Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Тарасова, Алла Костянтинівна


Фото

План:


Введення

Поштова марка Росії, присвячена 100-річчю з дня народження А. К. Тарасової

Алла Костянтинівна Тарасова ( 1898 - 1973) - радянська актриса театру і кіно. Лауреат п'яти Сталінських премій ( 1941, 1946 - двічі, 1947, 1949). Герой Соціалістичної Праці ( 1973), Народна артистка СРСР ( 1937). Член КПРС з 1954.


1. Біографія

А. К. Тарасова народилася 25 січня ( 6 лютого) 1898 в Києві в родині професора медичного факультету Київського університету К. П. Тарасова.

З 1906 по 1910 роки вона навчалася в Києво-Печерській жіночої гімназії, яка знаходилася на вулиці Різницькій № 2/34

Згадує брат Актриси, Георгій Костянтинович Тарасов:

Я майже на два роки молодший Алли Костянтинівни. Зі збережених ранніх вражень пам'ятаю, що Алла була старанною. Приблизно у віці семи років з нею стався такий випадок: прокинувшись вночі, вона одяглася і зібралася йти в школу; взяла сумку з книгами і заснула в передній у вішалки, надягаючи теплі калоші, тут і була вранці виявлена. Згадую ще такий епізод. Аллу віддали в підготовчий клас в тодішню Катерининську гімназію, де добре було поставлено вивчення іноземних мов, особливо німецького (гімназію і називали "німецької"). Ця гімназія була розташована на високому пагорбі, на крутий Левашовській вулиці. Семирічну Аллу проводжав до гімназії Григорій, досить огрядний неповороткий чоловік. Поки Григорій повільно йшов у гору, Алла встигала кілька разів вибігати і знову збігати з гори, нетерпляче просячи йти швидше, так як вони "спізнюються". Завдяки тaкой "гімнастики" вона за місяць сильно схудла, і її довелося віддати в іншу гімназію - з дорогою без гори. Там вона і вчилася з 1906 по 1911 рік. Потім, у зв'язку з переїздом сім'ї в іншу частину міста, Алла вчилася в гімназії Титаренко. Вчилася добре, закінчила без трійок. [1]

в 1910 - 1914 роках - у приватній гімназії Титаренко на вул. Фундуклеївській (нині вулиця Б. Хмельницького № 10).

З 1914 - в Москві.

З 1916 - актриса МХАТу.

Слава прийшла до Алли Тарасової в 18 років, коли вона зіграла у виставі за п'єсою З. М. Гіппіус "Зелене коло". Особливий успіх А. К. Тарасова мала в спектаклях поставлених за п'єсами А. П. Чехова.

Депутат НД СРСР 3-5 скликань (1952-1960).

Актриса в останні роки присвячувала себе роботі з молоддю, педагогічної діяльності. З 1967 - педагог в Школі-студії МХАТ (з 1968 - професор).

А. К. Тарасова померла 5 квітня 1973. Похована в Москві на Введенському кладовищі [2].


2. Визнання, нагороди, виборні посади


3. Пам'ять

Меморіальна дошка на будинку колишньої Києво-Печерської жіночої гімназії ( вулиця Різницька № 2/34; квітень 2008)
  • На будівлі колишньої Києво-Печерської жіночої гімназії була встановлена меморіальна дошка А. Тарасової (будівля була зруйнована в серпні 2008).
  • У школі № 9 міста Дмитров існує Театральний музей, що носить ім'я А. К. Тарасової. Аллі Костянтинівні в ньому присвячена окрема велика експозиція.
  • В 1998 до 100-річчя з дня народження Алли Костянтинівни Тарасової Пошта Росії випустила однобічну поштову картку з оригінальною маркою. На марці художник Б. Ілюхін створив композицію з портретом акторки в центрі - в ролі Тетяни Лугової з п'єси М. Горького "Вороги" ( 1935). На другому плані на малюнку марки актриса зображена зліва - в ролі Офелії ( "Гамлет"), праворуч - в ролі Марії Стюарт в однойменній п'єсі Шекспіра. На малюнку картки поміщений кадр з кінофільму режисера В. М. Петрова "Без вини винуваті" ( 1945), в якому актриса зіграла роль Кручиніної.
  • У Києві одна з вулиць носить ім'я А. Тарасової.
  • У 1977 р. ім'я "Алла Тарасова" отримав теплохід Мурманського морського пароплавства. У 1998 р. він був проданий за кордон і перейменований в "Clipper Adventurer".

4. Творчість

4.1. Ролі в театрі

4.1.1. Московський художній театр


4.1.2. Гастролі "Качалівської групи"


4.1.3. МХАТ


4.1.4. Century-Theatre ( Нью-Йорк)

  • 1924 - "Міракль" К. Фолмеллера - Черниця

4.2. Фільмографія

  1. 1923 - Раскольников
  2. 1927 - Хто ти такий?
  3. 1928 - Васілісіна перемога
  4. 1934 - Гроза - Катерина
  5. 1934 - "Мрійники (Повстання людини)" [4]
  6. 1937 - Петро Перший - Катерина;
  7. 1940 - Баби - Варвара Кладова
  8. 1945 - Без вини винуваті - Кручиніна
  9. 1952 - На дні - Настя
  10. 1953 - Анна Кареніна - Анна Кареніна
  11. 1966 - Довге щасливе життя

5. Сім'я

Батько - Костянтин Прокоф'евіч Тарасов ( 1865 - 1931)

Мати - Леонілла Миколаївна ( 187 0 - 1966)

Сестри

  • Олена - емігрувала до 1918 з Білої армією і жила в Парижі.
  • Ніна ( 1892 - 1952)

Брати

  • Євген -
  • Георгій (1899-1974).

Перший чоловік - Олександр Петрович Кузьмін ( 1891 - 1974). "П'ятнадцяти років Алла познайомилася у Києві з гардемарином Олександром Кузьміним. Три роки він доглядав за нею, а коли вона приїхала до Москви і вступила в школу МХАТу, Кузьмін, вже у званні лейтенанта флоту, зробив їй пропозицію, і вони повінчалися в Храмі Микити Мученика ", - пише [5]. Співробітник МХАТ з 1924 по 1930.

  • Син - Олексій Кузьмін-Тарасов ( 1920). Дружина - Людмила Олександрівна (уроджена Пороховщикова)
    • Олександр
    • Алла

Другий чоловік - з 1932 по 1942 - Іван Михайлович Москвін ( 1874 - 1946).

Третій чоловік - c 1945 - генерал-майор авіації Олександр Семенович Пронін ( 1902 - 1974)


Примітки

  1. Алла Тарасова. Незгасима зірка. - a-tarasova.ru/Private.htm
  2. Введенське кладовище - www.mosritual.ru / mesta-zahoronenija / vvedenskoe-kladbische
  3. За матеріалами сайту Алла Тарасова: Незгасима Зірка - tarasova2007.narod.ru
  4. Майстри радянського театру та кіно - www.tvmuseum.ru/attach.asp?a_no=3709
  5. [[[Скороходов, Гліб Анатолійович | Гліб Скороходов]]]. Подвійне життя Алли Тарасової, в кн.: Ти - божество, ти - мій кумир! - М.: Олімп: Астрель: АСТ, 2005 - 396 с.

Література

  • ІТЦ являє / / Філателія. - 1998. - № 4. - С. 1.
  • Вулиці Києва, Довідник. - К: УЕ, 1995 (Укр.)
  • Абліцов В. Г. Галактика "Україна". Українська діаспора: Видатні постаті. - К.: КИТ, 2007. - 436 с. (Укр.)
  • Тарасова А. К. "Документи і спогади". М.: Мистецтво, 1978.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Садиба Тарасова
Тарасова ніч
Тарасова, Тетяна Анатоліївна
Алла
Ольга Костянтинівна
Алла Назимова
Алла Готфського
Алла Кторова
Алла прима
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru