Свєтін, Михайло Семенович

Михайло Семенович Свєтін (справжнє прізвище - Гольцман) (р. 1930) - радянський і російський актор театру і кіно. Народний артист Російської Федерації ( 1996).

Як сам розповідав артист в своїх інтерв'ю (наприклад, журналу "Інтерв'ю"), своє справжнє прізвище йому довелося змінити в процесі трудової діяльності в кіно і театрі з незалежних від нього причин; в якості основи псевдоніма послужило ім'я його дочки Світлани. Офіційно змінив паспорт на нове прізвище в 1983.


1. Біографія

Михайло Свєтін народився 11 грудня 1930 в Києві. У 1958 закінчив Київське музичне училище.

Працював актором в театрах Камишина. Потім були Кемерово, Петропавловськ, Іркутськ, Пенза, Петрозаводськ.

Дружина - артистка Санкт-Петербурзького Малого театру Броніслава Проскурніна, дочка - Світлана, одружена з програмістом, проживає в США; внучки - Ганна та Олександра.

З 1980 - актор ЛТК імені М. П. Акімова.

У кіно Михайло Свєтін створив цілу галерею пам'ятних чарівних персонажів - найчастіше смішних, що викликають симпатії глядача пройдисвітів і обивателів. Гротескна, часто на межі клоунади манера гри у Свєтіна поєднувалася з внутрішнім благородством, а іноді і з прихованим драматизмом.


2. Визнання і нагороди


3. Творчість

3.1. Ролі в театрі


4. Фільмографія

  1. 1973 - Не мине й року
  2. 1974 - Ні пуху, ні пера!
  3. 1975 - Афоня - Воронков
  4. 1975 - Не може бути! - Віталій Борисович, сусід Горбушкін
  5. 1975 - Не болить голова у дятла - Степан Степанич
  6. 1976 - 100 грамів для хоробрості - Панюков
  7. 1976 - Дванадцять стільців - Інженер Брунс
  8. 1977 - Сумка інкасатора - Чеботарьов
  9. 1978 - Безіменна зірка - Іспас
  10. 1979 - Поедка через місто (к / м)
  11. 1980 - Життя та пригоди чотирьох друзів - Шахрай
  12. 1980 - Якби я був начальником - Просмушкіних
  13. 1980 - Тільки в мюзик-холі - директор
  14. 1980 - Скарбничка - Шамбурсі
  15. 1981 - Жінки жартують всерйоз - вчитель хімії
  16. 1981 - Сільва - граф Екенберг
  17. 1981 - Улюблена жінка механіка Гаврилова - Віктор Михалич
  18. 1981 - Будьте моїм чоловіком - Скорик
  19. 1981 - Агонія - Терехов
  20. 1981 - Сім щасливих нот
  21. 1982 - Шапка Мономаха - вчитель хімії
  22. 1982 - Передчуття любові - Нікандров
  23. 1982 - Чародії - Фома Остапич Бриль
  24. 1983 - Інспектор Лосєв - Теляшев
  25. 1983 - Вільний вітер - одноокий
  26. 1983 - Трест, який лопнув - Кляйн
  27. 1983 - Не було б щастя - Каліткін
  28. 1984 - Казки старого чарівника - Король
  29. 1984 - Жарти в сторону
  30. 1984 - Шанс - диво
  31. 1985 - Почни спочатку - епізод
  32. 1986 - Русь споконвічна - Купець Ріпатій
  33. 1986 - Потрібні люди - завідувач
  34. 1986 - Гра хамелеона - Гоблени
  35. 1987 - Гра в детектив. Випуск 1 (режисери: Леонід Півер, Віктор Крюков, телеспектакль) - роль близнюків
  36. 1987 - Хто ти, вершник - Радченко
  37. 1987 - Незвичайні пригоди Карика і Валі - фотограф Шмідт
  38. 1987 - Вона з мітлою, він в чорному капелюсі - Панас Зяблик, письменник-казкар
  39. 1987 - Людина з бульвару Капуцинів - аптекар
  40. 1988 - Кримінальний талант
  41. 1988 - Любов до ближнього
  42. 1989 - Світла особистість - Пташников
  43. 1989 - Сірано де Бержерак - Рагно
  44. 1989 - Дон Сезар де Базан - віконт де Монтехо
  45. 1990 - Приватний детектив, або Операція "Кооперація" - Пухов, кооператор
  46. 1990 - Принц привид
  47. 1991 - Справа Сухово-Кобиліна
  48. 1991 - Закоханий манекен
  49. 1991 - І чорт з нами! - актор
  50. 1991 - Коли спізнюються в ЗАГС ... - Олександр Петрович Шумілов
  51. 1991 - Шкура - Шульман
  52. 1991 - Брюнетка за 30 копійок
  53. 1991 - Повітряний експрес
  54. 1991 - Одного разу в Одесі, або Як виїхати з СРСР
  55. 1992 - Дитина до листопада - чоловік за викликом
  56. 1992 - Їхати - значить їхати ...
  57. 1992 - Фанданго для мавпи
  58. 1992 - Шоу для самотнього чоловіка
  59. 1993 - Пістолет з глушником - "режисер"
  60. 1993 - Зефір у шоколаді - Сан Санич
  61. 1993 - Золоте курча - Філін
  62. 1993 - Перегони тарганів - боцман
  63. 1993 - Діти чавунних богів - Кум
  64. 1993 - Про бізнесмена Фому - Зозулін
  65. 1994 - Роман у російській стилі - Міша
  66. 1994 - Капітан Крокус і таємниця маленьких змовників - сищик Тити Ктіфф
  67. 1994 - Анекдотіада, або Історія Одеси в анекдотах - Чаплін
  68. 1995 - Об'єкт "Джей"
  69. 1995 - Час смутку ще не прийшло - Жіббаев
  70. 1995 - Авантюра
  71. 1996 - Любити по-російському 3 - директор ДК
  72. 1996 - Театр Чехонте.Картинки з недавнього минулого - Жилін, секретар / Гриша няніни
  73. 1997 - Справи Лоховського - Мер
  74. 1998 - Менти. Справа № 1999 - Коломенський
  75. 2001 - 8 березня - сантехнік
  76. 2003 - Єралаш - випуск № 167 (Нерви, нерви, нерви ...)
  77. 2004 - Тимур і його командос
  78. 2005 - Золоте теля - Фунт
  79. 2005 - З днем народження, королева! - нотаріус Джейкоб Кемерон
  80. 2008 - Рука на щастя
  81. 2008 - Клоуни - колишній дресирувальник
  82. 2009 - День переможених
  83. 2009 - Правдива історія про Червоні вітрила - господар крамниці
  84. 2010 - Золотий автомобіль

Примітки