Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Уебстер, Бен


фото

План:


Введення

Бен Уебстер ( англ. Ben Webster ; 27 березня 1909, Канзас-Сіті, Міссурі - 20 вересня 1973, Амстердам, Нідерланди) - американський джазовий музикант, тенор-саксофоніст, видатний виконавець стилю свінг. Володар феноменального субтонового звуку. Зробив величезний вплив на всіх тенор-саксофоністів наступних поколінь.


1. Біографія

У школі Уебстер вчився грати на скрипці і фортепіано.

Сусід Бена Вебстера, видатний майстер регтайм і бугі-вугі, Піт Джонсон показав, як треба грати джаз на фортепіано. Бен виявляється здатним учнем, і незабаром відбувається його дебют в якості піаніста в одному з джаз-ансамблів Оклахоми. Роз'їжджає по Південно-Заходу США з місцевими оркестрами, граючи в основному на фортепіано.

У 1929 році сімейний оркестр Янгів проїжджав через Альбукерке, штат Нью-Мексико, де в той момент працював Уебстер. Бен знайомиться із сімейним ансамблем Вільяма Янга "Young Family Band". Янгу був потрібен саксофоніст. Уебстер залишає фортепіано і починає пробувати себе на саксофоні. Закінчивши у Янга за три місяці повний курс саксофонні наук, і недовго пробувши в оркестрі, Бен швидко робить музичну кар'єру, отримуючи ангажементи як піаніст, альт і тенор- саксофоніст у багатьох відомих ансамблях і оркестрах. Він починає їздити по країні з досить відомими складами. Майстерність його зростає, і до середини 30-х він вже стає визнаним - принаймні серед музикантів - чудовим джазменом.

Виступає у Бланша Келлоуея (Blanche Calloway), Енді Кирка (Andy Kirk), Бенні Моут (Benny Moten, 1932), а пізніше в Нью-Йорку грає в оркестрах Флетчера Хендерсона (Fletcher Henderson) і Бенні Картера (1933-34), Віллі Бранта (Willie Bryant, 1935), за збігом обставин співпрацює з Дюком Еллінгтон1935 Еллінгтон на короткий час запрошував влітку Вебстера).

У 1936-1937 роках працює в знаменитому бенді кеба Келлоуея (Cab Calloway, 1936/37). Однак Келлоуей показував себе майже в кожному номері і не дуже давав розійтися іншим солістам. МИЛТА Хінтон, контрабасист оркестру, Уебстер казав:

  • "Слухай, у мене ніколи не буває більше восьми тактів на соло, і мені не вдається використовувати свій інструмент так, як я хочу, щоб вичавити з нього справжнє почуття".

В 1937 він залишає Келлоуея, грає в кількох оркестрах (наприклад в 1938-39 рр.. у Стаффа Сміта (Stuff Smith)) і залишається під кінець без роботи. Після цього Бен відправляється в Чикаго, де виступає тоді Еллінгтон, і просить дати йому місце саксофоніста. Еллінгтон його бере, і журнал "Даун-біт" вміщує матеріал про цю подію на першій смузі.

Працюючи в оркестрі Дюка Еллінгтона (1939-43 і 1948-49) добивається великої популярності, в цей час його кращі соло прозвучали в п'єсах "Cottontale", "Conga Brava", "All Too Soon", "Just A-Setting And A-Rocking", "What I'm Here For", "Sepia Panorama", "Blue Serge" і в сюїті "Black, Brown And Beige". До Вебстера в оркестрі Еллінгтона не було сильного тенор-саксофоніста, тому він зіграв важливу роль у становленні цього біг-бенду. У ці роки Уебстер стає одним з найвпливовіших музикантів, вихідців з Канзас-Сіті, "монополістом" тенор-саксофона.

  • "З приходом Вебстера в оркестрі Еллінгтона з'явився голос, якого ніколи не було раніше: сильний, соковитий тенор-саксофон на противагу більш легкому і примхливому саксофону Ходжес. Записи, зроблені фірмою "Віктор" в 40-і роки, відрізняються від колишніх в першу чергу присутністю Вебстера. Уебстер був уже знайомий з репертуаром еллінгтоновского оркестру, але партії для п'ятого саксофона, зрозуміло, не існувало. Тому колеги по секції попередили його, щоб він не ліз в "їх" ноти, - джазові музиканти нерідко ставляться дуже ревниво до того, що вони грають. Уебстер доводилося шукати "свої" ноти, які вписувалися б у виконувану річ, і це саме по собі ускладнювало структуру саксофонні співзвуч ". - Писав джазовий критик Джеймс Лінкольн Коллієр.

Розповідали, що прийшли до Еллінгтон саксофоністи наступного покоління - Пол Гонсалвес і Гарольд Ешбі - знали соло Бена Вебстера напам'ять.

До 1949 Уебстер остаточно розлучається з Еллінгтон. Невідомо, що тоді сталося, проте між Уебстер і Дюком явно існували тертя. Кларнетист біг-бенду Барні Бігард сказав якось Баррі Мартіну, про взаємини Еллінгтон і Вебстера наступне:

  • "Йому дозволялося робити таке, на що ми ніколи б не зважилися. Може, Дюк не так вже і боявся Вебстера, і, за словами Мерсера, ніхто так не хотів працювати в цьому оркестрі, як Бен. Але був якийсь конфлікт, яка -то хімічна реакція між ними, через яку вони постійно сперечалися ".

За твердженням Мерсера (сина Еллінгтона), варто було їм опинитися в одній кімнаті, як вони тут же затівали суперечка. По всій видимості, Дюк, з його нелюбов'ю до галас і прагненням домінувати, виявився не в змозі далі виносити задираку Вебстера. Зрештою Дюк, напевно, сказав Бену, що з нього вистачить і що Бен повинен піти. Розставання виявилося, без сумніву, гірким для Вебстера і нелегким для Дюка, оскільки Уебстер був саме тим безоглядно пристрасним виконавцем, які особливо подобалися Дюку.

Уебстер пішов працювати в клуб "Три-Дюсез" на 52-ій вулиці, яку прозвали "Свінг-стріт". Пізніше він працює в інших відомих закладах, але близько 1950 року його, як і багатьох джазменів старшого покоління, захлеснула хвиля Бібоп, і якийсь час він перебував у розгубленому стані. Потім, гастролює по Європі беручи участь ціле десятиліття в серії концертів "Джаз у філармонії" організованих Норманом Гранцев.

Інша важлива сторінка творчості Вебстера - співпраця з піаністом Тедді Вілсоном і видатної джазовою співачкою Біллі Холлідей.

В 1954 Уебстер робить чудову серію записів зі струнними.

В 1957 і 1958 роках організує ряд телевізійних шоу "Звуки джазу" і "Все про джаз", грає в керованих ним комбо -складах в які входять, головним чином, музиканти східного узбережжя США, а на початку 1960 -х працює поперемінно з джазменами з Лос-Анджелеса і Нью-Йорка.

В 1964 Уебстер переїжджає до Європи ( Копенгаген), де його талант розквітає з новою силою. Грає з музикантами Англії, Голландії і Данії, з тріо Кенії Дрю, з оркестром Данського радіо. З тріумфом проходить його виступ на джазовому фестивалі в Бермінгема і на що пішли за цим гастролях по Швеції в 1969. У 1971 році йому довелося знову зіграти з оркестром Дюка Еллінгтона в знаменитому саду Тіволі. Життя Вебстера обірвалося в 73 році, в Амстердамі. Похований у Копенгагені на кладовищі Норребро.

Після смерті Вебстера був створений Фонд його імені, який знаходиться під захистом корони Данії. Гроші цього Фонду йдуть на надання допомоги, як європейським, так і американським джазменам.

Протягом своєї досить тривалої кар'єри Уебстер зробив багато записів на пластинки з такими музикантами як Бенні Моут (Moten Benny), Хенрі Аллен (Allen Henry), Бенні Картер, Флетчер Хендерсон, Віллі Брант (Bryant Willie), Путні Дандрідж (Dandridge Putney), Дюк Еллінгтон, Тедді Уїлсон, Кеб Келлоуей, Біллі Холідей, Лайонел Хемптон, Барні Бігард, Джек Тігарден, Рекс Стюарт, Вуді Герман, Джеймс П. Джонсон, Сідней Кетлетт, Козі Коул, Сір Валтер Томас (Sir Walter Thomas), Бенні Мортон (Morton Benny), Хот Ліпс Пейдж (Page Hot Lips), Тоні Скотт (Scott Tony), Chocolate Dandies, Ел Хелл (Hall Al), Піт Джонсон (Johnson Pete), Харрі Едісон, Білл Харріс, Ред норв, Джордж Аулд, Бадді Річ, Джеррі Малліган, Мерсер Еллінгтон, Кларк Террі, Джонні Ходжес, Мішель Легран, Джиммі Візенспоон (Witherspoon Jimmy) та іншими. Грав у знаменитому Auld-Hawkins-Webster секстеті.

Сьогодні його посмертна слава заснована саме на цих записах (завдяки яким в кінці життя Уебстер вже вважався одним з найбільших тенор-саксофоністів джазу), а не на тих, що він зробив за своє відносно недовге перебування в оркестрі Еллінгтона.

З ім'ям Бена Вебстера пов'язана легенда про походження назви джазового стилю бібоп. Знаменитий музикант якось в 40-і, згідно з легендою, заглянув в одну з кімнат клубу "Мінтон", щоб пограти з експериментаторами нового стилю. Однак він попросив, щоб вони грали звичайну музику - "без всяких там" бопов-шмопов "". Слівце підхопили, і новий стиль джазу знайшов свою назву.

Бен Уебстер був складною людиною: м'яким і приємним в тверезому вигляді і скандалістом в нетверезому стані. Як пише Джеймс Лінкольн Коллієр:

  • "Його прозвали" Брут ", і, за його твердженням, він відправив у нокдаун Джо Луїса, хоч у це й важко повірити. Одного разу Джон Лівай грав у клубі, "і тут входить Уебстер зі своєю незмінною тростиною з золотою головкою і одним рухом скидається все склянки зі стійки на підлогу. Я спустився з естради, взяв його за руку і відвів у інший бар за рогом. Там ми сіли, і я став говорити йому, що не потрібно так себе вести, що ми всі його дуже любимо. Скінчилося тим, що Бен розридався ". Дійсно, оркестранти, незважаючи ні на що, любили Вебстера, хоча часом він їх трохи дратував. "

2. Творчість

2.1. Стиль

Уебстер належить (поряд з Коулменом Хокінсом і Лестером Янгом) до тих постатей, завдяки яким тенор-саксофон в джазі зазвучав в повну силу. Бена Вебстера завжди відрізняв потужний і теплий звук, в'язка плинність і заразливий свінг, що видає вплив на нього ігри Коулмена Хокінса (Coleman Hawkins). За його словами, в молодості він уважно прислухався до гри Хілтона Джефферсона, який працював з багатьма провідними оркестрами того часу і, на думку музикантів, який не одержав належного визнання. Потім він знайомиться з Коулменом Хокінсом, який став для Вебстера головним прикладом. У ті роки Уебстер копіює звук і прийоми Хокінса з таким успіхом, що часом важко визначити, хто грає. Пізніше, однак, Уебстер починає шукати свою власну манеру гри, звільняючись від впливів Хокінса. Особливо привертав його Джонні Ходжес, що вмів іноді видати тенорові звучання. В одному з інтерв'ю, вже після смерті Ходжес, Уебстер сказав:

  • "Саме це я намагаюся зробити - зіграти Джонні на тенорі ... з тим же почуттям".

Його яскраво-індивідуальний стиль сформувався приблизно до 1944 і особливо опукло проявився в таких п'єсах, як, наприклад "Cotton Tail (1949) і "You'd Be So Nice To Come Home To" (1957).

Саксофоніст був майстром "звукових штрихів" і славився своїм умінням "з малої кількості нот, отримати багато звукових відтінків". Один з кращих виконавців балад в історії джазу.

  • "Його манері, як і манері Коулмена Хокінса (Coleman Hawkins), була властива більша повнота звучання, в соло він ніколи не робив пауз. Однак він рідше трактував мелодію на основі гармонійної структури, віддаючи перевагу лінеарному розвитку. Найбільш відомі сольні партії Вебстера в композиціях з репертуару Еллінгтона : "C-Jam Blues", "Perdido", "Main Stem" і "Cotton Tail", "A-Settin 'and A-Rockin'". З балад можна назвати "What Am I Here For?" І "All Too Soon". "- Писав відомий американський фахівець з джазу Джеймс Лінкольн Коллієр.

Його творчість шанують і вихваляють любителі і музиканти всіх поколінь, починаючи з 30-х років і по сьогоднішній день. Гра Бена Вебстера високо оцінюється дослідниками джазової музики.

Важко знайти у цього тенор-саксофоніста середні або невдалі записи. Майже всі його диски - класика.


2.2. Обрана дискографія

Обрані компакт-диски Бена Вебстера
  • 1944 - Horn
  • 1950 - Music With Feeling
  • 1950 - Cadillac Slim (2CD)
  • 1953 - Ben Webster & Strings - Music For Loving (2CD)
  • 1953 - King Of Tenors
  • 1955 - Music For Loving - Ben Webster With Strings (2CD)
  • 1956 - Jazz Round Midnight
  • 1956 - Ben Webser & Associates
  • 1956 - Art Tatum Meets Ben Webster
  • 1957 - Soulville
  • 1958 - The Soul Of Ben Webster (2CD)
  • 1959 - Gerry Mulligan Meets Ben Webster
  • 1959 - Ben Webster Meets Oscar Peterson
  • 1959 - Coleman Hawkins Encounters Ben Webster
  • 1960 - At The Renaissance
  • 1961 - The Warm Moods
  • 1962 - Ben Webster & Harry "Sweets" Edison - Ben & Sweets
  • 1963 - Ben Webster & Joe Zawinul - Soulmates
  • 1963 - Live At Pio's
  • 1964 - See You At The Fair
  • 1965 - There Is No Greater Love
  • 1965 - Gone With The Wind
  • 1965 - Black Lion Presents
  • 1967 - Plays Duke Ellington
  • 1967 - Big Ben Time!
  • 1967 - Ben Webster Meets Bill Coleman
  • 1967 - Plays Ballads
  • 1968 - Masters Of Jazz, vol.5
  • 1972 - Autumn Leaves
  • 1972 - Live In Paris 1972
  • 1968 - Stormy Weather
  • 1991 - The Jeep Is Jumping
  • 1992 - Compact Jazz
  • 1993 - Giant Of Jazz. Frog 1956-1962
  • 1994 - My Man
  • 1995 - Birdland 1952
  • 1995 - Evolution
  • 1995 - Jazz Masters 43
  • 1995 - Best Of Ben Webster 1931-1944
  • 1996 - My Romance
  • 1996 - For The Guv'nor (Tribute To Duke Ellington)
  • 1998 - At Work In Europe

2.3. Обрані DVD

  • Ben Webster - "Jazz 625"
  • Jimmy Witherspoon & Ben Webster - "Jazz Casual"
  • Jazz Masters 1958 - 61 ("Vintage Collections")
  • Ben Webster & Oscar Peterson Trio
  • John Coltrane, Ben Webster, Sonny Rollins, Charles Lloyd - Four Tenors

3. Бібліографія

  • Фейертаг В. Б. Джаз. XX століття. Енциклопедичний довідник. - Спб.: "СКІФІЯ", 2001, с.101. ISBN 5-94063-018-9
  • Коллієр Джеймс Лінкольн. Становлення джазу. - "Веселка". Москва. 1984
  • Bohlander K., Holler K.-H. Jazzfuhrer .- Leipzig, 1980.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Леві бен Авраам бен Хаїм
Уебстер, Деніел
Уебстер, Джон
Біг-Бен
Муді, Бен
Барнс, Бен
Аффлек, Бен
Уотсон, Бен
Чіфлі, Бен
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru