Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Християнин


Christian cross.svg

План:


Введення

Християнство
Портал: Християнство
Christian cross.svg

Біблія
Старий Завіт Новий Завіт
Апокрифи
Євангеліє
Десять заповідей
Нагірна проповідь

Трійця
Бог Батько
Бог Син (Ісус Христос)
Святий Дух

Історія християнства
Хронологія християнства
Раннє християнство
Апостоли
Вселенські собори
Великий розкол
Хрестові походи
Реформація

Християнське богослов'я
Гріхопадіння Гріх Благодать
Іпостасні союз Викупна жертва
Порятунок Друге пришестя
Богослужіння
Чесноти Таїнства Есхатологія

Гілки християнства
Католицизм Православ'я Протестантизм
Давньосхідні церкви Антитринітарії


Християнин - це людина, що сповідує християнство, монотеїстичну релігію, засновану на життя і вченні Ісуса Христа.


1. Етимологія

Слово походить від грецького Χριστιανός (християнин), утвореного на основі латинської мови:

1) Основна частина слова - Χριστός (Христос) грецького походження, що означає "Помазаник". За грецькою Септуагінті іудейської Біблії слово Христос було використано для перекладу з івриту слова מָשִׁיחַ (Машиах, Месія), що має те ж значення "Помазаник". [1]

2) Закінчення-ιανός латинського походження, що використовується при позначенні чийогось прихильника (вживалося стосовно рабам, що належали знатним родинам в Римській Імперії або ж означало належність до якоїсь партії (приміром до "партії Кесаря")). Наприклад, того, хто поклонявся імператору, тобто кесарю, або "Кайсар", називали кайсаріанос, що означає прихильник "Кайсар", людина, що належить "Кайсар".

Перше відоме використання цього терміна можна знайти в Новому Завіті ( Діяння 11:26; 26:28; 1-е послання Петра 4:16). Послідовники Ісуса Христа вперше були названі християнами в Антіохії, тому що своєю поведінкою, діями і словами вони були подібні до Ісуса Христа (відомо, що Антиохийца славилися своєю здатністю давати людям глузливі прізвиська. Коли згодом Антіохію відвідав бородатий імператор Юліан, вони охрестили його прізвиськом "Козел".). Спочатку це слово використовувалося язичниками Антіохії як глузливе прізвисько, але християни прийняли і прославили його на весь світ. Це прізвисько буквально означало "належать групі Христа" або "послідовники Христа", що досить близько до визначення сучасного тлумачного словника. Іудейський цар сказав, що апостол Павло майже переконав його "стати християнином" ( Діяння 26:28). Апостол Петро закликав віруючих, які зловживали, "надалі не робити цього, тому що ви християни. Пишайтеся бездоганним статусом, відображеним в цьому імені!" ( 1Петра 4:16).

Найперше вживання терміна поза Біблії належить Тацит, який зазначив, що Нерон звинуватив "християн" у Великому пожежі Рима в 64 р. н.е. [2]


2. Хто є християнином

З точки зору більшості неопротестантської громад, щоб бути християнином, потрібно дотримуватися нижчеперелічених семи принципів. [3] [4]. Практичне значення цих положень полягає в тому, що неопротестанти не визнають повноцінними християнами членів традиційних деномінацій ("Християнин - це не просто релігійна людина"), в тому числі протестантських - лютеранства або єпископального англіканства. Головними відмінностями вважається активне і постійне вивчення Біблії та "харизматична" молитва (складена власними словами - використання написаних іншими людьми, широко поширених молитов, у тому числі почерпнутих із Старого і Нового Завіту - вважається проявом "догматизму"). Виконання решти принципів (присвята життя Богу, прийняття Ісуса вірою і т. п.) - складно перевірити формально. Як правило, на практиці дотримання ним означає активну участь у житті неопротестантської громади. Дані твердження зазвичай формулюються таким чином:

  • 1. Християнин - це учень або послідовник Ісуса Христа.
  • 2. Християнин - це людина, яка вірою прийняв Ісуса Христа своїм Богом і Спасителем, померлим за його гріхи на Голгофському хресті.
  • 3. Християнин - це людина, в якому живе Дух Христа - Святий Дух Божий.
  • 4. Християнин - це людина, що вивчає Слово Боже і застосовує його до себе і до свого життя: 1 Тимофію 4:16 "Уважай на самого себе та на науку, займайся цим постійно: бо, бо, роблячи, і себе спасеш і слухають тебе".
  • 5. Християнин - це людина, яка особисто спілкується зі своїм Творцем.
  • 6. Християнин - це людина, яка присвятила своє життя служінню Богу (незалежно від роду діяльності, якою він займається).
  • 7. Християнин - це людина, яка служить своїми дарами Тілу Христа - братам і сестрам по вірі.

Першими християнами вважалися юдеї і прозеліти (віруючі на відміну від язичників в Єдиного Бога), які вважали Ісуса з Назарета Месією (по-грецьки "Христом"). Після того, як перше природне відчуження від "природних" язичників (не прагнули влитися в юдейську громаду і не виконували єврейських обрядів) було подолано (Дії 10), визнання Ісуса Христом і Сином Божим стало домінуючим ознакою. Втім, протягом першого століття громади перших християн не втрачали деякого організаційної єдності (всі вони були засновані апостолами або їхніми учнями) і не виділялися остаточно з іудейської середовища. Після іудейської війни, ряду конфліктів між іудейської середовищем і новим перебігом і виникненням громад, модифікувати вчення апостолів в ту чи іншу сторону, питання про те, хто є християнином, а хто - ні, став більш проблематичним. Як правило, підтвердити християнський статус людина могла приналежністю до конкретної християнської громади, а громада стверджувала свою християнську суть зведенням свого походження до апостолів або мужам апостольським і зв'язками з іншими християнськими громадами.

З широким розповсюдженням як т. зв. "Єресей" (спотворюють з точки зору самих християн суть християнства лжевчень) та громад їх розділяли, але також іменували себе християнськими, так і суперечок всередині власне християнської середовища з'явився ряд коротких формулювань християнської віри - сповідань і символів віри, за якими можна було визначити дотримується Чи та чи інша людина мінімальних положень, важливих для християнської віри, а також деякі додаткові найменування (так "православні" християни відрізняли себе від тих, хто на їхню думку був "неправославія", тобто допускав помилки в уявленнях про те, у що треба вірити, термін "католик" означав прихильника віри, поширеною по всій "всесвіту", а не приватного місцевого омани). Так до критерію приналежності до громади, що називає себе християнською, додався критерій сповідання певних принципів (основ) віри.

Після поділу цілого ряду церков (Халкідонським і нехалкідонскіх, т. зв. "Православних" [дохалкідоніти теж називають себе православними] і католиків, католиків і протестантів), не згодних один з одним у важливих питаннях віровчення, але не заперечують християнський характер опонентів, основним критерієм стала приналежність до тієї чи іншої деномінації. Найчастіше ця приналежність могла перетворюватися на формальність - сімейну традицію або факт ідентичності. Протест проти такого формального "християнства" і виражений в доктрині неопротестантізма (також в ній присутній і полеміка навколо "форм християнського життя" - для неопротестантов ритуализм і спіритуалізм традиційних християн представлет малоцінних, не стоїть в порівнянні з інтелектуальним дослідженням тексту Бібілов практично нічого). Сучасні традиційні деномінації також розрізняють між формальними християнами і реальними. Головними критеріями є активна участь в богослужбової та парафіяльного життя - то є членство в певній християнській громаді.


3. В інших мовах

У всіх європейських мовах це слово звучить аналогічно, наприклад, Chrtien у французькій мові. У китайській мові слово 基督徒 означає буквально "послідовник Христа".

Оскільки визначення "Христос", пов'язане з Ісусом, не прийнято в юдаїзмі, в талмудичних івриті християни називаються "Ноцрі" ("назарітяне"), бо Ісус виріс в Назареті.

Серед арабів (будь то християни, мусульмани або належать до інших релігій), а також в інших мовах, що зазнають вплив арабського (в основному мусульманська культура впливає через арабську мову, як літургійний мову ісламу), зазвичай використовуються два слова для позначення християн: назарітяне (نصراني) і Масіха (مسيحي), які мають сенс послідовників Месії. [5] Там, де є розбіжності, "назарітяне" відноситься до людей з християнською культурою, а Масіха - з релігійної вірою в Ісуса. В деяких країнах "назарітяне" часто використовується в загальному сенсі для позначення не мусульманських білих людей. Ще одне арабське слово, іноді використовується для християн, особливо в політичному контексті, є Саліба. Воно належить до хрестоносцям і має негативний відтінок.


Примітки

  1. Messiah - www.etymonline.com/index.php?term=messiah at Etymology Online
  2. Тацит - lib.ru / POEEAST / TACIT / в бібліотеці Максима Мошкова
  3. Християнин - www.cogmtl.net/Articles/084d.htm
  4. Хто такий християнин? - www.gotquestions.org / Russian / Russian-What-Christian.html
  5. Khaled Ahmed, Pakistan Daily Times - www.dailytimes.com.pk/default.asp?page=2006 \ 02 \ 19 \ story_19-2-2006_pg3_4.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Чому я не християнин
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru