Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Скопа


Скопа

План:


Введення

Скопа [1] ( лат. Pandion haliaetus ) - Хижий птах, поширена в обох півкулях, єдиний представник сімейства Скопин.


1. Опис

Крупна хижий птах завдовжки 55-58 см, з розмахом крил 145-170 см. Довгі крила характерно зігнуті в районі зап'ястного суглоба. Пір'я верхньої сторони тіла бурого кольору; тім'я, потилицю і нижня сторона тіла - білі; в районі зап'ястного суглоба є темно-коричневі плями, а навколо шиї крапчастий намисто. Також з кожної бічної сторони є бура смужка, що проходить від дзьоба через око і шию. Восковіца і ноги свинцевого кольору, дзьоб чорний. Молоді особини майже не відрізняються від дорослих птахів, але виглядають дещо плямистими через світло-коричневих кінчиків пір'їн на зовнішній стороні крил і хвоста. Їх плямисте намисто менш яскраво виражено, а райдужна оболонка ока оранжево-червона, тоді як у дорослих птахів вона жовтого кольору. Доросла забарвлення молодий скопи з'являється через 18 місяців життя. [2] [3] [4]

Pandion haliaetus.ogg
Крики скопи

За порівнянні з самцями, самки скопи на 20% важче, а розмах їхніх крил більше на 5-10%. В Північній Америці вага самців варіює в межах 1200-1600 г, вага самок - 1600-2000 р. У самок забарвлення більш темна, а крапчастий намисто навколо шиї більш яскраво виражено. [3]

У різних регіонах спостерігаються деякі морфологічні варіації: в тропіках і субтропіках птиці мають менший розмір у порівнянні з тими, хто живе в більш високих широтах. Чотири підвиди скопи показують відмінності в забарвленні а розмірах виду:

  • P. h. haliaetus - великий і самий темний підвид. Мешкає в Євразії.
  • P. h. carolinensis - великий і темний підвид. Мешкає в Північній Америці.
  • P. h. ridgwayi - голова світліша. Розмір такої ж, як у P. h. haliaetus. Мешкає на островах Карибського моря. Веде осілий спосіб життя.
  • P. h. cristatus - найменший підвид. Мешкає в прибережній зоні і вздовж великих річок Австралії та Тасманії.

Скопа має кілька відмінних морфологічних особливостей, що дозволяють їй полювати за рибою. Лапи на відміну від інших хижих птахів довші; кігті довгі, опуклі та вигнуті, зовнішній палець вільно звертається назад (що допомагає захоплювати слизьку рибу). Пір'я скопи мають сальну водовідштовхувальну структуру, а носові клапани захищають ніздрі від попадання всередину води при пірнанні. [3] [4]


2. Поширення

Скопи поширені в усьому світі, розмножуючись або зимуючи на всіх континентах крім Антарктиди. Даних про те, розмножуються вони в Південній Америці або Індо-Малайзії, немає, але іноді їх там зустрічають в зимовий час. Взимку вони гніздяться в Єгипті і на деяких островах Червоного моря. [2] [3] [5]

Гніздяться вони повсюдно, де є безпечні місця для гніздування та мілководні акваторії з достатком риби. Гнізда зазвичай розташовані в 3-5 км від води: боліт, озер, водосховищ або річок, але можуть бути влаштовані і в хорошому місці над водою. Місця вибираються такі, де можна побудувати велике гніздо, важкодоступне для наземних хижаків - іноді над водою або на невеликому острівці. В якості місця для гнізда може служити висохле дерево, буй або інше штучне спорудження. [2] [3]

Виводять пташенят скопи подорожують на відстань до 14 км від гнізда в пошуках їжі, тоді як в інший час вони можуть пролітати до 10 км [6]


3. Харчування

Скопа на полюванні

На відміну від інших хижих птахів, раціон скопи майже повністю (понад 99%) складається з риби. У виборі конкретних видів птиці нерозбірливі і харчуються всім, що в стані зловити біля поверхні води. Однак на певній території два або три види риби можуть домінувати над іншими в якості вибору жертви. [2] [6]

Полюють скопи в основному на льоту (рідше із засідки), ширяючи над водою на висоті 10-40 м. Коли жертва виявлена, птиця швидко опускається, випинає свої лапи вперед, відводить крила назад і лапами вперед занурюється у воду. Для зльоту з водної поверхні вона використовує потужний, майже горизонтальний змах крила. У повітрі видобуток утримується однією лапою попереду і однієї ззаду, що покращує її аеродинамічні властивості. Як правило, риба поїдається починаючи з голови. Якщо самець також в цей час годує самку, він зазвичай спочатку з'їдає частину жертви і потім відносить інше в гніздо. Видобуток не ховається - залишки викидаються, переносяться з собою або залишаються в гнізді. Скопи, як правило, не п'ють воду - потреби в ній заповнює свіжа риба. [2] [3] [6]

Відсоток успішних занурень у воду варіює в межах від 24 до 74 і залежить від індивідуальних здібностей, погодних умов і приливно-відливних руху води. [6]

Хоча переважна більшість раціону виду складає риба, іноді вони можуть полювати на інших птахів, змій, ондатр, полівок, білок, саламандр і навіть маленьких алігаторів. [6]


4. Розмноження

Скопин гніздо

Живуть на півночі ареалу птахи в зимовий час мігрують на південь, південні популяції ведуть осілий спосіб життя. У той же час осілі птахи, коли не гніздяться, можуть подорожувати кілька годин від місця гніздування в пошуках їжі. Шлюбний період починається в грудні-березні, у мігруючих птахів на півночі ареалу в квітні або травні. Мігруючі скопи воліють гніздитися там, де зима досить холодна і риба в зимовий час йде на глибину. [2]

До місця гніздування мігруючі самки і самці прибувають роздільно, як правило самець прилітає на декілька днів раніше. Іноді в районі гнізда самець виконує помітні повітряні піруети, що є ранньою ознакою залицяння за самкою або відлякування конкурентів. Як самець, так і самка збирають матеріал для гнізда, але будує його в основному одна самка. Гніздо будується з гілочок і потім обвивається водоростями або травою. В якості будівельного матеріалу також можуть використовуватися різні плаваючі або лежать на дні предмети, такі як рибальська волосінь, пластикові мішки і т. п. Одне і те ж гніздо скопи використовують кілька років поспіль, але кожен рік добудовують його і приводять в порядок. [2] [3]

Як тільки гніздо побудовано, самець починає добувати їжу для самки, і цей процес продовжується до тих пір, поки з'явилися пташенята не оперяются або якщо кладка яєць з якихось причин не відбулася. Як правило, самки, яким самці приносять більше їжі, більше сприйнятливі до спаровування. Самки просять їжу у своєї пари, а якщо самець не здатний прогодувати її, то у що знаходяться неподалік інших самців. Самець охороняє самку від інших прибульців і в той же час намагається прогодувати її. [2] [3]

Як правило, скопи моногамні. Полігамність можлива в рідкісних випадках, коли гнізда розташовані близько один від одного, і самець здатний захистити обидва гнізда. У таких випадках перше гніздо має більшу репродуктивну перевагу, так як самець в першу чергу несе їжу туди. [3]

Самка відкладає 2-4 яйця по одному з інтервалом в один-два дні кожне. Яйця білі з рудими та червоно-бурими крапками. Обоє батьків беруть участь у насиживании, інкубаційний період триває близько 40 днів. Пташенята з'являються в тому ж порядку, що відкладалися яйця - по одному кожні день-два. Перші пташенята раніше ростуть і мають перевагу перед наступними. Якщо їжі недостатньо, то пізні пташенята не встигають отримувати її і часто гинуть. В результаті залишилися пташенятам дістається більше і у них вище відсоток виживання. Перший час пташенята не здатні підтримувати нормальну температуру тіла, і самка перші два тижні майже весь час зігріває їх. Далі вона продовжує доглядати за ними у випадку занадто холодної або жаркої погоди, поки їм не виповниться приблизно 4 тижні. [2] [3] [4] [7]

Тільки з'явилися пташенята покриті білим пухом, який змінюється темно-сірим приблизно через 10 днів. Перші пір'я починають з'являтися приблизно через два тижні, а повне оперення настає через 48-76 днів, зазвичай у мігруючих популяцій воно настає швидше. Через місяць пташенята досягають 70-80% розміру своїх батьків. Опера, пташенята самі намагаються полювати. Тим не менш, ще протягом 2-8 тижнів вони можуть повертатися в гніздо в пошуках їжі у своїх батьків. Оскільки скопи мігрують індивідуально, молодняк повинен стати повністю незалежним від батьків до часу осіннього перельоту. Годують пташенят і захищають їх від хижаків і негоди обидва батьки. Під час годування самець приносить в гніздо 3-10 риб (по 60-100 грамів кожна) щодня. У гнізді самець або самка розділяє рибу на шматочки і годує нею пташенят. [2] [3]

Період статевої зрілості у скоп настає приблизно через 3 роки, але в місцях рідкого гніздів'я може бути продовжений до 5 років. Як в Європі, так і в Північній Америці мігруючі скопи поводяться незвично в порівнянні з іншими хижими птахами. Однорічний молодняк замість того, щоб влітку повернутися до місця гніздування, залишається на "зимових квартирах" круглий рік, і прилітає на північ тільки на наступне літо, коли у них з'являється шанс мати потомство. [2] [3]


5. Виживаність

Скопи - щодо довгоживучі птиці. Найстарішою відомої в Північній Америці Скоп'є виявився самець, чий вік оцінювався в 25 років. У Європі найстаріша окільцьованих птах з Фінляндії прожила 26 років 25 днів. На 2011 рік найстарішою окільцьованих самиці 30 років. Однак більшість скоп не доживають до такого віку. Виживаність після одного року варіює у різних популяцій, але приблизно становить 60% для молодих особин до 2 років від роду і 80-90% для дорослих птахів. [6]


6. Спосіб життя

Скопи ведуть як осілий спосіб життя (на півдні), так і перелітний (на півночі). Кордон між перелітними і осілими популяціями становить приблизно 38-40 півн. широти у Європі і 30 в Північній Америці. [2] [3] [8]

Щільність гніздування сильно варіює - відстань між гніздами відрізняється від менш 100 м до багатьох кілометрів. Колонії утворюються тоді, коли хороші місця для гнізд зібрані в одному місці, як це буває, наприклад, на островах або уздовж лінії передач. Однак групування гнізд не є загальною практикою, так як більшість птахів відстоює свою кормову територію. Скопи можуть захищати своє гніздо, але не стануть захищати територію навколо нього, так як риба, на яку вони полюють, мобільна і часто знаходиться в декількох кілометрах від гнізда. Часто вони полюють групами, що буває більш ефективно. [2] [3] [6]

В епоху інтернету з'явилася можливість спостерігати за птахами, не турбуючи їх. Наприклад, у Фінляндії та Естонії над гніздами скопи встановлені вебкамери. [9] [10] [11]


7. Вороги

Скопи піддаються нападам повітряних хижаків, зокрема, сов і орлів. У Північній Америці їх ворогами вважаються білоголовий орлан (Haliaeetus leucocephalus) і віргінський пугач (Bubo virginianus), які полюють за пташенятами і зрідка дорослими птахами. Серед наземних хижаків, що полюють за гніздами скопи, можна назвати єнотів, змій та інших лазающих тварин. На знаходяться на зимівлі птахів можуть полювати крокодили - наприклад, нільський крокодил (Crocodylus niloticus) може підстерегти скопу, пірнаючу за рибою. [2] [6]


8. Охорона

Скопа не вказана в міжнародній Червоній книзі, але перерахована в Додатку II Конвенції з міжнародної торгівлі. Вона також включена в Червоної книги Росії, Червону книгу Білорусі [12].


Література

Примітки

  1. Беме Р. Л., Флінт В.Е. Пятіязичний словник назв тварин. Птиці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., "РУССО", 1994. - С. 49. - 2030 екз. - ISBN 5-200-00643-0
  2. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Poole, A. 1989. Ospreys: A Natural and Unnatural History. New York: Cambridge University Press
  3. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Poole, A. 1994. Family Pandionidae (Osprey). Pp. 42-50 in J. Del Hoyo, A. Elliott, J. Sargatal, eds. Handbook of the Birds of the World, Vol. 2. Barcelona: Lynx Edicions
  4. 1 2 3 Snyder, N., H. Snyder. 1991. Birds of Prey: Natural History and Conservation of North American Raptors. Stillwater, MN: Voyageur Press, Inc
  5. Bruun, B., S. Baha el Din. 1999. Common Birds of Egypt. Cairo, Egypt: The American University in Cairo Press.
  6. 1 2 3 4 5 6 7 8 Poole, A., R. Bierregaard, M. Martell. 2002. Osprey (Pandion haliaetus). A. Poole, F. Gill, eds. The Birds of North America, Vol. 683. Philadelphia, PA: The Birds of North America, Inc
  7. Ehrlich, P., D. Dobkin, D. Wheye. 1988. The Birder's Handbook. New York: Simon & Shuster Inc
  8. Fernandez, G., J. Fernandez. 1977. Some instant benefits and long range hopes of color banding ospreys. Transactions of the North American Osprey Research Conference: 89-94.
  9. [1] - kotinetti.suomi.net / saaksi / index.php | Веб-камера на острові Хайлуото
  10. [2] - на острові Seili
  11. [3] - pontu.eenet.ee / player / kalakotkas.html | Веб-камера в Естонії
  12. Червона книга Білорусі - redbook.minpriroda.by / blacklistanimals.html

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru