Спокуса Христа

"Спокуса Христа"
( Хуан де Фландес, XVI століття)

Спокуса Христа ( лат. Vade retro, Satana - "Відійди від мене, сатана") - описане в Новому Завіті спокуса дияволом Ісуса Христа під час його сорокаденного поста в пустелі, куди він віддалився після свого хрещення. В християнстві спокуса Христа трактується як один з доказів двох природ в Ісусі, а уражене їм диявола - як приклад належної боротьби з силами зла і результат благодатних плодів хрещення. [1]


1. Євангельське оповідання

"Спокуса Христа"
( клеймо ікони Спас Вседержитель, 1682)

Розповідь про сорокаденний піст Ісуса Христа і про подальший його спокусі дияволом є у всіх євангелістів, крім Іоанна. При цьому Матвій і Лука детально розповідають про це, збігаючись у всіх деталях, а апостол Марк лише коротко про це згадує, не наводячи подробиць: "був Він там сорок днів у пустині, випробовуваний від сатани, і перебував зо звіриною і служили Йому Анголи" ( Мк. 1:13).

Згідно з євангельським оповіданням, після свого хрещення (Марк у своєму Євангелії ставить акцент, що це сталося негайно після хрещення) Ісус Христос, ведений Духом, пішов у пустелю, щоб на самоті, молитві і пості підготуватися до виконання місії, з якою він прийшов на землю. Ісус сорок днів "диявол Його спокушав, і нічого не їв в ці дні, а по закінченні їх вкінці зголоднів" ( Лк. 4:2). Тоді приступив до нього диявол і трьома звабами спробував спокусити Його на гріх, як всякого людини.

Спокуса Слова сатани Відповіді Христа
Голодом "Якщо Ти Син Божий, скажи, щоб каміння це стало хлібами" ( Мф. 4:3) "Написано: Не хлібом самим буде жити людина, але кожним словом, що виходить з уст Божих" ( Мф. 4:4)
Гординею "Якщо Ти Син Божий, кинься додолу, бож написано: Ангелам накаже про Тебе Своїм, і на руках понесуть Тебе, щоб не спіткнувся об камінь ногою Твоєю" ( Мф. 4:6) "Ще написано: Не спокушай Господа Бога твого" ( Мф. 4:7)
Вірою "Тобі дам владу над усіма цими царствами і славу їх, бо мені це, і я, кому хочу, даю її; Тож коли Ти поклонишся передо мною, то все буде Твоє" ( Лк. 4:6-7) "Відійди, сатано; написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному." ( Лк. 4:8)

Після третього спокуси, за словами євангеліста Матвія, "позоставив диявол і ось Анголи приступили, і служили Йому" ( Мф. 4:11).

В інших книгах Нового Завіту про спокусу згадує апостол Павло у своєму Посланні до Євреїв : "Бо, як Сам постраждав, бувши досвідчений, то може й випробовуваним допомогти" ( Євр. 2:18). У тому ж посланні апостол пише: "ми маємо не такого Первосвященика, що не міг би співчувати слабостям нашим, але, подібно [нам], випробуваного в усьому, крім гріха" ( Євр. 4:15).

На відміну від інших євангельських історій, які отримали своє відображення в апокрифічної літературі, яка додала до них багато подробиць, історія спокуси Христа в апокрифах не розкривається. Про нього лише коротко згадано в Євангелії від Никодима в діалозі диявола і пекла перед зішестям туди Христа: "... що роздумуєш і боїшся прийняти Ісуса? Противник Він мій і твій. Я піддав Його спокусі і старійшин єврейських змусив обмовляти і гніватися на Нього". [2]


2. Богословський коментар

Основні епізоди земного життя Ісуса Христа згідно Євангеліям


"Христос, ведений Духом у пустиню"
(Вільям Хол, 1908)
"Спокуса Христа"
( Міхаель Пахера, Вівтар святого Вольфганга, 1471 - 1481 роки)

Аналізуючи тексти Євангелій, богослови вважають, що Христос "був поведений Духом у пустиню, щоб диявол" безпосередньо відразу після свого хрещення. [3] Преподобний Єфрем Сирін розмірковує про причини того, чому Ісус був веден в пустелю саме Святим Духом :

... Для того, щоб ніхто з невіруючих не мав привід говорити, що Дух пізніше і нижче Сина. Якби звів Його тільки на боротьбу і битву, а не до честі також і спокою, то, бути може, правильне би сумнів оволодівало тими сперечальниками, які намагалися це досліджувати. Але якщо Дух нижче Сина, то чому Духу дана влада зводити Його в пустиню? Він відкрив Себе як що володіє такою владою, коли зводив Його в пустиню. [4]

Іоанн Златоуст в "Бесідах на Євангеліє від Матвія "пише про причини, чому спокуса Христа сталося відразу після хрещення. На думку святителя, це було зроблено для того," щоб ніхто з хрестилися, якби йому трапилося після хрещення зазнавати ще більші колишніх спокуси, не ніяковів ними, як ніж -то несподіваним, але мужньо переносив би будь-яку спокусу як справа звичайне ". [1]

Тлумачі виділяють ряд паралелей між мандрування євреїв по пустелі і подіями спокуси Христа: [3]

  • перехід євреїв через Йордан ( Нав. 3:1-17) і хрещення Ісуса Христа;
  • голод євреїв в пустелі і голод Ісуса Христа;
  • різні випробування євреїв в пустелі з метою їх морального очищення і спокуса Христа дияволом;
  • угамування голоду євреїв манною небесною і спокуса перетворити каміння в хліба для вгамування голоду Христа.

Також спокуси Христа в пустелі мають паралелі з старозавітній історією Іова, підданого сатаною випробуванням по дозволеного Бога. [5] Іов переніс три випробування, і в останньому, як і Христу, йому пропонувалося поклонитися дияволові через визнання справедливості відбуваються бід, створених руками сатани.

Феофілакт Болгарський, тлумачачи Євангеліє від Луки, робить наступне зауваження щодо терміну посту Ісуса, після якого до нього приступив зі спокусами диявол: "постив сорок днів і не перевищує заходи поста Моїсеєва і Ілііной, щоб тим не подати сатані думка, що Він більше їх, але щоб він приступив до Нього, думаючи, що і Він - людина, а разом і для того, щоб не здатися втілився тільки примарно ". [6]

Під час кожного з спокус Ісус не робить ніяких дій, а лише веде діалог з дияволом. Тому богослови відзначають, що саме "слово уст Його засудило сатану" і Христос "потоптав похоті спокусника і кинув у безодню, щоб потоптали їх ті народи, які коли-небудь були на топтання ними". [4]

За словами Луки, після випробовування на пустині диявол залишає Ісуса Христа "до часу" ( Лк. 4:13), так як потім він знову починає спокушати його через народ іудейський і навіть через його учнів апостолів, будуючи всілякі підступи. [7] Євангеліст Марк повідомляє, що в пустелі Ісус "був зі звірами" ( Мк. 1:13) - це вказівка ​​на те, що Христос (новий Адам) був в оточенні звірів, не смевшіх заподіяти йому шкоди, також як і ветхий Адам в раю. Катехізис Католицької церкви зазначає, що "Ісус є новий Адам, що залишається вірним там, де перший Адам піддався спокусі". [8]


2.1. Значення спокуси

У християнському віровченні вважається, що спокуса була спрямована проти людської природи Ісуса, впливаючи на яку диявол сподівався спокусити Христа на хибний шлях. У відношенні божественної природи Христа це спокуса була боротьбою диявола з Сином Божим, втілився заради спасіння людства, за збереження своєї влади над людьми. [9]

Спокуса голодом

Диявол сподівався, що Христос, охоплений голодом, спокусившись і сотворив одного разу диво для себе, надійде також і в майбутньому: убезпечить себе легіонами ангелів від натовпу ворогів, зійде з хреста і закличе Іллю на допомогу ( Мф. 26:53, 27:40-49). [9] Цей задум диявола був спрямований на те, щоб не здійснилося справу порятунку людства хресними стражданнями Христа. На лукавий рада Ісус відповів словами Мойсея, сказаними щодо манни, якою Бог живив євреїв в пустелі: "Не одним хлібом житиме людина, але кожним словом, що виходить із уст Господніх" ( Втор. 8:3). Феофілакт Болгарський відзначає, чому диявол запропонував Ісусу звернути в хліб не один камінь, а кілька: "диявол не сказав: так оцей камінь буде хлібом, але каміння це, бажаючи залучити Христа в надмірність, тоді як для голодного абсолютно досить і одного хліба" [ 10] (при цьому у Луки, на відміну від Матфея, мова йде про одному камені).

Спокуса гординею

При другому спокусу диявол запропонував вразити дивом уяву людей, що чекали приходу Месії. [11] Христос міг цим легко захопити їх за собою, але це було б безплідно для їх морального життя. Також, Ісус показав, що не слід без необхідності піддавати себе небезпеці, відчуваючи чудодійну силу Бога. Диявол, як і при першому спокусі, починає свою промову зі слів "Якщо Ти Син Божий", чим, на думку тлумачів, намагається порушити у Христа марнославство. [10] У даному спокусу диявол цитує Ісуса рядки 90-го псалма, який показує віруючим вигоди повної надії на Бога.

Спокуса вірою

Останній раз спокушаючи Ісуса, диявол, показуючи йому всі царства світу, над якими він має владу, і пропонуючи їх йому, сподівався збентежити його людський дух і посіяти сумніви в можливості здійснення Христом справи спасіння людства. Своєю відмовою Ісус показує, що він не визнає влади сатани над світом, який належить Богу, якому і належить поклоніння. [9] У відношенні питання про те, як Христа були показані всі земні царства, Феофілакт Болгарський пише: "я думаю, що не в думці, а чуттєво показав Йому їх, підставивши перед очі в примару, а не в уяві Господа ". [6]

Проходження Христа через спокуси диявола саме після його хрещення є вказівкою на ті благодатні плоди, які хрещення може дати. Єфрем Сирин зазначає, що як хрещення складалося з трьох занурень, так і спокус було теж три. [4] Всі перебування Христа в пустелі, його піст, молитва і завершило їх спокуса є, за словами Іоанна Златоуста, прикладом того, як треба вести боротьбу з силами зла [12] :

Пропостівшісь ж сорок днів і ночей, постеж взалка, даючи, таким чином, випадок дияволові приступити до Нього, щоб Своєю боротьбою з ним показати, як повинно долати і перемагати. Так чинять і борці, бажаючи навчити своїх учнів долати і перемагати борються з ними; вони навмисне в палестрах (школах гімнастики) схоплюються з іншими, щоб учні помічали телодвижения борються і вчилися мистецтву перемоги. Те ж зроблено було і там. Захотівши залучити диявола на боротьбу, Христос виявив перед ним Своє алканів, і коли той наблизився, Він узяв його, і потім раз, другий раз, і третій скинув його з властивою йому легкістю.

"Спокуса Христа на горі"
(Фрагмент " Маеста " Дуччо, 1308 - 1311 роки)

3. Церковне шанування

У пам'ять про сорокаденний піст Ісуса в пустелі в християнстві встановлено щорічну Великий піст, перша частина якого - Чотиридесятниця, що здійснюється в наслідування посту Христа. [13]

В Католической церкви в первое воскресение Великого поста установлено воспоминание искушения Христа в пустыне. В этот день на Литургии Слова в каждом из трёх годовых циклов читается евангельский рассказ об искушении Христа, а причастным песнопением выступают слова, сказанные Иисусом в ответ на первое искушение - " Не хлебом одним будет жить человек, но всяким словом, исходящим из уст Божиих ".


3.1. Чтимые церковью места

Церковное предание считает местом, где Иисус сорок дней провёл в посте и был искушаем дьяволом, гору недалеко от Иерихона. [14] Гора имеет высоту 380 метров и именуется христианами горой Искушения или Сорокадневной горой и на её вершине располагается монастырь Искушения, где единственным насельником в настоящее время является греческий монах. [15] Монастырь основан в IV веке, его внутренние помещения вырублены в скале, а в пещере, где по преданию жил Христос во время своего пребывания в пустыне, устроена часовня. [16]

Гора является традиционным местом христианского паломничества:

мы сели на коней и пошли в лагерь, раскинутый в оазисе Иерихона у Айн-Султане. За ним высилась цепь Кварантана, с горою сорокадневного поста, на которой Спаситель готовился к своему земному служению постом и молитвою. На её восточном склоне, обращённом в долину Иордана, видны пещеры. В этих пещерах, до сего времени, копты пред принятием священства обязательно должны провести в посте и молитве сорок дней. [17]

- Путешествие по Востоку и Святой Земле в свите великого князя Николая Николаевича в 1872 году


4. В изобразительном искусстве

"Искушение Христа"
(мозаика собора Святого Марка)
"Искушение Христа голодом"
(Симон Бенин, XVI век)

Сюжет искушения Христа не получил в изобразительном искусстве широкого распространения. Оно присутствует чаще всего в живописных изображениях всего цикла событий жизни Христа (например, в соборе Святого Марка и Сикстинской капелле). Изображаться могут как все три искушения (часто на первом плане крупно представлено первое искушение, а два вторых помещены на задний план), так и просто Христос, стоящий рядом с дьяволом на вершине горы. Православная живопись иногда помещает сцены искушения Христа на иконах Крещения Господня. То же можно встретить в западноевропейской живописи, например, на картине Веронезе "Крещение и искушение Христа", где на одном полотне изображены две сцены.

Искушение Христа изображают в трёх композициях (по числу искушений):

  1. "Иисус в пустыне": Искушение голодом - ландшафт пустыни, Христос, у ног которого лежат камни либо их держит в руках дьявол. Это наиболее часто изображаемая из сцен искушений;
  2. "Иисус на крыле храма": Искушение гордыней - Христос и дьявол стоят на крыше Иерусалимского храма (изображается как всё здание, так и только кровля), у храма могут стоять люди;
  3. "Искушение Христа на горе": Искушение верой - на вершине горы стоит Христос и дьявол, вокруг горы видны города (образ царств, которые предлагает Христу дьявол), рядом со Христом могут быть изображены ангелы, пришедшие к нему, тогда дьявол изображается отдаляющимся от Христа или низвергающимся с горы вниз головой (в иконописи бегство сатаны может выступать отдельной сценой, тогда Иисус изображается в окружении ангелов, из которых одни стоят на коленах, а другие держат над ним рипиды [18]).

В романському, готичному мистецтві, а також у період Раннього Відродження диявола зазвичай зображували в образі духу тьми - демоном з рогами, лускатим тілом, крилами і кігтями на руках і ногах (наприклад, у Дуччо). В Італії в період Високого Відродження диявол приймає образ миловидного юнаки - "занепалого Ангела" (наприклад, у Тиціана). Для акцентування підступності і хитрості диявола він нерідко зображувався в образі старця в чернечій рясі, з під якої видно копита або кігті (наприклад, у Майстра замку Ліхтенштейн).


5. У культурі

Страшний і розумний дух, дух самознищення і небуття, - продовжує старий, - великий дух говорив з тобою в пустелі, і нам передано в книгах, що він нібито "спокушав" тебе. Чи так це? І чи можна було сказати хоч що-небудь истиннее того, що він сповістив тобі в трьох питаннях, і що ти відкинув, і що в книгах названо "спокусами"? А між тим, якщо було коли-небудь на землі скоєно даний, громове диво, то це в той день, в день цих трьох спокус. Саме у появі цих трьох питань і полягало диво.

кінематограф
література
  • Джон Мільтон. "Повернутий Рай" (1671), розповідається історія спокуси Ісуса Христа духом зла.
  • Мей Л. А., вірш "Відійди від мене, сатано!" (1851).
  • Достоєвський Ф. М. " Брати Карамазови "(1874-1875), в притчі про Великого інквізитора наводяться міркування про значимість спокуси Христа.
  • Фет А. А., вірш "Спокуса в пустелі" (1876): "Визнай лише явне, паді до моїх ніг, / / Стримай на мені порив духовний, - / / І всю цю красу, всю владу Тобі віддам / / І покорись в боротьбі нерівній ".
  • Печенкін А. І. "Спокуса Христа в пустелі" (1999), літературний апокриф.

Примітки

  1. 1 2 Іоанн Златоуст. Тринадцятого Бесіда на книгу Матвія
  2. Євангеліє від Никодима. 20 - apokrif.fullweb.ru/apocryph1/ev-nikodim.shtml
  3. 1 2 Євангеліє від Матвія (Розумна Біблія чи коментар на всі книги Св. Письма Старого і Нового Завітів під редакцією А. П. Лопухіна) - mystudies.narod.ru/library/l/lopuhin/bible/matthew/4.html
  4. 1 2 3 Єфрем Сирін. Тлумачення на Четвероєвангеліє - mystudies.narod.ru/library/e/efrem-sir/4ev/4.html
  5. Геннадій Єгоров, ієрей. Святе Письмо Старого Завіту - www.sedmitza.ru/index.html?did=29902
  6. 1 2 Тлумачення Феофілакта Болгарського на Євангеліє від Луки - www.icona.ru/lib/cm/luk/?num=04
  7. Про спокусу Ісуса Христа в пустелі від диявола - dearfriend.narod.ru/books/mvb/1-08.html
  8. Катехізис Католицької церкви (539) - catholic.uz/library/books/catechism/0122.htm # s5p1
  9. 1 2 3 Архієпископ Аверкій (Таушев). Сорокаденний пост і спокуса від диявола - www.sedmitza.ru/index.html?did=5610 / / Керівництво до вивчення Святого Письма Нового Завіту
  10. 1 2 Тлумачення Феофілакта Болгарського на Євангеліє від Матвія - www.icona.ru/lib/cm/mat/?num=04
  11. "Our Rabbis related that in the hour when the Messiah shall be revealed he shall come and stand on the roof of the temple" / / Pesikta Rabbati 62 cd Rivka Ulmer. A Synoptic Edition of Pesiqta Rabbati Based upon All Extant Manuscripts and the Editio Princeps. South Florida Studies in the History of Judaism 155, 1995
  12. Святитель Іоанн Златоуст. Творіння. СПб.: 1901. Т. 7. С. 131.
  13. Про постах і трапезах - www.bogoslovy.ru / post.htm
  14. Обителі, колишні в пустелі Святого Граду в епоху її процвітання в IV, V і VI століттях, з показанням їх місцезнаходження за стародавніми джерелами - palomnic.org/xm/history/stari_ierusalim/pustina/5 /
  15. По стопах Христа: паломництво у Святу Землю - www.pbl.lt/index.php?option=com_content&task=view&id=184&Itemid=87
  16. Гора Спокус - rafko.narod.ru/Pa11_jpg_view.htm
  17. Скалон Д. А. Подорож по Сходу і Святій Землі в свиті великого князя Миколи Миколайовича у 1872 році - palomnic.org/xm/history/put/glava_16 /
  18. Єрмінь Діонісія Фурноаграфіота - nesusvet.narod.ru / ico / books / erminiya.htm # h3_1_12
  19. Верховський А. Російська Православна Церква і свобода вираження у світському суспільстві - www.index.org.ru/journal/11/verh.html