Хохлов, Костянтин Павлович

Костянтин Павлович Хохлов (20 жовтня [ 1 листопада ] 1885, Москва, - 1 січня 1956, Ленінград) - радянський російський і український актор, театральний режисер, педагог. Народний артист СРСР ( 1944).


1. Біографія

Костянтин Хохлов народився в Москві. У 1908 закінчив Московське театральне училище, учень А. П. Ленського [1].

У 1908-1920 роках був актором Московського Художнього театру і його 1-й і 2-й Студій. У 1916года дебютував в кінематографі, зігравши Козачевського у фільмі "Ураган".

У 1921 Костянтин Хохлов став актором Великого драматичного театру в Петрограді; в 1922 там же дебютував як режисер Спекталь "Юлій Цезар" по тагедіі У. Шекспіра, в якому зіграв Марка Антонія. У тому ж році, після відходу Миколи Петрова, Хохлов став головним режисером Великого драматичного, поставив кілька вистав, віддаючи перевагу експресіонізму і конструктивізму; але протримався на своїй посаді недовго, до 1923 року [1]. Після повернення в театр Андрія Лаврентьєва до 1925 року продовжував працювати в БДТ як режисер [2].

У 1925-1930 роках - режисер Ленінградського академічного театру драми, потім, в 1931-1938 роках, - режисер МХАТу.

У 1938 Хохлов був призначений художнім керівником і головним режисером Київського російського театру ім.Лесі Українки і з невеликою перервою очолював театр до 1954 року; тут він здійснив свої кращі постановки; з ім'ям Хохлова пов'язаний розквіт театру, що став в ці роки одним з кращих в СРСР [1].

У роки війни ставив спектаклі в Башкирському академічному театрі драми (художній керівник в 1941-1942 роках, поставив 2 вистави) і в Уфімському державному Російському драматичному театрі (поставив 2 вистави) [3].

У 1954 Костянтин Хохлов повернувся в Ленінград і очолив Великий драматичний театр; проте і цього разу ненадовго: вже в 1955 році виявився змушений покинути переживав важку кризу театр [4].

З 1922 року Конастантін Хохлов займався педагогічною діяльністю: викладав майстерність актора в Театральному училищі ім.Щепкіна, в студії Театру ім. Лесі Українки та українською Театральному інституті ім.Карпенка-Карого в Києві, в останні роки - у Ленінградському театральному інституті ім.А. М. Островського; з 1946 року - професор [1].

Похований на Літераторських містках Волковського кладовища в Санкт-Петербурзі.


2. Творчість

2.1. Театральні роботи

2.1.1. Акторські

Московський Художній театр

Великий драматичний театр


2.1.2. Режисерські

Великий драматичний театр

Ленінградський академічний театр драми

Московський Художній театр

Київський російський драматичний театр ім.Лесі Українки


2.2. Фільмографія

  • 1916 - "Ураган" - Козачевський
  • 1916 - "Фатальні мотиви" - Їжачків
  • 1917 - "Скошений сніп на жнивах кохання" - Ахматов
  • 1917 - "Перші почуття раба" - Муратов
  • 1917 - "Сильна людина" - Білецький
  • 1918 - "Заметіль" - Бурмін
  • 1918 - "Мовчи, смуток ... мовчи ..."
  • 1925 - " Степан Халтурін "- прокурор Стрельников
  • 1926 - "Суперники" - інженер Кнорринг
  • 1927 - " Кастусь Калинівський "- граф Орлов
  • 1927 - " С. В. Д. "- генерал Вишневський
  • 1928 - "Ася" - Тургенєв
  • 1932 - "Горизонт" - фабрикант
  • 1933 - "Великий утішник"
  • 1936 - "Подорож у Арзрум" - Нурцев
  • 1948 - "Суд честі" - голова Суду Честі

3. Нагороди та звання

Примітки

  1. 1 2 3 4 Горбунов М. А. Хохлов, Костянтин Павлович / / Театральна енциклопедія (під ред. П. А. Маркова). - М .: Радянська енциклопедія, 1961-1965. - Т. 4.
  2. Спектаклі театру 1919-1935 рр.. / / Офіційний сайт Великого драматичного театру
  3. Хохлов Костянтин Павлович - Музей / / Театр російської драми ім. Лесі Українки]
  4. Старосільська Н. Товстоногов. - М .: Молода гвардія, 2004. - С. 138. - ISBN 5-235-02680-2
  5. Зюков Р. Б., Сеннікова Р. Д. Театр імені Лесі Українки. - К. : Мистецтво, 1977.

Джерела