Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Тюлень-монах


Тюлень-монах

План:


Введення

Тюлень-монах, або білочеревий тюлень [1] ( лат. Monachus monachus ) - Представник роду тюлені-монахи (Monachus), сімейства Справжні тюлені (Phocidae). Знаходиться під загрозою зникнення.


1. Зовнішній вигляд

Для тюленів ченців характерні такі ознаки: череп з широко розставленими виличні дугами (особливо у старих особин) і дещо розширеним носовою відділом. Носові відростки межчелюстних кісток зазвичай не вклинюються між носовими і верхньощелепних кістками. Передній край носових кісток утворює два виступи, розділених виїмкою. Кісткове небо має дугоподібний задній край з серединної кутовий вирізкою. На відміну від інших тюленячих у тюленів-монахів потужно розвинений задній відділ нижньої щелепи. Є великі предглазнічние відростки. Кісткові слухові барабани невеликі, трикутної форми. Кістковий слуховий прохід не зігнутий у вигляді коліна. Щічні зуби тісно прилягають один до одного і, як правило, не мають додаткових вершинок (якщо вони є, то дуже малі). Всі щічні зуби, крім першого предкоренного, з двома країнами. Внутрішні верхні різці мають сплощені коріння. Задні ласти з досить глибокої серединної вирізкою і широкими крайніми лопатями. Кігті на них дуже малі. На передніх ластах перший палець найдовший, інші поступово зменшуються до п'ятого; кігті добре розвинені, широкі. Волосяний покрив низький, жорсткий і гладкий, щільно прилягає до тіла. Вібриси гладкі, овальні в поперечнику. Забарвлення спини від темно-сірого до червонувато-бурого; на череві світліша. Хромосом у диплоїдний набір 34. Довжина тіла 210-250 см. цього виду


2. Поширення

У водах Чорного моря тюлень-чернець зустрічався до кінця минулого сторіччя одиничними особинами і невеликими групами біля південно-західного узбережжя Криму. В даний час невелике число їх живе в Чорному морі біля узбережжя Болгарії де є два дуже маленьких за чисельністю стада, що розмножуються в мису Каліакра і на південь від Бургаса. Зрідка поодинокі особини зустрічаються біля берегів Румунії. Частина чорноморської популяції мешкає в прибережній зоні Туреччини, мабуть, в основному в західних районах. Інша частина ареалу охоплює Середземне море і атлантичне узбережжя Африки на південь, мабуть, до гирла Сенегалу близько 15 с. ш. Так, невеликі групи тюленів ченців збереглися на грецькому острові Самос, а в Тірренське море на італійському острові Монтекрісто. Також тюлень-чернець зустрічається на туніських островах Галіте і Зембра.

В межах СНД в даний час не зустрічаються. У другій половині XIX ст. тюлені-ченці були поширені по західному узбережжю Чорного моря, Кримським берегів, у західній частині півострова і Південному березі Криму. Мабуть, знахідки на Південному березі Криму відносяться до початку минулого століття. У районі Ведмежих печер поблизу Севастополя за Херсонеським маяком в кінці XIX століття за тюленями-ченцями ще полювали . Всі випадки сучасних зустрічей тюленів-монахів по південній частині узбережжя Кавказу малодостовірні. З 1946 по 1951 роки було відзначено кілька випадків затримання тюленів-монахів в рибальські мережі в районі північних ділянок Дунайської дельти.

Ворогів, крім людини, немає.

Загальна чисельність виду до 1976 р. визначалася приблизно в 1 000 голів. Чисельність в Чорному морі невідома, але навряд чи перевищує кілька десятків. Незважаючи на те, що біля берегів Болгарії тюлень-чернець охороняється законом, чисельність його не зростає, і в районі мису Каріакра досягає 20-30 голів. Зниження чисельності і повне зникнення тюленів-монахів на території колишнього СРСР в основному обумовлено антропогенним впливом, в тому числі і прямим знищенням людиною.


3. Спосіб життя і харчування

Трималися в прибережній зоні біля малонаселених людиною місць, скелястих, сильно порізаних ділянок узбережжя або біля берегів скелястих пустельних островів. Часто знаходили собі притулок в розколинах скель і печерах. Вели осілий спосіб життя і розмножувалися на одному і тому ж ділянці узбережжя з року в рік. Активність була в основному денна. У Чорному морі харчується головним чином камбалою, меншою мірою - макреллю і анчоусами.

4. Соціальна структура і розмноження

Спарювання, мабуть, доводилося на осінній період чи кінець літа. Вагітність 10-11 місяців. Самки приносили дитинчат в кінці літа - восени раз в один - два роки. Лактація становила 6-8 тижнів. Розмножуватися починали, мабуть, у віці чотирьох років.

Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова - М .: Рос. яз., 1984. - С. 111. - 10 000 екз .

Література

  1. Соколов В. Є. "Рідкісні та зникаючі тварини", "Ссавці", Москва, "Вища школа", 1986, стор 362-364

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Монах
Філофей (монах)
Тюлень
Тюлень Уедделла
Гренландський тюлень
Довгомордих тюлень
Звичайний тюлень
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru