Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Скола, Етторе


Фото

План:


Введення

Етторе Скола ( італ. Ettore Scola , Рід. 10 травня 1931 ( 19310510 ) ) - Італійський сценарист, режисер, продюсер, актор, монтажер. Створив майже 90 сценаріїв для кіно, режисер-постановник 39 картин.


1. Біографія

Етторе Скола народився в в багатодітній родині лікаря з невеликого містечка Тревіком. Кіно там показували два рази на рік: привозили на вантажівці і встановлювали екран на головній площі. Довгоочікувані кіносеанси перетворювалися для хлопчика на справжні свята. Спогади про них назавжди залишать у нього ностальгічну оскому і з часом знайдуть відображення в його фільмі "Сплендор", історія про "злетах" і "падіннях" провінційного кінотеатру і його власника, якого до 1980-х років остаточно розоряє телебачення.

На самому початку своєї кар'єри, коли одночасно з навчанням на юридичному факультеті Римського університету Етторе Скола надійде художником в гумористичний журнал "Марк Аврелій", він знайомиться з Федеріко Фелліні.

Етторе Скола закінчив юридичний факультет, з 1951 року став виступати з гуморесками та скетчами в сатиричних журналах і на радіо. У 1953 році він дебютував як сценарист, писав для Діно Різі та інших режисерів, часто у співпраці з Руджеро Маккарі.

Як режисер Етторе Скола дебютував у 1964 році з комедією "Якщо дозволите, поговоримо про жінок". Цей жанр надовго залишився його улюбленим.

Поступово його фільми стали більш серйозними, проявляючи зріле соціальне занепокоєння і пошуки значного драматичного контексту, проте іронічна або меланхолійна усмішка просвічувала крізь найсерйозніші сюжети.

У фільмах Ськоли знялися найцікавіші італійські актори післявоєнного періоду: Софі Лорен, Марчелло Мастроянні, Альберто Сорді, Вітторіо Гассман.

Влітку 2011 року Етторе Скола перервав усі незавершені творчі проекти (включаючи вже розпочатий фільм з Жераром Депардьє) і заявив про свій відхід з кінематографа, мотивуючи це тим, що світ кіно не доставляє йому колишньої радості, щастя і відчуття легкості. "Нинішні закони кіновиробництва і дистрибуції мені більше не підходять. Для мене найважливіше мати свободу вибору і зберегти за собою право сказати" ні ". Я ж почав відчувати, що тепер зобов'язаний дотримувати деякі правила, які заважають мені відчувати себе вільним. Сьогодні все вирішує ринок ". [1]


2. Найбільш значимі фільми

2.1. Драма ревнощів: Всі деталі в хроніці (1970 рік)

"Драма ревнощів: Всі деталі в хроніці" ( італ. Dramma della gelosia (tutti i particolari in cronaca) ) - Історія кохання до продавщиці квітів Аделаїді ( Моніка Вітті) відразу двох чоловіків - Оресте (Марчелло Мастроянні), безробітного комуніста, і Нелло ( Джанкарло Джанніні), жителя півдня, шеф-кухаря піцерії. У цій стрічці Скола додав до соціально-сатиричної та ексцентричної традиції своїх ранніх режисерських робіт частку похмурої іронії, їдкого сарказму, що пізніше буде розвинуто в одному з кращих творів італійського кіно - в трагікомедії " Огидні, брудні, злі ". Уїдливий гумор, часом досить злий, відноситься зовсім не до нещасних героям, заплутався в своїх інтимних відносинах, а до тієї дійсності, яка калічить людей, змушує втрачати контроль над собою, зриватися в шаленстві і навіть зазіхати на вбивство . [2] Підзаголовок "всі деталі в хроніці" має сюжетне пояснення - кримінальна хроніка обговорює обставини кримінальної справи на грунті ревнощів, що цікаво обивателям не тільки в Італії. Для постановника ж важливо відновити ретроспективу всіх подробиць того, що сталося, щоб проаналізувати і зрозуміти на прикладі приватного випадку розбратів двох чоловіків із-за однієї жінки, явища більш загального і суспільно значущого порядку (Скола в той період належав до італійської компартії і висувався в передбачуваний кабінет міністрів Італії від цієї партії). [3] Перший фільм 39-річного режисера отримав міжнародну популярність , особливо після показу на Канському кінофестивалі, де Марчелло Мастроянні завоював приз за кращу чоловічу роль.


2.2. Ми так любили один одного (1974 рік)

"Ми так любили один одного" (( італ. C'eravamo tanto amati )) Має присвяту Вітторіо Де Сіка. Це історія трьох десятиліть життя Італії, показана крізь фокус взаємовідносин трьох друзів, учасників Опору ( Вітторіо Гассман, Ніно Манфреді і Стефано Сатта-Флорес), закоханих в одну жінку ( Стефанія Сандреллі). Кожен з них йшов по життю своїм шляхом. Один став бізнесменом. Для іншого кращим спогадом життя залишилася перемога на телеконкурсі знавців кіно. Третій так і залишився простим санітаром. Знову звести їх змогла лише любов до красуні Лючіані. Проходили 50-е, потім 60-е, починалися 70-х - зі своїми складними змінами і новими кінопрістрастіямі. [4] Завдяки вдалому драматургічному ходу, долі героїв фільму, сприймаються не тільки в контексті італійської історії, але й історії італійського кіномистецтва: на екрані виникають кадри картин Де Сіка, Фелліні, Антоніоні.


2.3. Огидні, брудні, злі (1976 рік)

Один із зразків "комедії по-італійськи" в її трагікомічному варіанті. Етторе Скола розповідає про життя "знедолених світу цього", що сиділи в жалюгідних халупах на околиці Рима. Гірке оповідання про патріархальної сім'ї одноокого Джасінто (Ніно Манфреді), який намагається приховати від численних родичів свої заощадження, пронизується комедійними, феєричними, майже пародійними сценами. Відраза і злість перемішані з несподіваною любов'ю і ніжністю. [5] Скола приймає своїх героїв такими, які вони є, не бажаючи викликати жалість до злиденності або прикрасити знедолених для того, щоб глядачі полюбили їх. У вирі життя, з якого майже неможливо вирватися, єдиною надією може бути не абстрактна віра в добру природу людини, а в цілком конкретних дітей. У тих, що замкнені в клітці-яслах на пустирі, або в дитини, яка має народитися у їх юної виховательки, однієї з онук Джасінто.


2.4. Незвичайний день (1977 рік)

"Незвичайний день" ( італ. Una giornata particolare ) - Алегоричний опис короткою любовному зв'язку Антоніетти (Софі Лорен) і Габріеля (Марчелло Мастроянні) на тлі масового тріумфу римлян з нагоди прибуття в місто Гітлера напередодні Другої світової війни. Травень 1938. До Беніто Муссоліні прибуває з офіційним візитом Адольф Гітлер. Городяни відправляються в центр Риму вітати парадний кортеж. Відправляється туди і чоловік однієї з римських домогосподарок. Красуні стає нудно одній. Вона використовує тимчасову відсутність чоловіка, щоб завести знайомство з чарівним сусідом. Він - інтелектуал, журналіст, гомосексуал. Їм належить провести разом весь цей день, який зіграє вирішальну роль у їхній долі. Марчелло Мастроянні поєднав у своїй акторській роботі образи гея та антифашиста, вказавши на логічність такого поєднання. Дійсно, гомофобія і фашизм - це близнюки-брати. [Джерело не вказано 421 день]


2.5. Бал (1983 рік)

У фільмі бал ( італ. Le Bal ) Без єдиного слова - засобами музики і танцю, кольору і світла розповідалася історія Франції та французького кіно за останні півстоліття: перемога Народного фронту в 1936 році, нацистська окупація, перші повоєнні роки, війна в Алжирі, травневі події 1968 року. [6] У картині звучать найпопулярніші мелодії минулого століття, серед її персонажів виникають образи Жана Габена, Жана Маре [Джерело не вказано 421 день] та інших зірок французького кіно. Серцевий напад, що трапився з 52-річним режисером під час зйомок, не завадив йому завершити цей фільм.


2.6. Сім'я (1986 рік)

"Сім'я" ( італ. La famiglia ) - Історія італійської сім'ї з 1906 до 1986 року, любовні та житейські перипетії в житті професора літератури Карло. Здається, майже нічого не відбувається в старому сімейному будинку в Римі - хтось народжується, підростає, поєднується шлюбом, йде на фронт, шукає роботу, переживає особисті негаразди, поступово старіє, а потім дивиться з подивом на минуле: а чи була життя? ! І тільки численні родичі, присутні на 80-річчя глави будинку, зафіксовані на черговий сімейної фотографії, підтверджують своєю присутністю, що з моменту першої появи героя на екрані ще в дитинстві пройшло дуже багато років - і змінилося кілька поколінь. [7] Фільм отримав 5 призів "Давид ді Донателло" - за фільм, режисуру, сценарій, головну чоловічу роль (Вітторіо Гассман) і монтаж, 6 "Срібних стрічок" - за режисуру, сценарій, жіночу роль другого плану ( Оттава Пікколо), кращою іноземній актрисі ( Фанні Ардан), музику, а також найкращому продюсеру (Франко Комміттері). [8]


2.7. Нечесна конкуренція (2001 рік)

"Нечесна конкуренція" ( італ. Concorrenza sleale ). Італія, Рим 1930-х років. Вся Європа заражена вірусом фашизму. У двох торговців одягом, єврея та італійця, магазини стоять пліч-о-пліч. Конкуренти вдаються до різних хитрощів, щоб випередити один одного. Але антисемітська політика Муссоліні змушує двох конкурентів по-іншому поглянути на світ навколо себе. Незабаром, через нових законів, Леоне позбавляється можливості заробляти собі на життя. Навіть у туго тямить типового "маленького" італійця-конкурента в останню хвилину пробуджується совість. Зрештою, разом переживаючи труднощі фашистської окупації, вони стають друзями. [9]


3. Вибрана фільмографія (повнометражні фільми)

  • 1964 - Якщо дозволите, поговоримо про жінок / Se permettete parliamo di donne
  • 1965 - Мільйон доларів / La congiuntura
  • 1965 - Нервова тремтіння / Thrilling (епізод Il vittimista)
  • 1966 - Архідьявол / L'arcidiavolo
  • 1969 - Комісар Пепе / Il commissario Pepe
  • 1969 - Чи вдасться нашим героям розшукати один одного, таємничо зниклих в Африці? / Riusciranno i nostri eroi a ritrovare l'amico misteriosamente scomparso in Africa?
  • 1970 - Драма ревнощів: Всі деталі в хроніці / Dramma della gelosia - Tutti i particolari in cronaca
  • 1972 - Дозвольте представитися: Рокко Папалео / Permette? Rocco Papaleo
  • 1972 - Кращий вечір в моєму житті / La pi bella serata della mia vita
  • 1973 - Тревіком-Турин / Trevico-Torino - Viaggio nel Fiat-Nam
  • 1974 - Ми так любили один одного / C'eravamo tanto amati
  • 1976 - Пані та панове, на добраніч! / Signore e signori, buonanotte
  • 1976 - Огидні, брудні, злі / Brutti sporchi e cattivi
  • 1977 - Незвичайний день / Una giornata particolare
  • 1978 - Нові чудовиська / I nuovi mostri
  • 1979 - Тераса / La terrazza
  • 1981 - Любовна пристрасть / Passione d'amore
  • 1982 - Ніч Варення / Il Mondo Nuovo (у французькому прокаті - La Nuit de Varennes)
  • 1983 - Бал / Le Bal (в італійському прокаті - Ballando ballando)
  • 1985 - Макарони / Maccheroni
  • 1986 - Сім'я / La famiglia
  • 1988 - Сплендор / Splendor
  • 1989 - Котра година? / Che ora ?
  • 1990 - Подорож капітана Фракасс / Il viaggio di Capitan Fracassa
  • 1993 - Маріо, Марія і Маріо / Mario, Maria e Mario
  • 1995 - Роман бідного юнаки / Romanzo di un giovane povero
  • 1998 - Вечеря / La cena
  • 2001 - Нечесна конкуренція / Concorrenza sleale
  • 2003 - Римляни / Gente di Roma

4. Нагороди


5. Номінації


Примітки

  1. Юрій Коваленко Етторе Скола йде з кіно - www.izvestia.ru/news/498920. "Известия" (30 серпня 2011). Читальний - www.webcitation.org/68TSwBMoj з першоджерела 17 червня 2012.
  2. Stefano Lo Verme Dramma DELLA gelosia - Tutti i particolari in cronaca - filmedvd.dvd.it / commedia / dramma-della-gelosia-tutti-i-particolari-in-cronaca / (Італ.) . filmedvd.dvd.it (04.08.2007). Читальний - www.webcitation.org/66suJKdbN з першоджерела 13 квітня 2012.
  3. ECCO LE OMBRE ROSSE - ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/1989/07/18/ecco-le-ombre-rosse.html (Італ.) . "LA REPUBBLICA" (18.07.1989). Читальний - www.webcitation.org/66suKzein з першоджерела 13 квітня 2012.
  4. Dave Kehr We All Loved Each Other So Much - www.chicagoreader.com/chicago/we-all-loved-each-other-so-much/Film?oid=1070155 (Англ.) . Сhicagoreader. Читальний - www.webcitation.org/66suM6dmQ з першоджерела 13 квітня 2012.
  5. Roger Ebert Down AND Dirty - rogerebert.suntimes.com / apps / pbcs.dll / article? AID = / 19790101/REVIEWS/901010310/1023 (Англ.) . rogerebert.com (01.01.1979).
  6. Raimund Gerz Le Bal - www.filmzentrale.com/rezis2/lebalrg.htm (Нім.) . filmzentrale.com (березень 1984). Читальний - www.webcitation.org/66suMwiKY з першоджерела 13 квітня 2012.
  7. Rita Kempley The Family - www.washingtonpost.com/wp-srv/style/longterm/movies/videos/thefamilypgkempley_a0ca26.htm (Англ.) . The Washington Post (26.03.1986). Читальний - www.webcitation.org/66suNPDy0 з першоджерела 13 квітня 2012.
  8. Awards for "La famiglia" at IMDb - www.imdb.com/title/tt0093004/awards
  9. Jake Wilson UNFAIR COMPETITION - www.urbancinefile.com.au/home/view.asp?a=6353&s=Reviews (urbancinefile.com.au). Читальний - www.webcitation.org/66suNtj8W з першоджерела 13 квітня 2012.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Бугатті, Етторе
Майорану, Етторе
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru