Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Ульянов, Михайло Олександрович



План:


Введення

Михайло Олександрович Ульянов ( 20 листопада 1927, село Бергамак, - 26 березня 2007, Москва) - радянський і російський актор театру і кіно, режисер, художній керівник Державного академічного театру імені Євгенія Вахтангова з 1987 по 2007 рік. Народний артист СРСР ( 1969). Герой Соціалістичної Праці ( 1986). Лауреат Ленінської ( 1966) та Державної премії СРСР ( 1983). Член ВКП (б) з 1951.


1. Біографія

Михайло Олександрович Ульянов народився 20 листопада 1927 в селі Бергамак Муромцевского району (нині - Омської області). Дитинство і юність Михайло провів у місті Тарі, яка все життя вважав своєю батьківщиною. Отець Олександр Андрійович Ульянов [1], голова колгоспу, в 1941 пішов на фронт. Мати - Ульянова Єлизавета Михайлівна, домогосподарка [1].

В 1942 Михайло став регулярно відвідувати заняття в театральній студії, яку організувала українська театральна трупа, що знаходилася в евакуації. Перша роль Ульянова - циган в постановці "Цигани". З 1944 продовжував навчання в студії при Омському драматичному театрі. Закінчивши два курси Омської студії, відправився в Москву і в 1946 вступив до Театральне училище імені Б. В. Щукіна.

Після закінчення училища в 1950 Михайло Ульянов був прийнятий в трупу Театру імені Євгенія Вахтангова, на довгі роки зв'язавши з ним свою творчу долю. В 1987 став художнім керівником цього театру.

З 1953 Ульянов знімається в кіно. Втіливши в кіноепопеї " Звільнення "образ маршала Г. К. Жукова, він блискуче виконував цю роль і в інших фільмах, кожного разу додаючи до портрета знаменитого полководця нові штрихи. Маршала Жукова Михайло Ульянов зіграв у п'ятнадцяти фільмах і став одним з найбільш впізнаваних образів маршала в кіно.

В 1986 на XV з'їзді СОТ було обрано головою Товариства. Член ЦРК КПРС з 1976.

Обирався секретарем правління Спілки кінематографістів СРСР (1986-1987), головою правління Спілки театральних діячів РРФСР (1986-1991), головою Союзу театральних діячів Росії (1991-1996). З 1996 року є Почесним Головою Союзу театральних діячів Росії, академіком Національної академії кінематогарфіческіх мистецтв і наук Росії. Був обраний народним депутатом СРСР (1989-1992), був членом Центральної ревізійної комісії ЦК КПРС (1976-1990) і членом ЦК КПРС (1990-1991) [1].

Михайло Олександрович жив у цьому будинку в 1972 - 2007 (Москва, Велика Бронная вул, 29)

1.1. Смерть

Михайло Ульянов помер 26 березня 2007 в Москві [2] [3]. Похований з військовими почестями на Новодівичому кладовищі [4]. 27 вересня 2008 Михайлу Ульянову було відкрито там пам'ятник [5].

В 1988 був знятий документальний фільм "Михайло Ульянов. Хроніка однієї ролі" (Режисер Марина Голдовського).

2 жовтня 2009 в Москві, на Великій Бронній вулиці, будинок 29, було встановлено меморіальну дошку в пам'ять про актора [6].


2. Сім'я


3. Визнання і нагороди


4. Творчість

4.1. Ролі в театрі


4.2. Роботи на телебаченні

  • 1965 - "Під каштанами Праги" ( телеспектакль)
  • 1978 - "Острови в океані" (телеспектакль) - Томас Хатсон
  • 1982 - Кафедра (телеспектакль) - Бризгалов
  • 1985 - " Тев'є-молочник "(телеспектакль) - Тев'є
  • 2004 - "Легенда про Великого Інквізитора" (телеспектакль) - Великий Інквізитор

4.3. Фільмографія

  1. 1956 - Вони були першими - Альоша Коливанов
  2. 1957 - Будинок, в якому я живу - Дмитро
  3. 1957 - Катерина Вороніна - Сутирін
  4. 1957 - Добровольці - Микола Кайтанов
  5. 1958 - стукає в будь-які двері
  6. 1958 - Йшли солдати - Єгор Михайлов
  7. 1960 - Проста історія - Данилов
  8. 1960 - Хай світить
  9. 1960 - 1961 - Балтійське небо - Рассохін
  10. 1961 - Битва в дорозі - Бахірєв
  11. 1962 - Молодо-зелено
  12. 1963 - Живі і мертві - командарм Сергій Пилипович
  13. 1963 - Тиша - Спекулянт
  14. 1963 - Це трапилося в міліції
  15. 1964 - Голова - Єгор Трубніков
  16. 1967 - Відплата - командарм Сергій Пилипович
  17. 1967 - Замерзлі блискавки (ГДР)
  18. 1969 - Штрихи до портрета В. І. Леніна - В. І. Ленін
  19. 1969 - На шляху до Леніна ( НДР) - В. І. Ленін
  20. 1969 - Брати Карамазови - Дмитро Карамазов
  21. 1968 - 1972 - Звільнення - маршал Жуков
  22. 1970 - Біг - генерал Чарнота
  23. 1971 - Єгор Буличов та інші - Єгор Буличов
  24. 1971 - Море у вогні - маршал Жуков
  25. 1971 - Слухайте на тій стороні
  26. 1972 - Самий останній день - Ковальов
  27. 1973 - 1977 - Блокада - маршал Жуков
  28. 1974 - Вибір мети - маршал Жуков
  29. 1976 - Легенда про Тіля - Клаас
  30. 1977 - Особисте щастя
  31. 1977 - Зворотній зв'язок - Нурков
  32. 1977 - Солдати свободи - маршал Жуков
  33. 1977 - Поклич мене в далечінь світлу - Брат Груші, Микола Гнатович Веселов
  34. 1979 - Тема - Кім Єсенін
  35. 1980 - Остання втеча - Кустов
  36. 1981 - Факти минулого дня - Міхєєв Іван Андрійович
  37. 1981 - Лютневий вітер
  38. 1982 - Якщо ворог не здається ... - маршал Жуков
  39. 1982 - Приватне життя - Абрикосов
  40. 1982 - Транзит - Володимир Сергійович Багров
  41. 1983 - Без свідків - Він
  42. 1983 - День командира дивізії - маршал Жуков
  43. 1984 - Перемога - маршал Жуков
  44. 1985 - Битва за Москву - маршал Жуков
  45. 1985 - Контрудар - маршал Жуков
  46. 1987 - Вибір - Володимир Васильєв
  47. 1988 - Наш бронепоїзд - Іван Савич
  48. 1989 - Закон - маршал Жуков
  49. 1989 - Сталінград - маршал Жуков
  50. 1990 - Війна на західному напрямку - маршал Жуков
  51. 1991 - Справа за драмою Сухово-Кобиліна
  52. 1991 - Будинок під зоряним небом - Башкірцев
  53. 1992 - Кооператив "Політбюро", або Буде довгим прощання - Іван Іванович
  54. 1992 - Сам я - Вятський уродженець - Олександр Іванович Кірпіков
  55. 1993 - Трагедія століття - маршал Жуков
  56. 1994 - Майстер і Маргарита - Понтій Пілат
  57. 1995 - Великий полководець Георгій Жуков - маршал Жуков
  58. 1995 - Все буде добре - Дідусь
  59. 1998 - Зал очікування - мер міста Зарічне Федоров
  60. 1998 - Твір до Дня Перемоги - Дьяков
  61. 1998 - 2003 - Самозванці - Письменник Олексій Говоров
  62. 1999 - Д.Д.Д.Досьє детектива Дубровського - письменник Китаїв / Авгур
  63. 1999 - Ворошиловський стрілок - Іван Федорович, дід Каті
  64. 2001 - Північне сяйво - батько Сергія
  65. 2002 - Антикілер - "Батько"
  66. 2002 - Підмосковна елегія - актор Сергій Черкаський
  67. 2004 - Рік Коня: Сузір'я скорпіона
  68. 2005 - Зірка епохи - маршал Жуков
  69. 2005 - Полювання на ізюбра - Сенчуков

4.4. Режисер

  1. 1969 - Брати Карамазови - спільно з Кирилом Лавровим завершив зйомки після смерті І. А. Пир'єва.
  2. 1972 - Самий останній день.

4.5. Сценарист

  1. 1972 - Самий останній день

5. Твори

  1. "Моя професія" (1975)
  2. "Працюю актором" (1987) ISBN 978-5-17-055584-0
  3. "Повертаюся до самого себе". (1996) ISBN 5-218-00161-9
  4. Приворотне зілля ISBN 5-88878-035-9 [1] [9]

6. Пам'ять

Примітки

  1. 1 2 3 4 5 6 Михайло Ульянов - www.peoples.ru/art/cinema/actor/ulianov/index1.html
  2. У Москві помер актор Михайло Ульянов - lenta.ru/news/2007/03/26/ulyanov / - Lenta.ru
  3. Прощання: Михайло Ульянов / / Газета "СК-новини", № 4 (234) від 6.04.2007 - стор 17 - www.unikino.ru/images/stories/archive/a9c/sk-234.pdf
  4. Михайло Ульянов похований на Новодівичому кладовищі - www.lenta.ru/news/2007/03/29/ulyanov/ - Lenta.ru
  5. Комсомольська правда - kp.ru/daily/24171/382630 /
  6. Новини lenta.ru - lenta.ru/news/2009/10/02/plate /
  7. Михайло Ульянов: Моїй долею управляли рок і владна рука дружини - www.vakhtangov.ru/history/persons/parfaniak/9624/
  8. Помер маршал нашого кіно / / KP.RU - kp.ru/daily/23877/65133 /
  9. 1 2 Тарський Прііртишье - www.tp-tara.ru/default.asp?objType=2&objValue=55602
  10. Указ Президента РФ від 17 жовтня 1996 р. № 1448
  11. Театральна Енциклопедія. драма опера балет оперета цирк естрада драматург режисер - www.gumer.info/bibliotek_Buks/Culture/Teatr/_239.php
  12. Біографія на сайті Кіно-Театр. Ру - www.kino-teatr.ru/kino/acter/ros/4415/bio/
  13. Указ Президента РФ від 12 січня 1999 р. № 93 "Про присудження премій Президента Російської Федерації в області літератури і мистецтва 1998 року" / / Збори законодавства Російської Федерації. - 18 січня 1999. - № 3. - Ст. 331
  14. УЛЬЯНОВ Михайло Олександрович - www.tyrandot.ru/laureate/laureate_34.html?full=1 на сайті премії Кришталева Турандот
  15. Творчість Михайла Ульянова в театрі - www.ulianov.ru/work/teatr/

Література


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Михайло Олександрович
Ліфшиц, Михайло Олександрович
Рикачев, Михайло Олександрович
Антонов, Михайло Олександрович
Максимович, Михайло Олександрович
Коростовцев, Михайло Олександрович
Леонтович, Михайло Олександрович
Зічі, Михайло Олександрович
Мензбір, Михайло Олександрович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru