловий звір, є джерелом цінного хутра; на півночі становить основу хутрового промислу. Особливо цінуються шкурки блакитного песця, який є також об'єктом клітинного розведення. На островах, оточених незамерзаючим морем, налагоджено полусвободное розведення - песці живуть на волі і по сигналу вдаються на корм до спеціальних пасток. Ферми для розведення песців маються на північних і середніх широтах Америки, Європи та Азії.

6. Систематика

Раніше песці виділялися в окремий рід Alopex Kaup. В даний час іноді включається в рід лисиць і вовків.

7. Підвиди


Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., 1984. - С. 94. - 10 000 екз.
  2. Alopex lagopus - www.mnh.si.edu/mna/image_info.cfm?species_id=2. North American Mammals. Smithsonian National Museum of Natural History. Читальний - www.webcitation.org/61ALqF3PR з першоджерела 24 серпня 2011.
  3. Arctic Fox / / Canids: Foxes, Wolves, Jackals and Dogs - www.carnivoreconservation.org / files / actionplans / canids.pdf / Claudio Sillero-Zubiri, Michael Hoffmann and David W. Macdonald. - IUCN, 2004. - С. 117. - 430 с. - ISBN 2-8317-0786-2