Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Роома, Абрам Матвійович


Фото

План:


Введення

Абрам Матвійович Роома ( 16 (28) червня 1894, Вільно, Російська імперія - 26 липня 1976, Москва, СРСР) - радянський кінорежисер, сценарист, актор, лауреат Сталінської премії (1946, 1949), народний артист РРФСР (1965).


1. Біографія

В 1914 - 1917 навчався в Петроградському психоневрологічному інституті, в 1917 -1 922 - на медичному факультеті Саратовського університету. Паралельно працював у відділі мистецтв викладачем і ректором Вищих майстерень театрального мистецтва, режисером театрів. Очолював Театр ексцентричних уявлень [1]. З 1923 - режисер театру Революції в Москві (спільно з В. Е. Мейєрхольдом поставив спектакль "Озеро Люль" А. М. Файко, прем'єра 8 листопада 1923) [2], режисер і педагог Вищої педагогічної школи ВЦВК у Москві. У 1925-1934 - педагог ВДІКу, доцент. Був одружений на актрисі Ользі Жізневой.

  • З 1924 - режисер кіностудій " Держкіно "," Совкіно "," Союзкіно "
  • З 1936 - режисер кіностудії "Українфільм"
  • З 1940 - режисер кіностудії " Мосфільм ".

2. Нагороди та досягнення

  • Сталінська премія другого ступеня (1946) за фільм "Нашестя"
  • Сталінська премія першого ступеня (1949) за фільм " Суд честі "
  • Народний артист РРФСР (1965)

3. Фільмографія

3.1. Режисерські роботи

  1. 1926 - Бухта смерті
  2. 1926 - Зрадник
  3. 1927 - Третя Міщанська
  4. 1927 - Вибої
  5. 1927 - Єврей і земля
  6. 1929 - Привид, яке не повертається
  7. 1935 - Суворий юнак
  8. 1930 - План великих робіт (документальний)
  9. 1939 - Ескадрилья № 5
  10. 1940 - Вітер зі сходу
  11. 1942 - Бойові киносборники "Наші дівчата"
  12. 1945 - Нашестя; Сталінська премія другого ступеня (1946)
  13. 1946 - У горах Югославії
  14. 1949 - Суд честі; Сталінська премія першого ступеня (1949)
  15. 1952 - Школа лихослів'я
  16. 1953 - Срібляста пил
  17. 1956 - Таємниця вічної ночі
  18. 1956 - Серце б'ється знову ...
  19. 1964 - Гранатовий браслет
  20. 1969 - Квіти запізнілі
  21. 1971 - Передчасний людина

3.2. Художній керівник

  1. 1956 - Справа № 306
  2. 1957 - На графських руїнах

3.3. Сценарист

  1. 1926 - Вітер
  2. 1927 - Вибої
  3. 1927 - Єврей і земля
  4. 1927 - Третя міщанська
  5. 1930 - План великих робіт
  6. 1964 - Гранатовий браслет
  7. 1969 - Квіти запізнілі
  8. 1977 - Вороги - спільно з Максимом Горським

3.4. Акторська робота

Примітки

  1. Борис Донецький: "Ільф і Петров списали місто Арбатов з Саратова" "Погляд" 27 серпня 2009 - www.sarvzglyad.ru/?news_id=2564
  2. Московський академічний ордена Трудового Червоного Прапора театр імені Вл. Маяковського, 1922-1982 / Авт.-сост. В. Я. Дубровський. - 2-ге вид. испр. і доп. - М.: Мистецтво, 1983. - 207 с., Іл. (Стор. 198-207)

Література


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Темник, Абрам Матвійович
Абрам
Кунце, Абрам
Абрам-Мис
Архипов, Абрам Юхимович
Аліханов, Абрам Ісаакович
Безікович, Абрам Самойлович
Фрейдін, Абрам Львович
Ефрос, Абрам Маркович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru