Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Ромм, Михайло Ілліч


Фото

План:


Введення

Михайло Ілліч Ромм ( 1901 - 1971) - радянський кінорежисер.

Почесний член-кореспондент Академії мистецтв НДР ( 1967). Лауреат п'яти Сталінських премій ( 1941, 1946, 1948, 1949, 1951). Народний артист СРСР ( 1950). Член ВКП (б) з 1939.


1. Біографія

М. І. Ромм народився 11 (24) січня 1901 в сім'ї єврейських соціал-демократів, в Іркутську, куди за участь у революційній діяльності був засланий його батько. Старший брат - Олександр Ромм, філолог, поет, перекладач. У 1925 році Михайло закінчив скульптурне відділення Вищого художньо-технічного інституту, отримавши спеціальності скульптор і перекладач. У 1928 - 1930 науковий співробітник з питань кіно в Інституті методів позашкільної роботи.

З 1931 року працював на "Совкіно" (нині - "Мосфільм").

У 1940 - 1943 роках - художній керівник Державного управління з виробництва фільмів. У 1942-1947 - режисер Театру-студії кіноактора. З 1938 року - педагог, з 1948 року - керівник акторсько-режисерської майстерні ВДІКу, професор (з 1962). Серед його учнів такі відомі режисери, як Т. Є. Абуладзе, Г. Н. Чухрай, В. М. Шукшин, А. Н. Мітта, А. А. Тарковський, Н. С. Михалков, С. А. Соловйов та інші. Член Спілки кінематографістів СРСР.

Режисер кількох художніх і документальних (" Звичайний фашизм "1965) фільмів. Автор книг і статей з питань кіномистецтва. Фільм" Світ сьогодні "режисер не встиг завершити. 1 листопада 1971 Ромм сидів удома за робочим столом і, як зазвичай, розкладав картки, на яких були позначені кадри фільму "Світ сьогодні". Коли в кабінет зазирнула його дружина Є. А. Кузьміна, він сказав: "Сьогодні мені щось нездужає. Я, мабуть, ляжу". Дружина допомогла йому перелечу на диван. Через кілька миттєвостей він помер.

У 1966 році підписав лист 25-ти діячів культури і науки генеральному секретарю ЦК КПРС Л. І. Брежнєву проти реабілітації Сталіна [1].

Похований у Москві на Новодівичому кладовищі (ділянка № 7) [2].


2. Пам'ять

  • У 1975 році вийшла книга написана Марком Заком "Михайло Ромм і традиції радянської кінорежисури".
  • У 1985 році був знятий документальний фільм "Михайло Ромм. Сповідь кінорежисера". Режисер Аркадій Цінман, сценарист С. І. Фрейлі.
  • Матеріали, записані М. І. Роммом на магнітну стрічку в 1966 - 1971 роках, довгий час зберігалися в домашньому архіві, але не могли бути видані з цензурних міркувань. У вісімдесяті роки деякі з них були опубліковані і вийшли серією пластинок на фірмі "Мелодія".
  • У 1989 році Всесоюзним творчо-виробничим об'єднанням "Кіноцентр" тиражем 125000 прим. була видана книга "Усні розповіді". В 2003 розповіді М. І. Ромма, доповнені спогадами його дружини актриси Олени Кузьміної та дочки Наталі Кузьміної, а також фотографіями і документами з особистого архіву режисера та архіву Державного музею кіно, були видані під назвою "Як у кіно. Усні розповіді" ( М. І. Ромм. Як у кіно. Усні розповіді. - Нижній Новгород: Деком, 2003. - 256 с. - (Імена). - ISBN 5-89533-085-1 ).
  • У 2008 році в Іркутську в пам'ять про Михайла Ромма була встановлена ​​меморіальна дошка [3].

3. Нагороди


4. Фільмографія

4.1. Режисерські роботи

  1. 1933 - Пампушка
  2. 1935 - Тринадцять
  3. 1937 - Ленін у Жовтні
  4. 1939 - Ленін в 1918 році
  5. 1941 - Мрія
  6. 1945 - Людина № 217
  7. 1947 - Російське питання
  8. 1949 - Володимир Ілліч Ленін (хронікально-документальний)
  9. 1951 - Секретна місія
  10. 1953 - Адмірал Ушаков
  11. 1955 - Кораблі штурмують бастіони
  12. 1956 - Вбивство на вулиці Данте
  13. 1957 - Урок історії (спільно з Л. Арнштамом і Х. ПІСКОВИЙ)
  14. 1959 - Живий Ленін
  15. 1961 - Дев'ять днів одного року
  16. 1965 - Звичайний фашизм (документальний)
  17. 1972 - І все-таки я вірю (документальний)

4.2. Сценарії

  1. 1931 - Поруч з нами
  2. 1933 - Конвеєр смерті ("Товар площ")
  3. 1934 - Пампушка
  4. 1937 - Тринадцять
  5. 1941 - Мрія
  6. 1944 - Людина № 217
  7. 1947 - Російське питання
  8. 1956 - Вбивство на вулиці Данте
  9. 1962 - Дев'ять днів одного року

Примітки

Згадка брата Михайла Ромма

http://katynbooks.narod.ru/polish/tokarev_ru_pl.html - katynbooks.narod.ru / polish / tokarev_ru_pl.html

Раастрели польських військовополонених в Мідному (Калінінська область) і Катині (Смоленська область) 1991 20 березня, Володимир Волинський. - Протокол допиту Д. Токарєва Текст допиту взято з польського видання Katyn. Dokumenty zbrodni. Tom 2. Zagłada marzec - czerwiec 1940. Opracowały W. Materski, В. Woszcyński, N. Lebiediewa, N. Pietrosowa. W-wa, 1998. S. 432-470.

Середина протоколу: "Токарєв: Пам'ятаю такий випадок і хочу вам розповісти, як легко розпоряджалися людським життям. Як то раз дзвонить мені по телефону ... особистий секретар ... Кобулова - Якимів - був такий." Товариш Токарєв, у тебе чоловік осуженний на розстріл. Він брат Михайла ... - був у нас такий кінорежисер ... польський, як його звуть? Він побут раз у мене в кабінеті разом з Жаков [25], з актором Жаков. Слід було його викреслити і не направляти на розстріл . Він уже в Калініні - вночі мав бути розстріляний "[26].

Негайно з'єднався з кимось там, не знаю вже з ким, не пам'ятаю: "Викресліть його і покажіть мені, що ви викреслили, доставте його" - я сказав. Пізніше його направили в інший табір, кудись, але куди, не можу тепер сказати.

Яблоков: Як звуть цього режисера?

Токарєв: Він автор фільмів Тринадцять, Сорок перший. Такий відомий, польський громадянин, який, щоправда, потім автоматично став радянським громадянином.

Яблоков: Він живе зараз в Союзі?

Токарєв: Він помер - я читав некролог 10 років тому. Я знаю, що ім'я було Михайло і повторюю, один раз він був разом з Жаков у мене в кабінеті. "

В кінці протоколу: "Токарєв: Протокол уважно слухав. Підтверджую, що записано все правильно, за винятком деяких моментів, імющіх, напевно, другорядне значення. Згадав, наприклад, прізвище режисера фільму. Це був Ромм. Михайло Ромм. Здається Михайло Михайлович, по батькові точно не пам'ятаю. І Ромма як режисера цінували високо - він врятував життя своєму братові. Говорив це у протоколі. "


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Кошкін, Михайло Ілліч
Нікольський, Михайло Ілліч
Казаков, Михайло Ілліч
Зелікіним, Михайло Ілліч
Казі, Михайло Ілліч
Ромм
Ромм, Шарль-Жильбер
Брук, Соломон Ілліч
Гінзбург, Олександр Ілліч
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru