Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Утьосов, Леонід Осипович


фото

План:


Введення

Леонід Осипович Утьосов (справжнє ім'я Лазар (Лейзер) Йосипович Вайсбейн; 21 березня 1895 - 9 березня 1982) - радянський естрадний артист - співак і керівник оркестру.

Народний артист СРСР ( 1965, першим з артистів естради удостоєний цього звання). Утьосов виконував пісні в різних жанрах від джазу до міського романсу. Знімався в кіно.


1. Біографія

Лазар Вайсбейн народився 9 (21) березня 1895 [1]) березня 1895 в Одесі, в багатодітній єврейської сім'ї дрібного комерсанта (за іншими даними - експедитора одеського порту) Осипа (Йосипа) Калмановича Вайсбейн і Малки Мойсеївна, в дівоцтві Граник. Навчався в одеському комерційному училищі Файга, але був відрахований, за версією самого Утьосова, за те, що в помсту за зауваження вимазав крейдою і чорнилом одяг вчителя Закону Божого [2].

Паралельно брав уроки гри на скрипці.

Якийсь час виступав у бродячому цирку борця Івана Бороданова як гімнаста. В 1912 він влаштувався в Кременчуцький театр мініатюр, в цей же час став виступати під псевдонімом Леонід Утьосов.

В 1913 вступив в одеську трупу К. Г. Розанова, до революції 1917 грав у ряді театрів, таких, як Великий Рішельєвський, Малий Рішельєвський, Херсонський театр мініатюр, пересувний театр мініатюр "Мозаїка". В 1917 переміг у конкурсі куплетистів в Гомелі. У тому ж році приїхав до Москви, де виступав у столичному садку " Ермітаж ". В 1919 вперше знявся в кіно, виконавши роль адвоката Зарудного у фільмі "Лейтенант Шмідт - борець за свободу".

У 1920-х роках продовжував виступати на естраді й грати в різних театрах Москви, Ленінграда (куди він переїхав до 1922) і Риги. Продовжувалася і його кінематографічна кар'єра.

В 1928 в Парижі (де він із дружиною і дочкою був як турист) Утьосов почув американський джаз-оркестр Теда Льюїса, який вразив його тим, що потім сам Утьосов називав "театралізацією". Після повернення до Ленінграда він створив власний "Теа-джаз", перший виступ якого відбулося 8 березня 1929 на сцені ленінградського Малого оперного театру. Успіх був значним, і з цього моменту Утьосов фактично змінив професію, ставши керівником (перший рік разом з трубачем Яковом Скоморовського) джаз-оркестру. Колектив Утьосова виконував західні шлягери і спеціально написані інструментальні композиції та пісні. Останні поступово зайняли основне місце в програмах оркестру.

Велику роль у становленні Утьосова як музиканта і артиста відіграла його особиста і творча дружба з композитором Ісааком Дунаєвським, який написав для "Теа-джазу", зокрема, джазові "рапсодії" - обробки російських, українських та єврейських (на ідиш) пісень, а також чимало пісень на вірші сучасних радянських поетів.

В 1934 вийшов на екрани кінофільм "Веселі хлопці" з Утьосовим у головній ролі й з участю його оркестру (музику до картини писав Дунаєвський, тексти пісень - Володимир Лебедєв-Кумач). Успіх фільму приніс Утьосову величезну популярність і популярність по всій країні.

У роки війни Леонід Утьосов багато разів їздив на фронт і виступав перед бійцями. Неодноразово під час таких поїздок він потрапляв у небезпечні ситуації, під бомбардування.

Після війни Утьосов і його оркестр продовжували багато їздити по країні, записуватися на платівки, виступати по радіо, а потім і по телебаченню. В останні роки Леонід Осипович з оркестром не виступав (крім поодиноких випадків, коли він виконував по 1-2 пісні).

Леонід Утьосов помер 9 березня 1982 в Москві. Похований на столичному Новодівочому кладовищі (ділянка № 9). На будинку, де він жив з 1970 по 1982. (Каретний ряд, 5 / 10), встановлено меморіальну дошку.

Меморіальна дошка на будинку в Москві, в якому Утьосов жив останні роки

В 1982 Трикутний провулок в Одесі, де народився і жив Утьосов, перейменований у вулицю Утьосова.

Життя Утьосова присвячений російський серіал "Утьосов. Пісня довжиною в життя" (2005) [3]. На жаль, він рясніє неточностями, анахронізмами і відвертими вигадками, а більшість пісень, що звучать в кадрі, виконано невмілим імітатором [4].

На залізничному вокзалі Одеси при відправленні фірмових поїздів звучить пісня "У Чорного моря" з репертуару Утьосова (муз. Модеста Табачникова, сл. Насіння Кірсанова) [5].

На вулиці Дерибасівська, в Одесі встановлено пам'ятник Утьосову. Артист сидить на лавці, а навпаки встановлений автомат, де можна замовити і послухати пісні у його виконанні [5].


2. Адреси в Ленінграді

1929-1936 - прибутковий будинок страхового товариства "Росія" - Надеждинської вулиця, 21, кв. 27.

3. Приватне життя

Леонід Утьосов був двічі одружений: з 1914 на Олені Йосипівні Ленської (1892-1962) і з 1982 р. (протягом 2-х останніх місяців свого життя) на Антоніні Сергіївні Ревельс (1923-1997). Дочка від першого шлюбу - Едіт Леонідівна Утьосова ( 1915 - 1982) [6], була солісткою його оркестру (її чоловік - режисер Альберт Олександрович Гендельштейн). Багато пісень виконував в дуеті з нею, зокрема, широко відому "Дорогі мої москвичі" [7].


4. Походження псевдоніма

Одеський артист Скавронской запросив Вайсбейн в 1912 в свою мініатюру. Але при цьому поставив умову: "Жодних Вайсбейн!"

... І я вирішив взяти собі таке прізвище, який ніколи ще ні в кого не було, тобто просто винайти нову.

Природно, що всі мої думки крутилися близько височини. Я б охоче став Скаловим, але в Одесі вже був актор скелею. Тоді, можливо, стати Горським? Але був в Одесі і Горський. Були й Горев і Горін - чого тільки не було в Одесі! Але, крім гір і скель, повинні ж бути в природі якісь інші височини. Холм, наприклад. Може бути, зробитися Холмським або холмової. Ні, в цьому є щось сумне, Цвинтарна - могильний пагорб ...
- Що ж є на землі ще видатне? - Болісно думав я, стоячи на Ланжероні і дивлячись у скелі з рибальської хатиною.
- Боже мій, - подумав я, - стрімчаки, є ж ще стрімчаки!
Я став вертіти це слово так і сяк. Утесін? - Не годиться - у закінченні є щось простакувате, дрібне, незначне ... - Утьосов? - Промайнуло у мене в голові ... Так, так! Утьосов! Саме Утьосов!
Напевно, Колумб, побачивши після трьох місяців плавання обриси землі, тобто відкривши Америку, не відчував такої радості. І сьогодні я бачу, що не зробив помилки. [8]
Поштова марка Росії із серії "Популярні співаки російської естради", присвячена Леоніду Утьосову, 1999, 2 рубля ( ІТЦ 535, Скотт 6542)

5. Фільмографія

  • 1919 - Лейтенант Шмідт - борець за свободу - адвокат Зарудний
  • 1923 - Торговий дім "Антанта і К"
  • 1926 - Кар'єра Спірькі Шпандиря
  • 1928 - Чужі
  • 1934 - Веселі хлопці - Костя Потєхін
  • 1940 - Концерт на екрані
  • 1942 - Концерт фронту
  • 1954 - Веселі зірки
  • 1963 - Мелодії Дунаєвського
  • 1974 - Петро Мартинович і роки великого життя

6. Пісенний репертуар Леоніда та Едіт Утьосовим

Пам'ятник Леоніду Утьосову в Одесі

6.1. А - Л


6.2. М - Р


6.3. С - Я


7. Вибрані пісні з репертуару Утьосова (до 1957 р.) у порядку появи в репертуарі

(Наведено за програмами 11-і компакт-дисків, виданих в 1995-1997 рр.. [12]) [13]

7.1. Гоп зі смиком (репертуар 1929 - 1933)

1. Бесіда з грамофоном;
2. Де б ні поневірявся я;
3. З Одеського кічмана;
4. Гоп зі смиком;
5. Морський блюз;
6. Контрабандисти;
7. Конго;
8. Поки;
9. Бублички;
10. Російська рапсодія;
11. Українська рапсодія;
12. Єврейська рапсодія;
13. Єврейська рапсодія;
14. Щасливої ​​дороги.

7.2. Лимончики (репертуар 1933 - 1937)

1. Садко;
2. Ріголетто;
3. Євген Онєгін;
4. У самовара;
5. Лимончики;
6. У віконця;
7. Джаз-вболівальник;
8. Гойдалки;
9. Марш веселих хлопців;
10. Серце;
11. Пісня про стрілки;
12. Джазгол (марш веселих хлопців);
13. Тюх-Тюх-Тюх-Тюх;
14. Негритянська любов;
15. Лейся, песня;
16. Пісня про Каховці;
17. Борода;
18. Кооперативна колискова;
19. Добра ніч.

7.3. Полюшко-поле (репертуар 1937 - 1938)

1. Прощальна комсомольська;
2. Матрос Желєзняк;
3. Полюшко-поле;
4. Тачанка;
5. Двоє друзів;
6. То не хмари - грозові хмари;
7. Степова кавалерійська;
8. Гренада;
9. Щаслива станиця;
10. Дівчина;
11. Маркіза;
12. Кат і блазень;
13. Скажіть, дівчата;
14. Сніжок;
15. Рідна;
16. Портрет;
17. Ранок і вечір;
18. Будьте здорові.

7.4. Пара гнідих (репертуар 1937 - 1940)

1. Раскинулось море широко;
2. Моряки;
3. Пісенька про бувалим матроса;
4. Червонофлотська;
5. Балада про невідомого моряка;
6. Червонофлотської марш;
7. Теплохід "Комсомол";
8. Акула;
9. Суліко;
10. Пара гнідих;
11. Таємниця;
12. Му-му;
13. Десять дочок;
14. Бубонці дзвенять-грають;
15. Пароплав;
16. Десять років.

7.5. Жди мене (репертуар 1939 - 1942)

1. Хлопець кучерявий;
2. Коса;
3. Дядя Еля;
4. Якщо любиш, знайди;
5. Посмішка;
6. Промінь надії;
7. Льотна пісенька;
8. Пісня старого візника;
9. Жди мене;
10. Партизанська тиха;
11. Привіт морському вітрі;
12. Будьте здорові (військові куплети);
13. У землянці;
14. Барон фон дер Пшик;
15. Темна ніч;
16. Гітлерівський злодій ("воро-воро");
17. Джаз-фантазії на теми зарубіжних фільмів.

7.6. Одесит Мишка (репертуар 1942 - 1945)

1. Про що ти сумуєш, товаришу моряк?;
2. Одесит Мишка;
3. Синьоока морячка;
4. Заповітний камінь;
5. Мовчазний морячок;
6. Партизанська борода;
7. Пісенька про нацистів;
8. Пісенька військових кореспондентів;
9. Собачий вальс;
10. Під зорями балканськими;
11. Бомбардувальники;
12. Випадковий вальс;
13. Дорога на Берлін;
14. Друге серце;
15. Солдатський вальс;
16. Йшов старий з-за Дунаю;
17. Сторонка рідна;
18. Здрастуй, здрастуй;
19. Танго "Сільва";
20. Фокс "Сільва".


7.7. Місячна рапсодія (репертуар 1945 - 1947)

1. Дідусь і внучка;
2. Студентський вальс;
3. Місячна рапсодія;
4. Любов'ю все повно;
5. Дощ;
6. У заметіль;
7. Жовте листя;
8. Три онука;
9. Трирядку;
10. Ні, не забуде солдат;
11. Стара матроська пісня;
12. Будиночок на Лісовій;
13. Коли минає молодість;
14. Завжди з піснею (попурі);
15. Розмова з патефоном.

7.8. Дорогі москвичі (репертуар 1947 - 1949)

1. Вдень і вночі;
2. Окраїна;
3. Я - демобілізований;
4. Колишній фронтовик;
5. Вася Крючкін (інтермедія);
6. Вася Крючкін;
7. Мінер;
8. Прогулянка;
9. Старенькі-бабусі;
10. Два уболівальника;
11. Золоті вогники;
12. Рідні берега;
13. Тим, хто в морі;
14. Матроська гітара;
15. Розмова;
16. Дунайські хвилі;
17. Ластівка-касаточка;
18. Я живу, щоб пісня жила;
19. Пісня американського безробітного;
20. Азербайджанська пісня про Москву;
21. Веселий постової;
22. Дорогі москвичі.


7.9. У Чорного моря (репертуар 1948 - 1953)

1. Зустріч друзів;
2. Повернувся я на Батьківщину;
3. Мій син;
4. Жарко;
5. Сам собою я хороший;
6. Пісня про полярної дружбу;
7. Рідна морська;
8. Кейсі Джонс;
9. Розумний віслюк;
10. Танцклас;
11. За міської застави;
12. Пісенька шофера;
13. Автоболельщік;
14. Пісня вірного кохання;
15. Ленінградські ночі;
16. У Чорного моря;
17. Сталінградський вальс;
18. Цимлянське море;
19. Морська лірична;
20. Про що ж ти замислилася;
21. Куплети Курочкіна;
22. У Чорного моря (дод.);
23. Кейсі Джонс (дод.);
24. Пісня автоболельщіка (дод.).


7.10. Ах, Одеса моя (репертуар 1954 - 1956)

1. Коли б я знав (фрагмент романсу);
2. Дві троянди (фрагмент романсу);
3. Ти забудеш мене на чужині (фрагмент романсу);
4. Одеса-мама (фрагмент куплетів);
5. Пісня про ротному заспівувача;
6. Липа;
7. Ах, Одеса моя;
8. Розтанула Одеса за кормою;
9. Матроське серце;
10. Теплохід;
11. Коли ми в море йшли;
12. Вночі один;
13. Хвиля;
14. Коли Джонні повернеться додому;
15. Любовна пісня;
16. Ленінградські мости; 17. Ювілейна фантазія;
18. Ах, Одеса моя (дод.);
19. Ленінградські мости (дод.);
20. Пісня про ротному заспівувача (дод.);
21. Попурі з фильму "Веселі зірки".


7.11. Одеський порт (репертуар 1956 - 1957)

1. Навколо Європи за 3.80;
2. Навколо Європи за 3.80;
3. Навколо Європи за 3.80 - Два сольди;
4. Навколо Європи за 3.80 - Одеський порт;
5. Навколо Європи за 3.80;
6. Закон Архімеда навпаки;
7. Романс Шельменко "Люблю я";
8. Куплети Шельменко "НЕ кажи гоп";
9. Дівчина і її супутники;
10. Чаплініана;
11. Монтаніана;
12. Монтаніана - Старий скрипаль;
13. Монтаніана - Великі бульвари;
14. Пісні Поля Робсона;
15. Пісні Поля Робсона - Міссісіпі;
16. Пісні Поля Робсона - Небо;
17. Щастя;
18. Усюди вас чекають друзі (дод.);
19. Одеський порт (дод.);
20. Козача кавалерійська (дод.);
21. Лейся, песня (дод.);
22. Таємниця (дод.);
23. Попурі "Скрізь вас очікують друзі" (дод.).


8. Музичні кліпи

В 1939 знявся у першому в СРСР і в світі музичному кліпі (пісня "Пароплав")

9. Звання та нагороди


10. Твори

  • Записки актора, М. - Л., 1939;
  • З піснею по життю, М., 1961;
  • Спасибі, серце!, М., 1976.

11. Бібліографія

  • Утьосов Л. О. Записки актора. - М., 1939.
  • Утьосов Л. О. З піснею по життю. - М., 1961.
  • Бейлін А. Леонід Утьосов. / / В кн.: Уявний концерт. Розповіді про майстрів радянської естради. - Л., 1971, с. 102-105.
  • Утьосов Л. О. Дякую, серце! Спогади, зустрічі, роздуми. - М., 1976.
  • Булгак Л. Г. Леонід Утьосов. / / В кн.: Співаки радянської естради. [Вип. 1.] - М., 1977, с. 3-20.
  • Дмитрієв Ю. А. Леонід Утьосов. - М., 1982.
  • Скороходов Г. А. Зірки радянської естради. - М., 1982; 2-е вид.: М., 1986 (в ч., глава "Секрет Утьосова", с. 18-33, 2-е вид. С. 25-43).
  • Ревельс А. С. Поруч з Утьосовим. - М., 1995.
  • Невідомий Утьосов. Сост. Г. А. Скороходов. - М., 1995.
  • Акімов В. В. Леонід Утьосов. - М., 1999.
  • Хорт А. Н. Король і свита. Забавні картинки з життя Леоніда Утьосова, його друзів і його Одеси. - М., 2000.
  • Скороходов Г. А. Леонід Утьосов на естраді, на пластинках і в кіно. / / В кн.: Скороходов Г. А. У пошуках втраченого. - М., 2000, с. 3-24.
  • Утьосов Л. О. Прости-прощай, Одеса-мама! (Стіхі. Сост. А. Г. Іванов). - М., 2003.
  • Поворожити В. А., Погадаева П. В. П. Рамла і Леонід Утьосов: паралелі творчості. / / В кн.: Малайський-індонезійські дослідження. Випуск 16. М., Товариство "Нусантара", 2004, с. 208-218.
  • Pogadaev Victor, Pogadaeva Polina. Ramlee and Leonid Utesov: Parallels of Creativity. / / В кн.: P. Ramlee di Cakera Nusantara. Editor Awang Azman Awang Pawi, Khor Chooi Lian. Universiti Malaysia Sarawak, Kota Samarahan, 2005, p. 239-249.
  • Скороходов Г. А. Диски Леоніда Утьосова. / / В кн.: Скороходов Г. А. Таємниці грамофона. Все невідоме про платівках і зірках грамзапису. - М., 2004, с. 36-57; відколовся Яків Скоморовський. / / Там само, с. 57-65.
  • Сафошкін В. Д. Леонід Утьосов. - М., 2005.
  • Гейзер М. М. Леонід Утьосов (серія "Життя видатних людей"). - М., 2008.
  • Клітін С. С. Теа-джаз Л. Утьосова. / / В кн.: Клітін С. С. Історія мистецтва естради. Підручник. - СПб., 2008, с. 342-345.
  • Надєждін Н. Я. Леонід Утьосов: "Тобі не хочеться спокою ...": [біогр. розповіді] (серія "Неформальні біографії"). - М., 2011.

12. Цікаві факти

Їй-богу, моє прізвище мені подобається. І, знаєте, не тільки мені.
Ось, наприклад, Степану Степановичу Макаревичу - теж. Ніяких Степанов Макаревичем! - Вирішив одного разу він. Відтепер рідні та близькі і взагалі всі люди на землі повинні називати його не інакше, як Леонід Утьосов, - і в двадцятих роках він зробив про це публікацію в газеті.
Валентин Олексійович серохвостих теж вирішив стати Леонідом Утьосовим. А Жевжеку Олексію Яковичу підходить тільки прізвище Утьосов, а ім'я він залишає своє. Тихону ж Федосову здається, що прізвище Утьосов краще звучить з ім'ям Євген. Став би вже заразом і Онегіним. Воно якось звичніше.
Всі ці та безліч інших газетних вирізок я зберігаю досі як забавні курйози. На жаль, справа не завжди обмежувалося забавами. Деякі поміняли своє прізвище на мою, щоб зручніше було здійснювати непорядні, а то й кримінальні справи [8].

Примітки

  1. Сам Утьосов вважав днем ​​народження 22 березня, і жартував з цього приводу так: "енциклопедія вважає, що 21-го. Вона енциклопедія і їй видніше". [1] - kymiry-xx-veka.narod.ru/utesov/utesov.htm Але він був неправий: різниця між юліанським і григоріанським календарями для XIX століття складає не 13 днів (як для XX і XXI століть), а 12. Енциклопедії дійсно "було видніше" ...
  2. А. Н. Хорт у книзі "Король і свита" говорить про побиття юним Вайсбейн "міського рабина - викладача Закону Божого" (с. 12).
  3. OZON.ru - DVD | Утьосов: Пісня довжиною в життя ... | PAL | Інтернет магазин DVD: купити фільми / 99 - www.ozon.ru/context/detail/id/4142095/
  4. Утьосов. Пісня довжиною в життя (2006) - Утьосов. Я пісні віддав всі сповна - серіал - обговорення - російські фільми та серіали - Кіно-Театр. РУ - www.kino-teatr.ru/kino/movie/ros/7489/forum/
  5. 1 2 Історія Одеси, культурна одеса, пам'ятки Одеси, особистості Одеси, пам'ятники Одеси, південна Пальміра, архітектура Одеси, спадщина Одеси, легенди Одеси, візи і ... - kurorts.com / odessa /? p = about_region
  6. Утьосова Едіт Леонідівна (1915-1982) - bozaboza.narod.ru / edit.html
  7. Бульвар - www.bulvar.com.ua/arch/2006/12/442022b0885a1/
  8. 1 2 Спасибі, серце! - lib.misto.kiev.ua/MEMUARY/UTESOW/serdce.txt_Piece40.03
  9. Мелодія приспіву запозичена з пісні В. Даниловського "Może kiedyś innym razem". Cм.: Марк Фрейдкін. Плагіат в радянській пісні-3: Багато шуму з тиші - video.booknik.ru / channels / plagiat /? id = 36699. Букнік (16.09.2011).
  10. На всіх грамплатівках, починаючи з найпершої (Ленінград, 1942), і компакт-дисках композитором пісні "Одесит Ведмедик" значиться М. Воловац. Але "Музична енциклопедія" (т. 6, М., "Радянська енциклопедія", 1982) вперше офіційно назвала автором музики цієї пісні Модеста Табачникова, який ще в 50-х рр.. під час творчих вечорів виконував її як свою. У 1988 р. "Одесита Мишка" включили і в нотний збірник його пісень (вид. "Музика"). За свідченням вдови композитора, Воловац в 1942 р. лише оркестрував мелодію зовсім молодого тоді Табачникова, присвоївши її авторство.
  11. Will Meisel
  12. фірмою "Комінформцентр"
  13. Список пісень у виконанні Л. О. Утьосова - www.thewalls.ru / utesov / mindex.htm)
  14. Гейзер М. М. Леонід Утьосов (серія "Життя видатних людей"). - М., 2008. / / Та ж книга в Інтернеті - www.e-reading.org.ua/bookreader.php/134619/Leonid_Utesov.html

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Карелін, Андрій Осипович
Малишевський, Вітольд Осипович
Хмельницький, Юлій Осипович
Засекін, Григорій Осипович
Шехтель, Федір Осипович
Разумов, Михайло Осипович
Мартов, Юлій Осипович
Винокур, Григорій Осипович
Якобсон, Роман Осипович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru