Розанова, Ірина Юріївна

Ірина Юріївна Розанова (нар. 22 липня 1961, Рязань) - радянська і російська актриса театру і кіно, заслужена артистка Російської Федерації ( 1995) [1], народна артистка Російської Федерації ( 2007) [2] [3].


1. Біографія

Ірина Розанова народилася в Рязані. Батьки - актори (пізніше грали на сцені Рязанського драматичного театру) Юрій Розанов і Зоя Бєлова (нар. 1927; з 1974 - народна артистка РРФСР; c 1989 - "Почесний громадянин міста Рязані") [4].

У 1988 закінчила ГІТІС. У Тисяча дев'ятсот вісімдесят-чотири -1988 роках - актриса театру ім.Володимира Маяковського, в 1988 - 1990 роках - театру-студії "Людина", в 1991 - 1998 роках - театру на Малій Бронній, у 1998 - 1999 роках - театру Ленком, в даний час - театру ім.Моссовета. У кіно - з 1985 (перша роль - Люся в телевізійному фільмі "Подружка моя").


1.1. Приватне життя

Ірина Розанова була заміжня за режисером Євгеном Каменьковичу, бізнесменом Тимуром Вайнштейном і оператором Григорієм Бєлєньким [5]. Потім до 2011 року жила фактичним шлюбом з режисером Бахтіяров Худойназарова [6] [7].

2. Визнання і нагороди


3. Фільмографія

Рік Назва Роль
1985 тф Подружка моя Люся
1986 ф Алий камінь Наташа Соколова
1986 з Життя Клима Самгіна Тося
1986 ф Кінець операції "Резидент" Ольга
1986 тф При відкритих дверях співробітниця заводу
1987 ф Везуча Ім'я персонажа не вказано
1987 ф Де знаходиться нофелет? Валентина
1987 ф Одного разу збрехавши Таня
1987 ф Наїзники (кіноальманах) Антоніна
1988 ф Слуга Марія
1988 ф Батьки Лариса
1988 ф Пропоную руку і серце Людмила
1988 з Радості земні Таня
1988 тф Сім днів Надії Надія Родіонова
1989 ф Биндюжник і Король Маруська
1989 ф Интердевочка Сіма-"Гулівер"
1989 ф За прекрасних дам! Надія
1989 ф Софія Петрівна Ерна Семенівна
1990 ф Гамбрінус Катя
1990 ф Катафалк Маша
1990 ф Система "Ніпель" секретарка Бамбука
1990 ф Смерть у кіно Капітоліна
1991 ф Хмара-рай Валя
1991 ф Летючий голландець Шура Фролова
1992 ф Плащаниця Олександра Невського Маша
1992 ф Циніки Марфуша
1992 ф Маленький гігант великого сексу сувора жінка
1992 ф На тебе уповаю Іра
1992 ф 22 червня, рівно о 4 годині Тетяна Олексіївна Брагіна
1992 ф Пам'ятаєш запах бузку ... Лідія Вікторівна Рябова
1993 ф Анкор, ще анкор! Люба Антипова
1993 ф Альфонс Аля
1993 ф Приватне життя королеви Ніна Корольова
1994 ф Зона Любе вірна подруга
1994 з Петербурзькі таємниці Наташка
1994 ф Привид будинку мого Аня-міліціонер
1994 ф Прохиндиада 2 Марина Олегівна Пригунова
1995 ф Дрібний біс Варвара
1995 ф Чорна вуаль Олімпіада Ратісова
1996 з Королі російського розшуку Ім'я персонажа не вказано
1997 ф Діти понеділка Ліда Овдеева
1998 з На ножах Олександра
1998 ф Коли всі свої Рита
1998 ф Чи не послати нам гінця? Люба
1998 ф Привіт від Чарлі-трубача Альона
1998 ф Примадонна Мері бібліотекарка Таня
1998 ф Вбити лицедія Ірина Леонідова
1999 ф Ворошиловський стрілок мати Каті
1999 з Розв'язка Петербурзьких таємниць Наташа / баронеса фон Дерінг
2001 ф Два товариша мати
2001 ф Механічна сюїта Ольга
2001 ф Дикарка Мар'я Петрівна
2001 з Охоронці пороку Діана
2001 з Соломія Ликера Яківна
2001 з Фаталісти Клео
2002 з Льодовиковий період Ніна Долгачева, прокурор
2002 ф Спартак і Калашников Сніжанна
2002 ф Життя забавами повне Віра Миколаївна
2002 з Каменська 2 Тетяна Томіліна
2002 з Російські амазонки Валерія Астахова
2003 ф Щоденник камікадзе мати Вадима
2003 з Даша Васильєва.Любителька приватного розшуку Соня Арцеулова
2003 з Каменська 3 Тетяна Томіліна
2003 з Ділянка Клавдія
2003 з Лінії долі Катерина Вершиніна
2003 з Російські амазонки 2 Валерія Астахова
2003 з Спас під березами Валентина
2004 ф Брейк-Пойнт Наташа
2004 з Жінки в грі без правил Ольга Передреева
2004 з Панове офіцери Галя, дружина Асланбекова
2005 з Велика прогулянка Рита
2005 ф Ар'є Зурабова
2005 ф Коля - перекати поле Валя
2005 тф Коханка Олена Юріївна Анурова
2006 з Дев'ять місяців Лена Іванова
2006 ф Танкер "Танго" Раїса
2006 ф Зв'язок Таня
2006 з Катерина Лідія Вікторівна Горіна
2006 з Зачарована дільниця Клавдія
2006 ф Невірність генеральша Кожем'якіна
2007 ф Травень Галина Сергіївна
2007 тф Лузер Віра Петрівна
2007 ф Глянець Аліна
2007 з Сищик Путілін Олена Карлівна
2007 з Приватне замовлення Анна Бєлова
2008 з Провінціалка Світлана Зоріна
2008 ф Стиляги мати Користі
2008 з Каменська 5 Тетяна Томіліна
2008 з Катерина 2: Повернення любові Лідія Горіна
2008 з Зброя Світлана Тихомирова
2008 з Друк самотності Катя
2009 ф Старша дружина Баира
2009 ф Інсайт Анна Бєлова
2009 тф Терор любов'ю Антоніна
2009 з Вербна неділя Євдокія Сергіївна Кочеткова
2010 ф Іронія кохання мама Івана
2010 з Анжеліка Ольга
2010 ф Дочка якудзи тітка Марфа
2010 з Достоєвський Лизавета Федорівна Корвін-Круковська
2010 ф Чужий в будинку мама
2011 з Дорога моя людина Аглая Устименко
2011 тф Петро Перший.Заповіт Катерина I
2011 ф 2 дні Лариса Петрівна
2011 з Без сліду Марія Позолянская
2011 з Гюльчатай Наталія Карлівна
2011 з Каменська 6 Тетяна
2011 з Фурцева.Легенда про Катерину Катерина Фурцева
2012 з Жуков Лідія Русланова
2012 ф На край світу Ім'я персонажа не вказано
2012 ф З новим роком, мами! Віра Євгенівна

Примітки

  1. 1 2 Указ Президента Російської Федерації від 28 грудня 1995 року № 1325 "Про відзначення державними нагородами Російської Федерації" - graph.document.kremlin.ru / page.aspx? 1; 1150053
  2. Харатьян і Розанова стали "Народними артистами" - www.lenta.ru/news/2007/06/28/narodny/
  3. 1 2 Указ Президента Російської Федерації від 27 червня 2007 року № 821 "Про відзначення державними нагородами Російської Федерації" - graph.document.kremlin.ru / page.aspx? 1; 916756
  4. Рязанському обласному Театрі драми відбудеться вшанування народної артистки Росії Зої Василівною Бєлової - www.7info.ru/index.php?ns=601&dtv=1177444810&kn=1177491018. Рязанське інформаційне агентство (25 квітня 2007). - Анонс заходу.
  5. Тетяна Томілова. Приватне життя Ірини Розанової - www.justlady.ru/stars/6369/. Статичний - www.webcitation.org/68BSVJMWp з першоджерела 5 червня 2012.
  6. Улюблені чоловіки Ірини Розанової - www.7d.org.ua/index.php?nma=news&fla=stat&nums=12259 (25.07.2011). Статичний - www.webcitation.org/68BSWb2I8 з першоджерела 5 червня 2012.
  7. Надія Великанова. Ірина Розанова та її улюблені чоловіки - www.uznayvse.ru/zvezdyi/irina-rozanova-i-eyo-lyubimyie-muzhchinyi-29564.html (26 липня 2011). Статичний - www.webcitation.org/68BSZ8c88 з першоджерела 5 червня 2012.