Фламінго

Фламінго ( лат. Phoenicopterus ) - рід птахів, єдиний в сімействі Фламінговие ( Phoenicopteridae ) І в загоні Фламінгообразние ( Phoenicopteriformes ).


1. Зовнішність

У фламінго тонкі довгі ноги, гнучка шия і оперенье, забарвлення якого варіює від білого до червоного кольору. Їх особливим відмітною ознакою є масивний вигнутий вниз дзьоб, за допомогою якого вони фільтрують їжу з води або мулу. На відміну від більшості інших птахів, рухомою частиною дзьоба у фламінго є не нижня, а верхня частина. Передні пальці ноги з'єднані плавальної перетинкою. Рожеву або червоне забарвлення оперення фламінго надають фарбувальні речовини ліпохроми, які птахи отримують разом з їжею. При небезпеці вони злітають, і хижакові важко вибрати з них певну жертву, тим більше що махові пера на крилах завжди чорні, і при польоті вони заважають сфокусуватися на жертві. В зоопарках фламінго не втрачають свою унікальну забарвлення оперення, так як в їжу їм додають різні містять каротин продукти: терта морква, солодкий перець і, головне, дрібних ракоподібних.


2. Розповсюдження і місця проживання

Малий фламінго

Фламінго поширені в Африці, на Кавказі ( Азербайджан), Південно-Східної та Центральної Азії, а також в Південної та Центральній Америці.

Колонії рожевого, або звичайного, фламінго так само існують на півдні Іспанії, Франції і на Сардинії. Цей вид є найбільшим і найпоширенішим видом в сімействі. Його зріст сягає 130 см і він зустрічається на всіх континентах Старого Світу.

Фламінго живуть у великих колоніях по берегах дрібних водойм або лагун. Колонії фламінго нерідко налічують сотні тисяч особин. Однак браконьєрство і руйнування гнізд фламінго привели до всесвітнього скорочення їх популяції. Фламінго ведуть, в основному, осілий спосіб життя, лише північні популяції рожевого фламінго перелітні.

Фламінго можуть справлятися навіть з крайніми природними умовами, в яких виживає лише деякі інші види тварин. Наприклад, вони зустрічаються у вельми солоних або лужних озер. Це обумовлено наявністю в сильно солоних водоймах великій популяції рачків (таких, як артемії), де через високу солоності не живуть риби. Рачки є основною їжею фламінго. Фламінго можуть зустрітися і на високогірних озерах. Крім того, вони вміють переносити дуже великі перепади температури.

Перебувати в умовах агресивного середовища їм дозволяє щільна шкіра на ногах. У навколишній воді завдяки пташиному посліду розвиваються патогенні мікроорганізми, і навіть незначна подряпина на шкірі може призвести до запалення. Періодично птиці відвідують прісні джерела поблизу від місця харчування, щоб втамувати спрагу і змити сіль.


3. Харчування

RR5516-0010R.gif

Їжа фламінго складається з невеликих ракоподібних, личинок комах, черв'яків, молюсків і водоростей, яких вони знаходять на мілководді. Їх рожеве забарвлення походить від маленьких червоних рачків, в яких міститься каротиноїд. Вони спеціалізовані всього лише на декількох видах видобутку, і це відображається у формі їх дзьоба, який їм у цьому допомагає. Розшукуючи корм, фламінго вивертають голову так, що верхнє надклювье знаходиться внизу. Надклювье має поплавок, що підтримує голову в верхніх шарах води, особливо багатих планктоном. Вбираючи в рот воду і закриваючи дзьоб, птах проштовхує воду через цеділку, розташовану на надклювье, а їжу заковтує. Всі етапи харчування чергуються дуже швидко.

Природними ворогами фламінго є лисиці, вовки, шакали і великі пернаті хижаки - орлани і соколи, нерідко поселяються поруч з колоніями. Іноді на них нападають і інші хижаки.


4. Розмноження

В ущільненні з мулу насиджує від одного до трьох (зазвичай одне) великих білих яєць. Фламінго влаштовують високі (до 60 см) конусоподібні гнізда з мулу, бруду і черепашнику на мілководді. Пташенята з'являються на світ добре розвиненими, активними і вже через кілька днів залишають гніздо. Батьки вигодовують молодих фламінго пташиним молоком, яке забарвлене в рожевий колір, так як на 23% складається з крові батька. Ця їжа виділяється спеціальними залозами в стравоході дорослих птахів і по поживності порівнянна з молоком ссавців. Їй пташенята живляться впродовж двох місяців, поки дзьоб пташенят не виростає настільки, що вони стають в змозі самостійно фільтрувати їжу з води. У віці двох-двох з половиною місяців молоді фламінго досягають розмірів дорослих птахів і стають на крило.


5. Стояння на одній нозі

Червоний фламінго

Стояння на одній нозі фламінго, лелеки та інші довгоногі птахи використовують, щоб максимально зменшити втрату тепла при вітрі. Ця втрата через непокриті пір'ям ноги через їх невигідного співвідношення обсягу до поверхні досить велика, тому птахи намагаються тримати ноги по черзі в теплі добре ізольованого оперення.

Що з боку здається вкрай незручною і важкою позицією, від фламінго не вимагає абсолютно ніяких зусиль. Спеціальне фізіологічне пристосування запобігає згинання опорної ноги, через що нога залишається витягнутої навіть без застосування мускульною сили.

Схожий механізм не дає птаху впасти з гілки, якщо вона заснула. Коли птах піднімається на гілку і, сідаючи, згинає ноги, сухожилля натягується і згинають пальці ніг, які щільно обхоплюють гілку.


6. Класифікація

У сімействі фламінго налічуються шість видів, зазвичай об'єднуються в один і той же рід (Phoenicopterus):


Література

  • Все про птахів / Под ред. Шаронова А.. - СПб. : ТОВ "СЗКЕО", 2007. - С. 166. - 176 с. - ISBN 978-5-9603-0075-9