Faustus Socinus.

Социніанство або антітрінітарние вчення социніан, отримало свою назву по імені Фауста Социна. Воно являє подальше і більш сміливе раціоналістичний рух у протестантської богословській науці.


1. Вчення социніан

Социніани в підставу свого вчення кладуть тільки Святе Письмо, вчать, що воно написане по навіюванню Святого Духа і цілком визнають його авторитет, але лише оскільки воно не суперечить людському розуму і розуміння. Втім, на Старий Завіт вони дивляться з деякою зневагою, так як кажуть, що все необхідне для спасіння людини знаходиться в Новому Завіті. Социніани заперечують первородний гріх, а також схильність людини тільки до зла: він вільний поступати погано або добре. Якби людина внаслідок гріхопадіння Адама був схильний лише до поганим діянням, то це не становило б гріха, вчать социніани, так як в такому випадку він поступав би погано не зі своєї вини. У зв'язку з цим знаходиться і вчення социніан про спокуту. Ісус Христос з'явився потім, щоб примирити не Бога з людьми, а людей з Богом. Він помер хресною смертю, щоб своєю смертю відобразити істину проповедуемого Їм вчення, а ніяк не з метою спокутувати первородний гріх і умилостивити гнів Божий. Своїм життям і вченням Ісус Христос вказав шлях до порятунку. Хто буде йти цією дорогою, буде врятований і досягне життя вічного. У цьому вказівці шляху до порятунку, на думку социніан, вся заслуга Ісуса Христа. Догмат Св. Трійці вони відкидали і вважали Ісуса Христа істинним, справжнім людиною, але обдарованим Божественними властивостями. Вони вірили в непорочне зачаття Ісуса Христа, але вчили, що якщо б Він за своєю природою не був би людиною, то не зміг би служити людям прикладом, і воскресіння Його з мертвих не було б знаменням такого ж воскресіння роду людського. Тим не менш, вчили социніани, Він настільки перевершує людей своєю святістю і Бог дарував Йому таку божественну силу, що Ісусу Христу належить поклонятися як Богові. Социніани вели енергійну боротьбу з тими антітрінітарние сектами, які відкидали божеське поклоніння Ісусу Христу. На Св. Дух социніани дивилися лише як на Божественну силу. Щодо воскресіння з мертвих вони вчили, що воно буде духовне і тіла в ньому участі не братимуть. На таїнство причастя вони дивилися як на зовнішній обряд, що нагадує про смерть Ісуса Христа. Хрещення дітей вони також допускали як древній обряд, але необхідність його не визнавали.


2. Церковна організація

Церковна організація социніан сильно нагадує кальвіністську. На Пастор, які обиралися синодом, лежав обов'язок проповідувати слово Боже. Внутрішніми ж справами социніанської громади і потребами її відали сеньйори ( старійшини) та диякони, що обиралися самої громадою. Права втручання держави у справи церкви социніани не визнавали. Вони вимагали повної віротерпимості. Однак у справах світських вони стояли за беззаперечне підпорядкування урядової влади. Социніани звертали особливо багато уваги на поширення освіти і дбали про пристрій шкіл. З їхнього середовища вийшло не тільки багато богословських письменників, але й багато вчених. Катехізис социніан вийшов у 1605 на польською мовою в Ракові, чому він був відомий під ім'ям Раковського катехізису. В 1609 вийшов латинський переклад його. Праці найбільш видатних социніан - Фауста Социна, Крелля, Шлихтинга та інших - зібрані в т. н. "Biblotheca Fratrum Polonorum", перші 8 томів якої з'явилися в Irenopoli ( Амстердам) post annum Domini [після Р. Хр. З в 1656, а дев'ятий у Eleutheropoli (Амстердам) в 1692.


3. Поширення в Речі Посполитій

Социніанство отримало найбільше поширення і з'явилася раніше, ніж в інших країнах, в Речі Посполитої - конфедерації Королівства Польського і Великого князівства Литовського. Головним центром соцініанства було місто Раков. Тут в 1602 році була влаштована чудова школа, в якій навчалося до 1000 юнаків різних віросповідань. Була тут і друкарня. В Вільно, Новогрудку, Любче і в багатьох інших містах, а також маєтках шляхти були громади социніан. До послідовникам цієї секти належали члени таких знатних литовських прізвищ, наприклад, Ян Кишка, каштелян віленський (пом. у 1592). Серед відомих социніан Великого князівства Литовського був Ян Ліциній Намисловського, деякий час очолював Новогрудського громаду, але пізніше виключений за атеїзм. На Волині до социніанами належали пологи Чапличі, Гойські, Сенют, а в київському воєводстві Немиричі. Навіть князь Костянтин Острозький протегував социніанами. Всюди у маєтках послідовників їхнього вчення були влаштовані зразкові школи.

Другим важливим центром соцініанства було місто Шмігель. Поширювалося воно і в Королівської Пруссії. Коли в Данцігу социніан стало переслідувати лютеранське міське управління, то вони знайшли привітний притулок в деяких маєтках польської шляхти в цьому краї.

Внаслідок охопила Річ Посполиту з кінця XVI століття католицької реакції положення соціан зробилося дуже важким. Вже в 1627 році їх громада в Любліні піддалася повного розгрому. У 1638 році були закриті молитовний дім, друкарня та академія в Ракові. У 1644 році надійшло розпорядження про закриття молитовних будинків і шкіл социніан в містечку Киселин та селі вересу (на Волині), що належали Чашшчам. Чотирнадцять років потому, під приводом зрадницьких зносин социніан зі шведами під час війни Карла X Густава з Річчю Посполитою, вирішено було абсолютно вигнати їх з країни. У 1658 році послідувало постанову сейму про це, і социніанами давалося три роки на пристрій своїх справ. Але вже через рік сейм скоротив термін і постановив, що 10 липня 1660 має бути останнім днем ​​перебування социніан в Речі Посполитій. Частина їх рушила в Трансільванію, а інша в Сілезію, Бранденбург і Пруссію.

У Трансільванії вигнанці зустріли своїх одновірців і змогли влаштуватися без особливих ускладнень. Социніанство абсолютно витіснило в Трансільванії інші антітрінітарние секти і поширювалося тут досить успішно. Послідовники цього вчення стали потім відомі під ім'ям унітаріїв.


4. Поширення в Німеччині

В Німеччини социніанство поширилося, головним чином, з Альтдорф, де професором фізики і медицини в самому кінці 16 в. був Ернст Зонера (Ernst Soner), родом з Нюрнберга. Так як в Німеччині в цей час панувала крайня релігійна нетерпимість, то Зонера пропагував свої погляди серед своїх слухачів таємно, так що про його справжніх релігійних переконаннях стало відомо в місті лише після його смерті, в 1612. Тоді негайно було вжито заходів до викорінення соцініанства в Альтдорфі.

З послідовників Зонера особливу популярність здобули Іоанн Креллій і Мартін Руар, які оселилися в Польщі. Але й багато інших німецьких социніани, внаслідок гонінь на них у Німеччині, переселялися до Польщі, як, наприклад, Крістофор Остородт, Іоанн Фолькелій і Валентин Шмальц, який перейшов в цю секту під впливом поляка Андрія Войдовского, зустрівшись з ним в Страсбурзі. Всі вищезазначені особи належали до числа найбільш чудових письменників своєї секти. З другої половини 17 в. представниками соцініанства в Німеччини були, головним чином, поляки. Більш всього було їх громад в Пруссії, де вони остаточно зникли тільки на початку 19 ст. Проникло социніанство і в Голландію, де, можливо, для його поширення грунт кілька підготувало армініанство. Поляки, які відвідували Лейденський університет, чимало сприяли пропаганді цього вчення.


5. Подальший розвиток руху

В 1653 був виданий суворий едикт проти социніан, але незважаючи на це, їх рух не тільки продовжувало існувати в Голландії, але в Амстердамі, головним чином, друкувалися їх твори і звідти поширювалися по всій Європі. В Англію социніанство проникло на початку XVII століття. Польські социніани присвятили навіть латинський переклад Раковського катехізису, що вийшов в 1609, королю Якову I, правда, без жодного успіху, так як він був спалений в Лондоні в 1614 рукою ката. Однак социніанські твори стали поступово знаходити читачів в Англії, незважаючи на переслідування за це. В 1651 з'явився в англійському перекладі Раковський катехізис, а два роки потому вже цілий ряд інших социніанських творів. Найбільш сприяв поширенню цих перекладів і навчання социніан Джон Бідл (Biddle). З 1644 в Лондоні почали відбуватися таємні збори співчуваючих цим вченням. Незважаючи на гоніння, социніанство пустило коріння в Англії, і унитарии мали тут багато громад.

При написанні цієї статті використовувався матеріал з Енциклопедичного словника Брокгауза і Ефрона (1890-1907).