Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Сапсан


PeregrineFalcon.jpg

План:


Введення

Для терміну "Сапсан" см. інші значення.

Сапсан [1] ( лат. Falco peregrinus ) - хижий птах із сімейства соколиних, поширена на всіх континентах, окрім Антарктиди. Розміром з сіру ворону, виділяється темним, аспідно-сірим оперенням спини, строкатим світлим черевом і чорною верхньою частиною голови, а також чорними "вусами". В залежності від розміру та особливостей забарвлення, розрізняють близько 17 підвидів цього птаха.

Це найшвидша птах, і взагалі живу істоту, в світі. За оцінками фахівців, в стрімкому пікіруючої польоті вона здатна розвивати швидкість понад 322 км / ч, або 90 м / с. [2] [3] [4]. Проте в горизонтальному польоті поступається в швидкості стрижі. Під час полювання сапсан сидить на присад або планує в небі; виявивши здобич, він підводиться над жертвою і майже під прямим кутом стрімко пікірує вниз ("робить ставку"), по дотичній б'ючи її складеними і притиснутими до тулуба лапами. Удар кігтями задніх пальців буває настільки сильним, що у досить великої дичини може навіть відлетіти голова. [5]

Об'єктом полювання цього сокола є переважно середнього розміру птахи, як наприклад голуби, шпаки, качки та інші водні та навколоводних види, рідше невеликі ссавці. Статева зрілість настає у віці двох років, пари зберігаються протягом усього життя. [3] Гніздиться на скелястих обривах, вершинах увалів, рідше на купині мохових боліт або кам'яних будовах - дахах і уступах висотних будівель, дзвіницях, мостах і т. п. [ 6] [7]

За весь час спостережень сапсани вважалися рідкісним птахом. Після закінчення Другої світової війни їх і без того невелика чисельність стала помітно скорочуватися, значною мірою внаслідок господарського використання ДДТ та інших пестицидів, негативно діяли на ембріональний розвиток потомства. Тільки в 1970-х роках завдяки забороні на застосування цього отрутохімікату, а також впровадженню екологічних програм, популяція птахів у багатьох районах світу почала поволі відновлюватися. [8] Сапсан включений в Червону книгу Росії як нечисленний вид (II категорія), а також у Додаток I до Конвенції СІТЕС, що забороняє торгівлю цими птахами у всьому світі. [6]


1. Опис

1.1. Зовнішній вигляд

Голова сапсана

Сапсан - великий сокіл : його довжина складає 34-50 см, розмах крил 80-120 см. [9] Як і у більшості інших хижих птахів, самки сапсанів помітно більші за самців: вони важать в межах 910-1500 г, тоді як самці приблизно на третину менше і їхня вага становить 440-750 м. [10] У забарвленні статевий диморфізм не виражений (виключення - рідкісний підвид F. p. madens), - самці і самки виглядають однаково.

Загальна статура міцна, характерна для активних хижих птахів - широкі груди з твердими і опуклими м'язами, сильні пальці з гострими і круто зігнутими кігтями, і короткий, серпоподібно загнутий дзьоб. [5] У дорослих птахів верхня частина тулуба, включаючи вузькі загострені крила і надхвостье, аспідно-сіра, часто з нечіткими темними поперечними смужками (див. розділ " Підвиди "). Кінчики крил чорні. [11] Черевна частина зазвичай світла; в залежності від району проживання вона може бути сірувато-білою, рожевою, рудуватою або охристой, з тонкими бурими або чорними поперечними плямами на череві, боках і подхвостье. На грудях пестринами краплеподібні. [12] [13] Хвіст відносно довгий, вузький, на кінці закруглений. Нижня частина хвоста чорна з невеликою білою смужкою на кінці. Верхня частина голови і вуса (ділянка пір'я від кута дзьоба до горла) чорні, нижня частина і горло контрастно-світлі - білі або рудуваті. [14] Очі великі, опуклі, темно-карі, оточені жовтуватим кільцем голою шкіри. [5 ] Восковица жовта, дзьоб і ноги чорні. [15] На кінці надклювья є зубці, якими птахи перекушують хребет на шиї своєї жертви. [14] [16] На нозі внутрішній палець значно коротший зовнішнього; середній палець довший цівки. [12]

Силует сапсана в ширянні і перед пікіруванням

Оперення молодих птахів помітно менш контрастне - верхня частина тіла бура з охристого кольору облямівками кроющих, нижня світліша і має радше подовжні пестринами, ніж чим поперечні смуги у дорослих птахів. Восковица блакитно-сіра, ноги жовті. [9] [12] [14]


1.2. Голос

Поза сезоном розмноження зазвичай мовчазний. [17] Вокалізація - гучний, різкий і уривчастий крик "кьяк-кьяк-кьяк" або "кееек-кееек-кееек", [18] використовується для спілкування і залучення уваги. У разі занепокоєння видає грубе швидке "кра-кра-кра". [12] Під час залицяння самець і самка можуть видавати гучні звуки двоскладові "ии-чіп". [17]

2. Систематика

2.1. Еволюція і систематичне положення

Сапсан відноситься до роду соколів сімейства соколиних; його найбільш близькими родичами вважаються кречет (Falco rusticolus), балобан (Falco cherrug), лаггар (Falco jugger), середземноморський (Falco biarmicus) і мексиканський (Falco mexicanus) соколи, [19] [20] яких часто об'єднують в одну групу. Вважають, що еволюційне розбіжність всіх цих птахів від інших представників роду почалося в пізньому міоцені або в ранньому пліоцені, приблизно 5-8 млн. років тому. Оскільки група включає в себе види як Старого, так і Нового Світу, то вважають, що найімовірніше центром розбіжності стала Західна Євразія або Африка. Відношення цієї групи до інших соколам до сих пір до кінця не з'ясовано; одним з факторів, що утрудняє наукові дослідження, є широко поширена гібридизація між різними видами. [19] [20] Так наприклад, при розведенні в вольєрних умовах популярно схрещування сапсана і середземноморського сокола - загальне потомство володіє характеристиками обох видів: мисливською майстерністю першого і витривалістю другого.


2.2. Назва

Крик сапсана.ogg
Звуковий файл - крик сапсана

Наукова назва Falco peregrinus було присвоєно птиці англійською орнітологом Мармадюк Танстеллом (Marmaduke Tunstall) - він став першим ученим, в 1771 систематично описав сапсана в своїй роботі Ornithologia Britannica. [21] Латинське слово falco, що дало родова назва птиці, є похідним від falx (" серп ") і перекладається як" серпоподібно загнутий ", що пов'язано з формою крил сокола під час польоту. Видова назва peregrinus в перекладі з латинської буквально означає" мандрівний "і відноситься до поширеності і способу життя цього птаха. [16] [22] Схожу значення збереглися в назві сапсана в більшості сучасних європейських мов: наприклад, англ. peregrine falcon , фр. faucon plerin , ньому. wanderfalke , італ. falco pellegrino , швед. pilgrimsfalk і т. д.

В російською мовою довгий час мисливці саме сапсана іменували соколом - надалі ця назва отримало ширший зміст і перейшло до всього роду птахів. [23] Саме слово "сапсан" в російській літературі з'явилося тільки у другій половині XIX століття і, згідно з деякими джерелами, було запозичене з калмицького мови. [24] [25]


3. Поширення

Поширення сапсана в світі: Місця гніздування Місця зимівель Цілорічно Міграції
Скелі - улюблене місце гніздування сапсана.

3.1. Ареал

Сапсан є космополітом - він широко поширений на всіх континентах (за винятком Антарктиди), а також на багатьох островах. Будучи невибагливий до середовища проживання, він легко уживається як в холодному кліматі арктичної тундри, досягаючи 70 с. ш. в Гренландії і 78 с. ш. на Нової Землі, так і в жарких тропіках Африки і Південно-Східної Азії. [23] В цілому, в різні пори року його можна побачити практично повсюдно, за винятком полярних і високогірних районів, пустель і більшої частини вологих тропічних лісів. Він також намагається уникати великих відкритих просторів, таких як степу Євразії або пампи Південної Америки. В горах зустрічається на висоті до 4000 м над рівнем моря. [2] Завдяки такому великому ареалу, сапсан вважається найбільш поширеною хижим птахом у світі. [13] Єдиним великим вільним від льоду регіоном, де сапсан цілком відсутній, є Нова Зеландія. Детальний опис поширення сапсана дано в розділі " Підвиди ".


3.2. Місця проживання

Сапсан зазвичай вибирає малодоступні для людини місця з широким горизонтом; найбільшу перевагу віддається скелястим берегам різних водойм - як внутрішніх, так і зовнішніх. Найбільшою щільності популяції птахів досягають у долинах гірських річок, де є оптимальні умов для гніздування. [12] В гірській місцевості, як правило, гніздиться на скелях; в лісовій зоні часто селиться уздовж річкових обривів, на обширних мохових болотах або високо на деревах, де займає старі гнізда інших птахів. [6] Незалежно від займаної території, завжди має поблизу водно-болотний комплекс площею не менше 10 км . [12] Уникає ділянки суцільного темного лісу, також як і великі безлісні простору.

Іноді (останніми роками рідко) сапсани як місце проживання вибирають населені пункти, в тому числі і великі. Наприклад, відомо, що в Лосинах острові в Москві птиці селилися щорічно в 1927 - 1941 рр.., а також в 1963 г. [26] У межах міста птахи влаштовують гнізда на дахах церков та інших кам'яних висотних будівель. Так, на початку 1950-х років були повідомлення про гніздяться птахів на Ісаакієвському соборі в Ленінграді, а в 1958 і 1966 рр.. на висотній будівлі на Котельнической набережній в Москві. [27] На 2008 рік, за словами А. Ахундова, керівника сектора захисту і відновлення біорізноманіття та місць проживання диких тварин при Департаменті природокористування і охорони навколишнього середовища Москви, єдина в Москві пара сапсанів гніздиться на головній будівлі МДУ [28].

За винятком крайніх північних популяцій, сапсани зазвичай ведуть осілий спосіб життя, або в холодну пору року переміщуються на незначну відстань. При цьому досягли статевої зрілості самці, у міру можливості, тримаються поблизу гніздової території протягом усього року. [3] В арктичному і субарктичному кліматі птахи здійснюють далекі сезонні міграції, при цьому часто залітаючи далі своїх неперелетних сусідів. Так, за спостереженнями орнітологів, що гніздяться в Гренландії сапсани взимку можуть сягати південного краю південно-американського континенту. [2] На території Російської Федерації сапсани не утворюють гніздівель тільки в степовому поясі Поволжя і Західного Сибіру, однак можуть зустрічатися там в період сезонної міграції. [5]


4. Розмноження

Кладка яєць

Статева зрілість у самців і самок наступає вже на наступний рік після народження, [29] хоча до розмноження птахи, як правило, приступають лише у віці двох або трьох років. [3] [30] [31] Сапсани моногамні; пари зберігаються протягом багатьох років. Для даного виду, незалежно від способу життя, також характерна прив'язаність до певної гніздової території, яка зберігається у кількох поколінь птахів протягом тривалого часу [6] - наприклад, на невеликому острові біля берегів Уельсу дослідники зафіксували кам'янистий уступ, на якому птахи гніздилися постійно , по крайней мере, з 1243. [31] Початок сезону розмноження припадає на квітень-червень; північні популяції, як правило, приступають до розмноження пізніше. [32] Зазвичай першим до місця майбутнього гнізда прибуває самець; підкликаючи самку, він виконує різні повітряні піруети: кружляє по спіралі , раптово пірнає або перекидається. [3] присів на невеликій відстані самка вказує на те, що пара нарешті сформована; сидять рядочком птахи можуть уважно розглядати один одного, чистити своєму партнерові пір'я або обгризати нігті. [11] Крім того, в процесі залицяння самець часто годує самку, нальоту передаючи їй спійману ним здобич. Приймаючи їжу від знаходиться зверху самця, самка в повітрі перевертається вверх ногами. У гніздовий період сапсани дуже територіальні й агресивні по відношенню до прибульців. Відстань між сусідніми гніздами, як правило, перевищує 1 км навіть у районах з великою щільністю популяцій [33] і зазвичай становить 2-6 км. [12] Така територія, що включає в себе і водні простори, необхідна птахам для забезпечення нормальної доступності корму в період розмноження. Всередині однієї гніздової території пара може мати до семи місць, придатних для кладки яєць, які використовує поперемінно протягом декількох сезонів. [33]

Сапсани активно охороняють свою територію і при вторгненні на неї порушника здатні напасти навіть на більш великого пернатого хижака, як, наприклад, орла або ворона. [5] [33] При наближенні людини птахи починають проявляти занепокоєння вже на відстані 200-300 м від гнізда, подаючи тривожні голосові сигнали. На ближчій відстані спочатку самець, а потім і самка з гучним криком кружляють над людиною, часом на короткий час сідаючи поблизу. [12]

Розташування гнізда залежить від навколишнього ландшафту, проте в будь-якому випадку вимагає відкритого простору для підльоту і наявність поблизу водойми. У скелястій місцевості воно зазвичай влаштовується в кам'янистому міжгір'ї або на уступі у верхній частині схилу на висоті 20-80 м від землі. В тундрі перевага віддається крутих берегах водойм або навколоводних кам'янистим оголеннях. На моховому болоті гніздо може бути розташоване прямо на купині на невеликому підвищенні. У деяких регіонах, як наприклад в Австралії або на північно-західному узбережжі Північної Америки, гнізда часто розташовуються у великих дуплах дерев. [34]

Доросла птиця з підрослим пташеням у гнізді

У рідкісних випадках сапсани займають старі гнізда інших хижих птахів на деревах - ворона, канюка, тетеревятника, шуліки, скопи та ін [12] [35] Нарешті, зрідка місцем для гнізда служать ніші кам'яних будівель в населених пунктах, що нагадують птахам скелясті уступи - карнизи високих будівель, мости, дзвіниці, заводські труби і т. д. [9] По можливості викопується невелика лунка в грунті глибиною 1-3 см і діаметром 20-30 см, або розчищається невелика площадка. [12] Підстилка як така відсутня, однак при багаторазовому використанні в гнізді можуть залишатися кістки або пір'я. Однією з відмінних особливостей сапсана є велика кількість кісткових останків жертв навколо гнізда, що скупчуються протягом багатьох років, а також рясні сліди посліду пташенят.

Яйця відкладаються один раз на рік, у другій половині квітня - початку травня. У випадку, якщо первісна кладка з якоїсь причини втрачено, самка здатна відкласти яйця повторно. [31] Зазвичай самка відкладає 3 яйця (рідше від двох до п'яти), по одному кожні 48 годин. Яйця яскраво забарвлені - буруватого або червонуватого кольору з більш темними червонувато-бурими плямами і крапками. [36] Розмір яєць (51-52) х (41-42) мм. [18] Період інкубації становить 33-35 днів; [11] насиджують обоє батьків, проте велику частину часу в гнізді знаходиться самка. Вилупилися пташенята покриті брудно-білим пухом, мають непропорційно великі ноги і в перший час абсолютно безпорадні. Самка обігріває і годує пташенят, у той час як самець головним чином видобуває корм. [31] Кормова територія в період розмноження зазвичай сягає 19-24 км в радіусі від гнізда. [37] Перший політ пташенята здійснюють у віці 35-45 днів, проте ще протягом кількох тижнів залишаються залежними від батьків перш ніж самостійно навчаться здобувати собі корм. У середній смузі Росії пташенята вилітають з гнізда приблизно наприкінці червня.


5. Харчування

Сапсан, що поїдає видобуток

Сапсан харчується майже виключно птахами середньої і дрібної величини: горобцями, дроздами, шпаками, голубами, качками і пр. У цілому, прихильності до певних видів немає - раціон варіює залежно від доступності в даній місцевості. Крім птахів, зрідка полює на деяких невеликих ссавців, таких як кажани, [16] білки і зайці, [38] а також харчується земноводними і комахами. [22] Найбільшу активність птиці виявляють вранці і ввечері. [31] За дуже рідкісним винятком, видобуток ловиться на льоту, на підльоті; при цьому птахи часто полюють парою, по черзі пірнаючи за жертвою. [16] Сапсан вичікує в засідці, сидячи на високому уступі, або пролітає низько над землею, полохаючи потенційну жертву. Помітивши в повітрі видобуток, він швидко набирає висоту і, склавши крила, майже під прямим кутом різко пірнає вниз, прагнучи лапами зачепити її побіжно. [5] На думку фахівців, під час пікірування швидкість птаха може досягати 322 км / ч, або 90 м / с, [2] що дозволяє назвати сапсана найшвидшим живим організмом в світі. Удар буває настільки сильним, що у жертви може відлетіти голова або розпороти тулуб по всій його довжині. Якщо удар не особливо сильний, то сокіл добиває птицю, ламаючи їй шию дзьобом (в цьому йому допомагає гачок на верхній половині дзьоба). [5] З здобутим кормом птахи завжди піднімаються на узвишшя, де влаштовують собі трапезу. На відміну від багатьох інших хижаків, сапсани залишають цілими голову, крила і іноді ноги своєї жертви. [12]


6. Сапсан і людина

6.1. Екологія та охорона

Навчання птиці

Сапсан у всі часи залишався рідкісним птахом, незважаючи на свою пристосовність до різних ландшафтів і кліматичних умов. В даний час популяція птахів в цілому визнається стабільною, [39] хоча в окремих регіонах може спостерігатися коливання чисельності або зникнення з колишніх місць проживання. [6] [40] Серйозні загрози збереження цього виду виникли в другій половині XX століття, з початком масового використання хлорорганічних пестицидів (зокрема, ДДТ) в сільському господарстві. [41] Небезпечні речовини накопичувалася в організмі птахів і перешкоджали ембріональному розвитку потомства (різко скоротилася вилупляемость пташенят). [35] З кінця 1940-х до середини 1960-х тільки в США сапсани повністю зникли в східній частині країни, а на заході їх чисельність впала на 80-90%. [3] Аналогічна ситуація виникла і в Західній Європі, де на значній території вони перестали зустрічатися. [6] Тільки в 1970-і роки, після законодавчої заборони на використання особливо небезпечних отрутохімікатів і впровадженню екологічних програм, популяція сапсанів в світі почала повільно відновлюватися.

Крім використання отрутохімікатів, несприятливими факторами, що впливають на чисельність, також є зростаюча конкуренція з соколом-балобанов, нестача придатних для гніздування місць, культурна зміна ландшафтів і браконьєрство. Певне занепокоєння можуть заподіяти природні хижаки, що руйнують гнізда - пугачі, лисиці, куниці та ін [40] Сапсани уживаються поруч з житлом людини, проте чутливі до надмірного неспокою з боку людей.


6.2. Поточний статус

6.2.1. На території Російської Федерації

Чисельність сапсана залишається нестабільною і за оцінками орнітологів не перевищує 2-3 тис. пар. [40] Починаючи з першої половини XX століття, сапсан зник з багатьох звичних місць колишнього проживання або зберігся в дуже незначній кількості. У зв'язку з нечисленністю він охороняється Червоною книгою Росії, де сапсану привласнена друга категорія. [6] В 1990 в заповіднику Галич Гора створений розплідник по розведенню цього птаха. У міжнародному масштабі сапсан включений в Додаток 1 Конвенції СІТЕС (заборона на торгівлю), Додаток 2 Боннської Конвенції, Додаток 2 Бернської Конвенції, а також охороняється рядом двосторонніх угод. [40]


6.2.2. На території США

Продовжують селитися у великих містах, влаштовуючи гнізда на кафедральних соборах, хмарочосах [42], опорах підвісних мостів. У Вірджинії в рамках спеціальної програми студентам вдалося домогтися посадки птахів на сідало в штучних гніздах (67 пар в 2008).

6.2.3. На території Канади і Німеччині

Також розроблені програми з вирощування молодняку ​​у вольєрах з подальшим впровадженням в умови дикої природи. [43] У період утримання щоб уникнути звикання контакт пташенят з людиною в значній мірі обмежений - наприклад, штучне годування відбувається з рукавичок у вигляді голови дорослого сапсана. Подібно американським, птахи поступово переселяються в міста.

6.2.4. На території Великобританії

В даний момент відбувається відновлення популяції після краху в 1960 рр.. Чималий внесок у це вніс королівське товариство захисту птахів.

6.3. Соколине полювання

Юнак з соколом. Фрагмент картини "Портрет купця монгола з сім'єю" ("Фамільний портрет") Даніеля Шульца. Державний Ермітаж

Полювання з використанням соколів або інших ловчих птахів була відома ще в глибоку давнину, найбільш раннє документальне свідчення цьому було виявлено при розкопках ассірійської фортеці Дур-Шаррукін, вотчини царя Саргона II ( 722 - 705 рр.. до н. е..), де на кам'яному барельєфі були зображені два мисливця, один з яких запускає птаха в повітря, а другий ловить її. [44] [45] Ще до нашої ери соколине полювання було добре відома у монгольських кочівників, китайських імператорів, на Корейському півострові, в Індокитаї, Персії і на Близькому Сході. [46]

У країнах Західної Європи полювання з використанням ловчих птахів залишалася невідомою або непопулярною аж до III століття, принаймні, про неї не згадується ні в римських, ні в давньогрецьких джерелах, незважаючи на те, що починаючи з I століття н.е.. відбувалася масова міграція народів Центральної Азії (зокрема внаслідок завоювань вождя гунів Аттіли), в Середземномор'ї бурхливо розвивалася торгівля, а Олександр Македонський здійснював походи на Близький Схід, Персію і Індію. [47] Лише в 1274 імператор Священної Римської імперії Фрідріх II Гогенштауфен пише трактат "De Arte Venandi cum Avibus" ("Мистецтво полювання з птахами"), в якій описує правила соколиного полювання. В Середні століття, незважаючи на свою популярність у багатьох країнах Європи, соколине полювання в силу законодавчих обмежень залишалася долею лише вищого сословья: наприклад, в англійській трактаті "Boke of St. Albans" ( 1486) стверджується, що утримувати сапсана міг тільки принц або герцог. [48]

У слов'янських народів на території сучасної Росії охота придбала популярність десь на рубежі VIII - IX ст., імовірно завдяки кочівникам- хазарам, [46] населяли територію сучасного Дагестану і Нижнього Поволжя. В XII столітті Князь Олег влаштовує у себе на подвір'ї соколиний двір, де займається розведенням птахів для полювання. [49] Розквіту російська соколине полювання досягла за царя Олексія Михайловича; за часів його царювання більше 3000 різних ловчих птахів містилися на потішних дворах в підмосковних селах Коломенському і Семенівському. Всі птахи були розподілені по "статтями"; на чолі "статті" стояв початковий Сокільники, в безпосередньому віданні якого перебувало відоме число пересічних Сокільники, Кречетников і ястребніков; доставлення Сокольников в початкові супроводжувалося особливою урочистою церемонією, встановленої урядником сокольничья шляху. [50]


6.4. Культура

Герб міста Кумертау ( Башкортостан). У центрі - зображення сокола-сапсана

Завдяки своїм мисливським навичкам і можливості їх утримання в неволі, соколи залишили слід в культурі багатьох народів світу, проте часто буває важко визначити, про яку саме птаху свідчить джерело. Так, в Західній Європі перша згадка про Сапсані як про окремий вид відноситься тільки до XV століття, коли вийшла у світ англійська рукопис "Boke of St. Albans", що оповідає про правила полювання з хижими птахами. [48] У російській мові слово сапсан, імовірно запозичене з калмицького мови, з'явилося тільки у другій половині XIX століття, [24] [25] а до цього часу під соколом зазвичай мали на увазі сапсана. [23]


  • Єгипетський бог Гор з головою сокола.

  • Сапсан на поштовій марці СРСР, 1965.

  • Сапсан на 50-рублевої монеті Банку Росії, 1992.

  • Сапсан на 25-центової монеті США, 2007.

  • Сапсан на пам'ятної срібній монеті Банку Росії, 1996 [57].

  • Електропоїзд "Сапсан" прибуває в депо.


7. Підвиди

Гніздовий ареал підвидів сапсана

За період спостережень різними авторами було описано велику кількість підвидів сапсана в залежності від розміру та особливостей забарвлення, однак до теперішнього часу лише деякі з них визнані більшістю фахівців. Один з найбільш повних сучасних орнітологічних каталогів - "Керівництво по птахам світу" ( англ. Handbook of Birds of the World ) - Описує 19 підвидів цього птаха. [9]

Алеутська сокіл (F p pealei)
  • Підвид Falco peregrinus japonensis Gmelin 1788 (включаючи kleinschmidti, pleskei і harterti), поширений на північному сході Сибіру, Камчатці і Японських островах, по всій видимості, є проміжною формою між peregrinus і calidus. На узбережжі Тихого океану це підвид, можливо, зміщується іншим підвидом pealei. Популяції Далекого Сходу перелітні, на островах осілі. У гніздовий вбранні має зовнішню схожість з peregrinus, проте молоді птахи помітно темніші (темніше, ніж anatum).
  • Підвид Falco peregrinus brookei Sharpe 1873 іноді називають "мальтійським соколом" завдяки однойменному роману американського письменника Дешила Хеммета : коли в 1530 імператор Священної Римської імперії Карл V передав острів Мальту Мальтійський орден, він зобов'язав останніх в якості феодальної повинності щорічно посилати йому одну мисливську птицю. [59] Область розповсюдження цього птаха - Середземномор'ї, Іберійський півострів, Північно-Західна Африка, Мала Азія, Кавказ і південний берег Криму. [23] Також включає кавказького сокола F. p. caucasicus і велику частину особин передбачуваної раси punicus (деякі автори відносять її до pelegrinoides або вважають рідкісним гібридом між brookei і pelegrinoides). Осілий підвид. Менше номинативного підвиду, на череві має рудий відтінок. [13] Вага самців близько 445 г, самок до 920 р. [9]
  • Підвид Falco peregrinus pelegrinoides Temminck 1829 поширений на Канарських островах, в Північній Африці і на Близькому Сході аж до Межиріччя. Має схожість з brookei, однак помітно світліше у верхній частині, має рудуватою шиєю і пісочного кольору черевом з ледь помітними смугами. Менше номинативного підвиду. Вага самок близько 610 р. [10] Підвид Falco peregrinus babylonicus PL Sclater 1861 водиться на сході Ірану, в горах Гіндукуш, Тяньшані і Алтаї. Зовні нагадує дрібного Ланнера (Falco biarmicus). Вага самців 330-400 г, самок 513-765 р. [10]
  • Підвид Falco peregrinus peregrinator Sundevall 1837 (раніше відомий як Falco atriceps і Falco shaheen) - мешканець Південної Азії - Пакистану, Індії, Шрі-Ланки і Південно-Східного Китаю. Осілий підвид. Невеликого розміру, більш темних тонів. Володіє рудим зі світлими смугами оперенням в черевній частині тіла. У Шрі-Ланці ці птахи віддають перевагу високі пагорби в центральній частині острова, тоді як прилітають на зиму сапсани підвиду calidus зазвичай селяться вздовж узбережжя. [60]
  • Підвид Falco peregrinus madens Ripley & Watson 1963 з Островів Зеленого мису виділяється від інших сапсанів тим, що у нього виражений статевий диморфізм в забарвленні: у самців є рудуваті пестринами на голові, потилиці, вухах і спині, і виразні рожево-бурі пестринами на череві; у самок чітко виражений бурий відтінок по всьому тілу, особливо на голові і потилиці. [13] Птахи цього підвиду знаходяться на межі зникнення - відомі лише 6-8 вижили до теперішнього часу пар. [9]
Підвид Falco peregrinus macropus
  • Підвид Falco peregrinus minor Bonaparte 1850 (раніше Falco peregrinus perconfusus) [61] поширений головним чином в Південній Африці, а також фрагментарно на решті частини континенту південніше Сахари. Осілий вид. Відрізняється невеликими розмірами і темним оперенням. Ареал ще одного африканського осілого підвиду Falco peregrinus radama Hartlaub 1861 - Мадагаскар і Коморські острови. [13]
  • Підвид Falco peregrinus macropus Swainson 1837 мешкає виключно в Австралії - на більшій частині материка, за винятком південного заходу. Веде осілий спосіб життя. Зовні нагадує підвид brookei, але в порівнянні з ним трохи менше розміром і має чорний ділянку пір'я в районі вух. [13] Ще один австралійський підвид - Falco peregrinus submelanogenys Mathews 1912 - мешканець південно-західній частині материка.
  • Підвид Falco peregrinus ernesti Sharpe 1894 мешкає на островах Тихого океану на південь від Індонезії і Філіппін і на північ від Нової Гвінеї і архіпелагу Бісмарка. Кордон гніздівель цього птаха і підвиду nesiotes знаходиться під питанням. Осілий вид. Виділяється дуже темними виразними смугами на череві і чорними перами в районі вух. Підвид Falco peregrinus furuitii Momiyama 1927 населяє Бонінскіе острова і Острови Іцу ( Японія). Осілий спосіб життя. Дуже рідкісний птах. [9] Оперення темне - нагадує pealei, але трохи темніше, особливо на хвості. [13] Підвид Falco peregrinus nesiotes Mayr 1941 мешкає на островах Фіджі, а також можливо на Вануату і в Нової Каледонії. Осілий вид. [62]
  • Підвид Falco peregrinus anatum Bonaparte 1838 (раніше був включений в leucogenys), був колись широко поширений в Північній Америці від тундри на півночі до пустель на півдні, проте в даний час живе лише в районі Скелястих гір на заході материка. Орнітологи намагаються відновити колишню чисельність і розширити ареал цього птаха, реінтродуцірован її в інші райони континенту. [58] Більшість досягли статевої зрілості сапсанів, за винятком північної популяції, оседли. Випадкові зальоти в Західну Європу, по всій видимості, відбуваються більш північним і виключно перелітним підвидом tundrius. Falco peregrinus anatum зовні нагадує номінативний підвид, проте трохи менше його розміром. Дорослі птахи в цілому світліші і в черевній частині менш строкаті, а молоді навпроти темніші і мають яскраво-виражену смугастість. Вага самців 500-570 г, самок 900-960 р. [9]
  • Підвид Falco peregrinus pealei Ridgway 1873 - Алеутська, або чорний сокіл - зустрічається на тихоокеанському узбережжі Північної Америки - в Британській Колумбії на північ від затоки Пьюджет-Саунд, островах Королеви Шарлотти, уздовж затоки Аляска, Алеутські острови і російське узбережжя Берингової моря. [58] Можливо, його також можна виявити на Камчатці і Курильських островах. Немігрірующая птах. Це найбільший підвид; зовні він нагадує дуже великого і темнішого tundrius, або великого anatum з яскраво-вираженими смугами на череві. Дзьоб дуже широкий. [63] У молодих птахів верхня частина голови зрідка може бути світлою.
  • Підвид Falco peregrinus tundrius White 1968 (раніше включений в leucogenys) живе в арктичній тундрі Північної Америки і в Гренландії. Перелітний птах, в зимовий час переміщається в Центральну і Південну Америку. [63] Відомі випадки зальоту цього птаха в Західну Європу. У порівнянні з anatum менше розміром і більш світлий. У більшості птахів лоб район вух чисто-білі, тоді як верхня частина голови і вуса контрастно-темні. [63] Молоді птахи в порівнянні з calidus швидше бурі, ніж сірі, а на відміну від anatum світліші, іноді майже пісочного кольору .
  • Підвид Falco peregrinus cassini Sharpe 1873 мешкає в Південній Америці - Еквадорі, Болівії, Перу, Аргентині, Чилі аж до Вогненної Землі і на Фолклендських островах. [13] Включає в себе також kreyenborgi - знебарвлену форму (leucism - явище часткового або повного відсутності пігментації, проте на відміну від альбіносів не зачіпає очі), що мешкає на південному краю материка і довгий час вважалася вимерлим видом. [64] Має схожість з peregrinus, але трохи менше і має ділянку чорного пір'я на вухах. Форма kreyenborgi має сіру верхню частину тіла, слабку смугастість у нижній і оперення голови, як у балобана, за винятком білої плями в районі вух. [64]

Примітки

  1. Кобліков Е. А., Редькін Я. А., Архипов В. Ю. Список птахів Російської Федерації. - М.: Товариство наукових видань КМК, 2006. - 256 с. ISBN 5-87317-263-3
  2. 1 2 3 4 Bernard Grzimek Grzimek's Animal Life Encyclopedia. Boston, MA: Macmillan, 1968: 422
  3. 1 2 3 4 5 6 US Fish and Wildlife Service (1995): Peregrine falcon, (Falco peregrinus anatum, Falco peregrinus tundrius, Falco peregrinus pealei) - www.fws.gov / species / species_accounts / bio_pere.html Прочитано 2008-04-08
  4. Кравчук П. А. Рекорди природи. - Л. : Ерудит, 1993. - 216 с. - 60 000 екз. - ISBN 5-7707-2044-1
  5. 1 2 3 4 5 6 7 Бутурлін С. А. та ін (1940) Птахи. Тваринний світ СРСР. онлайн - www.ecosystema.ru/08nature/birds/038.php
  6. 1 2 3 4 5 6 7 " Сапсан Falco peregrinus - www.nature.ok.ru/doc/birds/2_52.htm "РІЖ - Рідкісні та зникаючі тварини Росії. Прочитано 2008-03-29
  7. Cade, T. J., M. Martell, P. Redig, T. Septon & H. Tordoff: Peregrine Falcons in urban North America. In: DM Bird, DE Varland & JJ Negro (eds.): Raptors in Human Landscapes. London, San Diego; 1996: S. 3-13
  8. TJ Cade, JH Enderson, CG Thelander & CM White (Eds): Peregrine Falcon Populations - Their management and recovery. The Peregrine Fund, Boise, Idaho, 1988. ISBN 0-9619839-0-6
  9. 1 2 3 4 5 6 7 8 White, CM (1994): 60. Peregine Falcon. In: del Hoyo, J.; Elliott, A. & Sargatal, J. (Editors): Handbook of Birds of the World, Volume 2 (New World Vultures to Guineafowl): 274-275, plate 28. Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 84-87334-15-6
  10. 1 2 3 4 5 Snow, DW; Perrins, Christopher M.; Doherty, P. & Cramp, S. (1998): The complete birds of the western Palaearctic on CD-ROM. Oxford University Press. ISBN 0-19-268579-1
  11. 1 2 3 Dewey, T. & Potter, M. (2002): Animal Diversity Web: Falco peregrinus - animaldiversity.ummz.umich.edu / site / accounts / information / Falco_peregrinus.html. Прочитано 2008-03-29.
  12. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 І. Карякін Сапсан (Falco peregrinus) - ecoclub.nsu.ru / raptors / species / falco_per.shtm. Клуб дослідників російських пернатих хижаків. Прочитано 2008-03-29
  13. 1 2 3 4 5 6 7 8 Ferguson-Lees, J. & Christie, D. (2001): Raptors of the World. Houghton Mifflin Field Guides. ISBN 0-618-12762-3
  14. 1 2 3 Terres, JK & National Audubon Society (1991): The Audubon Society Encyclopedia of North American Birds. Wings Books, New York. Reprint of 1980 edition. ISBN 0-517-03288-0
  15. Beckstead, D. (2001) American Peregrine Falcon - www.nps.gov / yuch / Expanded / key_resources / peregrine_falcons / peregrine_falcon.htm US National Park Service Версія від 2001-09-11. Прочитано 2008-03-31
  16. 1 2 3 4 US Fish and Wildlife Service (1999): All About the Peregrine Falcon - www.fws.gov / endangered / recovery / peregrine / QandA.html Прочитано 2008-03-31.
  17. 1 2 Killian Mullarney, Lars Svensson, Dan Zetterstrm, & Peter J. Grant (1999) Birds of Europe. Princeton University Press. ISBN 978-0-691-05054-6 pp.98
  18. 1 2 Боголюбов А. С., Жданова О. В., Кравченко М. В. Визначник птахів і пташиних гнізд середньої смуги Росії. - Москва, "Екосистема", 2006 онлайн - www.ecosystema.ru/08nature/birds/038.php
  19. 1 2 Helbig, AJ; Seibold, I.; Bednarek, W.; Brning, H.; Gaucher, P.; Ristow, D.; Scharlau, W.; Schmidl, D. & Wink, M. (1994): Phylogenetic relationships among falcon species (genus Falco) according to DNA sequence variation of the cytochrome b gene. In: Meyburg, B.-U. & Chancellor, RD (eds.): Raptor conservation today: 593-599. онлайн - www.uni-heidelberg.de/institute/fak14/ipmb/phazb/pubwink/1994/4. 1994.pdf
  20. 1 2 Wink, M.; Dttlinger, H.; Nicholls, M. K. & Sauer-Grth, H. (2000): Phylogenetic relationships between Black Shaheen (Falco peregrinus peregrinator), Red-naped Shaheen (F. pelegrinoides babylonicus) and Peregrines (F. peregrinus). In: Chancellor, RD & Meyburg, B.-U. (Eds): Raptors at Risk: 853-857. WWGBP / Hancock House, Berlin / Blaine. онлайн - www.uni-heidelberg.de/institute/fak14/ipmb/phazb/pubwink/2000/22. 2000.pdf
  21. Tunstall, Marmaduke Ornithologia Britannica: seu Avium omnium Britannicarum tam terrrestrium, quam aquaticarum catalogus, sermone Latino, Anglico et Gallico redditus: cui subjuctur appendix avec alennigenas, in Angliam raro advenientes, complectens .. - London, J. Dixwell, 1771.
  22. 1 2 The Peregrine fund. " Peregrine Falcon Falco peregrinus - www.peregrinefund.org / Explore_Raptors / falcons / peregrin.html "Прочитано 2008-03-29
  23. 1 2 3 4 5 Пернаті хижаки Росії " Сімейство Соколині Falconidae - ecoclub.nsu.ru / raptors / publicat / falco_per / Dem_sapsan.pdf "Прочитано 2008-04-08
  24. 1 2 Дементьєв Г. П. (1951): Загін хижі птахи. - Птахи Радянського Союзу. М.: Сов. наука.1: 70-341.
  25. 1 2 Лебедєв І. Г., Константинов В. М. (1998) Значення і етимологія деяких російських назв хижих птахів і сов фауни Росії. III конференція з хижим птахам Східної Європи і Північної Азії: Матеріали конференції 15-18 вересня 1998 р.: Ставрополь: СГУ, 1999 онлайн - rbcu.ru/birds/bn/3.htm
  26. Дементьєв Г. П. (1947) До біології среднерусского сокола. Нариси природи Підмосков'я і Московської області. - М., 1947.
  27. А. Г. Рєзанов; А. А. Рєзанов (2008) Гніздування Палеарктічеськой видів соколоподібних на будівлях і спорудах людини. Московський міський педагогічний Університет онлайн - raptors.ru/library/downloads/ivanovo_2008.pdf
  28. Олена Рачева. Примусовий відбір - friday.vedomosti.ru / article.shtml? 2008/08/22/13366 / / Відомості - п'ятницю, 22 Серпня 2008
  29. US Forest Service " Falco peregrinus - Biological data and habitat requirements - www.fs.fed.us / database / feis / animals / bird / fape / all.html "Прочитано 2008-04-14
  30. S. Cramp, K. E. L. Simmons, R. Gillmor, P. A. D. Hollom, R. Hudson, E. M. Nicholson, M. A. Ogilvie, P. J. S. Olney, C. S. Roselaar, K. H. Voous, D. I. M. Wallace, J. Wattel (1980) Handbook of the Birds of Europe, the Middle East and North Africa: The Birds of the Western Palearctic Volume 2: Hawks to Bustards
  31. 1 2 3 4 5 Wisconsin Department of Natural Resources " Peregrine Falcon (Falco peregrinus) - www.dnr.state.wi.us / ORG / land / er / factsheets / birds / Falcon.htm "Прочитано 2008-04-14
  32. John Gooders (1995) Pocket Guide Birds of Britain and Ireland. Larousse. ISBN 978-0-7523-0016-0
  33. 1 2 3 Blood, D. & Banasch, U. (2001) Hinterland Who's Who Bird Fact Sheets: Peregrine Falcon - www.hww.ca/hww2.asp?id=60 Прочитано 2008-04-09
  34. Australasian Raptor Association " Information on the Peregrine falcon - www.ausraptor.org.au/vpp/Reports2001/peregrine_info_sheet01.html "Прочитано 2008-04-14
  35. 1 2 P. R. Ehrlich, D. S. Dobkin, D. Wheye & S. L. Pimm (1994) The Birdwatcher's Handbook: A Guide to the Natural History of the Birds of Britain and Europe. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-858407-0
  36. Peterson, R. T (1976): A Field Guide to the Birds of Texas: And Adjacent States. Houghton Mifflin Field Guides. ISBN 0-395-92138-4
  37. Towry, RK (1987) Wildlife habitat requirements. pp. 73-210 в RL Hoover & DL Wills (editors) Managing Forested Lands for Wildlife. Colorado Division of Wildlife, Denver, Colorado, USA.
  38. Greiman, Harley L. (1975) Nesting observations of peregrine falcons (Falco peregrinus annatum), Los Padres National Forest, California. Goleta, CA: US Department of Agriculture, Forest Service, Los Padres NationalForest, Santa Lucia Ranger District. 41 p.
  39. Falco peregrinus - www.iucnredlist.org/details/144581. IUCN 2008 Red List. Всесвітній союз охорони природи. Статичний - www.webcitation.org/612yzryq0 з першоджерела 19 серпня 2011.
  40. 1 2 3 4 Червона Книга Челябінської області " Сапсан (Червона Книга Росії) - www.redbook.ru/article333.html "
  41. T. J. Cade, J. H. Enderson, C. G. Thelander & C. M. White (Eds) (1988): Peregrine Falcon Populations - Their management and recovery. The Peregrine Fund, Boise, Idaho. ISBN 0-9619839-0-6
  42. San Jose City Hall falcons are expectant parents, once again - www.mercurynews.com/news/ci_17487370 San Jose Mercury News, 25 лютого 2011
  43. Reader's Digest Editors (2005): Book Of North American Birds. Reader's Digest. ISBN 978-0-89577-351-7
  44. A. H. Layard (1853) Discoveries in the Ruins of Nineveh and Babylon; with Travels in Armenia, Kurdistan and the Desert. Adamant Media Corporation. 2001. ISBN 978-1-4021-7444-5
  45. Stephanie Dalley (1993) Ancient Mesopotamian Gardens and the Identification of the Hanging Gardens of Babylon Resolved - www.clt.astate.edu / aromero / Babylonians.pdf Garden History, Vol. 21 (1993), pp 1-13
  46. 1 2 International Association for Falconry and Conservation of Birds of Prey " A Brief History of Falconry. - www.iaf.org / history.html "Прочитано 2008-04-15
  47. Teresa Pratt (2008) " History of falconry - www.exmoorfalconry.co.uk / History of falconry.htm "Прочитано 2008-04-21
  48. 1 2 Phillip Glasier (2006) Falconry & Hawking. - books.google.com / books? id = lo3z3p5ebCAC & pg = PA19 & lpg = PA19 & dq = Boke of St. Albans falcon & source = web & ots = d20M7LaKPC & sig = cS70dobtNoJvykVbYK4LCA10Ie8 & hl = en Batsford. 2006 ISBN 978-0-7134-8407-6
  49. Офіційний сайт Лапландського Заповідника " "Дамський" сокіл при парадних виїздах - www.lapland.ru/press/2007/07/16/ "Прочитано 2008-12-15
  50. Ф. А. Брокгауз і І. А. Ефрон (1901) Соколине полювання - Енциклопедичний словник. Т. 60: Слюз - Софія Палеолог. - СПб.
  51. Р. К. Баландін 100 великих богів - bibliotekar.ru/100bogov/8.htm: Москва, Віче 2000 ISBN 978-5-9533-2349-9
  52. Дмитро Буланін (1995) Енциклопедія "Слова о полку Ігоревім" - feb-web.ru/feb/slovenc/es/es5/es5-0181.htm-: СПб. Російська академія наук. Інститут російської літератури (Пушкінський дім) 1995 ISBN 5-86007-009-8
  53. Island Facts - www.gov.im / isleofman / facts.xml Офіційний сайт уряду острова Мен. Прочитано 2008-04-23
  54. United States Idaho Statutes, Title 67, Chapter 45, Section 67-4512
  55. Німецький Сапсан приземлився на російські рейки - w3.siemens.ru/press_office/2191/pr_archive/8338.html
  56. "Ми - Siemens", 06.2010
  57. Сапсан | Пам'ятні монети Росії | Банк Росії - www.cbr.ru/bank-notes_coins/base_of_memorable_coins/coins1.asp?cat_num=5109-0012
  58. 1 2 3 American Ornithologists 'Union (1910): Check-list of North American Birds (Third Edition) American Ornithologists' Union.
  59. Dashiell Hammett (1030) The Maltese Falcon. - Orion. ISBN 978-0-7528-4764-1
  60. Dttlinger, H. & M. Nicholls (2005): Distribution and population trends of the 'black shaheen' Peregrine Falcon Falco peregrinus peregrinator and the eastern Peregrine Falcon F. p. calidus in Sri Lanka. Forktail 21: 133-138 онлайн - www.orientalbirdclub.org/publications/forktail/21pdf/Dottlinger-Peregrine.pdf
  61. Vaurie, C. (1961): Systematic notes on Palearctic birds. No. 44, Falconidae, the genus Falco. (Part 1, Falco peregrinus and Falco pelegrinoides). American Museum Novitates 2035: 1-19. онлайн - digitallibrary.amnh.org/dspace/handle/2246/3466
  62. Peters, J. L.; Mayr, E. & Cottrell, W. (1979): Check-list of Birds of the World. Museum of Comparative Zoology.
  63. 1 2 3 Proctor, N. & Lynch, P. (1993): Manual of Ornithology: Avian Structure & Function. Yale University Press. ISBN 03000761
  64. 1 2 Ellis, D. H. & Garat, C. P. (1983): The Pallid Falcon Falco kreyenborgi is a color phase of the Austral Peregrine Falcon (Falco peregrinus cassini). Auk 100 (2): 269-271. онлайн - elibrary.unm.edu/sora/Auk/v100n02/p0269-p0271.pdf

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Сапсан (електропоїзд)
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru