Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Роговцева, Ада Миколаївна



План:


Введення

Ада Миколаївна Роговцева ( укр. Роговцева (Роговець) Ада Миколаївна ) (Р. 1937) - радянська і українська актриса театру і кіно. Народна артистка СРСР ( 1978). Герой України ( 2007) [1] [2].


1. Біографія

Ада Роговцева (Роговець) народилася 16 липня 1937 [3] (за іншими джерелами - 6 липня [1]) в місті Глухові, (нині - в Сумської області України).

Батько - Роговцев Микола Іванович, мав дві вищі освіти, закінчивши індустріальний і сільськогосподарський інститути, до війни працював в НКВД. Мати - Зайковський Ганна Митрофанівна, по спеціальності агроном. На фронті батько служив в охороні у Микити Сергійовича Хрущова [4].

В 1959 закінчила Київський театральний інститут ім.І. К. Карпенка-Карого. По закінченні інституту Ада Миколаївна стала актрисою КАТРД імені Лесі Українки в Києві і пропрацювала там 35 років.

Була членом КПРС з 1967, більше 20 років була членом партбюро, обиралася секретарем парткому театру і делегатом XXVII з'їзду КПРС.

Після відходу з Театру ім. Лесі Українки гастролює з концертними програмами та камерними театрами. Грала в багатьох спектаклях Р. Г. Віктюка.

Ада Миколаївна багато років викладала акторську майстерність в Київському театральному інституті ім.І. К. Карпенка-Карого.


2. Сім'я


3. Нагороди та звання

  • Заслужена артистка Української РСР (1960)
  • Народна артистка Української РСР (1967) [7]
  • Народна артистка СРСР (1978)
  • Орден Трудового Червоного Прапора
  • Орден "Знак Пошани"
  • Орден княгині Ольги III ступеня (2003)
  • Орден "За заслуги" ІІІ ступеня
  • Орден Дружби ( 2007, за великий внесок у зміцнення і розвиток російсько-українських культурних зв'язків.
  • Державна премія УРСР імені Т. Г. Шевченка (1981) - за виконання ролей Любові Андріївни Раневської, Лесі Українки, Надії Гавриленкова в спектаклях "Вишневий сад" А. П. Чехова, "Сподіватися" Ю. Щербака, "Господиня" М. Гараєва
  • Премія Ленінського комсомолу Української РСР ім. М. Островського (1971)
  • Премія Спілки театральних діячів ім. М. Заньковецької.
  • Герой України 12 липня 2007 (за самовіддане служіння Україні в галузі театрального та кіномистецтва, утвердження ідеалів духовної краси, людської гідності і добра, багаторічну подвижницьку творчу діяльність).
  • Краща актриса року за опитуванням журналу "Радянський екран", (1971)
  • Лауреат Призу VII ММКФ за кращу жіночу роль (1971, за фільм "Салют, Маріє!")
  • Лауреат Премії "Кришталевий слон в номінації Видатна акторська сім'я" (1996)
  • Лауреат Театральної премії "Київська Пектораль" за кращу жіночу роль (1997, за виставу "Обдурена")
  • Лауреат Театральної премії "Київська Пектораль" за видатний внесок у театральне мистецтво (2004)
  • Переможця загальнонаціональної акції "Зірка України" в номінації "Зірка українського мистецтва" (2004)
  • Лауреат Спеціального призу "За вірність професії" на фестивалі продюсерського кіно "Кіно - Ялта 2007"
  • Почесний громадянин Києва (2007) [8]

4. Творчість

4.1. Ролі в театрі


4.2. Фільмографія

  1. 1956 - Кривавий світанок - Гафійка Волік
  2. 1956 - Коли співають солов'ї - Мар'яна
  3. 1956 - Павло Корчагін - Христина
  4. 1958 - Прапори на баштах - Оксана Литовченко
  5. 1958 - Коли починається юність
  6. 1958 - Кінець Чирви Козиря - Оксана
  7. 1960 - Літаючий корабель - Оленка
  8. 1961 - Лісова пісня - Польова русалка
  9. 1964 - Сторінки щоденника (ТБ) - Ізабелла
  10. 1970 - Важкий колос - Дарина
  11. 1970 - Салют, Маріє! - Марія Ткачова (приз за кращу жіночу роль 7 МКФ в Москві)
  12. 1971 - Камінний господар ( укр. Камінний господар ) - Донна Анна
  13. 1972 - Приборкання вогню - Наталя Башкирцева
  14. 1972 - Всього три тижні
  15. 1973 - Сторінки щоденника - Ізабелла
  16. 1973 - Вічний поклик (фільм 1) - Ганна Кафтанова
  17. 1974 - Лицар Вася
  18. 1975 - Важкі поверхи
  19. 1976 - Хвилі Чорного моря - Тетяна Іванівна
  20. 1977 - Дівчинка, хочеш зніматися в кіно? - Віра Федорівна, мама Інги
  21. 1978 - Діти як діти - Таня, мама Діми
  22. 1978 - Море - Віра Галузо
  23. 1978 - Напередодні прем'єри - Ксенія Павлівна
  24. 1979 - Поема про крила - Юлія Туполєва
  25. 1979 - Осіння історія - Ганна Георгіївна Зоріна, завідуюча міськвно
  26. 1979 - Літні канікули
  27. 1979 - Київські зустрічі (Зупинися, мить ...) - Марія
  28. 1980 - Сімейний коло - Тетяна Михайлівна Сомова
  29. 1980 - Овод - Джулія
  30. 1980 - Укладений Другий авеню (ТБ) - Една Едісон
  31. 1980 - Розплата (ТБ) - Ганна Карякіна
  32. 1981 - Осіння дорога до мами - Мати
  33. 1981 - Ведмедик - Дружина Алпатова
  34. 1981 - Було у батька три сини - Мати
  35. 1983 - Останній доказ королів - Естер Таунсенд, секретар Президента
  36. 1983 - Висока проба - Ольга
  37. 1983 - Вічний поклик (фільм 2) - Ганна Савельєва
  38. 1985 - Чоловіки є чоловіки
  39. 1986 - Мамо, рідна, кохана ... - Доктор
  40. 1985 - Кармелюк - Ольга Тимофіївна
  41. 1986 - В одну-єдину життя - Ірина
  42. 1991 - Сімнадцять лівих чобіт - Тетяна Сергіївна, мати Олексія
  43. 1992 - Чотири листи фанери (Укр.) рос. - Мати Богдана Мазепи
  44. 1998 - Два місяці, три сонця - Мати Олексія
  45. 2001 - Ніро Вульф і Арчі Гудвін
  46. 2001 - На полі крові - Мелхола
  47. 2002 - Шукшинські розповіді
  48. 2002 - Підмосковна елегія - Варвара Петрівна Черкаська
  49. 2003 - Завтра буде завтра - Марія Антонівна, директор дитбудинку
  50. 2004 - Тобі, справжньому - Віра
  51. 2004 - Вони танцювали одну зиму
  52. 2004 - Зимовий роман - Ніна
  53. 2004 - Погана звичка
  54. 2003 - У двох кілометрах від Нового року - Ада
  55. 2004 - 32 грудня - Маргарита Миколаївна
  56. 2005 - Полювання на ізюбра - Мати Ірини
  57. 2005 - Летюча миша - Бабуся Іди і Аделі
  58. 2006 - Квіти для сніжної королеви - Жанна Семенівна
  59. 2006 - Дев'ять життів Нестора Махна - Євдокія Махно
  60. 2006 - Інфант
  61. 2006 - Мій генерал
  62. 2006 - Щастя за рецептом - Євгенія Веніамінівна, бабуся
  63. 2006 - Утьосов. Пісня довжиною в життя - Олена, дружина Утьосова
  64. 2007 - Чоловіча інтуїція - Мати Кирила
  65. 2007 - Оплачено смертю - Аврора Морозова
  66. 2007 - несамотні. Лебедина вірність. - Травіата
  67. 2008 - Кавказ
  68. 2008 - Єрмолови - Антоніна Єрмолова
  69. 2008 - Тарас Бульба - Дружина Тараса
  70. 2008 - Чорна сукня - Зінаїда Федорівна, мати Наташі
  71. 2008 - Клоуни - колишня дресирувальниця
  72. 2009 - Я вернусь - Бабуся
  73. 2009 - 1941 - Баба Катя
  74. 2009 - Це я - Оксана Миколаївна, акушер
  75. 2009 - Провінціалка - Мати Ігоря
  76. 2009 - Я тебе нікому не віддам - Римма Іванівна, вчителька музичної школи
  77. 2010 - Темні води
  78. 2011 - Закохані в Київ
  79. 2011 - Вогні притону - мати Люби
  80. 2011 - Захисниця - мати Маші
  81. 2012 - Щасливий квиток - Ганна Григорівна

Примітки

  1. 1 2 Ада Роговцева на сайті Актори радянського кіно - actors.khv.ru / r / rogovtseva.htm
  2. Ада Роговцева - біографія - російські актриси - www.kino-teatr.ru/kino/acter/ros/3602/bio/
  3. Ада Роговцева - біографія - російські актриси - Кіно-Театр. РУ - www.kino-teatr.ru/kino/acter/ros/3602/bio/
  4. РОГОВЦЕВА Ада Миколаївна - www.biograph.ru / bank / rogovtceva_an.htm
  5. Катерина Степанкова - біографія - російські актриси - Кіно-Театр. РУ - www.kino-teatr.ru/kino/acter/w/ros/25479/bio/
  6. Ада Роговцева втратила сина - www.segodnya.ua/news/14403294.html
  7. Ада Роговцева: фото та біографія на KINO.ukr.net - kino.ukr.net / persons / rogovtseva-ada-nikolaevna
  8. Ада Роговцева | teatral - все про театр! - www.teatral.org.ua/persons/ada-rogovceva/
  9. Хоменко, Наталія. "Варшавська мелодія - 2": Ада Роговцева, Катерина Степанкова - www.i-love.ru/pressa/text266.html / / Сьогодні. 2003. 1 лютого. № 1369.
  10. Ада Роговцева дала виставу на сцені Житомирського облмуздрамтеатру - zhitomir.wordpress.com/2006/01/20/17 /

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Йонат, Ада
Лавлейс, Ада
Войцик, Ада Гнатівна
Ада (мова програмування)
Анастасія Миколаївна
Олександра Миколаївна
Васильєва, Лариса Миколаївна
Тудегешева, Катерина Миколаївна
Матешко, Ольга Миколаївна
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru