Рози, Франческо

Франческо Розі ( італ. Francesco Rosi ; 15 листопада 1922, Неаполь) - італійський режисер і сценарист.


1. Біографія

Народився і виріс в Неаполі. У 1943 році був заарештований разом з однокурсниками університету за виступи проти нацистів. Після того, як йому вдалося втекти, Розі переховувався в Тоскані, встановивши зв'язок з рухом Опору. З 1944 року працював на радіо.

Незабаром Лукіно Вісконті запросив його асистентом режисера для зйомок фільму " Земля тремтить "(1948). Надалі Розі працював асистентом Антоніоні ("Переможені"), Вісконті (" Почуття "), Монічеллі і Еммера.

Дебютував як режисер екранізацією пьси "Кін, або Геній і безпутність" Олександра Дюма, втім переробленої Сартром, з Вітторіо Гасманом у головній ролі. У 1958 році він отримав спеціальний приз журі Венеціанського кінофестивалю за фільм "Виклик" про історію неаполітанця Віто Поллар. З цієї картини основною темою творчості режисера стає неаполітанська мафія. У фільмі "Сальваторе Джуліано" (1961) сицилійські селяни вступають у протистояння з мафією. Фільм " Руки над містом "(1963), в якому знявся Рід Стайгер, розповідає про діяльність будівельного синдикату. "Жила-була ..." (1967) - єдина картина, в якій Розі пішов від реальності, щоб зняти кіноказку з літаючими відьмами, добрими чарівницями, чудесними галушками, принцом і бідній селянській дівчиною ( Софія Лорен), які полюблять один одного, і весільним бенкетом у фіналі.

Перша половина 70-х у творчості Рози тісно пов'язана з політичним кінематографом. Коло його тим досить широкий: перша світова війна в стрічці "Люди проти" (1970), корупція в італійській промисловості в картині "Справа Маттеї" (1972, Головний приз МКФ у Каннах), доля знаменитого італійського капомафія Лаки Лучано у фільмі "Лакі Лучано" (1973), нарешті, "ясновельможних трупи" (1976), де корупція, кримінал у верхніх ешелонах влади стають предметом глибокого соціального аналізу. Рози як ніхто інший дотошен в побудові реалістичної картини того, що відбувається, приділяючи велику увагу точності фактів і внутрішньому психологізму героїв. Він ніколи не поступається реалізмом, в якому не знаходиться місця ілюзіям.

"Коли-небудь ми будемо вивчати історію Італії за фільмами Розі".

- Тоніно Гуерра

Спад політичної боротьби в другій половині 1970-х років вплинув і на творчості Рози. Тематика його картин стає ширше, фільми стають більш поетичними, знаходячи універсалістський гуманізм: "Христос зупинився в Еболі" (1979, Головний приз МКФ в Москві), екранізація роману Карло Леві - живописне полотно про долю письменника- антифашиста, засланого в богом забутий місто посеред Апеннін; " Три брата "(1981) за мотивами повісті Андрія Платонова "Третій син"; нарешті, "Кармен", опера, в якій тема кохання і зради звучить в новому для Розі музичному жанрі.

З початку 90-х років Рози практично повністю занурюється в театральну режисуру, знявши всього кілька фільмів - "Неаполітанський щоденник" і "Перемир'я".

Творчий шлях Франческо Розі відзначений багаторазовим співпрацею з видатним італійським кінооператором Паскуаліно де Сантісом (" Смерть у Венеції ") - 14 спільних фільмів, а також з одним з кращих кінодраматургів світу Тоніно Гуерра - 11 фільмів.


2. Фільмографія

  1. 1956 - Кін / Kean
  2. 1958 - Виклик / La Sfida
  3. 1959 - В'язальниці / I Magliari
  4. 1962 - Сальваторе Джуліано / Salvatore Giuliano
  5. 1963 - Руки над містом / Le Mani sulla citt
  6. 1965 - Момент істини / Il Momento della verit
  7. 1967 - Жила-була ... / C'era una volta ...
  8. 1970 - Люди проти / Uomini contro
  9. 1972 - Справа Маттеї / Il Caso Mattei
  10. 1973 - Лаки Лучано / Lucky Luciano
  11. 1976 - ясновельможних трупи / Cadaveri eccelenti
  12. 1979 - Христос зупинився в Еболі / Cristo si fermato a Eboli
  13. 1981 - Три брата / Tre fratelli
  14. 1984 - Кармен / Carmen
  15. 1987 - Хроніка оголошеної смерті / Cronaca di una morte annunciata
  16. 1989 - 12 режисерів про 12-ти містах / 12 registi per 12 citt
  17. 1990 - Забути Палермо / Dimenticare Palermo
  18. 1992 - Неаполітанський щоденник / Diario napoletano
  19. 1997 - Перемир'я / La Tregua

3. Призи та премії


Література