Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Погудин, Олег Євгенович



План:


Введення

Олег Євгенович Погудин (р. 22 грудня 1968, Ленінград) - російський музикант, виконавець російських романсів, доцент, заслужений артист Росії (2004) [1].


1. Біографія

Музична діяльність Олега Погудін почалася в 1979 - 1982 роках в дитячому хорі Ленінградського радіо і телебачення під керуванням Ю. М. Славнітского, в якому він відразу ж став одним із солістів [2]. До цього часу відносяться перші виступи юного співака на великих концертних майданчиках (БКЗ "Жовтневий", Великий зал Філармонії ім. Д. Шостаковича, Державна Академічна Капела ім. М. Глінки), а також перші записи на радіо і телебаченні [3]. Архівні записи тих років О. Погудін (згідно з "Енциклопедії Кирила і Мефодія") "... донині транслюються по петербурзькому радіо, вражаючи слухачів чистотою голосу і рівнем виконавської майстерності 'пітерського Робертіно Лоретті '" [2].

Після закінчення школи Олег Погудин мріяв вступити в Ленінградську консерваторію, але шістнадцятирічному юнакові порадили почекати поки зміцніє голос і прийти пізніше. Не бажаючи чекати, в 1985 він став студентом акторського факультету (майстерня А. Н. Куніцина) Ленінградського державного інституту театру, музики і кінематографії ім.Н. К. Черкасова. Тут Погудин продовжував серйозно займатися вокалом, і його дипломною роботою став моноспектакль, в якому автор виконував пісні з репертуару Олександра Вертинського, причому "не копіював манеру співу знаменитого російського шансоньє, а шукав свої виразні вокальні фарби, інтонації, акценти" [4]. Пройшовши в 1989 стажування в Театральному центрі ім. Юджина О'Ніла (Eugene O'Niel Theater Center), в США [3] (по лінії Американського Національного театрального інституту), Погудин взяв участь у заключному музичному поданні на сцені Лінкольн-центру в Нью-Йорку. В 1990 він закінчив СПбГАТІ, отримавши диплом з відзнакою [2].

В 1990 Погудин представив публіці оригінальну програму "Я - артист!" по пісням А. Н. Вертинського. Тоді ж він став актором Санкт-Петербурзького АБДТ ім.Горького, на сцені якого працював аж до 1993 року. В 1991 вийшов перший великий диск О. Погудін "Зірка Любові". Рік по тому на запрошення Шведського культурного центру він провів два концертні тури по Швеції, з великим успіхом виконуючи російські романси та народні пісні, вважається, що саме Швеція дала "молодому виконавцю співочу путівку в життя" [2]. З 1993 року Погудин присвячує себе виключно концертної діяльності - як у Росії, так і за кордоном, постійно працюючи на регіональних радіо-і телестудіях.

Протягом 1993 - 1996 роках на РТР вийшли десять музичних фільмів з його участю, шість з яких - "Жайворонок" (1993), "Зірка Любові" (1994), "Поговоримо про дивацтва любові" (1994), "Циганський романс" (1995), "Російська пісня і старовинний романс "(2-х частинах, 1995-96) - були присвячені безпосередньо його творчості [3]. У 1997 році Олег Погудин став лауреатом фестивалю "Глас Ангельський Росії" і був удостоєний нагороди "Ангел сурмачів", в 1999 році отримав "Царськосельський художню премію, у 2002 році - премію" Тріумф ". В кінці 2004 року йому було присвоєно звання заслуженого артиста Російської Федерації [3].

У 2005-2006 роках Олег Погудин був ведучим програми "Романтика романсу" на каналі " Культура ". З 2004 року він - викладач, а з 2007 року - доцент кафедри Естради та музичного театру Санкт-Петербурзької Академії театральних мистецтв. За участю Погудін на сцені Навчального театру були поставлені вистави" Голосу минулого століття "," Червоні вітрила "," Дорога без кінця ", що стали помітними подіями петербурзької театрального життя [3].

У репертуар артиста входить понад п'ятисот пісень і романсів. Основні концертні програми: Російська старовинний міський романс, класичний російський романс, народна пісня; військові пісні; пісні, романси, вокальні твори зарубіжних авторів. Особливе місце в творчості артиста займають монографічні програми, присвячені пам'яті відомих виконавців вітчизняної естради: А. Н. Вертинського, Б. Ш. Окуджави, П. К. Лещенко [5].

У 2000-х роках особливу увагу артиста було зосереджено на роботі над серією концертів і записів під назвою "Русскому Генію", мета якої - втілити на сцені і в записі твору камерного вокального жанру на вірші російських поетів XIX - початку XX ст. В рамках цієї програми проходить постійне співробітництво з літературними музеями Росії, як то: Державний музей-заповідник А. С. Пушкіна "Михайлівське", музей-садиба Л. Н. Толстого - Ясна Поляна, музей-садиба А. С. Грибоєдова - Хмеліта та ін [4]


2. Дискографія

  • 1991 - вінілова платівка "Зірка кохання" на фірмі "Мелодія"
  • 1993 - лазерний диск "Жайворонок"
  • 1994 - магнітний альбом "Романс"
  • 1996 - лазерний диск "Я збережу слова любові"
  • 1997 - магнітний альбом "Пісні ієромонаха Романа"
  • 1997 - лазерний диск "Бірюзові, Злати колечка"
  • 1997 - лазерний диск із серії "Русскому Генію" "Лермонтов Том I. Молитва"
  • 1998 - лазерний диск "Можна мені Вас тихенько любити ..." пісні Олександра Вертинського
  • 2001 - лазерний диск "Панахида кришталева" пісні Олександра Вертинського, частина друга.
  • 2001 - лазерний диск "Елегія. Концерт"
  • 2002 - лазерний диск "Я клянуся, що це кохання було ..." пісні Булата Окуджави
  • 2005 - лазерний диск "Вибране, том I"
  • 2006 - лазерний диск "Російський романс. Частина I"
  • 2006 - лазерний диск "Російський романс. Частина II"
  • 2007 - лазерний диск "Песнопения ієромонаха Романа "
  • 2007 - лазерний диск "Пісні Великої Війни"
  • 2008 - лазерний диск "Народна пісня. Частина I"
  • 2008 - лазерний диск Радянська лірична пісня "Любов залишиться ..."
  • 2009 - DVD "Вибране. Концерт"
  • 2010 - лазерний диск "... твоє легко дотик ..." Романси російських композиторів XIX століття.
  • 2011 - лазерний диск "Любов і розлука" Пісні Ісаака Шварца

3. Нагороди

  • В 1997 удостоєний звання "Глас Ангельський Росії" і нагороди "Ангел сурмачів".
  • В 1999 лауреат Царськосельській мистецької премії "За осягнення душі російського романсу"
  • В 2002 удостоєний премії "Тріумф" [4] [6].
  • В 2003 нагороджений медаллю "В пам'ять 300-річчя Санкт-Петербурга".
  • В 2004 нагороджений суспільним орденом Св. Благовірного Великого князя Олександра Невського.
  • У 2004 році вручена медаль і присвоєно звання лауреата Третього Всеросійського конкурсу премії "Кришталева троянда" Віктора Розова під девізом "За внесок у вітчизняну культуру" (за нові концертні програми 2002-2004 років).
  • В 2004 присвоєно почесне звання " Заслужений артист Російської Федерації " [1].
  • В 2005 нагороджений ювілейною громадської Пушкінській медаллю "Ревнителеві освіти. В пам'ять 200-річчя А. С. Пушкіна".
  • В 2009 нагороджений срібною медаллю святого першоверховного Апостола Петра.
  • У 2009 році нагороджений пам'ятною медаллю "Митрополит Лавр" (Військова православна місія) [7].

Примітки

  1. 1 2 Почесне звання присвоєно указом № 1611 від 27 грудня 2004 року року - www.rg.ru/2004/12/29/ukaz.html
  2. 1 2 3 4 Погудин, Олег Євгенович - www.megabook.ru/Article.asp?AID=662587. Енциклопедія Кирила і Мефодія. Статичний - www.webcitation.org/65lfOIeFI з першоджерела 27 лютого 2012.
  3. 1 2 3 4 5 Біографія на офіційному сайті О. Погудін - www.pogudin.ru/biography/. www.pogudin.ru. Статичний - www.webcitation.org/65lfPMuJW з першоджерела 27 лютого 2012.
  4. 1 2 3 Олег Погудин - www.tvkultura.ru/news_print.html?id=80050&cid=382. www.tvkultura.ru. Статичний - www.webcitation.org/65lfQnOpz з першоджерела 27 лютого 2012.
  5. Олег Погудин: Романс жорстоко мстить за себе - www.pogudin.ru/publications/34.html. Олег Погудин (22 вересня 2006). Статичний - www.webcitation.org/65lfQ7j4p з першоджерела 27 лютого 2012.
  6. Гроші Березовського розділили на п'ятьох - Культура - GZT.RU - www.gzt.ru/culture/2002/12/04/155636.html
  7. Пам'ятна медаль "Митрополит Лавр". - 19 Квітня 2009 - Військова Православна Місія - missia.ucoz.ru/news/2009-04-19-77

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Меньшиков, Олег Євгенович
Ян, Давид Євгенович
Котельников, Гліб Євгенович
Потєхін, Олексій Євгенович
Фортів, Володимир Євгенович
Бовін, Олександр Євгенович
Григор'єв, Оле Євгенович
Захаров, Володимир Євгенович
Жуков, Сергій Євгенович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru