Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Пінгвін Аделі



План:


Введення

Pygoscelis adeliae

Пінгвін Аделі [1] ( лат. Pygoscelis adeliae ) - нелітаючий птах із загону пінгвінообразних. Один з найпоширеніших видів пінгвінів. Названий французьким дослідником Дюмон-Дюрвіль (фр. Dumont d'Urville) на честь своєї дружини Аделі (Adlie).


1. Загальна характеристика

Пінгвін Аделі - птах середніх розмірів. Довжина тулуба близько 70 см, вага близько 6 кг. Верх тіла чорний, черево біле. Навколо очі біле кільце.

2. Поширення

Пінгвін Аделі гніздиться на узбережжі Антарктиди і найближчих до материка островах: Південних Шетландських і Оркнейських. Північніше 60 південної широти представники виду зустрічаються вкрай рідко.

3. Спосіб життя

З березня по жовтень пінгвін Аделі кочує в океані, віддаляючись від місць гнездовок на 600-700 км. Пінгвін Аделі - дуже довірлива птиця, своїми звичками іноді нагадує людину.

3.1. Харчування

Основне живлення пінгвінів Аделі - криль.

3.2. Розмноження

Ці пінгвіни ростять своїх пташенят полярним літом на прилеглих до Антарктиди островах. Всю зиму вони плавають серед крижин за 700 км від місця гніздування. Переживши полярну ніч, пінгвіни відправляються до місць гніздування. Там птахи будують гніздо з дрібних камінчиків. Партнери, змінюючи один одного, насиджують яйця, по черзі годуючись в море. На початку періоду гніздування пінгвіни Аделі протягом місяця мігрують з місць кочівель до місць гніздування. В кінці полярної ночі (на початку жовтня) птахи з'являються в місцях гніздування. Температура повітря в цей час тримається на позначці -40 C, а середньомісячна швидкість вітру досягає 60-70 км / ч. Рухаючись до місць гніздування, птахи йдуть групами від декількох десятків до декількох тисяч особин, вервечкою або повзуть на пузі з середньою швидкістю приблизно 4-6 км / ч. Кожна пара займає свій торішній ділянку гніздування і починає будувати гніздо.

Гніздовий ділянку пінгвіна Аделі складає круглий майданчик радіусом 60-80 см, яку птиці пам'ятають і люто захищають її від сусідів. В залежності від віку та "досвіду" птахів різні їхні гнізда. У когось це просто кілька камінців, в інших це кілька сотень камінчиків, складених у своєрідну "чашу". Споруда гнізд у пінгвінів Аделі супроводжується великим шумом, тому що сусіди постійно крадуть один у одного камінчики. Часто трапляється, що деякі пінгвіни торгують собою заради зайвого каменю для гнізда.

У цей період птахи нічого не їдять, навіть, якщо поруч є відкрита вода. З першої половини листопада до середини грудня Аделі відкладають яйця і починають їх насиджувати. У цей період колонія затихає. Кожна пара сидить в межах своєї ділянки і захищає його від інших пінгвінів. У кладці звичайно два яйця, які відкладаються з перервою в 1-5 днів. У цей період починає танути сніг, а сила вітру трохи стихає. Відразу після відкладання другого яйця самки йдуть у море годуватися після місячної голодовки. Самці залишаються насиджує яйця і голодують ще 2-2,5 тижні. До цього часу повертаються самки і змінюють самців на гнізді. Самці повертаються з годівлі через 3-12 днів. Знову на гнізді відбувається зміна партнерів.

Колонія пінгвінів Аделі на острові Росса

Пташенята вилуплюються в найсприятливіший період, коли подекуди розтанув сніг, і світить сонце. Перший час вони ховаються під батьками, потім стоять біля гнізда, ховаючись у батьків тільки під час буранів. Поступово дорослішають пташенята відходять від своїх гнізд і утворюють групи по 3-4 пташеняти. Потім чисельність птахів в групі досягає 10-20 особин.

У погану погоду пташенята збиваються один до одного, але зазвичай коштують вільно. Батьки, що повертаються з кормом, безпомилково знаходять в групах своїх пташенят, і, як правило, проганяють чужих. Як тільки линька у пташенят завершується, вони змішуються з дорослими птахами. У середині лютого-кінці березня Аделі залишають місця гніздування. Першими спливають у відкрите море молоді птахи. Дорослі птиці линяють на скелях біля двох тижнів, у цей період вони також голодують, так як не можуть перебувати у воді, потім по закінченні линяння також спливають в морі до наступної весни.


4. Примітки

  1. Беме Р. Л., Флінт В.Е. Пятіязичний словник назв тварин. Птиці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., "РУССО", 1994. - С. 9. - 2030 екз. - ISBN 5-200-00643-0

5. Інше


Література

  • Життя Тварин т.6 Птахи М.: Просвещение 1986

Примітки

  1. Беме Р. Л., Флінт В.Е. Пятіязичний словник назв тварин. Птиці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., "РУССО", 1994. - С. 9. - 2030 екз. - ISBN 5-200-00643-0

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Земля Аделі
Імператорський пінгвін
Пінгвін хвіст (художня група)
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru