Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Уейл, Джеймс


Фото

План:


Введення

Джеймс Уейл ( англ. James Whale , 22 липня 1889 - 29 травня 1957) - кінорежисер, один із засновників жанру фільму жахів у звуковому кіно.


1. Біографія

Джеймс Уейл народився в маленькому гірняцькому містечку Дадлі в графстві Вустершир в Англії. Він був шостою дитиною в багатодітній родині; батько його був робітником-металургом, мати - медсестрою. Джеймс виявився занадто слабким і хворобливим, щоб працювати на заводі, і деякий час працював шевцем. Завдяки гарному почерку він зумів заробити на навчання в місцевій художній школі.

У жовтні 1915 Уейл був призваний в діючу армію в чині лейтенанта. У серпні 1917 він потрапив у полон і був поміщений в табір для військовополонених, де раптово захопився постановкою аматорських п'єс.

Після закінчення війни він повернувся в Бірмінгем і почав працювати в театрі. В 1928 вперше проявив себе як режисер при постановці п'єси Р. С. Шерріфа "Кінець шляху", в якій головну роль зіграв молодий Лоуренс Олів'є. Постановка мала великий успіх і незабаром була перенесена в лондонський Вест-ендскій театр, де витримала 600 вистав. Уейл незабаром отримав пропозицію поставити версію спектаклю на Бродвеї і зробити його екранізацію в Голлівуді (Journey's End, 1930).

Потім Уейл працював постановником діалогів на зйомках фільму Говарда Хьюза " Ангели пекла "(Hell's Angels, 1930), поставив найвідоміший фільм" Міст Ватерлоо "(Waterloo Bridge, 1931), після чого прийняв пропозицію стати режисером " Франкенштейна "(Frankenstein, 1931).

Робота Уейла над цим фільмом і його продовженням " Наречена Франкенштейна "(Bride of Frankenstein, 1935) давно обросла легендами, які лише частково правдиві. Можна вважати точно встановленим, що саме Уейл запропонував маловідомому акторові Борис Карлофф роль Чудовиська і тим самим змінив і його життя, і весь жанр фільмів жахів.

На хвилі грандіозного успіху "Франкенштейна" Джеймс Уейл ставить фільми " Старий темний будинок "(The Old Dark House, 1932) за романом Джон Бойнтон Прістлі і "Людина-невидимка" (The Invisible Man, 1932), екранізацію однойменного фантастичного роману Герберта Уеллса. В останньому він віддає головну роль маловідомому акторові Клод Рейнс, тим самим запустивши ще одну "зоряну" голлівудську кар'єру.

" Наречена Франкенштейна "стає останнім фільмом жахів Уейла. До відходу на спокій в 1949 він поставив як режисер кілька фільмів інших жанрів, однак жоден з них не наблизився до успіху його робіт 1930-х років. Найвідомішою з його наступних робіт вважається фільм " Людина в залізній масці "(The Man in the Iron Mask, 1939) за мотивами творів Олександра Дюма.

Постановочна манера Уейла поєднувала театральну вивіреність і рідкісне в ті часи вміння працювати з рухомої камерою (в цьому на нього сильно вплинули роботи Мурнау), він тонко вмів з'єднувати в одному кадрі метафоричність і реалізм. Багато знімальні та постановочні прийоми, використані ним при роботі над "Франкенштейном", визнані класикою кінематографа. Особливою його заслугою є привнесення в фільм жахів елементів комедії - цей прийом проявився в "Людині-невидимці" і особливо виразний у " Нареченій Франкенштейна ".

Пішовши на спокій, Джеймс Уейл вів відносно відокремлений спосіб життя, особливо після того, як переніс кілька серйозних серцевих нападів. 29 травня 1957 він покінчив життя самогубством, втопившись у власному басейні. У його передсмертній записці було сказано: "Подальше - тільки старість, хвороби та муки ... Я хочу спокою, і іншого способу знайти його я не знаю."


2. Фільмографія

Рік Російська назва Оригінальна назва фільму Хто
1930 Кінець шляху Journey's End Режисер
1930 Ангели пекла Hell's Angels Співрежисер (постановник діалогів)
1931 Міст Ватерлоо Waterloo Bridge Режисер
1931 Франкенштейн Frankenstein Режисер
1932 Impatient Maiden Режисер
1932 Старий похмурий будинок The Old Dark House Режисер
1933 Поцілунок перед дзеркалом The Kiss Before the Mirror Режисер
1933 Людина-невидимка The Invisible Man Режисер
1933 By Candlelight Режисер
1934 One More River Режисер
1935 Наречена Франкенштейна Bride of Frankenstein Режисер
1935 Пам'ятаєш минулу ніч? Remember Last Night? Режисер
1936 You May Be Next Сценарист
1936 Плавучий театр Show Boat Режисер
1937 Дорога назад The Road Back Режисер
1937 Великий Гаррік The Great Garrick Режисер
1938 Sinners in Paradise Режисер
1938 Wives Under Suspicion Режисер, продюсер
1938 Порт семи морів Port of Seven Seas Режисер
1939 Людина в залізній масці The Man in the Iron Mask Режисер
1940 Зелене пекло Green Hell Режисер
1941 They Dare Not Love Режисер
1949 Hello Out There Режисер

3. Цікаві факти

  • Джеймс Уейл став героєм роману Крістофера Брама "Батько Франкенштейна" (Father of Frankenstein), за мотивами якого було знято художній фільм " Боги і монстри "(Gods and Monsters, 1998). Роль Уейла у фільмі виконав Іен Маккеллен. Сюжет роману і фільму охоплює останні місяці життя режисера перед самогубством і дає цікаву версію того, як його гомосексуальна орієнтація та участь у війні вплинули на його світовідчуття і творчість.
  • У деяких його фільмах писалося "A James Whale Production", хоча продюсуванням він ніколи не займався. [1]
  • Джеймс Уейл був гомосексуалістом, він влаштовував вечірки "біля басейну" тільки для чоловіків, хоча сам панічно боявся води. [1]

Примітки

  1. 1 2 Біографія режисера - horror.citycat.ru / tekst / wale.html

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Джеймс
Кейн, Джеймс
Мілль, Джеймс
Джеймс, Генрі
Вудс, Джеймс
Стерли, Джеймс
Макевой, Джеймс
Лабре, Джеймс
Брукс, Джеймс
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru