Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Хаматова, Чулпан Наілевна


Фото

План:


Введення

Чулпан Наілевна Хаматова ( тат. Чулпан Наїл кизи Хаматова, ulpan Nail qızı Xamatova ; 1 жовтня 1975, Казань, РРФСР, СРСР) - російська актриса театру і кіно. Народна артистка Росії ( 2012) [1] [2]. Лауреат Державної премії Росії ( 2004). Провідна артистка московського театру "Современник".

Хаматова є одним із засновників благодійного фонду " Подаруй життя ". Була членом Громадської палати Російської Федерації.


1. Біографія

Чулпан народилася в сім'ї інженерів Наїля Ахметович Хаматова і Марини Галімулловни Хаматової [3]. По-татарськи ім'я Чулпан означає "зірка світанку". [4] За національністю - татарка, однак татарською мовою не володіє [5] [6]. В юності прийняла православ'я [7] [6].

Молодший брат - актор Шаміль Хаматов (нар. 1985). У дитинстві займалася фігурним катанням, а з восьмого класу вчилася в математичній школі при Казанському університеті. Подала документи в Казанський державний фінансово-економічний інститут і, отримавши "відмінно" на шкільному випускному екзамені з математики, була автоматично зарахована до цього вузу. Але не провчилася там ні дня, оскільки влітку забрала документи і поступила в Казанське театральне училище [8]. Викладачі Юнона Карева та Вадим Кешнер, зрозумівши, що у неї "Божий дар", порадили і посприяли Чулпан продовжити навчання в Москві, і вона вступила в ГІТІС, на курс Олексія Бородіна.

Чулпан Хаматова виступала на сценах кількох московських театрів: РАМТ (Дуня Раскольникова в "Злочині і карі" і Анна Франк в "Щоденнику Анни Франк"), Театру Місяця, Театру Антона Чехова (Катя в "позі емігранта"), у Відкритому театрі Юлія Малакянца ("Сільвія").

В 1998 запрошена в трупу московського театру " Сучасник ". Дебют відбувся в ролі Патриції Хольман (" Три товариші " Еріха Марії Ремарка). Там же отримала ролі в спектаклях " Три сестри "(Ірина)," Мамапапасинсобака "(Андрія)," Гроза "(Катерина)," Гола піонерка "(Маша Мухіна) і" Антоній & Клеопатра "(Клеопатра), а також роль Маші у новому варіанті п'єси" Три сестри ". В 2008 Чулпан взяла участь у виставі Театру Націй Розповіді Шукшина" (режисер Алвіс Херманіс), де зіграла в дев'яти з 10 оповідань.

У кіно Чулпан Хаматова почала зніматися на третьому курсі ГІТІСу - її запросив на роль Каті в картині " Час танцюриста "режисер Вадим Абдрашитов. Роль Ріти у фільмі Валерія Тодоровського " Країна глухих "стала для неї воістину зоряною - і глядачі, і критики визнали її однією з найбільш талановитих молодих актрис вітчизняного кінематографа. В числі інших фільмів за участю Хаматової - фільм Б. Худойназарова " Місячний тато ", картина А. Кравчука" Різдвяна містерія "," 72 метри "і" Загибель імперії " В. Хотиненко, " Діти Арбата " А. Ешпая, "Доктор Живаго" Олександра Прошкіна. Чулпан Хаматова також багато працює і в Європі (німецькі стрічки "Тувалу" Ф. Хельмера, "Англія" А. фон Бориса, " Гуд бай, Ленін! "," Віктор Фогель - король реклами ", австрійська" сучий син ").

У 2007 році в парі з фігуристом Романом Костомаровим брала участь і стала переможницею в проекті Першого каналу " Льодовиковий період ".

У 2000 році була провідною в ток-серіалі "Інше життя", а також співведучою в програмі " Погляд ", у 2005 році - співведучою в телепередачі" Жди меня ".

З березня 2009 Чулпан Хаматова грає в хореографічній новелі "Бідна Ліза" за повістю М. Карамзіна в постановці Алли Сігалова на музику Леоніда Десятникова. Критики відзначили роботу актриси, яка нічим не поступається професійним танцюристам [9].

Незабаром після народження третьої дочки в 2010 відновила кар'єру драматичної актриси і вийшла на сцену в Києві, де Театр націй під управлінням Євгенія Миронова представляв постановку "Розповіді Шукшина". У листопаді 2010 знову танцювала у виставі "Бідна Ліза" в Нижньому Новгороді.

У лютому 2011 в "Современнике" відбулася прем'єра вистави "Вороги: історія кохання" (реж. Євген Ар'є, за однойменним романом Ісаака Башевіса Зінгера), де Чулпан зіграла одну з головних ролей [10].

14 червня 2011 в Санкт-Петербурзі пройшов творчий вечір Хаматової в Академічному драматичному театрі імені В. Ф. Коміссаржевської. Гроші від продажу квитків пішли на придбання ліків для перенесла другий трансплантацію кісткового мозку дівчинки Каті Єрмолаєвої [11]

21 грудня 2011 відбулася прем'єра вистави " Фрекен Жюлі "по актуалізованої версії п'єси Стріндберга за участю Чулпан Хаматової та Євгена Миронова в Театрі Націй [12].


1.1. Громадська діяльність

Чулпан Хаматова відома своєю громадською діяльністю, що полягає в залученні уваги суспільства до проблем дітей з онкологічними захворюваннями. Разом з актрисою Діною Корзун в 2005 організувала на сцені "Современника" благодійний концерт "Подаруй мені життя", щоб допомогти дітям з гематологічними захворюваннями [13]. У 2006 році Чулпан та Діна стали співзасновниками благодійного фонду " Подаруй життя ", що допомагає дітям, що страждають від онкологічних та онкогематологічних захворювань [14]. До літа 2009 року фонд зібрав і направив на лікування цих захворювань більше 500 млн рублів.

У 2012 році Хаматова взяла участь в передвиборній кампанії кандидата в президенти РФ В.Путіна в якості героя одного з агітаційних роликів "Чому я голосую за Путіна?". При цьому вона не увійшла до списку довірених осіб кандидата, і існують припущення, згідно з якими участь в зйомках було вимушеним наслідком тиску, погроз утруднити роботу фонду [15] [16]. Від самої актриси офіційних коментарів з приводу добровільності виступу не надходило [16], а за словами прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова, під час відвідування московського онкоцентру кандидатом у президенти Чулпан сказала, що "... коли вона щось говорить на підтримку Путіна, то має на увазі сердечну підтримку" [17]. Згодом, в інтерв'ю журналісту Бі-бі-сі, заявила про те, що її виступ у передвиборчій кампанії було добровільним; уточнила, що "всі чутки з приводу того, що мене катували і примушували, і прикладали праску до грудей, це, звичайно, не відповідає дійсності" [ 18] - і додала буквально наступне: "Я до політики не маю відношення. Я її не розумію, я в ній не можу розібратися" [19].

Отримала державне звання Народної артистки Росії. Указ про присвоєння звання підписав 21 березня 2012 президент РФ Дмитро Медведєв.


1.2. Сімейне життя


2. Фільмографія

Рік Назва Роль
1997 ф Час танцюриста Катя
1998 ф Країна глухих Рита
1998 ф Старі пісні про головне 3 асистентка режисера на "Мосфільмі"
1999 ф Місячний тато Мамлакат Бігмурадова
1999 ф Тувалу Єва
2000 ф Англія! Олена
2000 ф Різдвяна містерія Маша
2000 ф Я вам більше не вірю Аня Тимофєєва
2001 ф Віктор Фогель - король реклами Роза Браун
2001 ф Левова частка Діна
2003 ф Гуд бай, Ленін! медсестра Лара
2003 ф Дресирувальниця курки Варя
2004 ф 72 метри Неллі
2004 з Діти Арбата Варя Іванова
2004 ф Сучий син Сільвія
2005 ф Гарпастум Аніцій
2005 з Загибель імперії Ольга Семенівна Нестеровська
2005 ф Грецькі канікули Меліна
2005 з Казус Кукоцького Танечка / Женя
2005 з Місце злочину Лариса
2006 з Доктор Живаго Лара
2006 ф Любов в Калінінграді Надія
2006 ф Мечоносець Катя
2006 ф Многоточие Урсула
2007 ф Янова ніч Аїда
2008 ф Паперовий солдат Ніна
2008 ф Домовик Віка
2008 ф Метеоідіот Лія
2009 з Іван Грозний Шаміль, гонець з Казані
2009 ф Колискові Христина
2009 ф Подія Люба
2010 ф Америка Ліза
2010 з Вежа Лариса
2010 ф Будинок Сонця Галина
2010 ф Елізіум Черубіна де Габріак
2011 з Достоєвський Марія Дмитрівна Ісаєва
2011 ф Катя Катя
2011 ф З Токіо дружина рятувальника
2012 ф Випробування Ім'я персонажа не вказано

2.1. Документальні фільми

3. Театральна діяльність

3.1. Ролі в театрі

3.1.1. Роли в театре "Современник"


3.1.2. Ролі в інших театрах


3.2. Участь у рекламних кампаніях

  • 2005 - знялася для рекламних плакатів годин "Романсон"
  • 2009 - знялася в телевізійній рекламі банку " ВТБ 24 "
  • 2009 - знялася для каталогу косметики "Faberlic"
  • 2009 - знялася для рекламних плакатів мережі аптек " 36,6 "
  • 2009 - реклама нового автомобіля Toyota Prius [28]
  • 2012 - знялася в передвиборчому ролику на підтримку кандидата в президенти Володимира Путіна

3.3. Інші проекти

Навесні 2008 року Чулпан Хаматова брала участь у фото-арт-проекті "ЧЕХОВ IN VOGUE" (або "Граємо Чехова") [29], в якому фотографом виступила Ольга Лавренкова [30].

Восени 2008 року взяла участь у масштабному фотопроекті Олексія Нікішина " У ролі себе ".

3.3.1. Вокал

  • 2001 - "Левова частка"

3.3.2. Озвучування


4. Визнання і нагороди

  • 2001 - приз за кращу жіночу роль у конкурсі "Глядацький погляд" на кінофестивалі "Кінотавр" ("Левова частка")
  • 2002 - приз кінофестивалю "Бригантина" за кращу жіночу роль ("Місячний тато")
  • 2002 - приз журі глядачів загальноросійського кінофестивалю в Сочі за кращу жіночу роль ("Місячний тато")
  • 2003 - премія " Чайка "в номінації" Усмішка Ж "за кращу комедійну жіночу роль
  • 2004 - Державна премія Російської Федерації за ролі у виставах "Щоденник Анни Франк", "Три товариші" і "Мамапапасинсобака"
  • 2004 - звання заслуженої артистки Російської Федерації [31].
  • 2004 - премія " Золота маска "за роль у виставі" Мамапапасинсобака "
  • 2004 - премія "Кумир" (своєрідність премії полягає в тому, що переможців визначають не професіонали, а любителі театру, кіно і телебачення з ділових кіл)
  • 2006 - премія "Каронація" в категорії "Найяскравіша зірка"
  • 2006 - премія " ТЕФІ "в категорії" Особи "за кращу жіночу роль (" Доктор Живаго ")
  • 2006 - премія " Золотий орел "за кращу жіночу роль другого плану (" Три крапки ")
  • 2006 - Орден Дружби [32]
  • 2007 - премія " Живого Журналу "" Жорж 2007 "імені Жоржа Мельєса
  • 2007 - визнана журналом Glamour "Жінкою року"
  • 2008 - зірка на "Алеї слави" на площі Зірок російського кінематографа
  • 2009 - премія " Живого Журналу "" Жорж 2009 "імені Жоржа Мельєса
  • 2009 - премія "ЖЖівой театр" за кращу жіночу роль у виставі "Розповіді Шукшина"
  • 2009 - премія " Кришталева Турандот "за кращу жіночу роль у виставі" Розповіді Шукшина "
  • 2010 - премія "Персона року-2009" в номінації "За активну громадянську позицію"
  • 2010 - премія пам'яті В.Висоцького "Своя колія" за багаторічну роботу в ім'я порятунку життя і здоров'я дітей, за подвижництво, за душевну щедрість і віру в людей
  • 2012 - звання народної артистки Російської Федерації - за великі заслуги в галузі кінематографічного, театрального мистецтва [1]

Примітки

  1. 1 2 Указ Президента Російської Федерації від 21 березня 2012 № 315 "Про присвоєння почесного звання" Народний артист Російської Федерації "" - graph.document.kremlin.ru / page.aspx? 1605484
  2. Чулпан Хаматова стала народною артисткою Росії - top.rbc.ru/society/21/03/2012/642863.shtml (21 березня 2012). Читальний - www.webcitation.org/684k4bL6z з першоджерела 31 травня 2012.
  3. Чулпан Хаматова - Чулпан Хаматову вилікував лід - www.khamatova.ru/?i=288
  4. 1 2 Чулпан Хаматова - Біографія - www.khamatova.ru/?i=66
  5. Сучасниця - lenta.ru / conf / chulpan / (Russian). Читальний - www.webcitation.org/65Ihcdum1 з першоджерела 8 лютого 2012.
  6. 1 2 "Кіно в деталях" на СТС (05.11.2005) - www.forum.khamatova.ru/viewtopic.php?f=12&t=162&start=3
  7. Потреба бути справжньою / / "Фома" № 6, 2008 - khamatova.ru /? i = 240
  8. Програма "Tkachenko.UA" (телеканал "1 +1") - ефір від 20.02.2012 - tkachenko.ua /
  9. Бідна Ліза. Театр націй. Преса про виставу. Рецензії - www.smotr.ru/2008/2008_nation_liza.htm
  10. Ісаака Башевіса Зінгера ВОРОГИ: ІСТОРІЯ КОХАННЯ - www.sovremennik.ru/play/about.asp?id=57&id1=57_6. Читальний - www.webcitation.org/65IhdaTVJ з першоджерела 8 лютого 2012.
  11. Перший творчий вечір Чулпан Хаматова провела в Петербурзі, присвятивши його благодійності - Новини Санкт-Петербурга - Фонтанка. Ру - www.fontanka.ru/2011/06/15/001/
  12. П'єсу Стріндберга "Фрекен Жюлі" ставлять в адаптованій версії | Культура і шоу-бізнес | Стрічка новин "РИА Новости" - ria.ru/culture/20110805/412195718.html
  13. Вероніка Чернишова. Перевірка на людяність - www.ng.ru/saturday/2005-06-03/13_proverka.html, Независимая газета (3 червня 2005).
  14. Фонд "Подаруй життя!" - www.podari-zhizn.ru/
  15. СВІТЛАНА РЕЙТЕР Заручниця - os.colta.ru/society/russia/details/34370 /. Читальний - www.webcitation.org/684k6pZrd з першоджерела 31 травня 2012.
  16. 1 2 У Петербурзі відлили золотий бюст Путіна - lenta.ru/news/2012/02/17/goldeneye /. Читальний - www.webcitation.org/684k8SNi3 з першоджерела 31 травня 2012.
  17. Пєсков: Хаматова запевнила Путіна в щиросердної підтримки - www.vz.ru/news/2012/2/15/561687.html, Погляд (15 лютого 2012).
  18. Чулпан Хаматова прокоментувала відеоролик на підтримку Путіна - www.e1.ru/news/spool/news_id-366983.html
  19. Чулпан Хаматова: мене не катували і не примушували - www.bbc.co.uk/russian/russia/2012/04/120405_chulpan_khamatova_interview.shtml. Бі-бі-сі (9 квітня 2012). Читальний - www.webcitation.org/684kA3Ruu з першоджерела 31 травня 2012.
  20. Чулпан Хаматова в програмі "Час інтерв'ю" - www.youtube.com/watch?v=6IXH1SRMpO0&t=17m31s
  21. 1 2 Біографія Чулпан Хаматової - www.khamatova.ru/?i=66
  22. http://www.kp.by/daily/23975.3/73876/ - www.kp.by/daily/23975.3/73876/
  23. Чулпан Хаматова помирилася з цивільним чоловіком - www.tvcenter.ru/news-tv/Chulpan-Hamatova-pomirilas-s-grazhdanskim-muzhem/
  24. Чулпан Хаматова: "Про життя не можна говорити погано" - www.spletnik.ru/blogs/pro_zvezd/20497_chulpan_xamatova_o_zhizni_nelzya_govorit_ploxo
  25. Олександр Шейн (II) - біографія - російські актори - Кіно-Театр. РУ - www.kino-teatr.ru/kino/acter/m/ros/4859/bio/
  26. 1 2 Life-News від 29 квітня 2010 - www.lifenews.ru/news/22617
  27. Чулпан Хаматова народила третю дочку - Шоу-бізнес - www.eurosmi.ru / chulpan_hamatova_rodila_tretyu_dochku.html
  28. Чулпан Хаматова вибирає новий Toyota Prius "Toyota Prius - prius.ru /? p = 831 & cat_ID = news
  29. Фото-проект "Граємо Чехова" - www.khamatova.ru/?i=212
  30. Ольга Лавренкова - www.lavrenkova.com/
  31. Почесне звання присвоєно указом № 1303 від 11 жовтня 2004 - document.kremlin.ru / doc.asp? ID = 024518
  32. Указ Президента Російської Федерації від 14 квітня 2006 року № 368 "Про відзначення державними нагородами Російської Федерації працівників державної установи культури міста Москви" Московський театр "Современник" - graph.document.kremlin.ru / page.aspx? 1; 866145

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru