Принц Бастер

Сесіл Бустаманте Кемпбелл, більш відомий як Принц Бастер (Prince Buster), а також відомий під своїм мусульманським ім'ям Мухаммед Юсеф Алі (Muhammed Yusef Ali), народився 24 травня 1938 в місті Кінгстон, Ямайка. По праву значимий діяч в ска і рокстеді музиці.


1. Ранні роки

В юності Сесіл займався боксом і подавав великі надії в цьому виді спорту. Також він цікавився музикою і до 1959 року розпочав виконувати соло з командою однодумців по нічних клубах Кінгстона. І один з його проектів виявився успішним завдяки популярним у ті роки на Ямайці пересувним музичним установкам ( sound system), де він за сумісництвом підробляв викидайлом. Саме там Сесіл і отримав прізвисько Принц Бастер, під яким він згодом і став знаменитий.

2. Музична кар'єра

У 1960 році Принц Бастер записав з Folkes Brothers сингл "Oh Carolina" на лейблі Wild Bells. Композиція моментально стала хітом на Ямайці. З 1963 Принц Бастер записав сотні пісень на Британському лейблі Blue Beat Records, які внесли, безсумнівно, величезний внесок у розвиток музики ска. Пісні "Al Capone" (# 18, 1967) і "Whine And Grine" (# 21, 1998) навіть побували в Британському чарті. Після приходу до Сесілія популярності, він відвідав з турне Англію, де у 1964 році його навіть запросили взяти участь в одному популярному вечірньому телешоу.

До кінця 1970 року у Принца Бастера з'явилися серйозні фінансові проблеми, його підприємства були в занепаді. Але на його щастя ска музика переживає черговий підйом популярності в Британії. У 1979 році група Madness, названа на честь однієї з пісень Бастера, переспівують кілька його пісень. Одна з них, "One Step Beyond", досягла 10 місця в чартах Великобританії. Інтерес до Принцу Бастер знову виріс і він почав отримувати непогані гонорари. Його пісні переспівували такі групи як The Specials, The Beat і Madness. Так само його старі пісні були перевидані і користувалися високим попитом у аудиторії.

У 1989 році Принц Бастер записав 12 дюймовий сингл "Stack O Lee" з Лондонською ска-блюз групою The Trojans на лейблі Gaz's Rockin 'Records. Платівка була випущена обмеженим тиражем і розпродалася протягом тижня.

Зараз Принц Бастер живе в Майамі, Флорида. Протягом останніх декількох років він з'являвся на кількох фестивалях, включаючи в 2002 році "Legends Of Ska" фестивалі в Торонто і в 2006 році на фестивалі "Boss Sounds Reggae Festival" в Ньюкасл-апон-Тайн. В кінці 2008 року Принц Бастер виступав на одній сцені "Gaz's Rockin 'Blues" з The Trojans.

5 вересня 2009 Принц Бастер повинен був дати концерт в Лондоні, але 24 серпня 2009 виступ було скасовано.


3. Дискографія

  • I Feel The Spirit (1963)
  • Fly Flying Ska (1964)
  • It's Burke's Law (1965)
  • Pain In My Belly (1965)
  • Ska-Lip-Soul (1965)
  • What A Hard Man Fe Dead (1967)
  • Prince Buster On Tour (1967)
  • Judge Dread Rock Steady (1967)
  • Ten Commandments - RCA (1967)
  • Wreck A Pum Pum (1968)
  • Tutti Frutti - Melodisc (1968)
  • FABulous Greatest Hits - FAB (1968)
  • The Outlaw - Blue Beat (1969)
  • 15 Oldies but Goodies - FAB
  • Big Five - Melodisc (1972)
  • The Message-Dub Wise - FAB / Melodisc (1972)
  • Dance Cleopatra Dance - Blue Elephant (1972)
  • Chi Chi Run - FAB (1973)
  • She Was A Rough Rider (1978)
  • Sister Big Stuff - Melodisc (1976)
  • Jamaica's Greatest - Melodisc
  • Subliminal Reaction - Subliminal Reacton
  • FABulous Greatest Hits - 1963-1981 - Sequel (1993)
  • The Original Golden Oldies Volume 1 (1998)
  • The Original Golden Oldies Volume 2 (1999)
  • The King of Ska (2002)
  • Prince of Peace: Prince Buster with Determinations Live in Japan (2003)

4. Позиції в Британському Топ-20

Дата Назва пісні Максимальне місце Тижнів в чарті
23 лютого 1967 "Al Capone" # 18 13
4 квітня 1998 "Whine and Grine" # 21 3