Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Пінгвінових


Пінгвіни

План:


Введення

Пінгвінових або пінгвіни ( лат. Spheniscidae ) - сімейство нелітаючих морських птахів, єдине в загоні пінгвінообразних (Sphenisciformes) [1]. У сімействі 18 видів. Всі представники цього сімейства добре плавають і пірнають.

Є три версії походження назви "пінгвін":

  • від валлійського pen (голова) та gwyn (біла) позначає вимерлу безкрила гагара (Pinguinus impennis) з сімейства чістікових. І моряки назвали пінгвінів так само з причини їх схожості. Аж до відкриття Антарктиди термін pinguinus вживався в Європі саме по відношенню до безкрила гагара. [2]
  • від англійського слова pinwing - крило-шпилька. Назва, згідно з цією версією, знову-таки спочатку відносилося до безкрила гагара. [2] Версія досить сумнівна, оскільки в самому англійській мові слово "пінгвін" пишеться як "penguin".
  • від латинського слова лат. pinguis - "Товстий"; це підтверджується тим, що в багатьох європейських мовах слово "пінгвін" асоціюється зі словом "товстий". [3]
Імператорські пінгвіни в Антарктиді

1. Загальна характеристика

Найбільшим з сучасних представників є імператорський пінгвін (зріст - 110-120 см, вага до 46 кг), найдрібніші - представники виду Eudyptula minor - малий пінгвін (зростання 30-45 см, вага 1-2,5 кг). Такі суттєві відмінності пояснюються правилом Бергманна, для якого пінгвіни є частим прикладом. Правило Бергманна свідчить, що тварини, що живуть в холодних регіонах, мають великі розміри тіла, оскільки це сприяє більш раціональному співвідношенню обсягу і поверхні тіла тварини і тим самим - зменшення тепловтрат.

Пінгвін під водою

2. Будова тіла

Форма тіла пінгвінів обтічна, що ідеально для пересування у воді. Мускулатура і пристрій кісток дозволяють їм під водою працювати крилами майже як гвинтами. На відміну від інших не літаючих птахів, пінгвіни мають грудину з чітко вираженим кілем, до якого кріпиться потужна мускулатура. Плавання під водою відрізняється від польоту в повітрі тим, що на підйом крила витрачається та ж енергія, що і на опускання, оскільки опір води більше, ніж опір повітря, тому лопатки пінгвінів мають у порівнянні з іншими птахами велику поверхню, на якій кріпиться мускулатура, відповідає за підйом крила. Плечова кістка і кістку передпліччя з'єднані в лікті прямо й нерухомо, що збільшує стабільність крила. Грудна мускулатура розвинена і складає іноді до 30% маси тіла, що в кілька разів перевищує мускулатуру найпотужніших літаючих птахів. Стегнові кістки дуже короткі, колінний суглоб нерухомий, а ноги помітно зміщені назад, що є причиною незвично прямий ходи. Великі ступні з плавальної перетинкою порівняно короткі - перебуваючи на суші, тварини часто відпочивають, стоячи на п'ятах, при цьому жорстке хвостове оперення служить їм додатковою опорою. Хвіст пінгвінів сильно укорочений, оскільки рульову функцію, яку він зазвичай має у інших водоплавних птахів, у пінгвінів виконують в першу чергу ноги. Друге явне відміну пінгвінів від інших птахів - щільність кісток. У всіх птахів кістки трубчасті, що робить їх скелет легше і дозволяє літати або швидко бігати, а у пінгвінів вони схожі на кістки ссавців (дельфінів і тюленів) і не містять внутрішніх порожнин.


3. Терморегуляція

В межах свого середовища проживання пінгвіни схильні до дії екстремальних кліматичних умов і мають різні анатомічні особливості, що дозволяють їм пристосовуватися до цих умов. Для теплоізоляції служить в першу чергу товстий - від 2 до 3 см - шар жиру, над яким розташовуються три шари водонепроникних, коротких, щільно прилеглих один до одного і рівномірно розподілених по всьому тілу пір'я. Повітря в шарах пір'я також ефективно захищає від втрати тепла при знаходженні у воді. У пінгвінів є добре розвинена "система теплопередачі" в плавцях та ногах: надходить в них артеріальна кров віддає тепло більш холодною венозної крові, що відтікає назад до тіла, таким чином тепловтрати зводяться до мінімуму. Цей процес називається "принцип зворотного потоку".

Численні дрібні, недиференційовані, схожі скоріше на волоски пір'я, з яких складається оперення, майже у всіх видів пінгвінів мають на спині сірувато-блакитний, що переходить в чорний відтінок, а на животі білі. Таке забарвлення є маскувальною для багатьох морських тварин Оперення дитинчат найчастіше сіре або коричневе, однак у деяких видів боки і живіт мають білий окрас. Після закінчення висиджування яєць і вирощування пташенят у пінгвінів починається зміна оперення. Під час линьки пінгвіни скидають велику кількість пір'я одночасно і на цей час не здатні плавати у воді і залишаються без їжі до тих пір, поки не відросте нові пір'я.


4. Зір і слух

Очі пінгвінів прекрасно пристосовані до умов плавання під водою; рогівка їхніх очей дуже плоска, внаслідок чого на суші птиці трохи короткозорі. Ще одним засобом пристосування є скорочувальна здатність і розтяжність зіниці, особливо яскраво виражена у імператорських пінгвінів, пірнаючих на велику глибину. Завдяки цій особливості очі пінгвінів дуже швидко пристосовуються до мінливих умов освітленості в воді на глибині до 100 м. Аналіз пігментного складу дозволяє зробити висновок, що пінгвіни бачать у синій частині спектра краще, ніж у червоній, і ймовірно, навіть сприймають ультрафіолетові промені. Оскільки світло червоної частини спектра поглинається вже у верхніх шарах води, така особливість зору, ймовірно, є результатом еволюційної адаптації.

Вуха пінгвінів, як і у більшості птахів, не мають чіткої зовнішньої структури. При пірнанні вони щільно закриваються особливими пір'ям, так що вода не проникає всередину вуха. У імператорських пінгвінів крім цього край зовнішнього вуха збільшений таким чином, що воно може закриватися, завдяки чому середнє і внутрішнє вухо виявляються захищені від ушкоджень тиском, які може заподіяти занурення на велику глибину.

Під водою пінгвіни майже не видають звуків, а на суші вони спілкуються за допомогою криків, що нагадують звуки труби і тріскачки. Поки не встановлено, чи використовують вони слух для вистежування жертви і виявлення своїх природних ворогів.


5. Харчування

Пінгвіни харчуються рибою - сріблянкою антарктичної (Pleuragramma antarcticum), анчоусами (Engraulidae) або сардинами (сімейство Оселедцевих), а також ракоподібними, такими як еуфаузііди, або криль, або маленькими головоногими, на яких вони полюють, ковтаючи прямо під водою. Якщо різні види ділять між собою одну середовище проживання, то їх раціон, як правило, розрізняється: пінгвіни Аделі і антарктичний пінгвін воліють криль різного розміру.

Види, що харчуються дрібними ракоподібними, більшою мірою потребують регулярності харчування, ніж пінгвіни, які харчуються рибою, але на ловлю видобутку вони витрачають набагато менше енергії: якщо останнім достатньо однієї вдалої спроби з десяти, перші повинні зловити до шістнадцяти рачків за одне занурення - в перерахунку приблизно один рачок кожні шість секунд - щоб заповнити витрати енергії свої і своїх дитинчат. Кількість занурень протягом однієї полювання у кожного виду пінгвінів різному і залежить від пори року: під час висиджування пташенят антарктичні пінгвіни здійснюють більше 190 занурень, а у імператорських пінгвінів протягом їх тривалих переходів це число може досягати 860 і більше.

Під час линьки, а у деяких видів (пінгвіни Аделі, імператорські, антарктичні і чубаті пінгвіни) також і в період висиджування пташенят, тварини змушені повністю відмовитися від їжі. Цей період у різних видів має різну тривалість - від одного місяця у пінгвінів Аделі і чубатих до трьох з половиною місяців у самців імператорських пінгвінів. Птахи втрачають до половини маси тіла, оскільки змушені брати енергію для обміну речовин із запасів жиру, накопичених заздалегідь. Самці і самки субантарктичних, прекрасних, малих і ослячих пінгвінів змінюють один одного при висиджуванні пташенят, це дозволяє їм голодувати тільки в період линьки.

Пінгвіни п'ють в основному морську воду. Надлишки солі виділяються через спеціальні залози, що знаходяться над очима.


6. Пересування

"Плавання дельфіном"
Скелет пінгвіна при пірнанні

Середня швидкість, яку пінгвіни розвивають у воді, становить від п'яти до десяти кілометрів на годину, проте на коротких дистанціях можливі й більш високі показники. Найшвидшим способом пересування є "плавання дельфіном"; при цьому тварина на короткий час вистрибує з води, подібно дельфіна. Причини такої поведінки неясні: ймовірно, це сприяє зменшенню опору течії, або призначене для того, щоб збити з пантелику природних ворогів.

За день під час годування пінгвіни можуть проплисти близько 27 км, на глибині більше 3 метрів птиці

Pygoscelis antarctica trying to get to iceberg edit1.OGG
Пінгвіни в Антарктиці

проводять в середньому близько 80 хв на добу. В пірнанні деякі пінгвіни б'ють рекорди: більш маленькі види, такі як папуанський пінгвін (Pygoscelis papua), можуть перебувати під водою протягом однієї або

Пінгвіни, що вистрибують із води

(Рідше) більше двох хвилин і пірнати на глибину до 20 метрів, але імператорські пінгвіни здатні затримуватися під водою на 18 хвилин і пірнати на глибину більш ніж 530 метрів. Хоча саме надздібності імператорських пінгвінів залишаються мало вивченими, відомо, що при зануренні пульс тварини скорочується до однієї п'ятої від частоти серцебиття в стані спокою; таким чином споживання кисню зменшується, що дозволяє збільшити тривалість перебування під водою при тому ж об'ємі повітря в легенях. Залишається невідомим механізм регулювання тиску і температури тіла при зануренні на велику глибину.

При виході із води пінгвіни можуть в стрибку подолати висоту берегової лінії до 1,80 м. Через їх відносно коротких ніг на суші пінгвіни пересуваються, перевалюючись з боку на бік - такий спосіб пересування, як довели дослідження біомеханіки, економить багато енергії. На суші пінгвіни розвивають швидкість 3-6 км / ч. На льоду пінгвіни також можуть швидко пересуватися - з'їжджають з гір, лежачи на животі. Деякі види долають так багато кілометрів між морем і місцем, де влаштувалася їх колонія.


7. Середа проживання

Порівняння розмірів вимерлого гігантського пінгвіна з ростом людини

Предки пінгвінів жили в помірному кліматі - коли Антарктида ще не була суцільним шматком льоду. Клімат на планеті змінювався. Материки дрейфували, Антарктида змістилася на Південний полюс і покрилася вічним льодом. Тварини звідти пішли або вимерли, а пінгвіни, пристосувавшись до холоду, залишилися. Правда, раніше їх було значно більше - в ході еволюції вимерло не менше 40 видів, що населяли нашу планету більше 60 млн років тому. Серед копалин пінгвінів були справжні велети (такі, як знайдений недавно в Перу Icadyptes salasi) зростанням з людини і вагою до 120 кг.

Пінгвіни мешкають у відкритому морі Південної півкулі: в прибережних водах Антарктики, Нової Зеландії, південної частини Австралії, Південній Африці, по всьому узбережжю Південної Америки від Фолклендських островів до Перу, Галапагоських островах поблизу екватора. Пінгвіни воліють прохолоду, тому в тропічних широтах з'являються тільки з холодними течіями - плином Гумбольдта на західному узбережжі Південної Америки або Бенгельского плином, що виникають у мису Доброї Надії і омиває західне узбережжя Південної Африки.

Більшість видів живуть між 45 і 60 південної широти; найбільше скупчення особин знаходиться в Антарктиці та на прилеглих до неї островах.

Найтепліше місце проживання пінгвінів - Галапагоські острови, розташовані у екватора.


8. Розмноження

Пінгвіни гніздяться найчастіше великими колоніями, що налічують нерідко десяток тисяч пар або більше. В насиживании яєць і вигодовуванні пташенят беруть участь обидва батьки поперемінно. Кормом пташенятам служить напівперетравле і відригнути батьками риба і ракоподібні. Дитинчата знаходять притулок від холоду в нижніх складках батьківського живота.

Вік, в якому пінгвіни починають спаровування, залежить від виду і статі. Так, у малих, чудових, субантарктичних і ослячих пінгвінів першого спарювання відбувається у віці двох років; самки пінгвінів Аделі, антарктичних, королівських та імператорських пінгвінів в більшості випадків починають спарювання на рік пізніше, в той час як самці цих видів бувають готові до спаровування ще через рік. Золотоволосий пінгвіни готові до спаровування тільки у віці п'яти років.

Наведені вище дані є статистичними середніми значеннями: на практиці, чим старше пінгвіни, тим більше часу вони проводять в колоніях, поки не наступить власне вік, в якому вони починають спарювання. Так, наприклад, королівські пінгвіни у віці одного року найчастіше взагалі не відвідують колонію; на другому році життя вони з'являються там буквально на кілька днів. У наступні роки відвідування колонії частішають, а тривалість перебування в ній поступово збільшується. Самці імператорських пінгвінів часто приступають до висиджування яєць тільки на восьмому році життя.

Пора року, коли пінгвіни висиджують яйця, залежить в першу чергу від кліматичних умов. Живуть північніше галапагоські, малі і ослячі пінгвіни можуть висиджувати пташенят протягом усього року, а малим пінгвінам в окремих випадках вдається зробити навіть дві кладки на рік; майже всі види, що живуть регіонах від субантарктичному до антарктичного, починають кладку яєць переважно навесні або влітку. Помітним виключенням з цього правила є імператорські пінгвіни - вони роблять кладку восени. Таким чином пташенята ростуть як раз під час антарктичної зими при температурі до - 40 C і способи адаптації до низьких температур грають вирішальну роль в їх виживанні. Пташенята королівських пінгвінів також зимують в колоніях, розташованих північніше. У цей період батьки рідко дають їм корм, таким чином в їх першу зиму пташенята значно втрачають у вазі. У холодних антарктичних районах висиджується одне яйце, в помірних і теплих регіонах яєць може бути декілька.

Пінгвіни не тільки у воді, але і на суші воліють триматися зграєю. Особливо кладка яєць, висиджування та вирощування пташенят у великих колоніях у багатьох видів відбувається одночасно. Такі колонії можуть нараховувати до 5 мільйонів тварин.

Самці видів, які не ведуть осілий спосіб життя, в період висиджування часто приходять в колонію раніше самок і намагаються зайняти невелику територію, площа якої рідко перевищує один квадратний метр. Таким чином, їх соціальну поведінку орієнтоване на створення гнізд. Виняток становлять тільки імператорські пінгвіни, не будують гнізда і не володіють яскраво вираженим соціальним поведінкою крім відносин з партнером і своїм потомством.

Самці намагаються привернути увагу самок, видаючи крики, схожі на звук труби. Якщо це не перша спроба знайти партнера, то часто це виявляється самка, з якою самець парувався в минулому році. "Відсоток розлучень" у пінгвінів різних видів неоднаковий: відсоток чудових пінгвінів, що вибрали на наступний рік іншого партнера, складає близько 14, що дуже мало, їх вірність своєму партнеру підкреслює також те, що 12% пар підтримували відносини протягом понад 7 років. Ситуація з пінгвінами Аделі інша - понад 50% тварин цього виду змінюють партнера на наступний рік, відповідно, не відомі випадки, коли відносини тривали більше 6 років. Відомо, що велику роль при виборі партнера грає успішний виводок минулого року.

Існує тісний зв'язок між складністю соціальної поведінки та механізмами вибору партнера з одного боку і розміром колонії - з іншого: У великих колоніях ритуали спаровування живуть в тісноті пінгвінів Аделі, антарктичних, субантарктичних і чубатих пінгвінів привертають до себе увагу як візуально, так і акустично; живуть в густій ​​рослинності Чудові пінгвіни або Малі пінгвіни, будують гнізда далеко один від одного, навпаки, ведуть себе значно стриманіше.


9. Несення яєць і скорочення виводка

Яйце імператорського пінгвіна

Після копуляції, при якій самець змушений балансувати на спині партнерки, відбувається кладка яєць. У той час як імператорські і королівські пінгвіни висиджують їх єдине яйце на своїх лапах, самки всіх інших видів пінгвінів в строк від трьох до п'яти днів відкладають два яйця в звичайне гніздо, яке вони будують з матеріалів, широко поширених в природі, - трави або дрібної гальки. Яйця мають білий або зеленуватий колір.
Не всі яйця пінгвіни висиджують вдало: особливо у молодих пар пташенята часто навіть не вилуплюються; встановлено, що у дворічних батьків вилупилися пташенят менше 33%. Успішність висиджування, однак, різко підвищується з віком і досягає більш 90%; тільки у дуже старих пінгвінів цей показник знову падає до 75% через зниження плодючості.

В більшості випадків перше яйце трохи більше другого, таким чином перший пташеня вилуплюється раніше.

Королівський пінгвін, що висиджує яйце

Інкубаційний період у різних видів становить від одного до двох місяців. Як наслідок, батьки віддають перевагу старшому і більше крупному пташеняти, наприклад, він регулярно отримує більше їжі, ніж той, що вилупився пізніше, в результаті чого другий пташеня в більшості випадків невдовзі гине. Це так зване скорочення виводка є розвинувся в ході еволюції пристосуванням до обмежених запасів їжі: швидка загибель другої пташеня підвищує шанси на виживання першого, оскільки немає необхідності ділити обмежені ресурси на двох пташенят. У той же час друге яйце є для батьків своєрідною "страховкою" на випадок ранньої загибелі першого пташеняти.

У той час як у більшості видів скорочення виводка відбувається тільки при обмежених запасах їжі, а чубаті толстоклювий пінгвіни (E. pachyrhynchus) навіть практично завжди вирощують обох пташенят, для чубатих пінгвінів скорочення виводка є нормою. Примітно, що друге яйце цих пінгвінів більше першого (процентне співвідношення становить 20 до 70), і саме з другого яйця вилуплюється Перше пташеня.

Магелланова пінгвін з двома пташенятами

10. Вирощування пташенят

Вирощування пташенят поділяється на дві фази: У перші два-три - у імператорських пінгвінів навіть шість - тижнів пташеня або пташенята знаходяться під постійним наглядом одного з батьків, у той час як інший йде на пошуки їжі. Коли пташенята підростають, їх віддають в "дитячий сад" - групи молодняка, і тоді вже обидва батьки добувають корм одночасно. В залежності від виду такі групи, також звані яслами, можуть складатися з декількох тварин з сусідніх гнізд, як це відбувається у антарктичних або ослячих пінгвінів, або ж з декількох тисяч особин, як у пінгвінів Аделі, субантарктичних або імператорських пінгвінів.

Час годування у різних видів різне: субантарктичні пінгвіни годують своє потомство щодня, пінгвіни Аделі або антарктичні пінгвіни - кожні два дні, імператорські пінгвіни найчастіше лише раз на чотири дні або ще рідше. Однак пташенята останніх за один раз отримують більше корму.

Пташенята пінгвінів

Кількість їжі в більшості випадків відповідає стадії розвитку пташенят, однак по відношенню до маси тіла воно завжди рясне: Навіть пташенята маленьких видів пінгвінів за один прийом отримують 500 г їжі; імператорські пінгвіни дають своєму потомству до одного кілограма риби за один раз. Пташенята королівських пінгвінів через 12 місяців можуть бути навіть важче своїх батьків.

Пінгвіни-батьки видів, які не проживають в колоніях постійно, незабаром після линьки (чубаті пінгвіни, наприклад, протягом тижня) залишають колонію. У більшості випадків батьківська турбота на цьому закінчується - випадки годування пташенят в море невідомі, крім того, це навряд чи можливо. Пташенята субантарктичних пінгвінів, круглий рік живуть поблизу колонії, повертаються до батьків ще на два чи три тижні і отримують додаткове харчування, але після цього і вони виявляються наданими самим собі.


11. Середня тривалість життя

Шанси пінгвінів на виживання протягом перших 12 місяців досить низькі. Наприклад, серед пінгвінів Аделі після закінчення першого року в живих залишаються приблизно тільки половина всіх пташенят. Вирішальним фактором, від якого значною мірою залежать шанси на виживання, є запаси жиру, накопиченого під час проживання в колонії, які в свою чергу залежать від годування, тобто від успіхів батьків на полюванні.

Шанси на виживання дорослих особин набагато вище: у маленьких пінгвінів Аделі вони становлять від 70 до 80, у великих імператорських пінгвінів навіть більше 90. Тривалість життя пінгвінів складає більше 25 років.


12. Природні вороги

Папуанський пінгвін і південний гігантський буревісник

Оскільки пінгвіни гніздяться в основному на ізольованих територіях, дорослі особини на суші практично не мають природних ворогів, а проте завезені людиною ссавці, такі як собаки і кішки, являють собою серйозну небезпеку. Для самооборони пінгвіни використовують дзьоб і плавники, які є ефективною зброєю. Але пташенята, що залишилися без нагляду батьків, стають легкою здобиччю для бурого поморника (Catharacta antarctica). Деякі види чайок використовують будь-яку можливість для того, щоб вкрасти яйця пінгвінів.

Южнополярних поморник намагається зіпхнути з гнізда пінгвіна Аделі

Морські леопарди (Hydrurga leptonyx), південні морські котики (Arctocephalus), австралійські (Neophoca cinerea) і новозеландські морські леви (Phocarctos hookeri), а також косатки (Orcinus orca) і акули (Selachii) полюють на пінгвінів в море, особливо вищезгадані види тюленів часто патрулюють мілководді поблизу колоній, де пінгвіни не можуть використовувати свою перевагу - високу маневреність. За оцінками вчених, на рік таким чином гине близько 5% всіх пінгвінів Аделі.

Ймовірно, в цьому криється причина нез'ясовного на перший погляд страху птахів перед водою, до якої вони так прекрасно пристосовані. Перед тим, як увійти у воду, пінгвіни наближаються до берега невеликими групами і начебто зволікають, оскільки, очевидно, ніхто не хоче бути першим, хто увійде в море (ефект пінгвіна); часто ця процедура триває до півгодини. Як тільки один з пінгвінів набереться хоробрості і нарешті стрибне у воду, інші йдуть за ним.


13. Загроза вимирання

Ареал проживання чудового пінгвіна, який скоротився через втручання людини в систему дюн Нової Зеландії

Три види - чубатий пінгвін (Eudyptes sclateri), чудовий пінгвін (Megadyptes antipodes) і галапагосский пінгвін (Spheniscus mendiculus) - на початку XXI століття були визнані знаходяться на межі вимирання, ще сім видів знаходяться в небезпеці.
В минулому руйнувалися цілі колонії пінгвінів: люди збирали яйця, що вживалися в їжу, і вбивали дорослих особин, щоб розтопити підшкірний жир і добути з нього масло; сьогодні пінгвінів підстерігають інші небезпеки. Серед них - втрата середовища існування, як у випадку з чудовими пінгвінами, чисельність яких знаходиться під загрозою через розширення обсягів землекористування і вторгнення людини в систему дюн Нової Зеландії. Здичавілі ссавці також представляють велику небезпеку, наприклад, у випадку з Галапагосскими пінгвінами, чиї колонії, що знаходяться на двох островах, були знищені здичавілими собаками. Крім цього велику роль грає і зміна клімату: популяції галапагоських пінгвінів в 1980-і і 1990-і роки зменшилися через скорочення чисельності риби, причиною чого в свою чергу послужив феномен Ель-Ніньо, пов'язаний зі зміною клімату.

Скелясті пінгвіни (Eudyptes chrysochome), магелланових пінгвінів (Spheniscus magellanicus) або пінгвіни Гумбольдта (Spheniscus humboldti), полюючи на анчоусів і сардин в субантарктичних водах, зачіпають інтереси комерційної рибної ловлі, частково спеціалізується на тих же видах. У той час як риболовецькі організації пред'являють позови про втрати доходу, багато пінгвіни позбавляються своєї основної їжі. Проте вживаються заходи щодо врегулювання цього конфлікту з дотриманням інтересів рибалок.

Ослячі і Магелланові пінгвіни, чиї колонії перебувають на Мисі Доброї Надії у Південній Африці чи в Магеллановій протоці в Південній Америці, відчувають на собі негативний вплив забруднення води нафтопродуктами, обумовлене пролягають там судноплавними шляхами, зокрема, маршрутами танкерів. Пінгвінів, забруднених нафтою, можна зловити, очистити і знову випустити, однак цей процес забирає багато часу і дуже недешевий.

З іншого боку, інтенсивне полювання на вусатих китів (Mysticeti) і викликане нею збільшення криля призвело до значного зростання популяцій антарктичних і королівських пінгвінів; становище більшості антарктичних видів чинності відособленості їх місця існування вважається стабільним.


14. Класифікація

Сімейство пінгвінових ( Spheniscidae ) Містить 6 родів, 18 (19) видів [4] :


15. Пінгвіни і людина

Імператорські пінгвіни близько полярної станції

Перше знайомство пінгвіна і людини відбулося, очевидно, в Австралії: під час археологічних розкопок на стоянках давніх людей були знайдені кістки, що свідчать про те, що пінгвіни в доісторичні часи входили до раціону австралійських аборигенів.

В Європі пінгвіни стали відомі тільки в кінці 15 - початку 16 ст. завдяки подорожам португальських мореплавців Васко да Гами і Фердинанда Магеллана. Перше відоме згадування про цих птахів міститься в щоденнику Васко да Гами в записі від 25-го листопада 1497, коли мореплавець перебував у м. Моссел Бей на узбережжі Південної Африки. Там він побачив пінгвінів, відомих сьогодні як пінгвін (Spheniscus demersus) і Магелланова (Spheniscus magellanicus). Пінгвін пінгвін є першим з видів, що отримав науковий опис, від нього утворено латинська назва сімейства і загону - воно використовується шведським систематиком Карлом Ліннеєм в його праці "Система природи" (Systema Naturae) в 1758 р. Майже всі інші види були відкриті тільки в кінці 18 в. і в XIX столітті, коли були досліджені території Атлантичного, Індійського і Тихого океанів.

Chinstrap Penguin.ogv
Пінгвіни в зоопарку

Пінгвіни - дуже цікаві птиці і на суші майже безстрашні. На відміну від приручених тварин, які перестали боятися людини тільки завдяки частим контактам з ним, більшість пінгвінів від природи не відчувають страху перед людьми. На думку багатьох побували в Антарктиді, птахи брали їх за пінгвінів, хоч і трохи дивних, хоча немає можливості дати наукове підтвердження тому, чи так це насправді.


15.1. Пінгвіни в зоопарках

У Центральній Європі та Росії пінгвінів можна зустріти тільки в зоопарках, деякі з яких організовують т. н. "Марші пінгвінів" - птахів випускають з вольєрів, і під наглядом доглядача вони роблять невелику прогулянку навколо вольєра. Марші пінгвінів організовують зоопарки Мюнстера, Мюнхена, Единбурга і ін

Вміщені в неволі пінгвіни часто хворіють грибкової інфекцією дихальних шляхів, тому щоб захистити від хвороб, рекомендується утримувати птахів за скляними стінами, особливо в теплу пору.


15.2. Пінгвіни в мистецтві, спорті та техніці

Пінгвін Tux

15.3. Пінгвіни в геральдиці

В якості символіки на території Антарктики зображення пінгвінів поступається лише зображенню Південного Хреста. Золотоволосий пінгвін зображений на гербі і прапорі британської заморської території Південна Георгія і Південні Сандвічеві острови. На символіці (прапор і герб) британських територіальних претензій також зображений пінгвін (схожий на імператорського). На гербі аргентинських територіальних претензій зображено чотири пінгвіна. На гербі Французьких Південних і Антарктичних Територій зображена голова пінгвіна, увінчана короною (хоча Франція - республіка)

  • Герб французьких Південних і Антарктичних територій

  • Герб Британської Антарктичної території

  • Герб Аргентинської Антарктики

  • Герб Південної Георгії та Південних Сандвічевих островів

Втомлений чоловік у костюмі пінгвіна. Акихабара, Токіо.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru