Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Рай, Сатьяджит


Фото

План:


Введення

Сатьяджит Рай (часто невірно з англійської Рей, Бенг. সত্যজিত রায় або Бенг. সত্যজিৎ রায় бенгальське вимова імені (інф.) , англ. Satyajit Ray ; 2 травня 1921, Калькутта, Британська Індія - 23 квітня 1992, Калькутта, Індія) - найбільший індійський кінорежисер, сценарист, дитячий письменник, композитор, продюсер, видавець, кінокритик, ілюстратор. Перший індійський лауреат премії "Оскар". Автор музики до багатьох своїх фільмів.

За власним визнанням, він був зачарований кіно будучи студентом коледжу. Більшу частину його таланту становить результат неодноразових переглядів фільмів відомих класичних режисерів - Джона Форда, Фелліні, Вітторіо Де Сіка, Орсона Уелсса.

Після виходу на екран фільму "Пісня дороги" (1955) проголошений творцем неореалістічного напрямки в індійському кіно. Саме з цього фільму почалася одна з найблискучіших режисерських кар'єр не просто в Індії, але і у всьому світі.

За визнанням Британського кіноінституту Рай є одним із трьох найбільш великих режисерів світу [1].


1. Біографія

Предки Сатьяджіта Раю простежуються щонайменше на десять поколінь [2].

Сатьяджит Рай народився 2 травня 1921 року в Калькутті у відомій родині. Він був єдиним сином Сукумара Раю і онуком відомого мислителя з руху Брахмо самадж. Коли йому виповнилося 2 роки помирає його батько і Рай з матір'ю переїжджає жити до родичів. У дитинстві він росте замкнутим і мовчазним дитиною.

Сім'я Раю була бідною, тому його мати змушена була шукати гроші, щоб послати Сатьяджіта вчитися в Президентський коледжі Калькутського університету, в якому навчався і його батько Сукумар. У коледжі Рай вивчає економіку, фізику та інші науки. Там він серйозно починає захоплюватися західною класичною музикою і кіно. Рай не тільки переглядає фільми, але й читає спеціальну літературу присвячену кінематографу. У 1940 році Сатьяджит з відзнакою закінчує коледж і надходить в Університеті Вісва-Бхарата, заснованому Рабіндранат Тагор у місті Шантінікетан [3]. Там він майже два роки вивчає графіку. Серед його вчителів був відомий художник Нондолал Бошу.

У 1942 році Рай, стурбований наближенням Другої світової війни, кидає навчання і повертається додому. Він влаштовується працювати у рекламне агентство. Так починається трудова діяльність Раю [4]. Протягом десяти років він працює в рекламному агентстві, пройшовши шлях від простого графіка до художнього керівника.

У 1947 році спільно з Чідананда Гуптою створює перший в країні кіноклуб, який згодом відвідують багато відомих людей. Одним з цих відвідувачів був відомий французький режисер Ж. Ренуар, у якого Рай працював асистентом на зйомках фільму "Ріка" [3].

У 1948 році Рай одружився на своїй двоюрідній сестрі Біджойе [5].


2. Творчість

2.1. Початок кар'єри. Трилогія про Апу

Перебуваючи у відрядженні в Лондоні Рай зміг подивитися величезну кількість фільмів. Найбільше враження на нього справили роботи режисерів італійського неореалізму. Тоді він вирішує екранізувати роман бенгальського класика Б. Бандьопадхяя "Пісня дороги", який розповідає про життя звичайної сільської сім'ї.

Повернувшись додому, Сатьяджит ділиться своїм планами з Ренуаром. Він отримує підтримку і схвалення відомого режисера. У 1952 році Рай приступає до зйомок фільму, якої принесе популярність і славу не тільки Раю, але і його країні. Зйомки супроводжувалися фінансовими труднощами, але за підтримки уряду Західній Бенгалії Раю вдалося закінчити дебютний фільм.

" Пісня дороги "(" Патер панчаят ") вийшов на екрани в 1955. Протягом восьми тижнів фільм збирає аншлаги у кінотеатрах. Ось як критики писали про молодого режисера, який став обличчям індійського кінематографа:

Його нехитрий око бачить життя і людей. Композиція його кадрів настільки виртуозна, що її можна порівняти з манерою небагатьох видатних режисерів у всій історії світового кіно ... Але не в ракурсах камери і не в монтажі планів криється головний секрет його успіху. Сила Рея - в ​​тій легкості, з якою він проникає в саме нутро своїх героїв і показує, що відбувається в їх умах і серцях [4].

При сприянні Джавахарлала Неру фільм був показаний на Канському кінофестивалі 1956 року, де його зустріли оваціями і удостоїли призу "Кращий людський документ року". Так індійське кіно стало відоме у всьому світі. " Пісня дороги "- перша частина трилогії про Апу, яка є однією з перлин світового кіно.

На тлі несподіваного успіху Рай знімає другу частину трилогії, присвяченої дорослішання і входженню у великий світ сільського хлопчика Апу. У 1956 році виходить фільм " Нескорений ". Картина відзначена багатьма престижними преміями - венеціанським" Золотим левом ", американським" Золотим лавром "і багатьма іншими нагородами.

Заключна частина трилогії створена Реєм в 1959 році. Вона називається "Світ Апу". Фільм отримав "Золоту медаль" президента Індії. Крім того, "Світ Апу" був названий кращим іноземним фільмом року у США і відзначений призом Единбурзького кінофестивалю. Існує припущення, що в образі Апу Рай вивів молодого Р. Тагора. Він показав пориви і сумніви його душі в процесі оволодіння творчістю. "Трилогія про Апу" - визнана класика авторського кінематографа.


2.2. 60-і роки

Більшість фільмів, знятих Реї на зорі режисерської кар'єри, присвячені складним проблемам сімейних відносин. Дана тема була продовжена бенгальців у фільмах "Канченджанга" ( 1962), і в соціальній мелодрамі "Большой город" ( 1963).

У 1964 році, за повістю Тагора "Зруйноване гніздо", Рай знімає фільм "Чарулота". На думку критиків, "Чарулота" - найдосконаліше творіння режисера. За визнанням самого режисера це єдиний історичний фільм, який йому вдався.

За фільми "Велике місто" ( 1963) і "Чарулата" ( 1964) він отримав Срібного ведмедя на Берлінському кінофестивалі.

Відомо, що Рай був запеклим противником будь-якого насильства. У 1966 році він закликав припинити репресії у відношенні голодуючих бенгальців. Пізніше на центральній площі Калькутти Сатьяджит зачитав заяву діячів індійської культури, в якому засуджувалася війна у В'єтнамі.

Його творча діяльність не обмежувалася однією лише режисурою. Рай писав сценарії і музику до своїх фільмів. Він автор численних оповідань і романів бенгальською мовою. Сатьяджит створив героя по імені Продош Міттер (прозваний Пхелу), який став улюбленцем бенгальців. Величезний успіх мали його пісні, які він вигадав для своєї фольклорної дилогії "Гупі співає, багха танцює" (1968) і "Королівство алмазів" (1969). Також Рай займався книжковою дизайном. Йому вдалося создть шрифт, названий Ray Roman.


2.3. 1970-і-90-і роки

У 1973 році Рай рай знімає фільм "Віддалений грім". Цією картиною режисер завершує подорож у світ людей, яке він проробив у своїх попередніх фільмах.

"Віддалений грім" розповідає про події 1942-1943 років, коли в багатій і родючій Бенгалії настав жахливий голод. Яскраві, соковиті тони, барвистий краєвид, гарні жіночі особи і сарі наповнюють фільм картинами мирного життя. У міру зміни подій яскраві тони зникають з екрану і змінюються сірими. Також похмурої ставати природа. Фінал витриманий в темних тонах. Фільм нагороджений " Золотим ведмедем " кінофестивалю в Берліні та " Золотим Хьюго "фестивалю в Чикаго.

В 1978 році Сатьяджит знімає фільм Шахісти. Це єдиний фільм, який був знятий ним на мові урду і англійською. Герої фільму настільки одержимі грою в шахи, що втратили інтерес до всього що відбувається навколо. Фільм отримав приз за кращу режисуру.

Потім Рай важко захворів і довгий час не знімав. У цей час він редагує та ілюструє дитячий журнал "Шондеш".

Останній фільм режисера "Гість" (1992) був зустрінутий з захватом. Будучи тяжкохворим Рай був нагороджений премією "Оскар" за внесок у кіномистецтво [6].

Помер в 1992 році в Калькутті.


3. Особливості творчості

У фільмах Раю показані самі різні проблеми життя індійського народу. Наприклад, крах традиційних моральних цінностей, дискримінація жінки в сім'ї та суспільстві, боротьба за громадянські права [7].

Його фільми можна охарактеризувати як малобюджетні, з натурними зйомками, справжніми подіями, на яких зазвичай заснований фільм, деталізоване історичне дослідження і чудові команди "зірок", які піднялися на найвищу вершину під умілим керівництвом Раю [1].


4. Сім'я

Дід - Упендракішора Раю (Рай Чоудхурі) - відомий індійський видавець, музикант, дитячий письменник.

Батько - Сукумар Рай (1887-1923) - індійський письменник, класик літератури мовою бенгалі, фотограф і майстер літографії. Автор гумористичних і дитячі вірші, оповідань, п'єс [1].

Дружина - Біджойя Рай (р. 1918).

5. Цікаві факти

Під час створення фільму "Пісня дороги" Рай пережив фінансовий крах. Він був змушений закласти фамільні коштовності дружини, щоб профінансувати зйомки.

Вважав своїм наставником великого філософа і гуманіста Рабіндраната Тагора, який був другом його дідуся [8].

Одного разу відомий продюсер Девід Селзник запрошував його до Голлівуду, щоб обговорити з ним можливість створення індійського варіанту "Анни Кареніної". Селзник бачив Рея не тільки як режисера фільму, але і як виконавця ролі Вронського. Сатьяджит відповів відмовою.


6. Нагороди та премії

Рай - один з трьох режисерів, які зуміли отримати "Срібного ведмедя" за режисуру більш, ніж один раз [9]. Він був другим кінодіячів після Чарлі Чапліна, нагородженого почесного докторського ступенем в Оксфордському університеті [10]. Нижче наведено неповний список його нагород:

Крім того, Рай був нагороджений кількома державними нагородами, відзначений спеціальними призами різних кіноорганізацій. Йому присвоєні докторські ступені в деяких університетах Індії і світу [13].

У 1992 році голосування критиків Sight & Sound помістило Раю на 7 місце в списку кращих 10 режисерів всіх часів, зробивши його самим високо оціненим азіатським кінодіячів в списку [14]. У 2002 році голосування критиків і режисерів Sight & Sound поставило Раю на 22 місце в списку найбільших директорів усіх часів [15], що робить його четвертим серед азіатських режисерів в списку [15]. У 1996 році журнал Entertainment Weekly поставив Раю 25 номерів у своїй списку п'ятдесяти найвидатніших режисерів [16]. У 2007 році журнал Total Film включив Раю в свій список ста найбільших кінорежисерів у всі часи [17].


7. Фільмографія

Рік Російська назва Оригінальна назва Роль
1955 ф Пісня дороги পথের পাঁচালী режисер, сценарист
1956 ф Нескорений অপরাজিত режисер, сценарист
1958 ф Філософський камінь পরশ পাথর режисер
1958 ф Музична кімната জলসাঘর режисер
1959 ф Світ Апу অপুর সংসার режисер, сценарист
1960 ф Богиня দেবী режисер, сценарист
1961 ф Три дочки তিন কন্যা режисер, сценарист
1962 ф Канченджанга কাঞ্চনজঙ্ঘা режисер, сценарист
1962 ф Поїздка অভিযান режисер, сценарист
1963 ф Велике місто মহানগর режисер, сценарист
1964 ф Чарулата চারুলতা режисер, сценарист
1965 ф Боягуз কাপুরুষ режисер, сценарист
1965 ф Святоша মহাপুরুষ режисер, сценарист
1966 ф Герой নায়ক режисер, сценарист
1967 ф Звіринець চিড়িয়াখানা режисер, сценарист
1969 ф Пригоди Гупі і багха গুপী গাইন বাঘা বাইন режисер, сценарист
1970 ф Дні і ночі в лісі অরণ্যের দিনরাত্রি режисер, сценарист
1971 ф Противник প্রতিদ্বন্দ্বী режисер, сценарист
1971 ф Компанія з обмеженою відповідальністю সীমাবদ্ধ режисер, сценарист
1973 ф Віддалений грім অশনি সংকেত режисер, сценарист
1974 ф Золота фортеця েসানার েকল্লা режисер, сценарист
1976 ф Посередник জনঅরণ্য режисер, сценарист
1977 ф Шахісти শতরঞ্জ কি খিলাড়ি режисер, сценарист
1979 ф Слава батькові Фелунатху জয় বাবা ফেলুনাথ режисер, сценарист
1980 ф Королівство алмазів হীরক রাজার দেশে режисер, сценарист
1981 ф Позбавлення সদগতি режиссёр, сценарист
1984 ф Дом и мир ঘরে বাইরে режиссёр, сценарист
1990 ф Враг народа গণশত্র режиссёр, сценарист
1990 ф Ветви одного дерева শাখা প্রশাখা режиссёр, сценарист
1991 ф Странник আগন্তুক режиссёр, сценарист

Примітки

  1. 1 2 3 О режиссёре Сатьяджите Рее - raveena2.narod.ru/Text/4/satyajit.html
  2. Satyajit Ray: Portrait of a director. - Indiana University Press, 1971. - P. 36. - ISBN 0253168155
  3. 1 2 САТЬЯДЖИТ РЕЙ (ШОТТОДЖИТ РАЙ) - vse-pro-kino.biz/archives/satyadzhit-rej-shottodzhit-raj
  4. 1 2 Рей Сатьяджит, Биография, история жизни, творчество, писатели, ЖЗЛ, музыка, биографии - www.tonnel.ru/?l=gzl&uid=1007
  5. 1 2 Сатьяджит Рей (SATYAJIT RAY) - kino-pup.com/person?idp=711179&sk=41
  6. 100 великих режиссёров - САТЬЯДЖИТ РЕЙ (19211992) - aganya.ru/iskustvo/rezhissyory/1242-2011-06-11-08-29-27.html
  7. БЭС. РЕЙ Сатьяджит - dic.academic.ru/dic.nsf/enc3p/253394
  8. Энциклопедия кино - dic.academic.ru/dic.nsf/enc_cinema/15933/РЕЙ
  9. Silver Bear winners (directors) - www.listal.com/list/silver-bear-winners. listal (24 November 2008). Архивировано - www.webcitation.org/6BUTuQRzB из первоисточника 18 октября 2012.
  10. Robinson, A (2003). Satyajit Ray: The Inner Eye: The Biography of a Master Film-Maker. IB Tauris. ISBN 1-86064-965-3
  11. Awards for Satyajit Ray - www.imdb.com/name/nm0006249/awards. Internet Movie Database. Архивировано - www.webcitation.org/6BUTvUD7B из первоисточника 18 октября 2012.
  12. Awards for Films - www.satyajitray.org/about_ray/awards_films.htm
  13. Personal Awards - www.satyajitray.org/about_ray/awards_personal.htm
  14. Sight and Sound Poll 1992: Critics - alumnus.caltech.edu/~ejohnson/sight/1992_1.html. California Institute of Technology. Архивировано - www.webcitation.org/6BUTw2ZSY из первоисточника 18 октября 2012.
  15. 1 2 Kevin Lee A Slanted Canon - www.asianamericanfilm.com/archives/000026.html. Asian American Film Commentary (5 сентября 2002). Архивировано - www.webcitation.org/6BUTwWvVM из первоисточника 18 октября 2012.
  16. Greatest Film Directors and Their Best Films - www.filmsite.org/directors5.html. Filmsite.org. Архивировано - www.webcitation.org/6BUTwydlP из первоисточника 18 октября 2012.
  17. The Greatest Directors Ever by Total Film Magazine - www.filmsite.org/greatdirectors-totalfilm2.html. Filmsite.org. Архивировано - www.webcitation.org/6BUTxhZ1V из первоисточника 18 октября 2012.

9. Література про кінорежисера

Російською мовою
На іноземних мовах
  • Seton M. Portrait of a director: Satyajit Ray. Bloomington: Indiana UP, 1971
  • Rangoonwalla F. Satyajit Ray's art. Delhi: Clarion, 1980.
  • Nyce B. Satyajit Ray: a study of his films. New York: Praeger, 1988
  • Robinson A. Satyajit Ray: The Inner Eye. Berkeley: University of California Press, 1989.
  • Cooper D. The cinema of Satyajit Ray: between tradition and modernity. Cambridge; New York: Cambridge UP, 2000
  • Ganguly S. Satyajit Ray: In search of the modern. Lanham: Scarecrow Press, 2000
  • Ishaghpour Y. Satyajit Ray: l'Orient et l'Occident. Paris: Diffrence, 2002
  • Satyajit Ray: Texte zum Werk, zur Person, zu den Filmen. Berlin: Freunde der Deutschen Kinemathek, 2003
  • Majumdar G. Satyajit Ray: creating classics. New Delhi: Rupa & Co., 2003.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Рай
Кудер, Рай
Хмара-рай
Проклятий рай
Рай (міра площі)
Втрачений рай (поема)
Рай (Божественна комедія)
Робочий клас іде в рай
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru