Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Петров, Андрій Павлович


фото

План:


Введення

Андрій Павлович Петров ( 2 вересня 1930, Ленінград - 15 лютого 2006, Санкт-Петербург) - радянський і російський композитор, автор опер, балетів, симфонічних творів, інструментальних концертів, естрадної музики, пісень і музики до численних кінофільмів і драматичних спектаклів.


1. Біографія

Народився 2 вересня 1930 в Ленінграді. Батько - Петров Павло Платонович (нар. 1903), хірург. Мати - Ольга Петрівна Вауліна (нар. 1902), художник. Під час Великої Вітчизняної війни разом з родиною був евакуйований в Сибір. В евакуації майбутній композитор захопився літературою, складав оповідання, сам їх ілюстрував і навіть почав писати роман. В 1944 повернувся в Ленінград. За словами Андрія Петрова, рішення стати композитором він прийняв в 1945 році під враженням від кінофільму "Великий вальс" про Йоганн Штраус. Закінчив музичне училище імені М. Римського-Корсакова ( 1945 - 1949), а потім Ленінградську державну консерваторію по класу композиції ( 1949 - 1954). Учень Ореста Олександровича Євлахова.

Дружина - Петрова Наталія Юхимівна ( 1931 нар.), журналіст. Дочка - Петрова Ольга Андріївна ( 1956 нар.), композитор, співавтор деяких творів Андрія Петрова.

Творчість Андрія Петрова дуже різноманітне. Йому належать як популярні мелодії до кінофільмів, музика до пісень і романсів, так і твори серйозної (академічної) музики - балети, опери, симфонії, інструментальні концерти. З 1955 року А.П. Петров був членом Спілки композиторів. Довгі роки він був головою правління Ленінградського відділення Союзу композиторів СРСР (1964-1991).

Помер 15 лютого 2006 року. Похований на Волковському кладовищі Санкт-Петербурга в музеї-некрополі " Літераторської містки " [1].


2. Творча діяльність

Творчість Андрія Петрова багатожанровій від пісень до великих симфонічних полотен, балетів, опер, інструментальних концертів. А багато вітчизняних фільми свого довгого екранної життям зобов'язані музиці Петрова.

Композитор заявив про себе відразу і яскраво симфонічної поемою "Радда і Лойко", виконаної у Великому Залі Ленінградської Філармонії, і пізніше балетом "Берег надії", який був поставлений у Театрі опери та балету ім. Кірова. Тут же відбулися прем'єри всіх його великих музично-сценічних творів.

Потім протягом багатьох років інтерес композитора зосередився на кіномузики та пісні. У короткий термін він став у цій галузі визнаним майстром, а створені для фільмів мелодії - "Людина-амфібія", "Я крокую по Москві", "Бережись автомобіля", "Блакитні міста", "Пісня про друга" - знайшли воістину всенародну популярність .

У 1967 році Петровим була складена і поставлена ​​оперета "Ми хочемо танцювати". Згодом він звертався до цього жанру, створюючи спільно з дочкою Ольгою Петровою мюзикли "Капітанська дочка" (для Бостонської консерваторії, США), "Синій птах" (Театр "Рок-опера"). Широке визнання композитору принесли його роботи для музичного театру, перш за все балет "Створення світу" за малюнками Ж. Еффеля. Цей балет поставлений на десятках вітчизняних і зарубіжних сцен, а оркестрові фрагменти з нього, об'єднані автором в сюїти, увійшли в постійний філармонічний репертуар.

Щодо пізно прийшов композитор до опери. У 1975 році їм була створена опера "Петро Перший". Потім пішли балет "Пушкін" і опера-феєрія "Маяковський починається". Три цих твори утворюють музично-сценічний цикл, присвячений великим синам Росії.

І знову - симфонічні опуси: Скрипковий концерт, фантастична симфонія "Майстер і Маргарита", Фортепіанний концерт. І знову - пісні, естрадні п'єси, кіномузика: звучать фрагменти з фільмів " Службовий роман "," Осінній марафон "," Жорстокий романс "," Про бідного гусара замовте слово ", телесеріалу" Петербурзькі таємниці "отримали широке розповсюдження.

Дуже різні, що відобразили світлі і драматичні сторони дійсності, твори Андрія Петрова разом утворюють якесь органічне ціле. Сміливі, часом сміливі задуми композитор втілює в тонкому рівновазі нового і традиційного так, що ці твори стають надбанням широкого кола слухачів, глядачів.


3. Основні твори

1. Твори для музичного театру

1959 Берег надії, балет
1967 В ритмі серця, ("Ми хочемо танцювати"), мюзикл.
1971 Створення світу, балет.
1975 Петро Перший, музично-драматичні фрески (опера).
1978 Пушкін. Роздуми про поета, балет.
1983 Маяковський починається, опера-феєрія.
1987 Майстер і Маргарита, балет.
2001 Капітанська дочка, мюзикл.

2. Оркестрові і вокально-оркестрові твори

1954 Радда і Лойко, симфонічна поема.
1966 Поема (Пам'яті загиблих в роки блокади Ленінграда).
1968 Перший сюїта з балету "Створення світу".
1969 Друга сюїта з балету "Створення світу".
1972 Петро Перший, вокально-симфонічні фрески (ораторія).
1975 Третя сюїта з балету "Створення світу".
1977 Пушкін, вокально-поетична симфонія.
1983 Концерт для скрипки з оркестром.
1985 Майстер і Маргарита, симфонія-фантазія.
1987 Концертіно-Буфф для камерного оркестру.
1988 Романтичні варіації для симфонічного оркестру.
1989 Концерт для фортепіано з оркестром.
1990 Русь дзвонова для симфонічного оркестру.
1995 Час Христа, симфонія з хором.
2000 Блискучий Санкт-Петербург, музика для симфонічного оркестру.
2002 Вуличні мелодії в смокінгах, симфонічні транскрипції мелодій з кінофільмів. Сюїта.
2005 Прощання з ... для симфонічного оркестру.

3. Камерні вокальні та інструментальні твори

1956 Прості пісні, вокальний цикл.
1961 П'ять веселих пісень.
1969 Патетічесая поема.
1987 Memoria для скрипки і камерного ансамблю.
1993 Струнний квартет.
1998 Я крокую по Бродвею, п'єса для контрабаса та фортепіано.

4. Музика до драматичних спектаклів

Бегущая по волнам.
Життя Сент-Екзюпері.
Болдинская осінь.
Легенда про Уленшпігеля.
Вишневий сад.
Бесіди з Сократом.
Гамлет. Отелло.
Три сестри.
Ромео і Джульєтта.
Яма.
Шут Балакірєв.

4. Премії


5. Нагороди та звання


6. Фільмографія

Андрій Петров написав музику до більш ніж 80 кінофільмів :

  1. 1961 - Людина-амфібія
  2. 1962 - Третій тайм
  3. 1962 - Шлях до причалу
  4. 1963 - Два неділі
  5. 1963 - Я крокую по Москві
  6. 1964 - Зайчик
  7. 1965 - Тридцять три
  8. 1966 - Стережись автомобіля
  9. 1967 - Його звали Роберт
  10. 1967 - Попутного вітру, "Синій птах"!
  11. 1968 - Зигзаг удачі
  12. 1968 - Стара, стара казка
  13. 1970 - Увага, черепаха!
  14. 1970 - Мій добрий тато
  15. 1971 - Старики-розбійники
  16. 1972 - Приборкання вогню
  17. 1973 - Зовсім пропащий
  18. 1976 - Синя птиця
  19. 1977 - Білий Бім Чорне вухо
  20. 1977 - Службовий роман
  21. 1979 - Гараж
  22. 1979 - Осінній марафон
  23. 1980 - Про бідного гусара замовте слово
  24. 1981 - Кільце з Амстердама
  25. 1982 - Вокзал для двох
  26. 1982 - Сонячний вітер
  27. 1984 - Жорстокий романс
  28. 1985 - Батальйони просять вогню
  29. 1986 - Остання дорога
  30. 1987 - Забута мелодія для флейти
  31. 1989 - Шляхетний розбійник Володимир Дубровський
  32. 1989 - Бродячий автобус
  33. 1989 - З життя Федора Кузькіна
  34. 1991 - Небеса обітовані
  35. 1992 - Дивні чоловіки Семенової Катерини
  36. 1993 - Балерина
  37. 1993 - Настя
  38. 1993 - Передбачення
  39. 1993 - Сірі вовки
  40. 1994 - 1995 - Петербурзькі таємниці
  41. 1996 - Привіт, дурили!
  42. 1997 - Царевич Олексій
  43. 1998 - Хрустальов, машину!
  44. 2000 - Старі шкапи
  45. 2000 - Місяцем був повний сад
  46. 2003 - Бідний, бідний Павло
  47. 2003 - Ключ від спальні
  48. 2005 - Столипін ... Невивчені уроки
  49. 2007 - Світло мій

7. Пам'ять

7.1. Всеросійський конкурс композиторів імені Андрія Петрова

Конкурс композиторів проводиться щорічно на початку осені. Початок конкурсу - в день народження композитора, 2 вересня.
Засновники: Філармонічне суспільство і Спілка композиторів Санкт-Петербурга, Російське авторське товариство і фонд "Петербурзьке спадщина і перспектива".
Журі: Голова - композитор Андрій Ешпай.

Перший конкурс пройшов у рамках фестивалю "Почесні громадяни Санкт-Петербурга" і почався на Літераторських мостках Волковського цвинтаря опівдні 2 вересня 2007. На могилі Петрова відкрито надгробний пам'ятник, а в той же день на території Петропавлівської фортеці пройшов концерт пам'яті композитора. Урочисте відкриття конкурсу відбулося у Великому залі Філармонії імені Дмитра Шостаковича. Нагородження лауреатів та дипломантів, а також фінальний гала-концерт відбулися 9 вересня 2007 [4].


7.2. Сад Андрія Петрова

Сад Андрія Петрова
  • На Каменноостровском проспекті в Санкт-Петербурзі між будинками 26-28 та 32 створено Сад Андрія Петрова. Ця ділянка, в 1990-і роки вважався будівельної лакуни і в 2001 призначений під забудову [5], був озеленена силами городян при особистій участі композитора [6]. 29 січня 2007 скверу присвоєно ім'я Андрія Петрова [7]. В 2008 сквер реконструйований і упорядкований (за участю Наталії Юхимівни Петрової, вдови композитора; автор архітектурної концепції скверу А. А. Трумм), в сквері розмістилися фонтан і скульптурна композиція "Перша скрипка" - 8 скульптур, що символізують місію композитора. На цьому майданчику будуть проводитися концерти, фестивалі, музичні конкурси [8]. Офіційне відкриття саду після впорядкування відбулося 27 червня 2008 [9]; офіційне відкриття скульптурної композиції - 2 вересня 2008 [10].

7.3. Музична школа імені Андрія Петрова

23 квітня 2007 однієї з найстаріших музичних шкіл Санкт-Петербурга - освітній установі "Санкт-Петербурзька дитяча музична школа № 2" - присвоєно ім'я Андрія Петрова [11].

7.4. Стипендія імені Андрія Петрова

22 травня 2007 Постановою Уряду Санкт-Петербурга заснована стипендія імені Андрія Петрова. Дві таких стипендії призначатимуться студентам державних освітніх установ вищої і середньої професійної освіти, що ведуть підготовку фахівців у галузі музичного мистецтва [12].

7.5. Книги

У 2010 році в Санкт-Петербурзі видана книга "Ваш Андрій Петров. Композитор у спогадах сучасників". Книга, що вийшла до 80-річчя від дня народження почесного громадянина Санкт-Петербурга, написана на основі більш п'ятдесяти зустрічей і бесід автора-упорядника, оглядача ИТАР-ТАСС Олега Сердобольского з друзями, творчими соратниками, колегами і родичами композитора. Видання удостоєно премії "Золоте перо-2010". [13]

7.6. Різне

Ім'ям Андрія Петрова названа мала планета.

У Санкт-Петербурзькому Гуманітарному університеті профспілок концертно-театральний зал носить ім'я Андрія Петрова.

Примітки

  1. Могила А.П. Петрова на Волковському кладовищі СПб - volkovka.ru/nekropol/view/item/id/4/catid/4
  2. Указ Президента РФ від 2 вересня 2005 р. № 1030
  3. Указ Президента РФ від 29 серпня 2000 р. № 1592
  4. "Конкурс композиторів заснований в Санкт-Петербурзі" - www.kommersant.ru/doc-rss.aspx?DocsID=799764 газета Коммерсант, № 156 (3732) від 30.08.2007 - www.kommersant.ru/daily.aspx?date=20070830
  5. Розпорядження Губернатора Санкт-Петербурга В. А. Яковлева № 171-р від 13.02.2001 року.
  6. Єрофєєв А. З ним не страшна біда ... Чи захистить старовинний сквер від знищення ім'я Андрія Петрова? - www.spbvedomosti.ru/print.htm?id=10236952 @ SV_Articles / / Санкт-Петербурзькі відомості, № 106 від 15.06.2006.
  7. Постанова Уряду Санкт-Петербурга від 29.01.2007 № 77 про Саде Андрія Петрова. - www.law7.ru/base33/part5/d33ru5245.htm
  8. Геннадієм Ю. Музика Петрова в сквері імені Петрова - spbdnevnik.ru /? show = article & id = 4029 / / "Петербурзький щоденник", № 35 (195), 8 вересня 2008.
  9. На Петроградке відкрився сквер Андрія Петрова - www.spbtv.ru/new.html?newsid=1157 / / "Петербурзький годину", 5 канал - Санкт-Петербург, 27.06.2008; Сквер Андрія Петрова відкритий у Санкт-Петербурзі - www.gazeta .ru/news/culture/2008/06/27/n_1236318.shtml / / Газета.ru, 27.06.2008.
  10. Сквер імені Андрія Петрова прикрасили скрипки - www.gov.spb.ru / press / foto / a_petrov
  11. Протокол засідання топонімічної комісії № 18 від 23.04.2007 р. - www.spbculture.ru / protokolT.html
  12. Щоб і студенти пам'ятали ... - www.spbvedomosti.ru/print.htm?id=10242573 @ SV_Articles / / Санкт-Петербурзькі відомості, № 092 від 23.05.2007
  13. Про книгу "Ваш Андрій Петров. Композитор у спогадах сучасників" - spbgoldpen.ru/about-gp/zp2010/uchastniki/962-12/812-07

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Петров, Костянтин Павлович
Петров, Павло Павлович
Петров, Андрій
Петров, Микола Павлович (учений)
Петров, Андрій Олексійович
Петров, Андрій Євгенович
Петров, Микола Павлович (генерал-майор)
Зенков, Андрій Павлович
Хохряков, Андрій Павлович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru