Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Притча про десять дів



Мудрі й нерозумні діви
( Петер Йозеф фон Корнеліус, ок. 1813)

Притча про десять дів - одна з притч Ісуса Христа, що приводиться в Євангелії від Матвія :

Тоді Царство Небесне буде подібне до десяти дів, що побрали каганці свої, вийшли назустріч женихові. З них п'ять було мудрих і п'ять нерозумних. Нерозумні ж, узявши каганці, не взяли із собою оливи. Мудрі ж, разом із своїми набрали оливи в посудинки своїх. І як наречений забарився, то задрімали всі і поснули. А опівночі крик залунав: Ось молодий, виходьте назустріч йому. Тоді встали всі ті діви, і каганці свої наготували. Нерозумні ж сказали до мудрих: Дайте нам вашої оливи, бо наші каганці ось гаснуть. А мудрі відповідали: Щоб, бува і у нас і у вас, підіть краще до продавців, і купіть собі. Коли ж пішли вони купувати, прийшов жених, і готові ввійшли з ним на шлюбний бенкет, і замкнені двері потім прийшла й решта дів і казала: Господи! Господи! відчини нам. Він же сказав їм у відповідь: істинно кажу вам: не знаю вас. Тож пильнуйте, бо не знаєте ні дня, ні години, коли прийде Син Людський.

Шлюбний бенкет був обраний для прикладу як зрозуміле сучасникам Ісуса захід. За стародавнім східним звичаєм наречений у супроводі своїх рідних і друзів приходив в будинок нареченої, а так як це зазвичай відбувалося вночі, то подруги нареченої, не знаючи точного часу прибуття нареченого, запасалися ламповим маслом і чекали учасників торжества. Після приходу нареченого двері будинку закривалися, підписувався шлюбний договір і починався весільний бенкет. [1]

Страшний суд і притча про десять дів
(Невідомий фламандський художник, середина XV століття)

Богословське тлумачення

Феофілакт Болгарський пише, що "під чином дев Господь пропонує притчу про милостиню". [2] Він відзначає, що хоча дівоцтво є високою чеснотою, але "грошолюбство - пристрасть не неминуча і не природна". На його думку, сон дів означає фізичну смерть людини, а прихід нареченого символізує друге пришестя Ісуса. Світильники він називає людськими душами, яким потрібний ялин, тобто милостиня. У відношенні нерозумних дів Феофілакт говорить, що "вони пішли до продавців, щоб купити єлею, означають те, що вони в душі своїй звернулися до бідних і стали роздумувати про те, яке добре діло - милостиня і як вони за своїм божевілля грішили проти цієї чесноти ". Коли ж вони повернулися і побачили зачинені двері, то це, за його тлумаченням, означає, що після смерті вже немає часу для покаяння.

Євфимій Зігабен зазначає, що відмова мудрих дів дати ялин нерозумним викликаний тим, що "ніхто власною чеснотою тоді не допоможе іншому. Ледь буде достатньо її для порятунку самого себе, так як багато в чому грішить людина, навіть вельми доброчесний. Дивись, як мудрі навіть там виявляють милосердя: вони бажали б дати нерозумним, але не можуть ". [3]

Аверкій (Таушев) пише, що розсудливі діви це "всі істинні християни, завжди готові зустріти Господа, що мають при своїй чистій і щирій вірі і добрі справи (єлей)", а нерозумні - "християни по імені, безтурботні, що не мають чеснот". [4]


Притча у православному богослужінні

Притча про десять дів (мініатюра з Россанского Євангелія)

Притча про десять дів читається в складі всієї 25 глави Євангелія від Матвія на літургії Передосвячених Дарів у Великий вівторок. Ремінісценцією цієї притчі є тропар, триразово співаючих після Шестипсалм'я на утрені Великих понеділка, вівторка і середовища :

Ось Жених гряде опівночі, і блажен раб, егоже знайде пильнує: недостойний же паки, егоже знайде унивающа. Стережися убо душе моя, не сном обтяжити, та не смерті віддана будеши, і Царства поза затвориша, але збудися взиваючи: Свят, Свят, Свят єси, Боже, Богородицею помилуй нас.
Чертог Твій Вижде Спасе мій, прикрашений, і одягу не імам, та вніду сморід: просвіти вбрання душі моєї Светодавче, і спаси мене.

Переклад

Ось, Жених (тобто Христос) приходить опівночі. Блаженний той раб, якого Він знайде бодрствующим, і недостойний той, якого Він знайде сумуйте. Будь уважною, душе моя, щоб не бути обтяженою сном, бути відданою смерті і залишитися за зачиненими дверима Царства. Але встань, волаючи: Свят, свят, свят єси Боже, молитвами Богородиці помилуй нас.
Бачу Твій прикрашений (шлюбний) чертог, Спаситель, але не маю (гідної) одягу, щоб увійти в нього. Просвіти одягу душі моєї, що дарує світло, і спаси мене.

Ця притча також читається при здійсненні пам'яті преподобних дружин.


Примітки


Перегляд цього шаблону Притчі Ісуса Христа
Канонічні
новозавітні
притчі
Про Царстві Божім Про сіяча Про кукіль Про посіві і всходах Про покоївка зерні Про заквасці Про скарб Про перлині Про неводі
Про заквасці фарисейської,
страху людському
і сподіванні на Бога
Про безумного багача Про стережуть рабах і домоправитель Про рабах вірних і невірних волі пана
Про покаяння Про заблукала вівці Про втраченої драхми Про блудного сина
Викривальні притчі Про двох синів Про злих виноградарів Про шлюбному бенкет
Умовляння
до пильнування
Про вірному і злом рабі Про десять дів Про таланти ( Про десять мінах) Про Страшному суді
Інші Про людину, просячи хліба опівночі Про немилосердному позикодавців Про перших і останніх місцях Про званних на вечерю Про доброго самарянина Про Добром Пастирі Про безплідною смоковниці Про будівельника вежі Про царя, що йде на війну Про невірному управителя Про багача й Лазаря Про несправедливім судді Про митаря і фарисея Про працівників і винограднику Притча про неплідною смоковниці у винограднику Притча про распускающейся смоковниці Притча про вірного слугу Притча про насіння, зростаючому в землі непримітним чином Притча про свічці під посудину Притча про працівника прийшов з поля Нове вино в старі міхи Притча про купця, що шукає хорошого перлів Притча про сильну людину Притча про дерево і плодах його Притча про двох боржниках Притча про немилосердному боржнику Притча про мудрого й дурного будівельниках
Vincent Willem van Gogh 022.jpg
Апокрифічні
притчі
Євангеліє від Фоми : Притча про вбивцю Притча про порожньому глечику (Одинадцять інших притч мають новозавітні паралелі)

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Притча про таланти
Притча про робітників у винограднику
Притча про доброго самарянина
Притча про загублену драхму
Десять книг про архітектуру
Сім святих дів
Публій Ліциній Красс Дів
Притча
Притча во язицех
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru