Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Форд, Джон (режисер)


Фото

План:


Введення

Джон Форд ( англ. John Ford , Справжнє ім'я Джон Мартін Фіні, англ. John Martin Feeney [1]; 1 лютого 1894 ( 18940201 ) , Кейп-Елізабет, Мен - 31 серпня 1973, Пальм-Дезерт, Каліфорнія) - американський кінорежисер і письменник, найбільший майстер вестерну, єдиний в історії володар чотирьох " Оскарів "за кращу режисуру.


1. Біографія

Уродженець Нової Англії, Форд приїхав у Каліфорнію в липні 1914 року, щоб працювати дублером, а потім і оператором на фільмах свого старшого брата Френсіса Форда, який грав у багатьох стрічках Томаса Едісона, Жоржа Мельєса, Томаса Інса і інших піонерів кінематографа.

У 1917 р. Карл Леммле довірив Форду-молодшому крісло режисера (як згадував сам Форд, за те, що він умів голосно кричати на членів знімальної групи). З 60 картин (в основному вестернів), які Форд зняв в епоху німого кіно, збереглося менше дюжини. Багато з них були зняті всього за два-три дні, однак епічний "Залізний кінь" 1924 року став віхою в розвитку жанру: на зйомках були зайняті 5000 осіб.

Форд досить швидко адаптувався до умов звукового кіно. У 1928 р. він знімає драму "Чотири сина" під явним впливом " Сходу сонця " Мурнау і з використанням тих же декорацій. У 1930-і рр.. Форд заробив репутацію одного з самих надійних та "дисциплінованих" режисерів, у якого "все під контролем". Саме йому була доручена екранізація відомого роману Джона Стейнбека " Грона гніву ".

Після 10-річної перерви Форд вирішив повернутися до тематики Дикого Заходу. Його фільм " Диліжанс "(1939) визначив шляхи розвитку вестерну на роки вперед. Починаючи з цієї роботи постійним фоном для вестернів Форда (в якому б штаті не відбувалося їх дію) стає живописна долина Монументів в штаті Юта. Інші режисери уникали цих місць, щоб не бути звинуваченими в імітації фірмового фордовского стилю.

У 1940-і і 1950-і рр.. Форд створює "золотий фонд" класичних вестернів. Над їх створенням працювала сполучення знімальна група і незмінна трупа акторів на чолі з Джоном Вейном та Генрі Фондой [2]. Незважаючи на відданість акторів, про жорсткість Форда на знімальному майданчику ходили легенди. Найчастіше він провокував конфлікти між акторами, щоб домогтися в кадрі необхідного емоційного напруження.

Під час Другої світової війни Форд служив у флоті, брав участь у висадці на Омаха-біч. По закінченні війни йому було присвоєно звання контр-адмірала. Повернувшись до режисури, Форд реалізував масштабно задуману "кавалерійську трилогію" за мотивами творів Дж. Белла. У 1956 р. зняв епічний вестерн " Шукачі ", нині визнається Американським інститутом кіно безумовної вершиною жанру.

За спогадами близьких до Форду людей, його обтяжувала репутація "короля вестернів", а інтереси зовсім не вичерпувалися тематикою Дикого Заходу. У 1960-і роки режисер став відчувати серйозні проблеми зі здоров'ям. Давали про себе знати пристрасть до куріння і випивки, а також бойове поранення. На якийсь час він навіть втратив зір. У ці роки політичні погляди Форда помітно правеют: разом зі своїм старим другом Уейном він висловлюється за продовження війни у В'єтнамі.

Незадовго до смерті, коли Форд лежав у онкологічної клініці, Американський інститут кіно оголосив його першим володарем нагороди за внесок у розвиток кіномистецтва, а президент Ніксон нагородив його Президентською медаллю Свободи та присвоїв звання адмірала. У 1998 р. в місті Портленд йому було встановлено пам'ятник.


2. Режисерський почерк

Кадр з фільму "Шукачі" (1956).

За свої майже 50 років режисерської діяльності Форд зняв приблизно 130 кінофільмів. Найбільшу увагу приділяв трьом темам: Ірландії як батьківщині своїх предків, освоєнню американського Заходу і будням американської армії. Своїх героїв, як і безкраї краєвиди, він волів знімати з низького кута, що надавало їм епічне велич [3]. Форда мало цікавили жіночі персонажі; в деяких його фільмах вони майже відсутні, за що його звинувачували в женоненависництво [4]. У ряді його фільмів фігурує містика гральних карт. В одній зі своїх останніх робіт, " Людина, який застрелив Ліберті Веланса "(1962), Форд визнає, що горезвісний героїзм навряд чи існує, однак потреба суспільства в героях невикорінна [5].

Про вплив Форда на свою творчість говорили такі титани світового кінематографа, як Орсон Уеллс, Інгмар Бергман, Акіра Куросава і Мартін Скорсезе. Великим шанувальником його творчості був майстер спагетті-вестерну Серджіо Леоне.


3. Вибрана фільмографія

3.1. Німі фільми

  • 1917 - " Проти Бродвею "/ Bucking Broadway
  • 1920 - "Просто приятелі" / Just Pals
  • 1921 - " Дороги відчаю "/ Desperate Trails (загублений)
  • 1923 - " Камео Кірбі "/ Cameo Kirby
  • 1924 - "Залізний кінь" / The Iron Horse (в титрах не вказаний)
  • 1926 - "Троє негідників" / 3 Bad Men
  • 1926 - "Синій орел" / The Blue Eagle
  • 1928 - "Дім вішателя" / Hangman's House
  • 1928 - "Поліцейський Райлі" / Riley the Cop (в титрах не вказаний)

3.2. Звукові фільми

3.2.1. 1920-і

  • 1928 - "Чотири сина" / Four Sons
  • 1929 - "Салют" / Salute

3.2.2. 1930-і


3.2.3. 1940-і


3.2.4. 1950-і


3.2.5. 1960-і


4. Нагороди

Єдиний в історії володар чотирьох " Оскарів "за кращу режисуру:


Примітки

  1. Надалі нерідко називав себе Шон О'Фіні ( англ. Sean O'Feeney ), Переробляючи своє ім'я на ірландський манер, а іноді використовував і більш давню форму O'Fearna.
  2. У 25 німих фільмах Форда головні ролі виконав Гаррі Кері.
  3. Deep Focus Review - The Definitives - The Searchers (1956) - www.deepfocusreview.com / reviews / searchers.asp
  4. Див, напр., Maggie Humm. Feminism and Film. Edinburgh University Press, 1997. Page 73.
  5. John Ford's 'Fort Apache' on Blu-ray From Warner Home Video - NYTimes.com -

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Театральний режисер
Форд, Френк
Форд, Гленн
Форд, Харрісон
Замок Форд
Форд, Джеффрі
Форд, Генрі
Форд, Бетті
Форд (прізвище)
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru