Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Соболь



План:


Введення

Соболь на кедрі

Соболь [1] ( лат. Martes zibellina ) - ссавець сімейства куньих.


1. Опис

Довжина тіла соболя - до 56 см, хвоста - до 20 см. Вага самців 1 100-1 800 г, самок - 900-1 500 г. Забарвлення шкірки мінлива, і її варіації мають особливі назви. "Головка" - найтемніша (майже чорна) і найбільш дорога. "Хутряний" - забарвлення дуже світла, піщано-жовта або палева - найдешевша. Проміжні забарвлення: "воротовой" - коричневого тону з темним ременем на спині, більш світлими боками і великим яскравим горловим плямою, "подголовка".


2. Спосіб життя

Характерний мешканець сибірської тайги. Спритний і дуже сильний для своїх розмірів хижак. Веде наземний спосіб життя. Пересувається стрибками. Сліди - парні великі відбитки розміром від 5x7 до 6x10 см. Довжина стрибка - 30-70 см. Добре лазить по деревах, але "верхи" не ходить. Має відмінно розвинені слух і нюх, зір слабкіше. Голос - бурчання, на зразок котячого. Легко ходить по пухкому снігу. Найбільшу активність проявляє вранці і ввечері. Як правило, мешкає в кедрач, у верхів'ях гірських річок, близько до землі - в заростях стланика, серед кам'яних розсипів, зрідка піднімається в крони дерев.


3. Харчування

У харчуванні переважають мишоподібні гризуни, головним чином червона полівка (на півдні червоно-сіра). На схід Єнісею і в Саянах велику роль у харчуванні грає пищуха. Часто поїдає білок, нападає на зайців. Винищуючи в краї за рік кілька мільйонів білок, соболь стійко стримує зростання її чисельності. З птахів соболь найчастіше нападає на рябчика і глухаря, але в цілому птахи є другорядним кормом.

Соболь активний сутінки, вночі, але часто полює і вдень. Індивідуальний мисливський ділянку соболя від 150-200 га до 1500-2000 га, іноді й більше.

Охоче ​​харчується рослинною їжею. Улюблена їжа - кедрові горіхи, горобина, лохина. Охоче ​​поїдає ягоди брусниці, чорниці, черемхи, шипшини, смородини.


4. Розмноження

Гніздові притулку в дуплах повалених і стоять дерев, в кам'яних розсипах, під корінням. Щенение на півночі в першій половині травня, на півдні в квітні. Статевої зрілості звірята досягають у віці двох-трьох років і розмножуються до 13-15 років. Спарювання в червні - липні, вагітність 250-290 днів. У посліді від одного до семи щенят, зазвичай 3-4. Линька закінчується в середині жовтня.

5. Поширення

В даний час соболь зустрічається по всій тайговій частини Росії від Уралу до узбережжя Тихого океану на північ до меж лісової рослинності. Віддає перевагу темнохвойних захаращену тайгу, особливо любить кедрачи ​​. Так само зустрічається в Японії, на острові Хоккайдо. На східному Уралі часом зустрічається гібрид соболя з куницею, званий кідус [2].


5.1. Промисел

Загальна осіння чисельність в 1973 р. - близько двохсот тис., а за оцінкою 1961 р. - 296 тис. До 30-х років XX-го століття соболь був майже повністю знищений в межах Красноярського краю і залишався тут в невеликому числі в небагатьох відокремлених ділянках. Пізніше, в результаті охоронних заходів, чисельність відновилася до рівня початкової, що була в XVII столітті. В 1961-1963 рр.. чисельність соболя в краї досягла максимуму. Потім в результаті перепромисла в багатьох місцях запаси соболів стали скорочуватися, і склалося становище, яке загрожує благополучному розвитку мисливського господарства, не виправлене до теперішнього часу. Ми приймаємо таку приблизну оцінку чисельності соболів: багато - більше 25 соболів на 100 км ; середньо - 12-25; мало - менше 12; рідкісний - одинично. Іноді виділяється градація - дуже багато - більше 50, але з такою щільністю соболь, як правило, населяє тільки окремі ділянки, а не великі площі.

Сучасне розміщення і стан ресурсів соболів в краї таке (Нумеров, 1958, 1973; лінейцамі і Мельников, 1971 і ін):

Гірську тайгу Саян і Кузнецького Алатау соболь населяє з максимальною для краю щільністю. В середньому соболів тут усюди "багато", а на значних ділянках в кедровниках і "дуже багато". Щільність населення в кедровниках трав'янистих і моховитих досягає 150 і навіть 200 на 100 км . Це максимальні показники для країни. Після 1964 р. чисельність і видобуток тут починають знижуватися в результаті інтенсивного перепромисла. Максимальна сезонна заготівля шкурок за 1960-1970 рр.. становила 18 тис., а в 1973-1974 рр.. вона знизилася до 5,1 тис. На п'ятій частині території соболь вибитий повністю, а в цілому в регіоні чисельність удвічі нижче ємності угідь.

RR5111-0019R.gif

Центральний густонаселений регіон включає прима-гістральної і лісостепові райони і басейн Чулимі. Тут зі змішаних лісах, островам тайги і в подтаєжний ландшафті соболь був місцями численним, широко поширеним видом. В цілому на початку 60-х років його чисельність тут становила 20-25 тис., а максимальна заготівля шкурок доходила до 8,5 тис. У результаті непомірного промислу численною армією мисливців-аматорів в більшості дільниць соболь вибитий повністю. Загальна чисельність його не перевищує 4-6 тис., а заготовки шкурок в 1973-1974 рр.. склали всього 1 тис. штук.

У південній тайзі, що включає Приангарье і майже весь Єнісейський район, соболів "багато" в темнохвойних угіддях, в светлохвойних чисельність "середня". Тут, починаючи з 1968 р., теж починається різке зниження заготовок, а потім і зниження чисельності звірів в результаті перепромисла. По чотирьох Ангарським районам заготовки від максимальних 10,5 тис. знизилися до 4,5 тис. У середній тайзі соболів "багато" тільки в окремих ділянках з темнохвойнимі угіддями (Байкітскій район, приенисейской тайга в Туруханском районі). В інших угіддях чисельність "середня", а на значних площах і "мала".

У типовій північній тайзі чисельність в основному "середня" і "мала". У середній і північній тайзі тільки в Евенкії немає перепромисла (освоєння угідь на 80%), і обсяг видобутку наближається до розміру приросту, тобто до нормального використання. В Туруханском районі видобуток теж близька до норми, але на ділянках поблизу Єнісею і на Бахт вже спостерігається перепромисел. Заготовки знизилися, але не так різко, як на південь: в Евенкії - з 26 до 22 тис. шкурок. У крайній північній тайзі соболь всюди рідкісний, за винятком деяких озерних улоговин, але площа хороших тайгових ділянок в улоговинах незначна. Одинично соболя селяться і в лісотундрі: на Єнісеї до Потапова і Нікольського, на сході до Котуйкана на р. Котуй і р. Фомич, притоки Попігая.

Отже, в південній частині краю в кращих угіддях становище з соболиним господарством зовсім гаразд. Швидко знижується чисельність соболя. Заготовки різко знизилися через великий витоку шкурок на "чорний ринок", а також через винищення соболів. Процес неблагополуччя розвивається. В соболиной справі виходять фатальні "ножиці": чим більше шкурок йде на сторону, тим напруженіше стає ситуація з виконанням планових завдань в господарствах, і тим більше посилюється прес промислу.

У найближчому майбутньому можна чекати скорочення ресурсів в північних районах і загального занепаду соболиного справи. Необхідно вжити термінових заходів щодо обмеження видобутку і особливо з припинення витоку шкурок, тобто з ліквідації браконьєрства.

Баргузинский соболь

До випадання глибокого снігу на соболів полюють з лайкою. Пізніше переходять на сміливо, головним чином капкани, почасти кулемки. Евенки нерідко полюють верхи на оленях. Обмет застосовується дуже рідко. Звичайна сезонна видобуток промисловики в хороших угіддях - 40-50 соболів. Окремі мисливці добувають по 70-80 і навіть по 100-140 соболів.

Через красивого, міцного і дорогого хутра соболя називають царем дикої хутра - "м'яким золотом". Чим темніше соболь, тим дорожче цінується його шкурка. Баргузинский соболь, що мешкає в прібайкальскіх лісах, - найтемніший з зустрічаються в Сибіру і тому особливо цінується на міжнародних аукціонах хутра. Найбільшим дослідником природи Баргузинського соболя є російський вчений Е. М. Черникин.

Найважливіший мисливський вид краю - основа добробуту промислового мисливського господарства тайговій зони. Красноярський край дає близько 33% загальноросійського видобутку соболів і стоїть в цьому відношенні на першому місці. Соболь водиться не тільки в Росії, а й сусідніх країнах Північній Кореї, Монголії і Китаї. Після того як Росія з 1997 року відмовилася від державної монополії на заготівлю хутра, видобуток і заготівля, здебільшого перейшли в приватні руки.


6. Геральдика

Зображення соболя зустрічається на гербах міст і регіонів.


Примітки

  1. Соколов В. Е. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., 1984. - С. 99. - 10 000 екз.
  2. Радянська дитяча енциклопедія, Москва, 1958, том 1, сторінка 196.

Література

  • Монахов В. Г. Динаміка розмірної і фенетіческой структури соболя в ареалі - Єкатеринбург: [Изд-во УрВ РАН], 2006. - 201 с.
  • Черникин Е. М. Екологія соболя (Martes zibellina Linneus, 1758) в Баргузинском заповіднику - Улан-Уде: Вид-во Бурят. держуніверситету, 2006. - 265 с.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Соболь, Андрій
Соболь, Спиридон Миронович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru