Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Страус


зображення

План:


Введення

Африканський страус ( лат. Struthio camelus ) - Безкілеві нелітаючий птах, єдиний сучасний представник сімейства страусових (Struthinodae).

Його наукова назва в перекладі з грецького означає " горобець - верблюд ".


1. Загальна характеристика

Африканський страус - найбільша з сучасних птахів: його зріст сягає 300 см, маса до 220 кг. Страус має щільну статуру, довгу шию і невелику уплощенную голову. Дзьоб прямий, плоский, з роговим "кігтем" на надклювье, досить м'який. Очі великі - найбільші серед наземних тварин, з густими віями на верхньому столітті. Кожне око розміром з мозок. Ротова щілина доходить до очей.

Страуси - нелітаючі птахи. Для них характерно повна відсутність кіля і слаборозвинена грудна мускулатура; скелет не пневматичен, за винятком стегнових кісток. Крила у страусів недорозвинені; два пальці на них закінчуються кігтями, або шпорами. Задні кінцівки довгі і сильні, всього з двома пальцями. Один з пальців закінчується подобою рогового копита - на нього птах спирається при бігу.

Оперення у страуса недолуге і кучеряве. Пір'я ростуть по всьому тілу більш-менш рівномірно, птерилиях відсутні. Будова пера примітивна: борідки майже не зчеплені один з одним, тому щільних пластинок-опахал не утворюється. Не оперені голова, шия і стегна. На грудях також є гола ділянка шкіри, грудна мозоль, на яку страус спирається, коли лягає. Колір оперення у дорослого самця чорний; пір'я хвоста і крил білі. Самка страуса дрібніше самця і забарвлена ​​одноманітно - в сірувато-бурі тони; пір'я крил і хвоста - брудно-білі.

Страус утворює декілька підвидів, які розрізняються розмірами, кольором шкіри на шиї, деякими рисами біології - числом яєць в кладці, наявністю в гнізді підстилки, будовою шкаралупи яйця.

Страус - єдина сучасна птиця, у якої є сечовий міхур [ ].


2. Поширення і підвиди

Лапи африканського страуса

Зона проживання страусів охоплює сухі безлісі простори Африки і Близького Сходу, включаючи Ірак ( Месопотамію), Іран ( Персію) і Аравію. Однак через інтенсивного полювання їх популяція сильно скоротилася. Близькосхідний підвид, S. c. syriacus, вважається зниклим з 1966 р. Ще раніше, в плейстоцені і пліоцені, різні види страусів були поширені в Передній Азії, на півдні Східної Європи, в Центральної Азії і в Індії.

Існують два базові типи африканського страуса: страуси Східної Африки з червоними шиями і ногами, і два підвиди з синювато-сірими шиями і ногами. Підвид S. c. molybdophanes, що водиться в Ефіопії, північній Кенії і Сомалі, іноді виділяють в окремий вид - сомалійський страус. Інший підвид страусів з сірими шиями (S. c. australis) мешкає в південно-західній Африці, де його ареал украй мозаїчний. У підвиду S. c. massaicus, або масайських страусів, під час шлюбного сезону шия і ноги забарвлені в яскраво-червоний колір. Виділяють ще один підвид - S. c. camelus в Північній Африці. Його природний ареал простягається від Ефіопії та Кенії до Сенегалу, а на півночі - до східної Мавританії і південного Марокко.


3. Спосіб життя і харчування

Страус мешкає у відкритих саванах і напівпустелях, північніше і південніше зони екваторіальних лісів. Поза шлюбного сезону страуси зазвичай тримаються невеликими зграями або сім'ями. Сім'я складається з дорослого самця, чотирьох-п'яти самок і пташенят. Нерідко страуси пасуться разом з табунами зебр і антилоп і разом з ними роблять довгі переселення по африканським рівнин. Завдяки своєму зросту і прекрасному зору, страуси першими помічають небезпеку. У разі небезпеки вони кидаються у втечу, розвиваючи швидкість до 60-70 км / год і роблячи кроки в 3,5-4 м завширшки, і при необхідності круто змінюють напрямок бігу, не знижуючи швидкості. Молоді страуси вже в місячному віці можуть бігати зі швидкістю до 50 км / ч.

Звичайною їжею страусів є рослини - пагони, квіти, насіння, плоди, але при нагоді вони поїдають і дрібних тварин - комах ( сарану), рептилій, гризунів і залишки від трапез хижаків. Молоді птахи харчуються лише тваринною їжею. У неволі страусу потрібно близько 3,5 кг їжі в день. Оскільки у страусів немає зубів, для подрібнення їжі в шлунку вони ковтають дрібні камінці, а часто і все, що їм трапляється: цвяхи, шматки дерева, заліза, пластмаси і т. д. Страуси можуть тривалий час обходитися без води, отримуючи вологу з поїдаються рослин, однак при нагоді охоче п'ють і люблять купатися.

Яйця страусів, залишені без нагляду дорослих птахів, часто стають здобиччю хижаків ( шакалів, гієн), а також птахів-падальніков. Стерв'ятники, наприклад, беруть камінь в дзьоб і кидають його на яйце до тих пір, поки воно не розіб'ється. Іноді пташенят ловлять леви. Однак дорослі страуси небезпечні навіть для великих хижаків - одного удару їх сильної ноги, озброєної твердим кігтем, достатньо, щоб серйозно поранити або вбити лева. Відомі випадки, коли самці, захищаючи свою територію, нападали на людей.

Легенда, що наляканий страус ховає голову в пісок, ймовірно, походить від того факту, що самка страуса, що сидить на гнізді, у разі небезпеки розпластує по землі шию і голову, прагнучи стати непомітною на тлі навколишньої савани. Так само страуси надходять при вигляді хижаків. Якщо до такої зачаїлася птаху наблизитися, вона миттєво схоплюється і тікає.


4. Господарське значення

Коляска 1910. Страус в упряжці
Розписане страусине яйце

Красиві махові і стернові пера страусів здавна користувалися попитом - з них робили опахала, віяла і плюмажі головних уборів. Міцна шкаралупа страусиних яєць використовувалася африканськими племенами, як судини для води, а в Європі з цих яєць робили красиві кубки.

Через пір'я, які йшли на прикрашання дамських капелюхів і на віяла, страусів майже винищили в XVIII - початку XIX ст. Якби в середині XIX в. страусів не почали розводити на фермах, то вони до цього часу, можливо, були б вже повністю винищені, як був винищений близькосхідний підвид страуса. Зараз страусів розводять більш ніж в 50 країнах світу (включаючи країни з холодним кліматом, наприклад, Швецію), проте більшість їх ферм як і раніше зосереджена в Південній Африці.

На страусів можна їздити верхи. Дорослий самець везе людини без праці.

В даний час страусів розводять переважно заради дорогої шкіри та м'яса. М'ясо страусів нагадує пісну яловичину - воно нежирне і містить мало холестерину. Додатковими продуктами є яйця і пір'я. Пір'я з птахів не висмикують, а раз чи два на рік акуратно зрізують близько до шкіри. Тільки двох-трирічні і старіші страуси годяться для такої операції - у молодих птахів пір'я нецінні.

Велика частина гербів Польщі має в нашоломнику пір'я страуса.


5. Розмноження

Страуси в зоопарку міста Красноярська ( Сибір)

Страус - полигамная птах. Найчастіше страусів можна зустріти групами по 3-5 птахів - один самець і кілька самок. Тільки у внегнездовое час страуси іноді збираються зграями до 20-30 птахів, а статевонезрілі птахи на півдні Африки - і до 50-100 особин. Самці страусів під час шлюбного сезону займають територію від 2 до 15 км , проганяючи конкурентів.

Коли приходить час розмноження, самці страусів своєрідно токують, залучаючи самок. Самець опускається на коліна, ритмічно б'є крилами, закидає голову назад і треться потилицею об власну спину. Шия і ноги у самця в цей період набувають яскравого забарвлення. Змагаючись за самок, самці видають шипіння і ін звуки. Можуть сурмити: для цього вони набирають повний зоб повітря і з силою проштовхують його через стравохід - при цьому лунає подібність глухого реву.

Домінантний самець покриває всіх самок в гаремі, але пару утворює тільки з домінантною самкою і разом з нею висиджує пташенят. Яйця всі самки відкладають в загальну гніздову ямку, яку самець вишкрібають в землі або в піску. Її глибина всього 30-60 см. Яйця страусів - найбільші у пташиному світі, хоча щодо розмірів самого птаха вони невеликі: довжина яйця - 15-21 см, вага - від 1,5 до 2 кг (це приблизно 25-36 курячих яєць ). Шкаралупа страусиних яєць дуже товста - 0,6 см, її колір зазвичай солом'яно-жовтий, рідше темніший або білий. У Північній Африці загальна кладка зазвичай складається з 15-20 яєць, на півдні материка - з 30, в Східній Африці число яєць доходить до 50-60. Кожна самка відкладає яйця, мабуть, раз на 2 дні.

Коли домінантна самка відкладе всі яйця, вона вимагає, щоб решта самки віддалилися, накочують в центр кладки власні яйця (вона відрізняє їх за фактурою шкаралупи) і приступає до насиживанию.

Яйце страуса в порівнянні з яйцем курки і перепела
Кладка

Самка, відклавши яйця, ніколи до них більше не підходить. Всю турботу бере на себе самець-батько. Нерідко вдень яйця залишаються без нагляду і обігріваються променями сонця. Насиживание триває 35-45 днів. Тим не менш, часто багато яйця, а іноді і все, гинуть через недосіжіванія. Яйця висиджує тільки самець. Міцну шкаралупу страусиного яйця пташеня зламує близько години, іноді й більше. Впирається однією ногою в тупий кінець яйця, іншою ногою в гострий і б'є дзьобом в одне місце, поки не з'являється маленька дірочка. Потім робить так ще кілька дірочок. Потім, щоб виламати собі вихід, пташеня б'є по шкаралупі потилицею, тому вилуплюються пташенята африканських страусів з гематомами на потилиці, які швидко проходять.


Коли пташенята вилуплюються, дорослий птах розбиває яйця, які точно зіпсувалися (зазвичай вони лежать по краях). На них злітаються мухи, які служать їжею пташенят.

Пташеня страуса

Страусенята вилуплюються зрячі, покриті пухом і здатні до пересування. Тільки що вилупилося страусенок важить ок. 1,2 кг, а до чотирьох місяців досягає 18-19 кг. Пташенята на наступний день після вилуплення залишають гніздо і подорожують разом з батьком у пошуках їжі. Протягом перших 2 місяців життя пташенята покриті бурими жорсткими щетинками, потім одягаються в наряд, схожий за забарвленням з нарядом самки. Справжні пір'я з'являється на другому місяці, а чорне пір'я у самців - тільки на другому році життя. Здатними до розмноження страуси стають в 2-4 роки. Африканські страуси живуть, як і люди, тобто в середньому 75 років.

Пташенята міцно прив'язані один до одного. Якщо дві групи пташенят виявляються занадто близько, то змішуються, і їх вже не розділити. Батьки вступають в сутичку один з одним. Переможці беруть на себе турботу про всі пташенят. Тому нерідко зустрічаються групи різновікових пташенят.


6. Цікаві факти

  • Існує думка, що при переляку страус закопує голову в пісок.
Поширена думка про те, що страуси ховають голову в пісок, рятуючись від хижаків, бере початок у роботах Римського вченого Плінія Старшого, в записах якого читаємо: "страуси уявляють, що коли вони засовують голову і шию в землю, все їхнє тіло здається прихованим" .

Насправді іноді можна спостерігати страусів, що схилили свою голову до землі і ковтають пісок або гравій. Страуси відбирають із землі тверді камінчики гравію, які покращують їх травний процес.

Також страуси просто упускають голову на землю після тривалої погоні за ними, коли у них вже не залишається сил ні бігти ні навіть тримати голову піднятою.
  • Очі у страуса більше, ніж його мозок.

Література

  • Бейчек В. C., Штясни К. Птахи. Ілюстрована енциклопедія. - М.: Лабіринт. - 288 с. - ISBN 5-9287-0615-4
  • Акимушкин І. І. Світ тварин: Птахи. Риби, земноводні та плазуни. - 3-е изд. - М.: Думка, 1995. - ISBN 5-244-00803-X
Одомашнені тварини
Домашні
Виставкові
Сільськогосподарські тварини
Ссавці
Птахи
Комахи
Негеральдичною гербові фігури
Природні білка бук бик вепр вовк ворон горностай дельфін жираф змія кінь кішка крокодил лев (леопард) лілія лисиця Мартлет ведмідь мураха вівця олень орел півень пес тигр Геральдичний лев
Фантастичні альфін бабр гарпія грифон двоголовий орел дракон єдиноріг Йейл кентавр
Штучні атом цибуля меч підкова сонце і місяць стріла фасції


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru