Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Північна олуші


Північна олуші

План:


Введення

Північна олуші [1] ( лат. Morus bassanus ) - Крупна морський птах сімейства олушевих, поширена в Північній Атлантиці. Найбільш північний вид в сімействі і єдиний, який зустрічається в Європі. Як правило, утворює великі колонії з декількох тисяч пар і гніздиться на обривистих скелястих берегах невеликих островів.

Умілий нирець; як і більшість інших олуші, займає досить специфічну екологічну нішу, в якій конкурує лише з небагатьма іншими видами птахів. З великої висоти пірнає на глибину в кілька метрів, де полює на жирну рибу - атлантичну оселедець, скумбрію, європейський шпрот, піщанку (Ammodytes spp) і деякі інші види. Цьому сприяє хороша адаптація зовнішніх і внутрішніх органів - обтічне тіло у формі сигари, довгі вузькі крила, тонкий дзьоб з зубцями, ноги з плавальними перетинками, зарослі зовнішні ніздрі і додаткові внутрішні ніздрі з перетинкою.


1. Опис

1.1. Зовнішній вигляд

Пара олуші

Найбільш великий представник сімейства, розміром приблизно з гуся. Довжина тіла 87-100 см, розмах крил 165-180 см, маса 2300-3600 р. [2] Самці і самки ні за розміром, ні за окрасу один від одного не відрізняються. Оперення дорослих птахів майже повністю чисто-біле, за винятком буро-чорних першорядних махових і кроющих кистей. На голові і боках шиї іноді присутній невеликий жовтувато-вершковий наліт, який в залежності від пори року може бути як більш світлим, так і більш темним. У деяких птахів такий наліт відсутній зовсім. [3] Очі зрушені вперед. Радужіна блакитна, навколо ока синє кільце неопереною шкіри, вуздечка і підборіддя чорні. Ноги жовто-зелені. [4] Дзьоб блакитно-сіруватого кольору, довгий, конічної форми, злегка загнутий на кінці. У передній частині дзьоба є гострі зубці, якими птах захоплює здобич.

Як і у більшості морських птахів, пір'я володіють водовідштовхувальним структурою, що дозволяє птаху тривалий час знаходиться під водою. До того ж, олуші рясно змащують їх жирової мастилом, яка виробляється куприкової залозою. [5]

Молоді птахи в перший рік життя повністю темно-бурі, проте потім з кожним линянням набувають все більше білих пір'їн і остаточно набувають дорослий вигляд тільки до п'яти років. Дзьоб також має коричневе забарвлення. Пташенята з'являються без пуху і покриті лише шиферно-чорною шкірою.


1.2. Руху

Політ, вид зверху

Птахи мають довгими неширокими крилами і довгим клиноподібним хвостом, що дозволяє їм легко маневрувати в потоках висхідного повітря. Льотні м'язи розвинені відносно слабко, співвідношення їх маси до загальної маси тіла зазвичай не перевищує 17% (у більшості птахів це співвідношення близько 20%). [5] Роблячи швидкі помахи крилами, птах переходить на довгий плануючий політ. У відсутність вітру північна олуші летить зі швидкістю 55-65 км / год. [6] Мала грудний м'яз ( лат. Pectoralis minor ) Має малу підйомною силою. Це є однією з причин, чому північним олуші для зльоту завжди необхідний розбіг. Так як північні олуші одночасно і погані бігуни, вони не можуть злетіти з плоскої поверхні. При зльоті з води їм теж потрібно набрати швидкість. Для цього вони повертаються проти вітру і злітають з допомогою важких змахів крил. [6] З поверхні води олуші злітає, повернувшись проти вітру і роблячи потужні змахи крилами. У безвітря і при відносно великому хвилюванні на морі птахи нездатні злетіти і підлягає відпочивають на плаву. Як і альбатроси, олуші зазвичай парять назустріч хвилі, використовуючи енергію вертикального градієнта вітру. Над суходолом за межами узбережжя їх побачити можна лише під час сильного шторму.

Олуші непогано плавають. На воді тримаються високо, з распушенним і піднесеним хвостом. Ще не вміють літати пташенята, покидаючи гніздо, пропливають до 100 км від гнізда за кілька днів, перш ніж піднімаються в повітря. Пірнають на глибину до 12-15 м, але тільки з повітря і на кілька секунд. Під водою управляють ногами з перетинчастими пальцями. [7]


2. Поширення

2.1. Гніздовий ареал

Основні місця гніздування в Північній Атлантиці

Гніздиться на обривистих скелястих берегах і островах Північної Атлантики, головним чином у проміжку між 48-й і 66-й паралелями на сході і 46-й і 50-й паралелями на заході. [2] Основні місця гніздування розташовані вздовж течії Гольфстрім, а також в затоці Святого Лаврентія уздовж узбережжя Канади і східних берегів Ісландії. Літня температура у верхніх шарах води в районах гніздування зазвичай становить 10-15 C, що є оптимальним умовою для певних видів риби, якими харчуються птахи. [3] Відомі 45 (дані 2004) колонії північній олуші, найбільша з яких налічує більше 100 тис. особин і розташована на острові Бонавантюр в Квебеку. [8] У Європі найбільш великі гніздів'я знаходяться на невеликих вулканческіх островах Боререй в архіпелазі Сент-Кілда і Басс-Рок в Шотландії (відповідно 60 і 48 тис. [9] [10]). Від назви острова Боререй птах отримала своє наукове видова назва bassanus. [7]

Молода птиця

Інші великі колонії олуші, крім вище перерахованих, зареєстровані на Ньюфаундленді, Фарерських, Шетландських, Оркнейських, Гебридських островах, біля берегів Ірландії, Великобританії і північно-західній Франції. [11] Сама північна гніздова колонія знаходиться на Пташиному острові ( норв. Storstappen , 71 8'32 "N 25 20'14" E) в заполярній Норвегії, найпівденніша на Ньюфаундленді (46 50'N). У Росії єдина колонія олуші, що складається з 145 пар (дані 2006), зареєстрована на острові Харлов на території Кандалашского заповідника. [12] Також відомі зальоти цих птахів вздовж північного узбережжя Росії аж до Уралу.


2.2. Міграції

Зимує в широкому діапазоні від узбереж Північного моря до островів Зеленого Мису і Сенегалу в східній півкулі і від Канади до Флориди і Мексиканської затоки в західному. При цьому місця зимівель помітно різняться у молодих і дорослих птахів. Більшість птахів в перший рік життя вчиняє дальній переліт на відстань 3000-5000 км, на сході Атлантики досягаючи узбережжя і островів Північно-Західної Африки. Частина, що залишилася зупиняється в західному Середземномор'ї. В першу весну молодняк не повертається в місця гніздування, а ще протягом року або двох годується в субтропіках. Лише потім подорослішали (але ще не досягли статевої зрілості) птахи летять на північ і зупиняються на периферії колоній, а взимку годуються у водах Північного моря, Біскайської затоки або біля берегів Португалії. Так само чинить і більшість дорослих птахів, які не бажають відлітати далеко на південь. Більш ранній весняний переліт гарантує найкраще місце для кладки яєць в центрі колонії. Олуші зазвичай прив'язані до рідної колонії, але іноді гніздяться і на новому місці за сотні кілометрів від неї. Змішування американської та європейської популяцій не відбувається. [7]


3. Розмноження

Типова колонія північних олуші. Острів Рунду, Норвегія

Гніздиться колоніями, часто складаються з декількох тисяч пар. Зазвичай пташині базари розташовані на важкодоступних уступах скелястих скель з видом на море, на острові або рідко материку. Якщо відповідні місця вже зайняті, гнізда можуть розташовуватися і на плоскій частині острова, однак у цьому випадку довгий шлях до карнизів викликає агресивну поведінку інших птахів і, як наслідок, підвищений стрес в колонії. Щільність гніздування дуже висока і в середньому на 1 квадратному метрі розташовується 2,3 гнізда. [5] Буває, що вузькі уступи настільки забиті, що здалеку здається, що вони покриті снігом. [13] Час прильоту сильно варіює навіть в сусідніх колоніях. Наприклад, на шотландському острові Басс-Рок масове повернення припадає на передостанній тиждень січня, а на що знаходиться на відносно невеликій відстані Ісландії тільки в кінці березня-квітні. [3] Перше своє гніздо птахи влаштовують у віці 4-5 років, однак і в цьому випадку воно часто залишається порожнім. [6] Самці з цієї вікової групи часто літають над колонією в пошуках вільного місця, і зайнявши його, через 2-3 дні агресивно охороняють від сусідів. [3]

Зміна насиджують партнерів завжди супроводжується ритуальної церемонією

Гніздо - пухка безформна купа, що складається з водоростей, бруду, бур'яну і всілякого плаваючого сміття, скріпленого між собою за допомогою посліду. Якщо зимові вітру не розтягують підстилку, то одне і те ж гніздо може використовуватися кілька років поспіль, причому щорічно птиці додають у нього все нову порцію будівельного матеріалу. Як правило, функцію добувача бере на себе самець, в той час як самка займається будівництвом та облаштуванням майбутнього ложа. Висота гнізда близько 30 см, діаметр 50-75 см. Гніздо ретельно охороняється від сусідів і в разі відсутності обох членів пари швидко розносила на сусідні ділянки. Зіткнення можливі тільки між особами однієї статі. Самки при вторгненні чужинця відвертають голову і показують їм зворотну сторону шиї. Це призводить до того, що захищають гніздо самці хапають їх за шию і видворяють за межі гнізда. [5] Самці при захисті гнізда більш агресивні і в бійці здатні завдати противнику серйозну рану. Зіткненню завжди передує загрозлива поза, в якій самець опускає дзьоб і наполовину розпускає крила.

Підрослий пташеня на пів-кілограма важче своїх батьків [7]

Відкладання в кінці березня - квітні, іноді в першій половині травня. У кладці, як правило, тільки одне яйце. Дуже рідко буває два яйця, в тому числі і за рахунок вкраденого з сусіднього гнізда. У будь-якому випадку виживає тільки одне пташеня. Яйця овальної форми, спочатку голубувато-зеленого кольору, проте згодом через рясний посліду набувають брудно-біле забарвлення. Розміри яєць 76 х 49 мм [13], маса близько 104,5 м. [3] У разі втраченого яйця самка відкладає повторно. Насиджують по черзі обидві птиці протягом 42-26 (зазвичай 44) днів. Зміна караулу відбувається досить рідко, іноді один раз на добу, і завжди супроводжується ритуальної церемонією, під час якої обидві птахи витягають шию, піднімають дзьоб і труться їм один об одного.

Процес вилуплення, коли шкаралупа тріскається і розсипається, може затягнуться до 36 годин. Пташеня з'являється сліпим і покритим лише чорною шкірою, перший білий пух проростає тільки через 11 діб. [13] Все це час пташеня ретельно зігрівається ногами одного з батьків. Вигодовують пташеняти обидва члени пари, три рази на добу отригівая їм частково переварену їжу з глотки в глотку. Коли пташеня трохи підростає, батьки годують його цілою рибою. Пташеня сидить тихо в гнізді і не просить корм, що в порівнянні з іншими морськими птахами дає йому більше шансів не випасти з гнізда. Процес годівлі займає 11-12 тижнів, після чого помітно поважчав пташеня залишається без корму. Незважаючи на те, що в цей час він на значно важче своїх батьків, проте до активного махають польоту і самостійного добування їжі ще не готовий. Перший і останній раз залишаючи гніздо, пташеня стрибає з обриву і кілька сот метрів ширяє в повітрі, після чого опускається на воду і пливе подалі від берега. З цього моменту починається його повністю самостійне життя. За 2-3 дні пташеня на плаву долає близько 100 км, після чого сам вчиться злітати і добувати собі корм. [7] Тривалість життя олуші в дикій природі складає до 25 років. Особливо небезпечний перший рік життя, коли при несприятливих умовах смертність може досягати 65%. [7]


4. Харчування

Атлантичний оселедець - одна з основних риб, якою харчуються північні олуші

Харчується рибою, що живе в прибережних водах, переважно атлантичної оселедцем, європейським шпротом і скумбрією. Серед інших риб - сардина, європейський анчоус (Engraulis encrasicolus), європейська Алозі (Alosa alosa), корюшка, сарган, тріска, пікша, сайда, люр (Pollachius pollachius), тресочка (Trisopterus luscus), звичайний капелан (Trisopterus minutus), мерланг (Merlangius merlangus), норвезький биб (Trisopterus esmarkii), мала піщанка (Ammodytes tobianus), різні види усачеподобних (Barbinae), спарових (Sparidae), кефалевих (Mugilidae). [3]

Цікавий спосіб, яким олуші добувають собі корм. Птах ширяє над морем на висоті 10-30 м, і з повітря спостерігши рибу, з наполовину складеними крилами пікірує і головою вперед занурюється на кілька метрів у воду. Під час падіння вона встигає маневрувати слідом за двигающейся жертвою. Схопивши здобич, птах тут же її захоплює і, як пробка, виринає нагору. Як правило, птах пірнає неглибоко, однак за оцінками фахівців здатна занурюватися на глибину до 12-15 м. [7] Нирок однієї олуші завжди привертає увагу інших птахів, і в разі великого косяка можна спостерігати видовищну картину, коли десятки птахів спрямовуються на полювання, хаотично плюх в море.

Рибалки і олуші добре знайомі один з одним. Біля знаходяться недалеко від колоній рибальських суден завжди товпляться зграї птахів, і в разі вдалого улову олуші задовольняються здобиччю, яку навряд чи б дістали з поверхні моря. Крім свіжої риби, вони охоче підбирають покидьки риболовецького промислу, в тому числі останки ракоподібних, головоногих молюсків і тюленів. [13] Рибалки теж іноді користуються послугами птахів - якщо ткнути відпочиваючу на воді олуші веслом, то та, перш ніж злетіти, відригує кілька рибин, за якими можна визначити, косяки яких риб годуються поблизу. [7]


Примітки

  1. Беме Р. Л., Флінт В.Е. Пятіязичний словник назв тварин. Птиці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., "РУССО", 1994. - С. 20. - 2030 екз. - ISBN 5-200-00643-0
  2. 1 2 C. Carboneras 1992. Family Sulidae (Gannets and Boobies) in del Hoyo, J., Elliott, A., & Sargatal, J., eds. Vol. 1. / / Путівник по птахах світу = Handbook of the birds of the world. - Barcelona: Lynx Edicions, 1992. - ISBN 84-96553-42-6
  3. 1 2 3 4 5 6 Hans Heinrich Reinsch. Олуші = Der Basstlpel. - Germany: Westarp Wissenschaften, 2005. - 110 с. - ISBN 3894327898
  4. Є. А. Кобліков. Т. 1 / / Різноманітність птахів (за матеріалами експозиції Зоологічного музею МГУ). - М .: Видавництво МДУ, 2001.
  5. 1 2 3 4 J. Bryan Nelson. Пелікани, баклани і споріднені їм птиці: Пеліканообразние (сімейства птахів світу) = Pelicans, Cormorants, and Their Relatives: The Pelecaniformes (Bird Families of the World). - United States: Oxford University Press, 2006. - 680 с. - ISBN 0-19-857727-3
  6. 1 2 3 J. Bryan Nelson. Північна олуші = The Atlantic Gannet. - Norfolk: Fenix ​​Books LTd, 2002. - 320 с. - ISBN 0-9541191-0-X
  7. 1 2 3 4 5 6 7 8 Thomas Alerstam, David A. Christie. Міграція птахів = Bird Migration. - Cambridge University Press, 2008. - 432 с. - ISBN 0521448220
  8. Sue McGrath Gaspe Peninsula-Bonaventure Island Gannet Colony - www.neseabirds.com/gaspe2008.htm. New England Seabirds - Pelagic Birding and Conservation of Seabirds. Emmalee Tarry. Читальний - www.webcitation.org/66Z41vARx з першоджерела 31 березня 2012.
  9. Sarah Wanless, Stuart Murray, Michael P. Harris. Статус північній олуші в Британії та Ірландії в 2003-04 = The status of Northern Gannet in Britain & Ireland in 2003/04. - 2005. - № June. - С. 280-295.
  10. St Kilda v The Bass - or is it Bonaventure? - www.nnr-scotland.org.uk/news_detail.asp?newsID=35. Scotland's National Nature Reserves. Читальний - www.webcitation.org/66Z42YCQ1 з першоджерела 31 березня 2012.
  11. Л. С. Степанян. Конспект орнітологічної фауни СРСР. - Москва: Наука, 1990. - С. 569. - 808 с. - ISBN 5-02-005300-7
  12. М. В. Мельников, А. В. Осадчий. Архіпелаг "Сім островів", Баренцове море, Росія (68 49'N, 37 20'E) - www.arcticbirds.ru/newsletter2006.pdf / / Arctic Birds ( Newsletter of the International Breeding Conditions Survey). - 2008. - № 8.
  13. 1 2 3 4 Є. А. Назаренко, С. А. Бессонов Sula bassana (Linnaeus, 1758) - Північна олуші - www.sevin.ru/vertebrates/index.html?Birds/32.html. Хребетні тварини Росії: огляд. Інститут РАН ім.А. Н. Северцова. Читальний - www.webcitation.org/66Z43NvtB з першоджерела 31 березня 2012.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Північна Ци
Північна бджола
Північна Корона
Північна марка
Північна війна
Північна долина
Північна Фіваїда
Північна Естонія
Північна Америка
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru