Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Розенбаум, Олександр Якович


Rosenbaum kursk.jpg

План:


Введення

Олександр Якович Розенбаум ( 13 вересня 1951, Ленінград, СРСР) - радянський і російський автор-виконавець, співак, композитор, поет, актор, письменник, Заслужений артист РФ ( 1996) [4], Народний артист РФ ( 2001) [5].


1. Біографія

Олександр Якович Розенбаум народився 13 вересня 1951 в Ленінграді, в сім'ї студентів-однокурсників з 1-го Медичного інституту, Якова Шмарьевіча Розенбаума [6] та Софії Семенівни Міляєвої. Яків і Софія закінчили інститут в 1952 році, а потім сім'я Розенбаум відправилася жити в Східний Казахстан, в місто Зиряновськ, де не було залізниці. Яків, лікар-уролог, став там головним лікарем міської лікарні; професія Софії - акушер-гінеколог. Протягом шести років батько і мати Сашка займалися лікуванням жителів Зиряновске. У цей же період у родині народився ще один син - Володимир Розенбаум [7].

Сім'я Розенбаум жила в будинку № 102 на Невському проспекті. [8] Олександр став займатися музикою з п'ятирічного віку. Закінчив школу на вулиці Повстання - школа № 209, колишній Павловський інститут шляхетних дівиць, раніше тут навчалися його батьки, потім - дочка. Закінчив музичну школу № 18 по класу фортепіано і скрипки спочатку під керівництвом Лариси Янівна Іоффе, а потім - талановитого вчителя Марини Олександрівни Глушенко [7]. Сусідом його бабусі був відомий гітарист Михайло Олександрович Мінін, у якого навчився азів, грі на гітарі навчався сам [7], брав участь у самодіяльності, потім закінчив вечірнє музичне училище по класу аранжування. Грав для друзів, грав удома, грав у дворі. За словами Олександра Яковича, він "на сцені з п'яти років" [9]. Ходив на фігурне катання, в 12 років перейшов на секцію боксу "Трудові резерви" [7].

У 1968-1974 роках навчався в Першому медичному інституті в Ленінграді. До цих пір щорічно дає там концерти. За випадковості його виключили з інституту, але в армію не взяли через поганий зір. Олександр Розенбаум пішов працювати в лікарню. Через рік Розенбаум відновився в інституті і закінчив свою освіту. У 1974 році, здавши на відмінно всі державні іспити, Олександр отримав диплом лікаря-терапевта загального профілю. Його спеціалізація - анестезіологія та реаніматологія. Пішов працювати в швидку допомогу, на Першу підстанцію, розташовану на вулиці Професори Попова, д. 16Б, недалеко від рідного інституту [7].

Займався у вечірньому джазовому училище при Палаці культури ім. С. М. Кірова. Пісні почав писати з 1968 в інституті для капусників, студентських спектаклів, вокально-інструментальних ансамблів і рок-груп. В 1980 пішов на професійну естраду. Грав в різних групах.

Сімейне життя Розенбаума почалася рано, але продовжився перший шлюб недовго. Вже через рік Розенбаум знову одружився, цього разу на своїй однокурсниці Олені Савшінской, і у них народилася дочка Анна. У Олександра Розенбаума був вибір між професією лікаря, за якою він вже відпрацював 5 років і знайшов у ній себе, і естрадної кар'єрою. Був зроблений вибір на користь музики.

Виступав у складі груп та ансамблів: "Адміралтейство", "Аргонавти" [10], ВІА "Шестеро молодих", "Пульс" (під псевдонімом Аяров [11], від "А. Я. Розенбаум").

Початком сольної діяльності можна вважати виступ 14 жовтня 1983 в Будинку культури МВС ім. Ф. Е. Дзержинського. Надалі він став художнім керівником театру-студії "Творча майстерня Олександра Розенбаума".

У 2003 році обраний депутатом Державної думи Росії від партії " Єдина Росія ". Пробув на посаді до 2005 року.

Віце-президент і художній керівник концертного відділу товариства "Великий місто".

Голова ради Фонду розвитку історичної спадщини "Кронштадт". "Відновлення Морського собору м. Кронштадта і повернення його людям для служіння тій ідеї, для якої він був створений - бути головним морським храмом країни, - на думку Голови ради фонду Олександра Розенбаума є "святою завданням" " [12].

28 червня 2005 підписав в числі 50 представників громадськості лист на підтримку вироку колишнім керівникам "Юкоса" [13].

Живе і працює в Санкт-Петербурзі.

Підписав в числі 42 відомих петербуржців відкритий лист президенту Дмитру Медведєву на підтримку будівництва " Охта-центру " [14].

В 2011 учасник щорічної Національної Премії Шансон Року в Кремлі 26 березня 2011.


2. Розенбаум як поет і музикант

Олександр Розенбаум - композитор, автор-виконавець власних пісень. Багато його ранні пісні відносяться до жанру блатної пісні, і їх герой - класичний образ одеського грабіжника часів НЕПу. Даний образ був складений за мотивами "Одеських оповідань" Ісаака Бабеля. Ряд його ранніх пісень також пов'язаний з роботою лікаря.

А. Я. Розенбаум і брати Перлові. Концерт в Курську

Також його творчість характеризується інтересом до історії Росії післяреволюційних років XX століття ("Романс генерала Чарноти"), циганським темам (приклад - пісні "Пісня коня циганських кровей", "Ах, якщо було б можна ...") і козацтву ("Козача", "Кубанська козача", "На Дону, на Доні"). Є серед його пісень і філософська лірика ("Вещая доля"). Не обійдена стороною і військова тематика, в якій більшість пісень пов'язано з Великою Вітчизняною війною ("Я часто прокидаюся в тиші", "Проведи-но мене, батя, та на війну ..." та ін), морською тематикою ("38 вузлів "," Пісня старого міноносця "). Особлива частина творчості присвячена війні в Афганістані ("Монолог пілота" Чорного тюльпана "", "Караван", "Дорога довжиною в життя"). Співак часто бував у розташуваннях радянських військових частин, виступаючи з концертами в Афганістані.

А. Я. Розенбаум

Хоча свої пісні Олександр Розенбаум пише практично виключно для російської семиструнній (він грає в ладі семиструнній гітари без п'ятий струни, такий лад називається OPEN G) гітари, ранні блатні пісні виконувалися їм під класичну "Шансон" аранжування [Джерело не вказано 1015 днів] (Зокрема, на декількох концертах разом з братами перлинні). Характерна риса виступів Розенбаума - ефектна гра на дванадцятиструнну гітару, обов'язково з використанням спарених металевих струн, що додають інструменту яскраве, тембрально насичене звучання. Він використовує декілька різновидів гітарного бою. Вірші Розенбаума рясніють специфічної лексикою (технічної, мисливської, військової, тюремній і т. д.). Протягом своєї кар'єри найбільшу популярність Розенбаум здобув в 1985-1990 роках як співак "афганської" (а також Ленінградської) теми. [Джерело не вказано 852 дні] Після розпаду СРСР у творчості Розенбаума з'явилися юдейські, ізраїльські мотиви. Розенбаум володіє сильним мужнім голосом баритональним природи, сценічною чарівливістю і привабливістю. [Джерело не вказано 758 днів]

Всесоюзну популярність в кінці 1980-х років отримала пісня "Вальс-бостон" з оригінальною мелодією і складною гармонією, що буяє альтерірованних тризвуками. Ця пісня виконувалася як самим автором, так і багатьма вокалістами, існують численні інструментальні обробки.

За формою творчість Розенбаума близько до жанру авторської (бардівської) пісні. Однак, в той час як бардівська пісня в радянські роки була самітниці, парією естради, поширюючись лише на магнітофонних плівках кустарного виготовлення, Розенбаум користувався офіційним визнанням і концертував як артист Ленконцерта задовго до розпаду Радянського Союзу і скасування цензури. В антології "Авторська пісня" (укладач Дмитро Сухарєв) [15] його ім'я не згадується.


3. "Стара армія" Олександра Розенбаума

3.1. Нинішній склад

  • Олександр Алексєєв (Клавішние. З 1988 року)
  • В'ячеслав Литвиненко (Гітара. З 2005 року)
  • Юрій Капетанакі (Клавішние. З 2002 року)
  • Михайло Волков (Бас гітара. Із 2012 року)
  • Вадим Марков (Ударние. З 2012 року)
  • Олександр МАРТІС (Звукорежіссер. З 2004 року)

3.2. Раніше грали з Розенбаумом музиканти

4. Сім'я

  • Батько - Яків Шмарьевіч Розенбаум (р. 1919 [16] або 23.12.1923 [17]) - лікар-уролог, був головним лікарем міської лікарні.
  • Мати - Софія Семенівна Міляєва (1929-2009 [16]) - акушер-гінеколог.
  • Молодший брат - Володимир Розенбаум (1956 - липень 2005) працював лікарем "швидкої", помер, тому що не прижилася нирка після пересадки [18] [19].
  • Перший шлюб тривав всього 9 місяців.
  • Друга дружина - Олена Вікторівна Савшінская - лікар-рентгенолог лікарні Скворцова-Степанова (шлюб з 1975) року [19].
  • Теща - Ера Георгіївна Савшінская (1927 - 21.12.2006 [20], померла від раку).
  • Дочка - Ганна Савшінская (народилася 20 жовтня 1976) - філолог і професійний перекладач, вийшла заміж за громадянина Ізраїлю - Тіберіо Чакі - спортсмена-плавця, який закінчив спортивну кар'єру [21], займається мережею пивних "Товстий Фраер" [22].
  • Онук - Девід Чакі-Розенбаум народився в грудня 1999 році [21], живе в Санкт-Петербурзі [23].
  • Онук - Олександр Ніки Чакі-Розенбаум народився в лютому 2005 року [24].

5. Бізнес

Співвласник мережі пивних "Товстий Фраер" м. Санкт-Петербурга [22] [25].

6. Офіційна дискографія

Вказана дата запису, а не видання.

  1. "Домашній концерт" (1981 *)
  2. "Пам'яті Аркадія Північного" (квітень 1982)
  3. "Посвята присвячуються" (1983 **)
  4. "Нові пісні" (листопад 1983)
  5. "Концерт у Воркуті" (1984)
  6. "Епітафія" (1986)
  7. "Мої двори" (1986)
  8. "Намалюйте мені дім" (1987)
  9. "Дорога довжиною в життя" (1987)
  10. "Концерт на ЛОМО" (1987)
  11. "Нью-Йоркський концерт" (1987)
  12. "Козацькі пісні" (1988)
  13. "Анафема" (1988)
  14. "Гоп-стоп" (1993)
  15. "Ностальгія" (1994)
  16. "Гаряча десятка" (1994)
  17. "Вялотекущая шизофренія" (вересень 1994)
  18. "Рожевий перли" (серпень-листопад 1995)
  19. "На плантаціях любові" (березень-травень 1996)
  20. "Концерт на день народження" (4 жовтня 1996)
  21. "Повернення на Арго" (лютий 1997)
  22. "Липнева спека" (листопад 1997)
  23. "Транссибірська магістраль" (листопад 1999)
  24. "Справжній солдат" (квітень 2001)
  25. "Стара гітара" (2001)
  26. "Дивне життя" (2003)
  27. "Я бачу світло" (липень-серпень 2005)
  28. "Подорожні" (2007)
  29. "Мрія блатного поета" (лютий 2009)
  30. "Сорочка нарозхрист" (травень-червень 2010)
  31. "Береги чистого братства" спільно з Г.Лепс (липень 2011)
  32. "Місто дуже втомився" (серпень-вересень 2012, випуск відбудеться в жовтні 2012 р.)

7. Акторські роботи


8. Фільми про персону

  • 2010 - "Чоловіки не плачуть" (концерт-сповідь)
  • 2011 - "Мій дивний сон ..."

9. Державні нагороди


10. Інші нагороди

  • 2001 - Почесний диплом Законодавчих зборів Санкт-Петербурга [29].
  • 2007 - Премія ФСБ Росії в номінації "Музичне мистецтво" за цикл військово-патріотичних пісень.
  • 1996 - премія Золотий грамофон за пісню "Ау", в 2002 за пісню "Ми живі".

11. Книги

  • Я люблю повертатися в своє місто ...
  • Синій птах мрії: Строфа тремтить, хитається і рветься. Вірші. ISBN 5-699-05045-0
  • Синій птах мрії: З-під пальців відлетів акорд. Вірші. ISBN 5-699-05046-9
  • Олександр Розенбаум. Тексти пісень, ноти, акорди. Частина I. ISBN 5-85929-081-0
  • Олександр Розенбаум. Тексти пісень, ноти, акорди. Частина 2. ISBN 5-85929-102-7
  • Олександр Розенбаум. Тексти пісень, ноти, акорди. Частина 3. ISBN 5-85929-123-X
  • Бультер'єр. ISBN 5-264-00085-9
  • Білий птах удачі. Вірші та пісні. ISBN 5-7961-0045-9, 5-04-004366-X
  • "Час жити і пам'ятати. Час співати". Пісні для голосу в супроводі гітари.
  • Подарунок на день народження. [30]
  • Дорога довжиною в життя. Авторський збірник. Видавництво Ексмо. Серія - Золота серія поезії. 336 з., Тираж 4000 прим., 2011 р. ISBN 978-5-699-45684-0
  • Затяжний стрибок. Авторський збірник. Видавництво Союзтеатр. 1990 р., 142 с. тираж 300 000 екз.
  • Олександр Розенбаум. Вірші про кохання. Авторський збірник. Видавництво Ексмо. Серія: Вірші про кохання. 2009 р., 340 с., Тираж 4000 прим. ISBN 978-5-699-33820-7
  • Роздуми на прогулянці. Авторський збірник. Видавництво Ексмо. 2009 р., 432 с., Тираж 3000 прим. ISBN 978-5-699-30222-2
  • Літати - так літати! Авторський збірник. Видавництво Ексмо. 2009 р., 520 з., Тираж 3000 прим. ISBN 978-5-699-32402-6

12. Цікаві факти

  • Олександр Розенбаум на своїх концертах завжди співає вживу.
  • У Олександра Розенбаума налічується більше 13 гітар [31]. Він грає не в звичайному (іспанською) гітарному ладі, а в OPEN G (відкритий Соль-мажор) - це лад семиструнній гітари на шестиструнной без використання 5 струни.
  • Воліє гітари марки Ovation, модельний ряд Custom Balladeer 1755 (чорний лак, перламутрові колки, механізми - хром), хоча в колекції є Adamas, Taylor, Martin, Gibson, Takamine і багато інших, не менш цікавих інструментів.
  • Останнім часом серед російських любителів домашніх тварин все більшої популярності набуває пісня Олександра Розенбаума "Лакі", яку артист присвятив своєму померлому бультер'єр].
  • Наказом Міністерства Оборони РФ від 11 жовтня 2000 А. Я. Розенбауму присвоєно звання полковника медичної служби запасу.

13. Галерея

  • На концерті в Тюменській філармонії 20 листопада 2008.

  • На концерті в Тюменській філармонії 20 листопада 2008.

  • Пам'ятник Розенбауму на Кіровці в Челябінську.

  • Пам'ятник Розенбауму на Кіровці в Челябінську.


Примітки

  1. Інтерв'ю та статті: Я втомився від цієї країни. Мабуть, як ніколи! - web.archive.org/web/20090101235744/http :/ / www.rozenbaum.fatman.ru / index.html
  2. http://sovr.narod.ru/persons/00018.html - sovr.narod.ru/persons/00018.html Історія радянської рок-музики Аргонавти
  3. Пам'яті Євгена Білоусова - www.belousov.sitecity.ru/ltext_2412012518.phtml?p_ident=ltext_2412012518.p_2302001122
  4. Нагороджений указом Президента РФ Б. Єльцина 30.08.1996 р. - document.kremlin.ru / doc.asp? ID = 78208 & PSC = 1 & PT = 3 & Page = 8
  5. Почесне звання присвоєно указом президента Росії № 541 від 15 травня 2001 - document.kremlin.ru / doc.asp? ID = 007064
  6. Nadya.biz "Blog Archive" Яків Розенбаум, батько барда: "Розмови про самогубство сина - дурість!" - www.nadya.biz / zvezdy / yakov-rozenbaum-otec-barda-razgovory-o-samoubijstve-syna-glupost
  7. 1 2 3 4 5 Официальный сайт Александра Розенбаума. Биография - www.rozenbaum.ru/biografy/index.php
  8. Передача на телеканале "НТВ" с Леонидом Закашанским, посвящённая 60-летию Александра Розенбаума
  9. Розенбаум Александр Яковлевич - www.biograph.ru/bank/rozenbaum.htm
  10. История советской рок-музыки - Аргонавты - sovr.narod.ru/persons/00018.html
  11. Александр Розенбаум: "Я устал от этой страны. Пожалуй, как никогда!" - web.archive.org/web/20090101235744/http://www.rozenbaum.fatman.ru/index.html
  12. В Морском соборе Кронштадта впервые за 75 лет прошла праздничная литургия - www.pravoslavie.ru/news/15637.htm
  13. Звернення діячів культури, науки, представників громадськості у зв'язку з вироком, винесеним колишнім керівникам НК "ЮКОС" - www.grani.ru/Politics/Russia/yukos/m.91354.html
  14. На підтримку "Охта центру" виступили 42 відомих петербуржця - www.fontanka.ru/2009/10/09/019/ / / fontanka.ru
  15. ISBN 5-94799-234-5
  16. 1 2 Олександр Розенбаум - Барди - Каталог файлів - Олексій із Санкт-Петербурга - aleksei-piter.ucoz.ru/load/132
  17. Результати пошуку ветерана "Розенбаум Яків Шмарьевіч" - Яків Шмарьевіч
  18. Олександр Якович Розенбаум: У Розенбаума помер брат - www.peoples.ru / art / music / bard / rozenbaum / news_u_rozenbauma_umer_brat.shtml
  19. 1 2 Дочка Аня вийшла заміж за іноземця - www.rozenbaum.ru/public/index.php?type=2&id=1&id2=11. / / "Собеседник".
  20. У Розенбаума померла теща - ForUm - for-ua.com/fun/2006/12/22/103537.html
  21. 1 2 Олександр РОЗЕНБАУМ - ДОВІДКА - www.zvuki.ru/R/P/6586/. / / Звуки. Ру
  22. 1 2 "Олександр Розенбаум" - Олександр Розенбаум - Барди - Каталог файлів - Олексій із Санкт-Петербурга - aleksei-piter.ucoz.ru/load/132-1-0-2165
  23. Офіційний сайт Олександра Розенбаума. Публікації - www.rozenbaum.ru/public/index.php?type=2&id=1&id2=11
  24. У Розенбаума з'явився другий онук - kp.ru/daily/23485/38242 / / / KP.RU
  25. Товстий Фраер. Про нас - www.tolstiy-fraer.ru/
  26. Указ Президента Російської Федерації від 7 вересня 2011 року № 1175 "Про відзначення державними нагородами Російської Федерації" - graph.document.kremlin.ru / page.aspx? 1571537
  27. Фото А. Я. Розенбаума в мундирі з нагородами - www.shansonprofi.ru/archiv/notes/paper37/
  28. Олександр Розенбаум нагороджений медаллю "Захиснику Вітчизни" - fakty.ua/86519-aleksandr-rozenbaum-nagrazhden-medalyu-quot-zacshitniku-otechestva-quot
  29. Олександр Розенбаум нагороджений Почесним дипломом Законодавчих зборів Санкт-Петербурга - www.fontanka.ru/2001/09/05/57099/
  30. Офіційний сайт Олександра Розенбаума. Книги - www.rozenbaum.ru / books / index.php
  31. Новини Луганська - У Луганську виступить Олександр Розенбаум - Cxid.info - cxid.info/79906.html

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Сухарєв, Олександр Якович
Хинчин, Олександр Якович
Яшин, Олександр Якович
Таїров, Олександр Якович
Головін, Олександр Якович
Анопрієнко, Олександр Якович
Хинчин, Олександр Якович
Гомельський, Олександр Якович
Кульчицький, Олександр Якович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru