Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Християнський містицизм


Christian cross.svg

План:


Введення

Християнство
Портал: Християнство
Christian cross.svg

Біблія
Старий Завіт Новий Завіт
Апокрифи
Євангеліє
Десять заповідей
Нагірна проповідь

Трійця
Бог Батько
Бог Син (Ісус Христос)
Святий Дух

Історія християнства
Хронологія християнства
Раннє християнство
Апостоли
Вселенські собори
Великий розкол
Хрестові походи
Реформація

Християнське богослов'я
Гріхопадіння Гріх Благодать
Іпостасні союз Викупна жертва
Порятунок Друге пришестя
Богослужіння
Чесноти Таїнства Есхатологія

Гілки християнства
Католицизм Православ'я Протестантизм
Давньосхідні церкви Антитринітарії


Християнський містицизм - це прагнення до спілкування з Богом, єднання з Ним, або ж до усвідомленого пізнання Бога через прямий досвід, інтуїцію, інстинкт або осяяння . Християнський містицизм зосереджений на практиці глибокої молитви (контепляціі [1]), що стосується Ісуса Христа і Святого Духа. Цей підхід і спосіб життя відрізняється від інших форм християнської практики за мету досягнення єдності з Божественним.

Містичний досвід глибоко особистий і разом з тим справляє враження зняття особистого буття, розчинення в безособовому і сверхлічное - c цим пов'язано відміну містики християнської від містики внехрістіанской. Християнська містика є не тільки відчуженість, а й втіленості, конкретність, є містика любові. Для християнської містики можна встановити три умови, три ознаки: особистість, свобода, любов. У містику внехрістіанской однаково і на одному й на іншому шляху зникає людина, у космічній первшостихії або в відверненому дусі, знімаються кордону особистості. [2]

На християнську містику Сходу і Заходу визначальний вплив мав Псевдо-Діонісій Ареопагіт, він визначив її класичний тип. Від Псевдо-Діонісія залежить і Св. Максим Сповідник, і Св. Фома Аквінат. Німецька містика ( Якоб Беме, Ангелус Сілезіус, Майстер Екхарт, Йоганн Таулер, Валентин Вайгель) гостро ставить питання розрізнення християнської та нехристиянської містики і робить висновки з апофатичного теології, яких не було ще у Псевдо-Діонісія і в містиці середньовічної. [2]

Оскільки християнське вчення в цілому містить ідею про те, що Бог перебуває у всіх людях, і що вони можуть відчути Бога безпосередньо через віру в Ісуса, [3] [ немає в джерелі ] християнський містицизм прагне розуміння духовних істин, недоступних для інтелектуальних засобів пізнання , зазвичай шляхом навчання думати, як Христос [джерело не вказано 219 днів]. Вільям Інге, декан собору святого Павла в Лондоні і професор Кембриджського університету, поділяв цю scala perfectionis [ невідомий термін ] на три етапи: очисну, або аскетичну; озарітельную, або контепляціонную, і об'єднавчу, в якій стає можливим споглядати Бога лицем до лиця. [4]

У традиції Містичної теології, біблійні тексти зазвичай тлумачаться алегорично; наприклад, в тексті Нагірній проповіді Ісуса (Мт. 5-7) у всій повноті міститься шлях до прямого єднання з Богом. Також, згідно контепляціонной і отшельнической традиції кармелітів центральним біблійним текстом є 3-4 вірші 1 книги Царств, на основі яких написана "Книга перша ченців ".

Широкий спектр релігійних течій дотримується думки, що людина втратила свою початкову зв'язок з Богом. Людський дух пристрасно бажає знайти цей зв'язок знову і сокровенно пізнати Бога. Християнська традиція вчить, що цей зв'язок можна відновити лише за допомогою крові Ісуса Христа (Євреям 10:19,20). Християнський ортодоксальний містицизм також завжди підтримував необхідність Христа як Єдиного Посередника, через якого можна бути удостоєним пізнання Бога. Глибина цього переживання, тим не менше, залежить від очищення християнина і від справ любові, скоєних на славу Ісуса Христа, а також від ініціативи Бога явити Себе через Христа і Святий Дух в особливій контепляціонной благодаті. Християнський містицизм знаходить підтвердження своїм практикам і вченню в Біблії. У той же час, деякі форми містицизму [ уточнити ], особливо ті, на які вплинуло протягом нью-ейдж, можуть нехтувати значенням крові Ісуса, і це не знаходить підтримки в класичних містичних християнських традиціях, будь то католицизм, протестантизм або православ'я.


1. Біблійне обгрунтування

Традиція християнського містицизму так само стара, як і саме християнство. Принаймні три цитати Нового Завіту піднімають теми, які повторюються на всьому протязі праць християнських містиків. Перша цитата з послання до Галатів, де мовитися

Законом я вмер для Закону, щоб жити для Бога. Я розп'ятий з Христом, і вже не я живу, але живе в мені Христос. А що я живу в тілі тепер, живу вірою в Сина Божого, що полюбив мене і віддав Себе за мене. - Галатів (2:19-20)

Другою важливою біблійної цитатою для християнської містики є Перше послання від Івана:

Улюблені, ми тепер Божі діти, але ще не відкрилося, що будемо. Знаємо тільки, що, коли відкриється, будемо подібні до Нього, бо будемо бачити Його, як Він є. - (1 Івана 3:2)

Третьою подібної цитаті, особливо важливою для східно-християнського містицизму, з Другого послання Петра: даровані нам цінні та великі обітниці, щоб ви через них стали учасниками Божої Істоти, утікаючи від пануючого у світі розтління похіттю (2-е Петра 1:4) Двома найбільш важливими темами християнського містицизму є:

  1. повне ототожнення себе з Христом, або ж Imitatio dei, з метою домогтися єдності людського духу з духом Божим, і
  2. вчинене бачення Бога, в якому містик шукає пізнання Бога "як він є", а не "крізь тьмяне скло". (1 Кор. 13:12)

Решта містичні переживання описані в інших уривках. У 2 Кор. 12:2-4 Павло описує приклад можливого внетелесного досвіду нікого людини (традиційно вважається, що це був сам Св. Павло, який зі скромності писав від третьої особи), який був узятий на "третє небо" і говорив про невимовних таємниці:

Знаю чоловіка в Христі, який чотирнадцять років тому (в тілі чи - не знаю, чи без тіла - не знаю: Бог знає) був узятий до третього неба. І знаю про таку людину (тільки не знаю - в тілі, чи поза тілом: Бог знає), що він був захоплений в рай і чув невимовні слова, яких не можна людині.

Можливо, подібний досвід трапився під час Преображення Христа, події, описаної у кожному з синоптичних Євангелій. Ісус узяв трьох своїх апостолів: Петра, Іоанна і Якова, і піднявся разом з ними на гору помолитися. Там під час молитви Він "перетворився перед ними: і просяяло обличчя Його, як сонце, одяг же Його зробився білим, як світло" (Мф.17: 2). При цьому з'явилися два старозавітних пророка, Мойсей і Ілля, які розмовляли з Ісусом, після чого хмара, що осяяла всіх, і учні почули із хмари голос: "Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав Його слухайте" (Мф.17: 5).


2. Практика

Християни основна увага в містику приділяють духовному перетворенню власного егоїзму; проходження цьому шляху має на меті більш повну реалізацію людей, "створених за образом і подобою Божою", і як наслідок - життя в гармонійному спілкуванні з Богом, Церквою, людством і всім творінням, включаючи себе. На думку християн, цей людський потенціал реалізується найбільш повно в Ісусе Христе, саме тому, що Він і Бог, і людина, і виявляється в інших людях через їх близькість з Ним, свідому, як у випадку з християнськими містиками, або несвідому, як у випадку духовних людей, наступних іншим традиціям, таких як Ганді. Східна християнська традиція називає таке перетворення теозісом, або обоженням, суть якого напевно найбільш повно описана древнім афоризмом, приписуваним Опанасу Олександрійському: " Бог став людиною, щоб людина міг стати богом ".

Починаючи, принаймні, з Євагрія Понтійського та Псевдо- Діонісія Ареопагіта, християнські містики слідували потрійного шляхи досягнення святості. Хоча ці три аспекти мають різні назви в різних християнських традиціях, їх можна характеризувати як очищення, освіта і єднання, що відповідає тілу, душі (або розуму) і духу.

З першого шляху, очищення, починається сходження християнського містика. Цей підхід основну увагу приділяє дисципліні, особливо в тому, що стосується людського тіла, підкреслюючи важливість молитви в певний час, або самостійною, або колективної, і в певних позах, часто стоячи або на колінах. Також велика увага приділяється посту та вчинення милостині; останнє включає так звані "справи милосердя", як духовні, так і тілесні, такі як нагодувати голодних або надати нічліг.

Очищення, яке засноване на християнській духовності в цілому, головним чином зосереджена на "умертвінні духом справ плотських" (Рим. 8:13). До справ плоті тут відноситься не тільки зовнішню поведінку, але і звички, відносини, примус, згубні схильності і т.д. (Іноді звані егоїстичними пристрастями), які протистоять щирому існування і життя християнської не тільки зовні, але і внутрішньо. Евелін Андерхилл описує очищення як усвідомлення власної недосконалості і кінцівки, що приводить до самодисципліни та смирення. Через тілесного і виховного аспекту ця фаза, так само як і весь християнський шлях, часто називають " аскетичним "- термін, який походить від грецького слова, який передбачає атлетичну тренування. З цієї причини в стародавній християнській літературі видатних містиків часто називали" духовними атлетами "- образ, який також кілька разів використовується в Новому Завіті для опису християнського життя. Це наживання порятунку в справжньому сенсі цього слова, що відноситься не тільки до вічного життя, а й до зцілення у всіх життєвих сферах, включаючи відновлення духовного, психологічного та фізичного здоров'я.

Парадокс містиків полягає в тому, що пасивність, до якої вони, як здається, прагнуть, насправді є найбільш старанної активністю, більше того, там, де вона повністю відсутня, не може бути ніякої творчої діяльності. У ній поверхневе "я" змушує себе вщухнути, щоб звільнити іншу, більш глибинну силу, яка в пориві почуттів контепляціонних підноситься до вищого піку продуктивності [5].

Другий етап, шлях просвітлення, має справу з освітою розуму Святим Духом, що призводить до проникнення в суть істини, не тільки явленої в Писанні та інших християнських працях, а й тієї, що прихована в природі, не в науковому сенсі, а скоріше в сенсі освітлення "глибинних" сторін реальності та природних явищ, так що діяння Бога стають видні в усьому пережитому. Андерхилл [6] [ неавторитетний джерело? ] описує цей шлях як позначений усвідомленням трансцендентного порядку і бачення нового неба і нової землі. Третій етап, званий в західній традиції контепляціей, зосереджений на єднанні себе з Богом. Досвід єдності різноманітний, але він в першу чергу і найчастіше асоціюється з возз'єднанням з Божественною Любов'ю, що має на увазі те, що Бог, як досконала чеснота, [7] пізнається або відчувається серцем в тій же мірі, що і інтелектом, так як сказано, "Бог є любов, і хто перебуває в любові, перебуває в Бозі, і Бог у ньому" (1 Ін. 4:16). Деякі підходи до класичного містицизму розглядають перші два етапи як підготовку до третього, але інші вважають, що ці фази переплітаються і перекриваються. Письменник і містик Евелін Андерхилл визнає також два додаткових етапу містичного шляху. Спочатку настає пробудження - стадія, в якій людина починає мати деякий усвідомлення абсолютної, або божественної реальності. За очищенням і освяченням слід четвертий етап, який Андерхилл, запозичуючи слова Іоанна Хрестителя, назвала "темної ночі душі". Цей етап, з яким стикаються деякі, є закінченням очищення і характеризується плутаниною, безпорадністю, млявістю волі, і відчуттям віддалення Божественної присутності. Це період остаточного "зречення від себе", що припускає необхідність віддатися прихованим цілям божественної волі. Її п'ятий і заключний етап - це об'єднання з об'єктом любові, єдиним Справжнім, Богом. Тут "я" перманентно знаходиться на трансцендентному рівні і вільно для нового призначення. [8] [ неавторитетний джерело? ]

Інший аспект традиційної християнської духовності, або містицизму, пов'язаний з общинної основою. Навіть життя відлюдників - це життя в спілкуванні з Церквою і громадою віруючих. таким чином, участь у групових поклоніння, особливо в Євхаристії, є невід'ємною частиною християнського містицизму. Пов'язана з цим і практика наявності духівника, сповідника, або "друга душі", з яким ведеться обговорення духовного прогресу. Ця людина, яка може бути як духовною особою, так і світським, виступає в якості духовного наставника.


3. См також

Ісихазм

4. Бібліографія

Класики
  • St. John of the Cross: Ascent of Mount Carmel, Dark Night of the Soul
  • St. Teresa of Avila: Interior Castle, The Way of Perfection, Autobiography
  • St. Bonaventure: The Soul's Journey into God, The Tree of Life
  • Meister Eckhart: German and Latin sermons
  • Jan van Ruysbroeck: The Adornment of Spiritual Marriage
  • Anon.: Cloud of Unknowing
  • Anon.: Theologia Germanica
  • St.Ignatius of Loyola: Spiritual Exercises
  • William Law: Works
  • George Fox: The Journal
  • Heinrich Suso: The Book of Eternal Wisdom
  • Thomas Kempis: On the Imitation of Christ
  • Jakob Lorber: The Great Gospel of John
  • Pseudo-Dionysius: Divine Names, Celestial Hierarchy, Mystical Theology
  • Добротолюбие
  • Anon.: The Way of a Pilgrim

5. Зовнішні посилання

Примітки

  1. Контепляція: (лат.) спостереження, зорове занурення при відключенні всій волі (див. Споглядання); зокрема, у містиків це - споглядання божественного в дзеркалі власного внутрішнього і одночасно відкривання зверхпочуттєвій глибини реальності; контемплятивний - схильний до споглядальності, зоровому пізнання (Філософський енциклопедичний словник).
  2. 1 2 Н. Бердяєв, Дух і реальність. Гол. VI Містика. Її протиріччя і досягнення - krotov.info/library/02_b/berdyaev/1937_034_06.html
  3. John 7:16-39 -
  4. Christian Mysticism (1899 Bampton Lectures) - www.gutenberg.org/files/14596/14596-8.txt
  5. Евелін Андерхилл, "Містицизм: вивчення властивостей духовної свідомості і її розвиток" ISBN 5-220-00197-3, 5-220-00206-6 ISBN
  6. Евелін Андерхилл, почесний член Королівського коледжу для жінок, доктор наук університету Абердіна. - www.5port.ru/underhill_e/
  7. Theologia Germanica, public domain
  8. Greene, Dana, "Adhering to God: The Message of Evelyn Underhill for Our Times", Spirituality Today, Spring 1987, Vol. 39, pp. 22-38
Wikitext-ru.svg
Цю статтю варто вікіфіціровать.
Будь ласка, оформіть її згідно правил оформлення статей.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Містицизм
Християнський анархізм
Християнський рок
Християнський соціалізм
Християнський Союз
Християнський ска
Християнський сіонізм
Санкт-Петербурзький християнський університет
Візантійський та християнський музей (Афіни)
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru