Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Трубкозуб


Трубкозуб, Orycteropus afer

План:


Введення

Чучело трубкозуба

Трубкозуб, або африканський (капский) трубкозуб [1] ( лат. Orycteropus afer ) - ссавець, єдиний сучасний представник загону трубкозуби (Tubulidentata).

Спочатку трубкозуб через низку кидаються в очі особливостей будови був віднесений до того ж сімейства, що і південно-американські мурахоїди, проте поверхневе подібність з ними виявилися результатом конвергентної еволюції - пристосування до живлення термітами і мурахами. Еволюційне походження загону трубкозуби залишається неясним; ймовірно, він близький до сиренам, даманов і хоботних. Найстарші викопні рештки трубкозуб, знайдені в Кенії, датують раннім міоцені. В кінці міоцену і початку плейстоцену представники загону, схожі з сучасним виглядом, проживали в Південній Європі і Західної Азії, а також на Мадагаскарі (Plesiorycteropus)

На початок XXI століття трубкозуби збереглися тільки в Африці, де поширені повсюдно на південь від Сахари, за винятком джунглів Центральної Африки. Популяції в долині Ніла і в гірському масиві Тассили ( Алжир) вимерли.

Наукова назва виду походить від Orycteropus, греч. "риє кінцівки", і afer, похідного від "Африка".

Свого часу голландські колоністи дали трубкозуб назву "аард-варіння", що означає "земляний порося". Трубкозуб прекрасно риє нори, його вважають одним з кращих "землекопів" у світі.


1. Зовнішній вигляд

Трубкозуб - ссавець середнього розміру, що зовні нагадує свиню з подовженою мордою, заячими вухами і сильним м'язистим хвостом, схожим на хвіст кенгуру. Його місцева назва аардварк (aardvark) перекладається з Африкаанс як "земляна свиня".

Свою назву трубкозуб одержав через своєрідного будови корінних зубів, які складаються з зрощених дентинові трубочок, позбавлені емалі і коренів і постійно зростають. У новонароджених трубкозубов є ікла і різці, але у дорослих залишаються тільки 2 предкоренних і 3 корінних зуба в кожній половині щелепи (всього 20 зубів). Решта зуби відсутні. Нюховий відділ черепа сильно збільшений; нюх є найсильнішим почуттям. Усередині рила трубкозуба знаходиться своєрідний лабіринт з 9-10 тонких кісток, що нехарактерно для інших ссавців.

Довжина тіла дорослої трубкозуба - 100-158 см, хвоста - 44-71 см, висота в плечах - 60-65 см. Важить він до 100 кг, частіше 50-70 кг. Самки трохи дрібніше самців, з білим кінчиком хвоста (очевидно, це дозволяє дитинчатам в темряві слідувати за матір'ю). Шкіра товста, вкрита рідкісними, щетинистими волоссям захисного, жовтуватого або буруватого, кольору. На кінцівках волосся зазвичай темніше, ніж на тулуб. Морда та хвіст білуваті або рожеві. Морда витягнута у довгу трубку, на кінці є хрящової "п'ятачок" з круглими ніздрями. Мова довгий, клейкий. На морді багато жорстких, довгих вібрис; біля ніздрів розташовані чутливі ділянки. Вуха трубковідний, довжиною 15-21 см. Очі маленькі; як і багато нічні тварини, трубкозуб не розрізняє кольорів. Кінцівки потужні, пристосовані до риття і руйнування термітників; передні з 4 пальцями (пальцеходящие), задні - п'ятипалі (стопоходящие). Всі пальці, особливо на передніх лапах, озброєні сильними кігтями, які почасти нагадують копита. У самок дві пари сосків, черевна і пахова; матка подвійна (Uterus duplex), як у гризунів.

Виділяють порядку 15-18 підвидів трубкозубов, з яких більша частина, однак, представлена ​​одиничними екземплярами спійманими. Найбільш відомі Orycteropus afer aethiopicus (Sundevall, 1843), Orycteropus afer senegalensis (Lesson, 1840) і Orycteropus afer afer (Pallas, 1766)


2. Спосіб життя і харчування

Трубкозуб живе в самих різних ландшафтах, уникаючи тільки густих дощових лісів Екваторіальної Африки, болотистих місцевостей, а також ділянок кам'янистих грунтів, де важко копати. В горах не зустрічаються вище 2000 м. Віддає перевагу савани. Трубкозуби часто населяють території, затоплювані в сезон дощів, оскільки їх пухкий грунт максимально підходить для риття. Основним чинником, що обмежує чисельність і поширення виду, є, мабуть, наявність мурашок і термітів - основної їжі трубкозуба.

Це потайне, малопомітне тварина активно тільки вночі. Зрідка трубкозуба можна побачити, коли він гріється на сонці у нори. Навіть у твердому, сухому грунті він швидко риє нори своїми сильними передніми лапами; в м'якому викопує ями швидше, ніж кілька людей з лопатами. Здатний легко проламувати міцні стінки термітників. Яму глибиною 1 м викопує менш ніж за 5 хвилин. Звичайна нора трубкозуба має вигляд ходу 2-3 м завдовжки; гніздова глибше і довше, до 13 м, з кількома виходами і закінчується просторій камерою. Підстилки в норі немає. Вхід діаметром 50-60 см є найвужче місце нори; зовні він часто замаскований кущами чи високою травою. Іноді трубкозуби займають і старі термітники; крім постійних мають також тимчасові нори, в яких можуть відпочивати вдень. Нори трубкозубов служать притулком для багатьох тварин, у тому числі гієн, шакалів, капских даманов, дикобразів, генетта і мангустів, а також рептилій, птахів і летючих мишей. У деяких районах поширеність бородавочників прямо пов'язана з доступністю порожніх нор трубкозуба. Трубкозуб - одиночне і, мабуть, територіальне тварина. Кормова територія займає 2-4,7 км . Тільки в багатих кормами місцях трубкозуби можуть селитися цілими колоніями з сполученими норами. Самок може супроводжувати підросла молодняк попереднього року народження.

Сплячий трубкозуб

На пошуки корму цей звір відправляється тільки через 1-2 години після заходу сонця. Свою кормову територію він обходить по постійним стежках, відвідуючи термітники і мурашники з інтервалом приблизно 1 раз на тиждень. Рухається він зигзагами, опустивши морду до землі і голосно принюхуючись. За ніч трубкозуб таким чином проходить 8-12 км (максимум - 30 км), відшукуючи "доріжки" термітів і мурах, за якими приходить до гнізд комах, пробиває в них кігтями дірку діаметром 30-40 см і годується. Поїдає також "колони" комах, що залишають свої житла в пошуках їжі. Мова трубкозуба, як і у мурахоїда, довгий - він може висовуватися з рота на 20-30 см, покритий клейкою слиною і дуже рухливий. За одну ніч трубкозуб здатний з'їсти до 50 000 термітів. Товста шкіра захищає його від укусів комах, він здатний влягтися спати прямо в свежеразритом мурашнику.

За трубкозуба часто слідують земляні вовки, які поїдають термітів з розритих трубкозуба термітників. Самі по собі ці звірі недостатньо сильні, щоб розкрити міцні стінки термітників.

Термітів трубкозуб поїдає, головним чином, у вологий сезон, мурашок - в сухий. Вжиті їм в їжу терміти переважно належать до видів Trinervitermes, Cubitermes і Macrotermes ( савани) і Macrotermes і Hodotermes (дощові ліси); також поїдаються терміти видів Odontotermes, Microtermes і Pseudocanthotermes. Мурахи - видів Anoplepis, Camponotus, Crematogaster, Dorylus і Typhlophone. У шлунку одного примірника, спійманого в Ботсвані, були знайдені два жирних хом'ячка (Steatomys pratensis), але цей випадок розглядається як нетиповий. Трубкозуб поїдає також личинки жуків, сарану та інших прямокрилих, за деякими відомостями - гриби, плоди та ягоди. Трубкозуб - мабуть, єдина тварина, яка бере участь у поширенні насіння огірка виду Cucumis humifructus, чиї стиглі плоди він у пошуках вологи викопує з землі в сухий сезон (з глибини ок. 30 см).

У неволі трубкозубов годують м'ясом, яйцями, молоком і кашами з вітамінними і мінеральними добавками.

Трубкозуб досить повільний і незграбний. При найменшому підозрілому шереху він ховається в нору чи закопується. Захоплений зненацька, обороняється потужними передніми лапами, або падає на спину і захищається усіма лапами і м'язистим хвостом. Добре плаває. Його природні вороги - лев, леопард, гепард, гіеновідние собаки і пітони (Python sebae), більш дрібні хижаки впоратися з трубкозубов не можуть. Головними ворогами трубкозубов є плямисті гієни і люди. Гієни і пітони, як правило, полюють на молодняк.

Як правило, трубкозуби мовчазні, тільки при сильному переляку видають подобу мукало крику. Звичайними видаються ними звуками є гучне сопіння і похрюкивание.


2.1. Розмноження

Самка трубкозуба з дитинчам

Трубкозуби імовірно полігамні. Вагітність триває близько 7 місяців і закінчується народженням одного, рідко двох дитинчат. Більшість пологів в умовах неволі припадають на лютий, березень і червень; в природі піки розмноження варіюють залежно від району проживання - так, в Центральній Африці він припадає на жовтень-листопад, в Південній Африці - на травень-липень. Новонароджені важать від 1,8 до 2 кг при довжині 55 см, мають розвинені пазурі. До 2 тижнів вони не залишають нори, пізніше супроводжують мати на нічний годівлі. У віці 14 тижнів починають поїдати мурах; молочне вигодовування триває до 16 тижнів. У віці 6 місяців молоді трубкозуби вже риють власні нори, але з матір'ю залишаються звичайно до наступного шлюбного сезону. Розмірів дорослої тварини досягають до 12 місяців. Статева зрілість настає на 2 роки. У природі можуть дожити до 18 років, в неволі - до 24 років; з 58 дитинчат, народжених в зоопарках з 1962 по 1980 р., 63% померли в ранньому віці.


3. Статус популяції

Незважаючи на те, що на трубкозубов іноді полюють заради м'яса, смаком нагадує свинину, міцної шкури і зубів, цей вид не відноситься до числа охоронюваних. Його чисельність точно невідома, але, імовірно, поступово знижується. В деяких районах (особливо сільськогосподарських) він майже повністю винищений. Трубкозуб приносить певну користь, контролюючи популяції термітів, що завдають шкоди посівам. Однак нори трубкозубов часто псують сільськогосподарські угіддя. З 1 липня 1975 р. трубкозуб внесений до Додатку II до CITES.

В даний час трубкозуб зустрічається в наступних країнах: Ангола, Ботсвана, Буркіна-Фасо, Бурунді, Гамбія, Гана, Гвінея-Бісау, Демократична республіка Конго, Джибуті, Замбія, Зімбабве, Камерун, Кенія, Малаві, Малі, Мозамбік, Намібія, Нігер, Нігерія, Руанда, Сенегал, Сомалі, Судан, Сьєрра-Леоне, Танзанія, Уганда, Чад, Ерітрея, Ефіопія, ПАР.


Примітки

  1. Соколов В.Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський-російський-англійський-німецький-французький. - М .: Російська мова, 1984. - С. 123. - 352 с. - 10 000 екз.

Література

Shoshani, J, Goldman, CA and Thewissen, JgM Orycteropus afer - www.science.smith.edu/departments/Biology/VHAYSSEN/msi/pdf/i0076-3519-300-01-0001.pdf / / Mammalian Species. - American Society of Mammalogists: 1988. - № 300. - С. 1-8.

  • Fox, D. 1999. Orycteropus afer - animaldiversity.ummz.umich.edu / site / accounts / information / Orycteropus_afer.html (On-line), Animal Diversity Web. Accessed April 08, 2007.
  • P. Lindsey, Cilliers, S., Griffin, M. & Rathbun, G. 2006. Orycteropus afer - www.iucnredlist.org/search/details.php/41504/summ. In: IUCN 2006. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. . Downloaded on 08 April 2007.


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru