Віктор Іванович Сухоруков (нар. 10 листопада 1951, Орєхово-Зуєво) - радянський і російський актор театру і кіно, заслужений артист Російської Федерації (2002) [1], народний артист Російської Федерації (2008) [2], кавалер ордена Дружби (2011) [3].


1. Біографія

Віктор Сухоруков народився 10 листопада 1951 в звичайній родині в місті Орєхово-Зуєво Московської області. В 1970 закінчив школу. Пройшов службу в Радянської армії. Пропрацював кілька років на Деміховський машинобудівний завод. В 1974 вступив до ГІТІС. В 1978 Віктор Сухоруков закінчив ГІТІС (курс В. П. Остальський, педагог Л. Князєва). По закінченні ГІТІСу Віктор виїхав до Ленінград і вступив до Театр комедії імені М. П. Акімова.

У житті актора був важкий період: через захоплення спиртним, в 1982 Сухорукова звільнили з трупи, без права влаштування на роботу протягом півроку. На кілька років він випав з професії, бідував, жебракував. У цей час йому доводилося працювати вантажником, посудомийником, хліборізи. Але, в підсумку, він знайшов у собі сили повернутися і, змінивши кілька театрів Ленінграда, знову опинився в трупі Театру Комедії. Лише в 1986 Сухоруков, нарешті, був прийнятий в Театр імені Ленінського комсомолу. Тут він зіграв у виставах: "Одруження Белугіна" ( 1987), "Дракон" ( 1988), "Хай живе дурість!" ( 1991), " Діти Порайка "( 1991). У кіно Віктор Сухоруков до кінця 1980-х років був абсолютно не затребуваний. Нове життя актора почалася в 1989 році, коли режисер Юрій Мамін запросив його знятися у комедії-фарсі " Бакенбарди "про суспільство пушкіністів. Фільм виявився успішним, і актором зацікавився молодий режисер Олексій Балабанов. Він запропонував Сухорукову знятися в його стрічці " Щасливі дні "за мотивами творів Самюеля Беккета, і актор погодився. Сухоруков зізнається: "своїми картинами Балабанов" зробив "мене, а я допоміг йому".

В 1997 на екрани вийшов культовий фільм Олексія Балабанова "Брат", і до Сухорукову, якому на той момент було вже далеко за 40, прийшла всеросійська популярність. Але справжню народну любов акторові принесла картина "Брат 2".

Аж до 2003 Сухорукову діставалися виключно негативні ролі. Новий етап у творчості Сухорукова почався після того, як йому запропонували дві ролі в історичних картинах - графа Палена у фільмі Іллі Хотітненко "Золотий вік" і Павла I у фільмі Віталія Мельникова " Бідний, бідний Павло "." Я був дуже щасливий, буквально ошелешений цією пропозицією - адже я ніколи таких ролей не грав! Нарешті з'явився шанс довести, що я не тільки бритоголовий, не тільки відморозок, не тільки урод! Я міг знищити цей стереотип, показати свої акторські здібності, вміння перевтілюватися! "- Ділиться Сухоруков.

Сухоруков продовжував працювати в театрі і кіно і ставав все популярнішим. Актора навіть запрошували зніматися в Голлівуд У двадцятому серії "Бондіани", але Сухоруков відмовився, тому що тоді грав у виставі Олега Меньшикова " Гравці ".

У березні 2008 Віктору Сухорукову було присвоєно звання Народний артист Російської Федерації [4].

Віктор Сухоруков є Почесним жителем міста Орєхово-Зуєво.

Премія " Золотий орел "2011 р. за кращу чоловічу роль другого плану у фільмі "Вівсянки".


2. Творчість

2.1. Ролі в театрі

2.1.1. 1979 - 1983 Ленінградський державний академічний театр комедії

  • "Добро. Гаразд. Добре" В. Бєлов - Кузьма Єгорович;
  • "Характери" В. Шукшин - Андрій Ерин
  • "Тьоркін на тому світі" О. Твардовський - солдат
  • "Казка Арденського лісу" Ю. Кім - Гільйом
  • "Троянської війни не буде" А. Жироду Євнух
  • "Мельница щастя" В. Мерешко - другий брат

2.1.2. 1987 - 1993 Ленінградський державний театр імені Ленінського Комсомолу


2.1.3. 1994 - 1995 Ленінградський державний драматичний театр "На Ливарному"

"Кремлівські куранти, або приїжджайте до нас років так через ..." А. Тігай (роль - В. І. Ленін).

2.1.4. 1995 - 2000 - Державний академічний театр комедії ім.Н. П. Акімова

  • "Клавір для початківців кар'єру" М. Салтиков-Щедрін - Свістіков
  • "Мій вишневий садок" А. Слаповський - Віктор Розов
  • "Даєш Америку!" ("Слон") А. Копко - Іван Давидич
  • "Закохані" К. Гольдоні - Рідольфо
  • "Сільська жінка" У. Уічерлі - лікар

2.1.5. 2000 рік - Театральне агентство "БОГІС"

2.1.6. 2002 - Театральне товариство 814

  • " Гравці " Н. В. Гоголь - поміщик Міхал Олександрович Глов і чиновник з наказу Замухришкін

2.1.7. 2003 - театр ім.Вахтангова

2.1.8. 2003 рік - Театральне агентство "БОГІС"

  • "Людина з ресторану" И.Шмелев - офіціант Скороходов

2.1.9. 2010 рік - Театр імені Мосради

2.1.10. 2012 рік - Театральна компанія "Вільна сцена"

2.2. Фільмографія

  1. 1973 - З тобою і без тебе - член комсомолу (сцени видалені) [6]
  2. 1982 - Ювелірна справа - бандит Вася
  3. 1983 - Запобіжний захід - підсудний
  4. 1983 - Магія чорна і біла - Кухтін, батько Сєви
  5. 1984 - Макар-слідопит
  6. 1985 - Порох
  7. 1988 - Презумпція невинності - Слава, провідник поїзда
  8. 1989 - Бакенбарди - Віктор
  9. 1991 - Щасливі дні - людина без імені
  10. 1991 - Міцний мужик - Шуригін
  11. 1991 - Австрійське поле - голений
  12. 1992 - Комедія суворого режиму - з / к Григорій Зуєв-Ленін
  13. 1992 - Темрява - офіцер
  14. 1992 - Ключ - сищик
  15. 1993 - Кульгаві вніідут першими - Руфус-ізгой
  16. 1993 - Бранці удачі - Яків-горбань
  17. 1993 - Життя і пригоди чотирьох друзів 5. Кіт Семафор 6. Незнайомці
  18. 1994 - Замок - Ієремія
  19. 1994 - Життя і пригоди чотирьох друзів-2: Слідство веде Семафор - водій джипа
  20. 1994 - Рік собаки - спекулянт
  21. 1995 - Музика любові: Роберт і Клара Шуман - попутник
  22. 1995 - Agnus dei (фільм не завершений) - голова колгоспу
  23. 1996 - Недотепи
  24. 1996 - Операція "З Новим роком!" - перший кілер
  25. 1997 - Городок в Блеф-Клубі (телевізійний)
  26. 1997 - Брат - Віктор Багров, кілер "Татарин"
  27. 1997 - Усі мої Леніни - Ленін і Іван
  28. 1998 - Домовик старого замку (телевізійний) - лиходій
  29. 1998 - Про виродків і людей - Віктор Іванович
  30. 1998 - Любов зла - злий чаклун Чай-Наган і м'ясник
  31. 1998 - Вулиці розбитих ліхтарів.Операція "Чисті руки" і Справа № 1999 - опер Віктор Караваєв і камео
  32. 1999 - Пригоди в Смарагдовому місті - озвучив "Джека-Гарбуз"
  33. 2000 - Брат 2 - Віктор Багров
  34. 2000 - Бандитський Петербург.Фільм 2.Адвокат - депутат Валерій Глазанов
  35. 2000 - Алхіміки - Дреггер
  36. 2001 - Старі пісні про головне. Частина 5. Постскриптум - керуючий готелю
  37. 2001 - Розповідь про Федота-стрільця - "То-Чого-Не-Може-Бути"
  38. 2001 - Далекобійники (серіал) - Бухгалтер
  39. 2001 - Російські страшилки - Шверубовіч
  40. 2002 - Інше життя - Генерал Малофейкін
  41. 2002 - Антикілер - Амбал
  42. 2002 - Російський спецназ - терорист "Шестипалий"
  43. 2002 - Гравці (телеспектакль) - Михайло Олександрович Глов-старший і чиновник Замухришкін Псой Стахіч
  44. 2003 - Театральний роман (телевізійний) - Філіп Пилиповичу тулумбасів
  45. 2003 - Золотий вік - Граф Пален
  46. 2003 - Теорія запою - шофер
  47. 2003 - Карлик Ніс (мультфільм) - озвучив стражника, ангела
  48. 2003 - Омріяна (телесеріал) - нарком Берія
  49. 2003 - Бідний, бідний Павло - імператор Павло I
  50. 2004 - Срібло і чернь (телесеріал) - Мандельштам
  51. 2004 - "Гора самоцвітів. Про барана і козла" (мультфільм) - озвучив Козла
  52. 2004 - Богиня: як я полюбила - Віктор Іліазаровіч, батько зниклої дитини
  53. 2004 - Шіzа - доктор
  54. 2004 - Вигнанець - слідчий Калеузов
  55. 2005 - Нічний продавець - денний продавець
  56. 2005 - Зірка епохи - Микита Хрущов
  57. 2005 - Перший після бога - матрос-акустик
  58. 2005 - Сатисфакція - Бенкендорф
  59. 2005 - Отаман - банкір Ремнев
  60. 2005 - Піжмурки - Степан
  61. 2005 - Клич мене Джинн - озвучив "Рибу-Джинн"
  62. 2005 - Випадковий погляд
  63. 2005 - Не хлібом єдиним - генерал-майор Дроздов
  64. 2005 - Капітан - акустик
  65. 2006 - Пушкін.Остання дуель - Полковник Олександр Петрович Галахов
  66. 2006 - Зрушення
  67. 2006 - Острів - настоятель монастиря Батько Філарет
  68. 2007 - Зухвалі дні - мер міста
  69. 2007 - Агітбригада "Бий ворога!" - Никанор Васильович Калінкін, контужений солдатів
  70. 2008 - Гніт. № 166-01 "Рішення" - Іван Петрович
  71. 2007 - Краща пора року - Вася-"Сапер"
  72. 2008 - Без вини винуваті - Шмага
  73. 2008 - Про Федота-стрільця, удалого молодца - озвучив Царя
  74. 2008 - Пасажирка - Петро Микитович, капітан кліпера "Сміливий"
  75. 2009 - Кішечка - немовля Сергійко, новела "Дивний сон"
  76. 2009 - Синку - батько-одинак
  77. 2010 - Гамлет. Історія продовжується - придворний Озрік
  78. 2010 - У стилі Jazz - режисер
  79. 2010 - Дочка якудзи
  80. 2010 - Вівсянки - Веса, батько "Лелеки"
  81. 2011 - Фурцева (телесеріал) - Микита Хрущов
  82. 2011 - Іван Царевич і Сірий Вовк - радник
  83. 2011 - Спокута - Франя

Примітки

  1. Почесне звання присвоєно указом президента № 316 від 3 квітня 2002 - document.kremlin.ru / doc.asp? ID = 011502
  2. Присвоєно указом Президента Російської Федерації від 11 березня 2008 року № 332 - document.kremlin.ru / doc.asp? ID = 44566 & PSC = 1 & PT = 3 & Page = 1
  3. Указ Президента Російської Федерації від 17 листопада 2011 року № 1508 - graph.document.kremlin.ru / page.aspx? 1581456
  4. Гаркалін і Сухоруков стали народними артистами: Президент Росії Володимир Путін присвоїв ... - vz.ru/news/2008/3/14/152166.html / / Погляд: Ділова газета. 2008. 14 березня.
  5. Ямпільська Є. Два царя в одні руки / / Известия. 26 січня 2010 - izvestia.ru/culture/article3137720 /
  6. Viktor Sukhorukov - IMDb - www.imdb.com/name/nm0837744/ (Англ.) на сайті Internet Movie Database