Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Трентіньян, Жан-Луї


Франція

План:


Введення

Жан-Луї Трентіньян ( фр. Jean-Louis Trintignant ; Рід. 11 грудня 1930, Пьоленк, департамент Воклюз) - знаменитий французький актор, режисер і сценарист. Племінник автогонщика Моріса Трентіньяна, сам чудовий водій-професіонал. Дружина - Надін Трентіньян, дочка - Марі Трентіньян.

Російським глядачам найбільше відомий по картині " Чоловік і жінка ", де він виконав головну чоловічу роль автогонщика разом з Анук Еме.


1. Біографія

Народився 11 грудня в 1930 в місті Пьоленк департаменту Воклюз на півдні Франції. Син багатого підприємця, дуже сором'язливий від природи він бажав стати автогонщиком, як і його дядько Моріс Трентіньян, культова фігура автомобільного спорту в 50-і роки.

В 1942 р. у віці 12 років він захоплюється поезією. Жак Превер, Гійом Аполлінер і Луї Арагон стали його улюбленими поетами.

В 1949 р. у віці 19 років він вивчає право в університеті міста Екс-ан-Прованс, коли він потрапляє на виставу п'єси " Скупий " Мольєра у постановці Шарля Дюллена. Ця п'єса стала поворотним моментом у його житті. Він кидає університет і вирішує брати уроки театрального мистецтва у Шарля Дюллена і Тані Балашової в Парижі, а також намагається подолати свою глибоку сором'язливість.

Незабаром він одружується з акторкою Стефан Одран (згодом шлюб розпався, і Стефан вийшла заміж за режисера Клода Шаброля).

В 1951 він дебютує в театрі, у трупі Раймона Ермантье (Compagnie Raymond Hermantier) в п'єсі "Кожному по потребі" (" chacun selon sa faim"). Потім грає в трупі Comdie de Saint-tienne в "Макбеті" Шекспіра. Після цього він навчається на режисера в Інституті кінематографії (Institut des hautes tudes cinmatographiques (IDHEC)). Хоча свій перший фільм він зняв тільки двадцять років по тому ("Une journe bien remplie")

В 1956, після деяких епізодичних ролей, він дебютує в кіно у фільмі " Якщо хлопці всього світу " Крістіан-Жака. У тому ж самому році він і Бріжит Бардо разом стають дуже знамениті завдяки культовому фільму Роже Вадима " І Бог створив жінку ". Трентіньян зіграв у ньому роль молодого чоловіка, без розуму закоханого в Жюльєтт, молоду красиву жінку, яка думає тільки про розваги і чоловіків. Його роман з Бріжит Бардо (тоді одружена з Роже Вадимом) наробив багато шуму в пресі і привів до розлучення Вадима і Бардо.

Потім він на три роки повністю зникає з світського життя - через служби в армії. За цей час він побував у Німеччині і в Алжирі. Тривала відсутність Трентіньяна і зв'язок Бардо з музикантом Жільбером Беко призвела до розриву їхніх відносин, що тривали більше півтора року.

Повернувшись з армії, він знову стає популярним, граючи Гамлета в театральних постановках, і в 1959 повертається в кіно завдяки Роже Вадима, який пропонує йому роль Дансені у своєму новому фільмі " Небезпечні зв'язки "(знімався разом з Жераром Філіпом, Жанною Моро, Анетт Вадим і Борисом Вьяна).

В 1966 р. він знімається в знаменитому фільмі Клода Лелуша " Чоловік і жінка ", що отримав "Золоту пальмову гілку" Каннського кінофестивалю 1966, а також два "Оскара" - за кращий іноземний фільм і за найкращий оригінальний сценарій.

У ті ж роки він знімається в політично спрямованих картинах "Поєдинок на острові" ("Le Combat dans l'le", 1962) Альона Кавальє, з Ромі Шнайдер та Анрі Серром, і " Дзета " Коста-Гавраса з Івом Монтаном. За виконання ролі в останньому фільмі він отримав приз за кращу чоловічу роль Каннського кінофестивалю 1967

Одружується на Надін Маркал - актрисі, сценариста і режисера, для якої він зняв кілька фільмів і яка народила йому двох дітей - сина і дочку Венсана Марі, теж стали артистами театру та кіно. Марі грала в багатьох фільмах своєї матері разом з батьком, а також брала участь у театральних постановках. Вона стала улюбленою партнеркою свого батька.

У цей час Трентіньян захоплюється автомобільними гонками і бере участь у численних авто ралі.

У 80-х роках, у віці 50-ти років він оселяється у своєму будинку, в Юзесе (в 40 км на захід Авіньйона), щоб жити в гармонії з природою, - каже, що втомився від кіно. У 90-х роках грає, в основному, мізантропів і циніків.

В 1996 р., йдучи по стопах дядька Моріса, він віддається новому захопленню і купує виноградне господарство "Червона Гаранс" (назване на честь Арлетт, - по імені її персонажа у фільмі "Діти Райка"). Завдяки невпинним турботам господаря, на сьогоднішній день господарство є зразково-показовим.

В 2003 р. Трентіньян читає зі сцени "Поеми до Лу" (любовні листи поета Гійома Апполлінера до своєї коханої Лу), - разом зі своєю дочкою Марі Трентіньян. У тому ж році він переживає страшний удар - загибель гаряче улюбленої дочки Марі.

В 2005 р. він представляє свій спектакль "Жан Луї Трентіньян читає Гійома Апполінера", створений разом з його дочкою Марі і присвячений її пам'яті, на Авіньйонський фестивалі.


2. Фільмографія

2.1. Режисер

  1. 1972 - Один напружений день / Une journe bien remplie
  2. 1978 - Інструктор з плавання / Le Matre-nageur

2.2. Актор

  1. 1956 - Якщо хлопці всього світу / Si tous les gars du monde, реж. Крістіан-Жак
  2. 1956 - Закон вулиць / La loi des rues, реж. Ральф Хабіб
  3. 1956 - І Бог створив жінку / Et Dieu Crea La Femme, реж. Роже Вадим
  4. 1957 - Клуб жінок / Club de femmes, реж. Ральф Хабіб
  5. 1959 - Жорстоке літо / Un t violent, реж. Валеріо Дзурліні
  6. 1959 - Небезпечні зв'язки / Les Liaisons Dangereuses, реж. Роже Вадим
  7. 1960 - Битва при Аустерліці / Austerlitz, реж. Абель Ганс
  8. 1962 - Поєдинок на острові / Le Combat dans l'le, реж. Ален Кавальє
  9. 1962 - Обгін / Il sorpasso, реж. Діно Різі
  10. 1964 - Зал очікування / Les Pas perdus, реж. Жак Робен
  11. 1964 - Чудова Анжеліка в гніві / Merveilleuse Anglique, реж. Бернар Бордери
  12. 1964 - Мата Харі / Mata Hari, agent H21
  13. 1965 - Вбивці в спальних вагонах / Compartiment tueurs, реж. К. Коста-Гаврас
  14. 1965 - Сімнадцяте небо / Le dix-septieme ciel, реж. Серж Корбер
  15. 1966 - Транс'європейської експрес / Trans-Europe-Express, реж. Ален Роб-Гріє
  16. 1966 - Чоловік і жінка / Un homme et une femme, реж. Клод Лелюш. Роль автогонщика Жан-Луї Дюрока
  17. 1966 - Довгий похід / La longue marche, реж. Олександр Астрюк
  18. 1966 - Чи горить Париж? / Paris brle-t-il?, Реж. Рене Клеман
  19. 1967 - Захекавшись / Le Cur battant, реж. Тінто Брас
  20. 1968 - Дзета / Z, реж. Коста-Гаврас
  21. 1968 - Гробове мовчання / Le Grand Silence, реж. Серджо Корбуччі
  22. 1968 - Брехун / L'homme qui ment, реж. Ален Роб-Гріє
  23. 1968 - Лані / Les Biches, реж. Клод Шаброль
  24. 1969 - Американець / L'Amricain, реж. Марсель Бодзуффі
  25. 1969 - Моя ніч у Мод / ​​Ma nuit chez Maud, реж. Ерік Ромер
  26. 1970 - Шахрай / Негідник / Le Voyou, реж. Клод Лелюш
  27. 1970 - Конформіст / Il Conformista, реж. Бернардо Бертолуччі
  28. 1971 - / Sans Mobile Apparent, реж. Філіп Лабре
  29. 1972 - Біг зайця через поля / La Course Du Lievre A Travers Les Champs, реж. Рене Клеман
  30. 1972 - Спроба і в радянському прокаті "Викрадення в Парижі" / L'Attentat, реж. Ів Буассе
  31. 1973 - Поїзд / Le Train, реж. П'єр Граньє-Дефер
  32. 1973 - Одна людина загинула / Un homme est mort, реж. Жак Дере
  33. 1973 - Знати заборонено / Dfense de savoir, реж. Надін Трентіньян
  34. 1974 - Секрет / Le Secret, реж. Робер Енріко
  35. 1974 - Збожеволілий баран / Le Mouton enrag, реж. Мішель Девіль
  36. 1974 - Скрипки балу / Les Violons du bal, реж. Мішель Драш
  37. 1975 - Поліцейська історія / Flic Story, реж. Жак Дере
  38. 1975 - У Сантьяго йде дощ / Il pleut sur ​​Santiago, реж. Ельвія Сото
  39. 1975 - Гра з вогнем / Le Jeu avec le feu, реж. Ален Роб-Гріє
  40. 1975 - Акт агресії / L'Agression, реж. Жерар Бенкеті
  41. 1975 - Жінка на неділю / La Donna Della Domenica, реж. Луїджі Коменчіні
  42. 1976 - Весільна подорож / Le Voyage de noces, реж. Надін Трентіньян
  43. 1976 - Татарська пустеля / Le Dsert des Tartares, реж. Валеріо Дзурліні
  44. 1976 - Комп'ютер, що програмує смерть / L'Ordinateur des pompes funbres, реж. Жерар Бенкеті
  45. 1977 - Пасажири / Les Passagers, реж. Серж Леруа
  46. 1978 - Чужі гроші / L 'Argent Des Autres, реж. Крістіан де Шалонж
  47. 1980 - Банкір / La Banquire, реж. Франсіс Жіро
  48. 1980 - Чоловіча справа / Une affaire d'hommes, реж. Нікола Рібовскі
  49. 1980 - Я вас люблю / Je vous aime, реж. Клод Беррі
  50. 1980 - Тераса / La Terrasse, реж. Етторе Скола
  51. 1980 - Мальвіль / Malevil, реж. Крістіан де Шалонж
  52. 1981 - Глибокі води / Eaux profondes, реж. Мішель Девіль
  53. 1981 - Любовна пристрасть / Passione d'amore, реж. Етторе Скола
  54. 1982 - Ніч в Варення / La Nuit de Varennes, реж. Етторе Скола
  55. 1982 - День розплати / Le Grand Pardon
  56. 1983 - Скоріше б неділя! / Vivement dimanche!, реж. Франсуа Трюффо
  57. 1983 - Прямо в серце / Colpire Al Cuore, реж. Джанні Амеліо
  58. 1983 - Під вогнем / Under Fire, реж. Роджер Споттисвуд
  59. 1983 - Кримінальна поліція / La Crime, реж. Філіп Лабре
  60. 1983 - Кредо / Credo, ТВ, реж. Жак Дере
  61. 1984 - Нічиї дружини / Femmes de personne, реж. Крістофер Франк
  62. 1984 - Хай живе життя / Vive la vie, реж. Клод Лелюш
  63. 1984 - Така моя воля / Le Bon Plaisir, реж. Франсіс Жіро
  64. 1984 - Людина з грошима в очах / L'Homme aux yeux d'argent, реж. П'єр Граньє-Деферра
  65. 1985 - Піти, повернутися / Partir, revenir, реж. Клод Лелюш
  66. 1985 - Побачення / Rendez-vous, реж. Андре Тешіне
  67. 1985 - Майбутнім літом / L't prochain, реж. Надін Трентіньян
  68. 1986 - Чоловік і жінка двадцять років потому / Un homme et une femme: vingt ans dj, реж. Клод Лелюш
  69. 1986 - 15 серпня / Quinze aot, реж. Ніколь Гарсіа
  70. 1987 - Примарна долина / La Valle fantme, реж. Ален Таннер
  71. 1989 - Бункер "Палас-готель" / Bunker Palace Htel, реж. Енкі Білал
  72. 1991 - Спасибі, життя / Merci la vie, реж. Бертран Бліє
  73. 1993 - Інстинкт ангела / L'Instinct de l'ange, реж. Рішар Дембо
  74. 1994 - Три кольори: Червоний / Trois Couleurs: Rouge, реж. Кшиштоф Кеслевський - номінація на премію "Сезар" за кращу чоловічу роль
  75. 1994 - Місто загублених дітей / La Cit des enfants perdus, реж. Жан-П'єр Жене, Марк Каро
  76. 1995 - Фієста / Fiesta, реж. П'єр Бутрон - номінація на премію "Сезар" за кращу чоловічу роль
  77. 1996 - Людина впала на вулиці / Un Homme est tomb dans la rue, реж. Домінік Руле
  78. 1996 - Тіко Мун / Tykho Moon, реж. Енкі Білали
  79. 1996 - Нікому не відомий герой / Un hros trs discret
  80. 1998 - Ті, хто мене любить, поїдуть поїздом / Ceux qui m'aiment prendront le train, реж. Патріс Шеро - номінація на премію "Сезар" за кращу чоловічу роль другого плану
  81. 2003 - Дженіс і Джон / Janis et John, реж. Самюель Беншетріт

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Барро, Жан-Луї
Вуаль, Жан-Луї
Люм'єр, Луї Жан
Форен, Жан-Луї
Агассіс, Жан Луї Родольф
Гез де Бальзак, Жан-Луї
д'Епернон, Жан Луї де Ногаре де Ла Валетт
Ромі-де-Ліль, Жан Батист Луї
Жорес, Констан Луї Жан Бенжамен
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru