Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Раневська, Фаїна Георгіївна


Фото

План:


Введення

Фаїна Гіршевна Фельдман; 15 (27) серпня 1896, Таганрог - 19 липня 1984, Москва) - радянська актриса театру і кіно, народна артистка СРСР (1961), тричі лауреат Сталінської премії (1949, 1951, 1951).


1. Біографія

Будинок Фаїни Раневської в Таганрозі
Фаня Фельдман, Таганрог
Фаїна Раневська в Баку. 1929

У "Книзі для запису поєднання шлюбів між євреями на 1889 рік" таганрозький рабин Зельцер зареєстрував шлюб міщанина містечка Сміловичі ігуменських повіту Мінської губернії Гірша Хаїмович Фельдмана і дівиці - лепельской міщанки Вітебської губернії Мілько Рафаїлівна Заговайловой. Це сталося 26 грудня 1889. Гірш було 26 років, Мільке - 17.

Через шість з половиною років, 27 серпня 1896, в сім'ї Фельдманом народилася дівчинка Фанні (Фаїна). Крім неї в родині вже було два старших сина й доньку Белла. В юності Фаїна дуже заздрила красі своєї сестри, і в майбутньому всіх красивих дівчат вона називала "фіфамі".

Закінчила Таганрозький Маріїнську жіночу гімназію. Захоплювалася театром з 14 років. Закінчивши гімназію, відвідувала заняття в приватній театральній студії А. Ягелло (А. Н. Говберга).

В 1915 виїхала до Москви. Раневська жила в маленькій кімнатці на Великій Нікітській. Саме в ці роки вона познайомилася з Мариною Цвєтаєвої, Осипом Мандельштамом, Володимиром Маяковським, відбулася її перша зустріч з В. І. Качалова. Зі спогадів самої Раневської, вона була закохана в Качалова і захоплювалася його грою [1].

Якось восени молоденька Фая Фельдман підписала на акторській біржі контракт на роботу в керченській трупі мадам Лаврівський. Актриса запрошувалася "на ролі героїнь-Кокетт зі співами і танцями за 35 рублів зі своїм гардеробом". Робота в Керчі не задалася - чомусь публіка не виявила належної уваги до нової трупі, але там вона одного разу здійснювала прогулянку з якимось "досвідченим трагіком" з театру Лаврівський на гору Мітрідат. По дорозі на гору вирішили заглянути в банк (мати Раневської потайки від батька посилала дочки грошові перекази). Згадує Фаїна Георгіївна:

Коли ми вийшли з масивних банківських дверей, то порив вітру вирвав у мене з рук купюри - всю суму. Я зупинилася, і, стежачи за відлітає банкнотами, сказала:

- Як сумно, коли вони відлітають!
- Так адже Ви Раневська ! - Вигукнув супутник. - Тільки вона могла так сказати!
Коли мені пізніше довелося вибирати псевдонім, я вирішила взяти прізвище чеховської героїні. У нас є з нею щось спільне, далеко не всі, зовсім не всі ...

Закінчивши приватну театральну школу, потім грала в багатьох театрах, починаючи з провінційних ( Підмосков'ї, Крим, Ростов-на-Дону, Баку, Архангельськ, Смоленськ і ін), а потім в московських, включаючи Камерний театр (1931-1935), центральний театр Червоної Армії (1935-1939), театр драми (нині ім.Маяковського) (1943-1949), театр ім. А. С. Пушкіна (1955-1963), театр ім.Моссовета (1949-1955 і 1963-1984). Її вчителем була Павла Леонтіївна Вульф. Перебування Раневської у Театрі ім. Моссовета супроводжувалося частими конфліктами з головним режисером Ю. А. Завадським (що знайшло відображення в численних фольклорних розповідях і анекдотах), які породжувало несхожість творчих методів: рішення ролей, пропоноване Раневської, було органічно швидше театру брехтівської типу. Раневська театрально переосмисляются і власну повсякденне життя, перетворюючи її часом в своєрідний трагікомічний "спектакль"; в цій особливості криється секрет її суто особистої популярності, незалежно від сценічної популярності. Вельми своєрідний стиль мовлення і поведінки Раневської виявився зафіксований у великому за обсягом фольклорі, де не всі епізоди цілком достовірні. Багато висловлювання Раневської (так само як і приписувані їй) перетворилися на крилаті вирази, чому сприяли ємність і образність, так само як і відсутність "внутрішньої цензури", свобода судження (напр., у вигляді присутності зниженої лексики). Стилістичне чуття дозволяло Раневської виступати в жанрі пародії, причому не тільки сценічної; відомий цикл пародійних листів вигаданого нею провінціала А. Кафінькіна, адресованих журналістці Т. Тесс.

Актриса любила читати Пушкіна і, за її власними спогадами, "у них з Ганною Андріївною Ахматової була загальна пристрасть - Пушкін ". [1]

Дебютувала у кіно в 1934 у фільмі Михайла Ромма " Пампушка ".

Брала участь в озвучуванні мультфільмів (Фрекен Бок в " Карлсон повернувся ").

Фаїна Раневська померла 19 липня 1984. Похована на Новому Донському кладовищі [2] в Москві разом із сестрою Ізабеллою. На могилі круглий рік можна бачити живі квіти, принесені шанувальниками її таланту.

Редакційною радою англійської енциклопедії "Хто є хто" в 1992 включена в десятку найвидатніших актрис XX століття.

Образ актриси виведений в ігровому серіалі "Зірка епохи", де її зіграла Тетяна Васильєва.

Незважаючи на велике коло знайомих, Фаїна Георгіївна завжди відчувала самотність, від якого не рятував навіть відданий пес Хлопчик, названий на честь Станіславського, якого Раневська обожнювала. Користуючись довірливістю і наївністю актриси, домробітниці самим безсовісним чином її обманювали, підло оббираючи стару жінку.


2. Цікаві факти

  • Крилату фразу з фільму Підкидьок "Муля, не нервуй мене!" придумала Ріна Зелена [3]. Всю решту життя "Муля" переслідував Раневську: так кричали хлопчаки, побачивши її на вулицях, цю фрази першого згадували при знайомстві з нею. Навіть Брежнєв на врученні їй у 1976 році (у зв'язку з 80-річчям) ордена Леніна замість привітання сказав: "А ось іде наш Муля, не нервуй мене!". Раневська відповіла: "Леонід Ілліч, так до мене звертаються або хлопчаки, або хулігани!". Генсек зніяковів і додав: "Вибачте, але я вас дуже люблю".
  • Фаїна завжди була самокритичної, їй належить відомий вислів: "Талант - це невпевненість в собі і болісне невдоволення собою і своїми недоліками, чого я ніколи не зустрічала у посередності". Худрада та комісії, у присутності яких доводилося грати, в той час були звичайною справою , коли замість люблячої артиста аудиторії на нього дивилися "вершителі доль". Часто після таких виступів артист знаходився " в затиску ", але ніяк не Раневська:" Граю кепсько, дивиться комітет з Сталінським премій. Огидне відчуття іспиту ". [1]
  • Раневська дуже боялася, що їй можуть запропонувати співпрацювати з КДБ - в той час це було поширене. Один її знайомий порадив у випадку, якщо така пропозиція надійде, сказати, що вона кричала уві сні. Тоді вона не підійде для співпраці і пропозиція буде знято. Одного разу, коли Фаїна Георгіївна працювала в Театрі імені Мосради, до неї звернувся парторг театру з пропозицією вступити в партію. "Ой, що ви, голубчику! Я не можу: я кричу уві сні!" - Вигукнула Раневська. Злукавила вона чи дійсно переплутала ці департаменти, можна тільки здогадуватися. [4].
  • Раневська переживала трагічну смерть Соломона Міхоелса, їх пов'язувала щира дружба. У своїх спогадах актриса описує один діалог, в якому з властивим тільки їй гумором вона сказала Міхоелса: "Є люди, в яких живе Бог, є люди, в яких живе диявол, а є люди, в яких живуть лише глисти. В Вас живе Бог ! ". На що режисер відповів:" Якщо в мені живе Бог, то Він в мене засланий ". (14 січня, 1948 рік).

3. Фільмографія

  1. 1934 - Пампушка - Пані Луазо
  2. 1937 - Дума про козака Голоту - Попадя
  3. 1939 - Помилка інженера Кочина - Іда Гуревич, дружина кравця
  4. 1939 - Підкидьок - Ляля
  5. 1939 - Людина у футлярі - дружина інспектора гімназії
  6. 1940 - Кохана дівчина - Маня, тітка Добрякова
  7. 1941 - Мрія - Роза Скороход
  8. 1941 - Як посварився Іван Іванович з Іваном Никифоровичем - Горпина
  9. 1942 - Олександр Пархоменко - таперша
  10. 1943 - Нові пригоди Швейка ("Солдатська казка") - тітонька Адель
  11. 1943 - Рідні берега, новела "Три гвардійця" - Софія Іванівна, директор музею
  12. 1944 - Весілля - Настасья Тимофіївна, мати нареченої
  13. 1945 - Небесний тихохід - професор медицини
  14. 1945 - Слон і мотузочок - бабуся
  15. 1947 - Весна - Маргарита Львівна
  16. 1947 - Попелюшка - Мачуха
  17. 1947 - Рядовий Олександр Матросов - воєнлікар
  18. 1949 - Зустріч на Ельбі - місіс Мак-Дермот
  19. 1949 - У них є Батьківщина - фрау Вурст
  20. 1958 - Дівчина з гітарою - Зоя Павлівна Свірістінская
  21. 1960 - Обережно, бабуся! - бабуся
  22. 1960 - Драма (короткометражний) - Мурашкіна
  23. 1963 - Так і буде (телеспектакль)
  24. 1964 - Легке життя - Маргарита Іванівна, "Королева Марго"
  25. 1964 - Гніт № 25 - Ворожка в сюжеті "Карти не брешуть"
  26. 1964 - Гніт № 33 - громадянка Піскунова в сюжеті "Не поїду"
  27. 1965 - Перший відвідувач - стара дама
  28. 1966 - Сьогодні - новий атракціон - директор цирку
  29. 1978 - Далі - тиша (телеспектакль) - Люсі Купер
  30. 1980 - Комедія давно минулих днів

3.1. Озвучування мультфільмів

  1. 1943 - "Казка про царя Салтана" - сваха баба Бабарихой
  2. 1970 - "Карлсон повернувся" - фрекен Бок

4. Ролі в театрі


5. Нагороди

Марка 2001
Відкриття пам'ятника Ф. Раневської в Таганрозі

6. Пам'ять

  • В 1990 на кіностудії " Екран "вийшов двосерійний документальний фільм" Згадуючи Раневську "(реж. Олег Дорман і Олексій Габрилович).
  • На будинку, де народилася Фаїна Георгіївна Раневська ( Таганрог, вул. Фрунзе 10), 29 серпня 1986 року була встановлена ​​меморіальна дошка.
  • В Таганрозі ім'ям Ф. Г. Раневської названа одна з вулиць.
  • В Таганрозі, поруч з будинком, в якому народилася Фаїна Георгіївна, 16 травня 2008 року був відкритий перший в Росії пам'ятник Раневської (автор - Давид Бегаль) [6].
  • В Таганрозі, в будинку, в якому народилася Фаїна Георгіївна, міська влада планує відкрити музей Фаїни Раневської [7] [8].
  • У травні 2008 року в Таганрозі відбувся перший міжнародний театральний фестиваль ім. Фаїни Раневської "Велика провінція".
  • В 2009 в Таганрозі, неподалік від будинку батька Раневської, відкрилася кав'ярня "Фрекен Бок" зі знаменитими пляшками в меню. Кав'ярня оформлена великою кількістю фотографій Раневської.
  • У Тюмені відкрита "Чайна у Раневської" - з повним антуражем і безліччю її цитат всюди. Назви страв взяті виключно з фільмів. Також є дивовижна за своїм виглядом курильні.
  • 27 серпня 2011 в честь 115-річчя з дня народження Фаїни Раневської пошуковик Google оприлюднив спеціальний логотип із зображенням актриси [9].

Література

  • Владимирова М. Велика провінція / / Таганрозька правда. - 2008. , 18 квітня.
  • Скороходов Г. Розмови з Раневської. - М .: Астрель: АСТ, 1999, 2007. - 411 с. - ISBN 978-5-17-047599-5
  • Владимирова М. Котлостроітелі поставлять Раневської пам'ятник / / Таганрозька правда. - 2007. - 14 листопада.
  • Раневська Ф. Г. Щоденники на клаптиках. - М .: Видавництво Фонду російської поезії за участі альманаху "Потерпілі", 1999.
  • Щеглов Д. Фаїна Раневська. Монолог. - М .: Олімп, Русич, 1998. - (Жінка-Міф).
  • Щеглов А. Раневська: Вся життя. - М .: Видавництво Захаров, 2005. - ISBN 978-5-8159-0860-4 .
  • Вип. 4. Гейзер М. М. Фаїна Раневська. - 2010. - 308 с. - 5000 екз., Мул. - ISBN 978-5-235-03290-3
  • Вип. 7. Гейзер М. М. Фаїна Раневська. - 2-ге вид. 2010. - 320 с. - 5000 екз. , Іл. - ISBN 978-5-235-03372-6
  • Фаїна Раневська: "Доля - повія" / Авт.-сост. Д. А. Щеглов. - М .: Астрель: АСТ, 2008. - 223 с.
  • Шляхов О. Л. Фаїна Раневська: Любов самотньою насмішниці. - М.: АСТ, Астрель, 2012. - 352 с. - (Куміри. Історії великої любові). - 3000 екз., ISBN 978-5-17-068561-5, ISBN 978-5-271-29220-0

Примітки

  1. 1 2 3 Фаїна Раневська: "Доля-повія" = (щоденник) / автор-укладач Д.Щеглов. - АСТ. - "Астрель", 2004. - 203 с. - 30 000 екз. - ISBN 5-17-014443-1
  2. Могили знаменитостей. Московський некрополь. Фаїна Георгіївна Раневська (1896-1984) - m-necropol.narod.ru/ranevskaya.html
  3. Ріна Зелена. Актрису зробили "народної" за кілька годин до смерті - versia.ru/articles/2011/apr/11/rina_zelenaya - газета Версія, Ігор Оболенський, 11 квітня 2011
  4. А. Щеглов "Раневська" Фрагменти життя - 1998. -
  5. Театр імені Мосради / Сост. В. М. Школьников. - М .: Мистецтво, 1985. - 294 с.
  6. Собств. кор. В Таганрозі з'явиться пам'ятник Фаїну Раневську - lenta.ru/news/2008/04/18/ranevskaya / / / Lenta.Ru. - 2008. - 18 квітня.
  7. Борзенко В. У рідному місті Фаїни Раневської досі не створено її музей - www.rostov.aif.ru/culture/article/14506 / / Аргументи і Факти на Дону. - 2010. - 9 листопада.
  8. Михайлова Є. Вірменин нашого часу - svpressa.ru/society/article/11193 / / / Вільна Преса. - 2009. - 10 липня.
  9. Holiday and Events - Google style! - www.google.com/doodles/faina-ranevskayas-115th-birthday (Англ.) . Google.ru (27 серпня 2011 року). Читальний - www.webcitation.org/684cfr52X з першоджерела 31 травня 2012.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Фаїна
Фаїна (судно)
Шевченка, Фаїна Василівна
Брегвадзе, Нані Георгіївна
Коонен, Аліса Георгіївна
Карачкіна, Людмила Георгіївна
Тараторкіна, Ганна Георгіївна
Гриу, Лянка Георгіївна
Турбіна, Ніка Георгіївна
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru