Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Пума


Puma face.jpg

План:


Введення

Пума, або гірський лев [1], кугуар, ( лат. Puma concolor ) - Вид сімейства котячих. До 1993 р. носила назву Felis concolor. Слово "пума" походить з мови кечуа.

Найближчими родичами пуми є ягуарунді і вимерлий північноамериканський рід Мірацінонікс (Miracinonyx).


1. Історія

В 1553 дається одне з перших її описів в книзі " Хроніка Перу " Сьеса де Леона [2].

2. Зовнішній вигляд

Пума - другий за величиною представник сімейства котячих в Америці; крупніше неї тільки ягуар. Ця кішка досягає в довжину 100-180 см, при довжині хвоста 60-75 см, висоті в загривку 61-76 см і вазі до 105 кг (самці). Звичайний нормальний самець великого підвиду важить близько 70 - 90 кг. Самки дрібніше самців на 30%.

Тіло у пуми гнучке і подовжене, лапи невисокі, голова порівняно невелика. Задні лапи помітно масивніше передніх. Хвіст довгий, м'язистий, рівномірно опушений.

Лапи широкі, з гострими, кривими втяжні кігтями; на задніх лапах по 4 пальці, на передніх - по 5. Втяжні кігті використовуються для захоплення і утримання здобичі, а також для лазіння по деревах. Подушечки пальців овальні, на подушечці п'яти три виразні частки - спільна риса для всіх кішок.

У пуми тридцять зубів: по 2 ікла, 6 різців, 5 премолярів і 2 моляра на верхній і нижній щелепах. Зубна формула: I {3 \ over 3} C {1 \ over1} P {3 \ over 2} M {1 \ over1} = 30 . Довгі ікла використовуються для захоплення здобичі і протиканія шкіри і м'язів, маленькі різці служать для видалення шерсті або пір'я з видобутку. Міцні зуби цієї кішки пристосовані, щоб спокійно розривати тканини і ламати кістки. [3]

Стан зубів - один з основних показників при визначенні віку кішки. Молочні зуби у пум повністю прорізаються до 4 місяців життя. Постійні зуби починають прорізатися до 6-8 місяців, і до віку в 1,5-2 роки прорізаються повністю. З віком ікла і різці сильно сточуються і темніють. [4]

Хутро у пум густий, але короткий і грубий. Поряд з ягуарунді, пуми - єдині американські кішки, які забарвлені однотонно; звідси наукова назва цього виду concolor, яке перекладається з латині як "одноколірний". У дорослих пум забарвлення сірувато-коричневий або коричнево-жовтий; нижня сторона тіла світліше верхній. В цілому, окрас пум нагадує забарвлення їх основної здобичі, оленів. На грудях, горлі і череві пум є білясті підпалини; на морді - чорні мітки, вуха темні, хвіст з чорним кінчиком. Пуми з тропічних районів дрібніше і руде, тоді як північні пуми - сірих тонів.

Забарвлення дитинчат пуми відрізняється від забарвлення дорослих особин. Їх шерсть густіша, покрита темними плямами, смугами на передніх і задніх кінцівках, і кільцями на хвостах. Новонароджені пуми відкривають очі через 2 тижні після народження. Спочатку у них блакитний колір очей, але через півроку він поступово змінюється на коричневий або бурштиновий. Плями на шерсті починають вицвітати по закінченні 9 місяців життя, і повністю сходять до 2 років.

Відомо про існування світлих і навіть білих пум, а також темно-коричневих, що зустрічаються переважно в Латинській Америці (останні були описані Ж. Бюффоном як couguar noire). Пуми- альбіноси і меланісти в природі невідомі.


3. Поширення і підвиди

Історично ареал пуми був самим великим серед усіх наземних ссавців Америки. Навіть зараз по широті поширення пума порівнянна (з котячих) тільки з рудої риссю, лісовий кішкою і леопардом. Спочатку пуми зустрічалися майже повсюдно від півдня Патагонії до південного сходу Аляски; область її розповсюдження досить точно співпадала з ареалом її головної здобичі - різних оленів. Зараз на території США і Канади пума збереглася переважно в гористих західних районах. На сході Північної Америки пума була повністю винищена; виняток становить крихітна популяція підвиду Puma concolor coryi під Флориді.

В даний час ареал пуми тягнеться на 100 широти - від Юкона ( Канада) і на південь, охоплюючи практично всю Південну Америку аж до Патагонії.


3.1. Підвиди пуми

Ареал пуми

Стара класифікація, заснована на морфологічних характеристиках, і зберігалася до 1999 року, виділяла близько 24-30 підвидів пуми:


3.1.1. Сучасна класифікація

Сучасна класифікація, заснована на генетичних дослідженнях [6], виділяє 6 підвидів пуми, в свою чергу прив'язаних до 6 філогеографіческім групам:


3.1.2. Флоридська пума

  • Флоридська пума (Puma concolor coryi) - самий рідкісний підвид пуми. Її чисельність у природі в 2011 році становила трохи більше 160 особин (а в 1970-ті роки опускалася приблизно до 20 особин). Мешкає вона в лісах і болотах південній Флориди ( США), переважно в районі заповідника Big Cypress National Preserve. Причиною її вимирання стало, в основному, осушення боліт, спортивне полювання, отруєння і убогість генетичного матеріалу, що веде до інбридингу. Флоридська пума відрізняється порівняно дрібними розмірами і високими лапами. Забарвлення шерсті у неї темний, рудуватий. В результаті інбридингу особини цього підвиду придбали загнутий кінчик хвоста. Існують плани схрещування флоридських пум з пумамі інших підвидів для створення стійкої саморегульованої популяції.

Інший східно-американський підвид, Вісконсінський пума (Puma concolor shorgeri), вимер до 1925 р.

В даний час як Флоридського пуму, так і Вісконсинського, не виділяють в окремі підвиди, їх відносять до підвиду Puma concolor couguar.


4. Спосіб життя і харчування

Пуми зустрічаються на різній висоті - від рівнин до гір висотою 4700 м над рівнем моря, і в різних ландшафтах: у гірських хвойних лісах, в тропічних лісах, на трав'янистих рівнинах, в пампасах, на заболочених низовинах і взагалі в будь-якій місцевості, яка надає їм достатньо їжі та притулку. Однак пуми Південної Америки прагнуть уникати заболочених районів і низин, які уподобали ягуари. Ці тварини чудово адаптовані до життя на пересіченій місцевості. Так, завдяки м'язистим кінцівкам, вони здатні здійснювати стрибки завдовжки до 6 м і висотою до 2,5 м, бігти зі швидкістю до 50 км / год (хоча і на короткі дистанції). Пума легко пересувається по гірських схилах, відмінно лазить по деревах і скелях і при необхідності добре плаває.

Всупереч розхожій думці, пума - досить тихе тварина. Гучні крики, схожі на людські крики, вона видає тільки в шлюбний період.

Пуми ведуть строго одиночний спосіб життя (винятки становлять пари в 1-6 днів шлюбного періоду і матері з кошенятами). Щільність їх популяції залежно від доступності дичини різниться від однієї особини на 85 км до 13 особин на 54 км . Мисливська ділянка самки пуми займає від 26 до 350 км і зазвичай знаходиться на периферії території самця. Ділянки самців займають від 140 до 760 км і ніколи не перетинаються. Дорослих самців рідко бачать разом; виняток становлять молоді пуми, тільки що покинули матір. Усередині своєї ділянки пума здійснює сезонні переміщення, зимуючи і Лету в різних його частинах. Межі території мітяться сечею і фекаліями, а також подряпинами на деревах.

Полює пума переважно ночами. Її раціон складається в основному з копитних: чернохвостая, білохвостих, пампасових оленів, вапіті (американський благородний олень), лосів, карібу, толсторогов і домашньої худоби. Однак пума може харчуватися найрізноманітнішими тваринами - від мишей, білок, опосумів, кроликів, ондатр, поркупінов, канадських бобрів, єнотів, скунсів, броненосців до койотів, рисей та інших пум. Їдять вони також птахів, рибу і навіть равликів і комах. На відміну від тигрів і леопардів, пума не робить відмінностей між дикими і тваринами, при слушній нагоді нападаючи на худобу, собак, кішок і птицю. При цьому вона ріже більше тварин, ніж може з'їсти. При полюванні пума зазвичай використовує чинник несподіванки - до великої здобичі вона підкрадається, потім з близької відстані стрибає їй на спину і ламає шию. У рік одна пума споживає 860-1300 кг м'яса, тобто близько 48 копитних звірів. Недоїдене м'ясо пуми ховають, відтягаючи подалі і засинаючи листям, хмизом або снігом. До захованої видобутку вони повертаються, іноді неодноразово. Пума здатна перетягнути на значну відстань тушу, вп'ятеро-всемеро перевищує її вагою. Племена індіанців, що мешкали на півдні Каліфорнії, користувалися цією звичкою пум, підбираючи за ними об'їдені або взагалі не зворушені туші.

Природних ворогів у пуми немає. Тільки інші крупні хижаки ( ягуари, вовки, грізлі) можуть нападати на хворих і молодих особин.


4.1. Напади на людей

На відміну від багатьох великих котячих, пуми рідко нападають на людину, воліючи його уникати. З 1890 по січень 2004 р. в США і Канаді було зареєстровано близько 100 нападів, 16 з яких закінчилися летальним результатом. Переважно потерпілі були дітьми або людьми невисокого зросту, і напади відбувалися в сутінках або вночі.

5. Розмноження

Певного сезону розмноження у пум немає, хоча в північних широтах він зазвичай розтягнутий з грудня по березень. Парування, як і в інших кішок, супроводжується бійками і гучними криками самців; самець намагається покривати всіх самок, що живуть у межах його території. Еструс у самок триває близько 9 днів.

Період вагітності складає 82-96 днів. У посліді від 1 до 6 дитинчат, вагою 226-453 г і довжиною близько 30 см. Забарвлення у них коричнева з чорними плямами; міняється до однорічного віку. Очі у котенят відкриваються через 8-10 днів. В цей же час у них прорізаються перші зуби, і вони починають грати. У віці 6 тижнів вони починають харчуватися дорослою їжею, проте продовжують отримувати молоко. У цей час матері доводиться приносити видобутку в три рази більше, ніж зазвичай. До 15-26 місяців дитинчата залишаються з матір'ю, потім вирушають на пошуки власних мисливських ділянок, хоча ще кілька місяців після відходу від матері вони можуть триматися групами. Статевої зрілості самки досягають в 2,5 роки, а самці в 3 роки.

У природі пума живе до 18-20 років.


5.1. Гібриди

Хоча пума не є близьким родичем інших великих кішок, були отримані гібриди пум з леопардами (пумапарди) і оцелотами. Повідомлялося також про гібриди пум з ягуарами.

6. Статус популяції і охорона

Незважаючи на те, що пуми служать об'єктом полювання і їх ареал скорочується через руйнування навколишнього середовища, більшість підвидів достатньо численні, оскільки пуми легко пристосовуються до життя в різних ландшафтах. Так практично винищування в США до початку XX в., зараз популяція пум на заході цієї країни налічує близько 30000 особин і продовжує розселятися на схід і південь.

Три підвиди пуми занесені до Додатка I CITES : Puma concolor coryi, Puma concolor costaricensis, Puma concolor cougar. Полювання на пум повсюдно обмежена або заборонена, хоча їх продовжують винищувати через шкоду, що завдається скотарству і мисливському господарству.

Єдиний підвид, занесений в Червоної книги МСОП із статусом "в критичному стані" (critically endangered), - це флоридська пума Puma concolor coryi.

  • Флоридська пума

  • Кошенята пуми


Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., 1984. - С. 107. - 10 000 екз.
  2. Сьеса де Леон, Педро. Хроніка Перу. Частина Перша. - Київ, 2008 (пер. А. Скромніцкій) - kuprienko.info / pedro-cieza-de-leon-cronica-del-peru-parte-primera-al-ruso /
  3. "KA Logan, LL Sweanor" - Desert Puma: Evolutionary Ecology and Conservation of an Enduring Carnivore, 2001 - С. 21 - ISBN 1-55963-867-2
  4. Harley G. Shaw, Paul Beier, Melanie Culver, Melissa Grigione (2007). " Puma Field Guide - www.cougarnet.org / Assets / pumafieldguide.pdf "(PDF).
  5. 1 2 3 Соколов В. Є. Рідкісні та зникаючі тварини. Ссавці. - М .: Вища. шк., 1986. - С. 318-319. - 100 000 прим.
  6. Culver, M.; Johnson, WE, Pecon-Slattery, J., O'Brien, SJ (2000). " Genomic Ancestry of the American Puma - www.coryi.org / Florida_panther / Miscellaneous_Panther_Material / Genomic ancestry of the American puma.pdf "(PDF). Journal of Heredity 91 (3): 186-97. DOI : 10.1093/jhered/91.3.186 - dx.doi.org/10.1093/jhered/91.3.186. PMID 10833043.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Пума Пунку
Пума (мова)
Флоридська пума
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru