Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Хіль, Едуард Анатолійович


Eduard Khil.jpg

План:


Введення

Едуард Анатолійович Хиль ( 4 вересня 1934, Смоленськ - 4 червня 2012, Санкт-Петербург [1]) - радянський і російський оперний [2], камерний і естрадний співак ( баритон), народний артист РРФСР (1974) [3].


1. Біографія

Едуард Хіль народився 4 вересня 1934 року в Смоленську.

За словами Едуарда Хіля, він народився в 1933 році, але під час евакуації документи були загублені і при оформленні нових документів був поставлений рік народження 1934 [4].

Батько - Анатолій Васильович Хіль (білорус за національністю) - був механіком. По батьківській лінії: дідусь - Василь Нилович очолював церковний хор, був репресований; бабуся - Федора, домашня господиня. Мати - Олена Павлівна Калугіна, бухгалтер. По материнській лінії: дідусь - Павло Трохимович, брав участь в будівництві Біломорканалу; бабуся - Олександра Хомівна, залізничний квитковий касир [5].

Точне походження прізвища Хіль невідомо. За одними даними, вона іспанського походження, за іншими - має давньоруські корені [6].

Дитинство Едуарда, яке припало на Другу світову війну, було важким. Коли нацистська Німеччина напала на Радянський Союз, Едуард разом з матір'ю і вітчимом (батьки на той момент вже розлучилися) жив в Смоленську. Хлопчика разом з іншими дітьми вдалося евакуювати буквально за півтори години до того, як місто було захоплене німцями. Едуард потрапив у дитячий будинок селища Раєвський під Уфою [5] [7], де йому довелося навчитися силою відстоювати своє положення. Коли йому було дев'ять років, він разом з другом намагався два рази втекти на фронт, але обидва рази їх ловили й повертали. З батьками Едуард возз'єднався, коли Смоленськ звільнили від німецької окупації. Через те, що хлопчик у той період сильно недоїдав, у нього розвинулася дистрофія і лише допомога його бабусі допомогла йому від неї вилікуватися.

У 1949 році він приїхав до Ленінград і вступив до Ленінградського поліграфічний технікум. Також він займався в оперній студії Палацу культури ім. Кірова, працював майстром на фабриці офсетного друку, захоплювався живописом, навчався у вечірній школі музичної освіти.

В 1960 закінчив Ленінградську консерваторію (клас співу Є. Г. Ольховського та З. П. Лодій) і почав виступати як соліст Ленконцерта [3].

Осягав акторська майстерність у режисерів Е. Г. Пасинкова і А. Н. Кірєєва.

Після закінчення консерваторії (1960) продовжилися виступи і в спектаклях Оперної студії консерваторії, відбулися і перші концерти з класичним і камерним репертуаром з творів Чайковського, Римського-Корсакова, Шостаковича, Верді, Бізе, Пучіні, Гуно, Шуберта, Бетховена, Мусоргського. Хіль співав Фігаро в " Весіллі Фігаро "Моцарта і в" Севільському цирульнику "Россіні, Януша з" Гальки " Монюшка, провідні партії в " Євгенії Онєгіні "і" Піковій дамі ", графа Ельфора в" Чорному доміно " Обера. За виконання останньої партії Едуард Хіль став лауреатом фестивалю "Білі ночі".

У 1962 році співак вперше виступив з естрадним репертуаром на сцені ЦДРІ в Москві, де молодого співака представив метр радянської естради Леонід Утьосов.

У 1965 р. Едуард Хіль взяв участь у Фестивалі радянської пісні, що зібрав кращих її виконавців, включаючи визнаних класиків жанру Клавдію Шульженко і Леоніда Утьосова.

У 1966 році Е. А. Хіль отримав визнання і в мало знайомої з російським мистецтвом Бразилії, де на міжнародному конкурсі "Золотий півень" приніс пісні Андрія Петрова "А люди йдуть у море" четверту премію. Глядацькі ж симпатії бразильців віддали російській співакові беззастережне першість. Тепло приймати 20-тисячний зал "Мараканазінью", де проходив фестиваль, і виконання Е. А. Хілем "Підмосковних вечорів" під акомпанемент автора В. П. Соловйова-Сєдого.

У 1969 році співак очолив журі пісенного конкурсу, на якому вперше заявили про себе і стали лауреатами молодий співак Лев Лещенко і білоруський ВІА "Пісняри".

На Всесоюзній фірмі грамзапису " Мелодія "вийшов перший диск-гігант співака. Едуард Хіль записав на грамплатівку дитячі пісеньки - казки. Без його участі не обходився жоден телевізійний " Блакитний вогник ". У 1970 році співак записав свою пісню - шлягер" Зима "/ Е.Ханок - С.Островой /, яка мала значний успіх. У 1971 році він виконав пісні" Семенівна "/ Е.Барибін - Ю.Погорельскій / і "Буде жити любов на світі" / В.Дмітрієв - А.Ольгін /, трохи пізніше - "Щасливий день" / В.Дмітрієв - М.Рябінін /. Із цього року Едуард майже кожен рік брав участь у телевізійних музичних фестивалях "Пісня Року".

У 1975 році співак став лауреатом премії Ленінського комсомолу. На Всесоюзній фірмі грамзапису "Мелодія" вийшов черговий диск-гігант співака. Едуард Хіль співав у дуеті з багатьма ленінградськими співачками, такими, як Марія Пахоменко, Таїсія Калинченко, Людмила Сенчина, а також з Марією Лукач, Майєю Кристалінська, Аллою Пугачовою, Валентиною Толкунової та іншими. Всесоюзна фірма грамзапису "Мелодія" випустила його спільний диск-гігант з Марією Пахоменко.

Якось на концерті Юрій Гагарін попросив Хиля заспівати пісню "Як добре бути генералом". Він став співати і раптом всі генерали, як один, піднялися і вийшли із залу. Потім його викликали в Політуправління армії і сказали: "Все, годик відпочиваєш і від гастролей, і від телебачення". Через якийсь час на прийомі співак зустрічається з Гагаріним, і він запитує, як у артиста справи. Хіль і розповів йому про це. Гагарін пішов у Політуправління і пояснив, що ця пісня не про наших генералів, а про італійських ... "Ах, так це про натовські генералах він співав? Ну, тоді можна", - сказали в цій серйозній організації [8].

У 1977-1979 рр.. викладав сольний спів у ЛГИТМіК. Серед його учнів такі різні виконавці, як Олег Погудин і Євген Дятлов.

Едуард Хіль - перший виконавець пісень "Лісоруби" і "Місячний камінь" Аркадія Островського, "Пісня про друга", "Блакитні міста", "А люди йдуть у море" Андрія Петрова.

З голосом Едуарда Хіля асоціюються такі відомі пісні, як " З чого починається Батьківщина " [9], "У лісу на узліссі ...", " На безіменній висоті "," А люди йдуть у море "," Як проводжають пароплави "," Ах, море, море "," Лісоруби "," Людина з будинку вийшов "," Ходить пісенька по колу "," Це було недавно, це було давно "," Блакитні міста "," Як добре бути генералом "," Березовий сік "," Сонячна балада "," Два брати "," Місячний камінь "," Пора любові "," Не плач, дівча "," Залишаюся ленінградцем "та ін

На початку 1980-х років на Ленінградському телебаченні Едуард Хіль створив і вів програму "У каміна", в якій розповідав про історію класичного російського романсу, запрошував найкращих виконавців - професіоналів, студентів консерваторії та театральних вузів, співав сам.

Ювілейні концерти 1994 року в Москві і Петербурзі показали, що співак як і раніше любимо своїми шанувальниками, а його виконавську майстерність не тільки не потьмяніло, але і збагатилося новими яскравими фарбами.

У 1996 році Едуард Хіль представив новий проект "Хіль і Сини", створений завдяки ідеї музиканта і композитора Дмитра Хиля - сина прославленого співака. Разом з молодими музикантами групи "Препінакі" Едуард Хіль по-новому представив ряд найпопулярніших в 1960-1970 роки пісень, внісши в них сучасні аранжування. Був випущений альбом "Ходить пісенька по колу" і кліп на нову версію пісні "Людина з будинку вийшов".

Едуард Хіль - соліст-вокаліст філармонічної організації "Петербург-концерт". [ коли? ]

Особливо широку суспільну увагу привернули виступи Хиля в паризькому кабаре "Распутін", куди щоб почути співака спеціально приходили Шарль Азнавур, Мірей Матьє, Жільбер Беко; співав Булат Окуджава, виступали Євген Євтушенко, Микита Міхалков. Там же в Парижі вийшов і перший компакт диск співака "Le Temps de L'Amour" ("Пора любові").

До трьохсотріччя Петербурга Едуард Хіль підготував і виконав на музику Р. Глієра та вірші власного твору "Гімн місту", місту, який вважає його одним із найпочесніших своїх громадян. Також було випущено компакт-диск з 12 піснями, написаними Д. Е. Хілем і поетами С. Салтиковим, Е. Кузнєцовим, І. Авраменко, О. Чупрова.

У 2004 році з великим успіхом в Санкт-Петербурзькому театрі музичної комедії пройшов концерт, присвячений 70-річчю народного артиста Росії Едуарда Хіля. Крім самого ювіляра, який виступив з програмою "Пісні довжиною в життя", у концерті взяли участь Едіта П'єха, Бен Бенціанов, Людмила Сенчина, Зоя Виноградова, Віталій Копилов, Таїсія Калинченко.

Манера виконання Хіля неповторна і легко пізнавана, характеризується чарівністю, незмінно відмінним звучанням яскравого, дзвінкого та польотного ліричного баритона, потужним зарядом оптимізму і гумору . На сцені Хіль тримався дуже впевнено, підтягнуто, супроводжуючи спів легкими танцювальними рухами і ефектною жестикуляцією. Також дуже допомагала Хілю благородна зовнішність - відкрите, чисте, обаятельное особа з широкою посмішкою. Ніколи не змінював академічному стилю співу, Хіль відрізнявся завидним сценічним довголіттям. На думку багатьох музичних критиків, Едуард Хіль став одним із символів Ленінграда. [Джерело не вказано 197 днів]

У 2010 році Хіль пережив черговий сплеск популярності. В Інтернеті великий інтерес викликав відеокліп Хиля на вокаліз А. Островського " Я дуже радий, адже я нарешті повертаюся додому ", Хіль став відомий широким масам американських слухачів. Даний вокаліз в США отримав назву" Trololo ". Відеокліп став настільки популярним, що пародію на нього виконав відомий кіноактор Крістоф Вальц. Цей вокаліз також виконували Муслім Магомаєв, Валерій Ободзинський, угорський співак Янош Коош і естонський співак, музикант і художник березня Сандер.

З 1980 року і до моменту смерті (тобто більше 32 років) Едуард Хіль жив у Толстовському будинку на вулиці Рубінштейна [10].


1.1. Сплеск популярності в Інтернеті на початку 2010 року

У 2010 році відеоролик вокалізу, викладений на YouTube, придбав величезну популярність у багатьох країнах, в результаті чого Хіль став відомий як "містер Трололо" [11]. Цей "древній" кіноролик є, швидше за все, фрагментом кіноплівки, знятої на гастролях у Швеції в 1976 році [12]. Кліп породив безліч пародій. На це відреагував сам співак, запропонувавши скласти слова на мелодію, з кожного по куплету, на будь-якій мові. Також йому надійшли пропозиції вчинити світове турне. А значки і майки з його зображенням - мало не найбільш ходовий товар в британських інтернет-магазинах. Російські ж блогери пропонували відправити Хиля на "Євробачення". Така пісня, на їхню думку, просто не зможе програти. [Джерело не вказано 197 днів]

Після появи його ролика в американських блогах співак виступив у модному московському клубі. Молодіжна аудиторія прийняла виступ Хиля з радянськими шлягерами 1960-1970-х з ентузіазмом.

Едуард Хіль був спародіював в американському мультсеріалі " Гріффіни ", де він наспівує вокаліз" Я дуже радий, адже я, нарешті, повертаюся додому "


1.2. Останні роки життя

Едуард Хіль брав участь у концертах аж до своєї хвороби в квітні 2012 року, від якої він так і не оговтався.

1.2.1. Хвороба і смерть

28 травня 2012 стало відомо, що Хіль перебуває у важкому стані в реанімації Маріїнської міської лікарні в Санкт-Петербурзі. За даними преси, у співака стався інсульт, і він підключений до апарату штучної вентиляції легень [13]. Госпіталізований Хіль був ще 8 квітня [14].

В 1:35 4 червня 2012 Едуард Хіль помер в НДІ ім.Полєнова в Санкт-Петербурзі [15] [16]. Похований на Смоленському кладовищі Санкт-Петербурга.


2. Дискографія

  • Пісні А.Петрова ( 1968)
  • Пісні О. Островського ( 1968)
  • Пора любові ( 1983) - перевиданий на CD в 1995
  • Ходить пісенька по колу ( 1998) - магнітоальбом
  • Це було недавно, це було давно ( 2001)
  • Пісні наших батьків ( 2001)
  • Залишаюся ленінградцем! ( 2002)
  • Місто білих ночей ( 2003)
  • Була війна ( 2005)
  • Великі виконавці Росії XX століття ( 2005)
  • Балада про дві серцях - пісні Якова Дубравина ( 2008)
  • Звуть нас зірки-пісні Віктора Плешаков ( 2009)

3. Пісні

Едуард Хіль - перший виконавець пісень "Лісоруби" і "Місячний камінь" Аркадія Островського, "Пісня про друга", "Блакитні міста", "А люди йдуть у море" Андрія Петрова [3].

Едуард Хіль виконував такі популярні пісні, як: " З чого починається Батьківщина "," Як проводжають пароплави "," Я крокую по Москві "," Боягуз не грає в хокей "," Блакитні міста "," Два брати "," Як добре бути генералом "," У лісу на узліссі ... "," Березовий сік "," Лист з сорок п'ятого "," Сонячна балада "," Як, скажи, тебе звуть? "," На безіменній висоті "," Сергійко вільхова " [17]. Хіль - перший виконавець вокального циклу Валерія Гавриліна "Військові листи".

Виконавець гімну міста Йошкар-Ола [18] [19].

Виконавець неофіційного гімну міста Колпино : "Течёт река Ижора".

Записал оба вокальных цикла Ф.Шуберта : "Прекрасная мельничиха" и "Зимний путь" (текст в переводе на русский язык).


4. Фільмографія

Эдуард Хиль на концерте в честь Дня Победы, 9 мая 2010 (Санкт-Петербург)
  1. 1961 - В трудный час - вокал ("Баллада о солдате")
  2. 1962 - Черёмушки - вокал
  3. 1963 - Два воскресенья - вокал ("Голубые города")
  4. 1964 - Весеннее настроение (фильм-спектакль)
  5. 1964 - Когда песня не кончается - вокал
  6. 1965 - Рано утром - вокал ("Когда мы выходим в дорогу с тобой..")
  7. 1965 - Таёжный десант - вокал ("Мы пришли с тобой в тайгу"
  8. 1965 - В первый час - камео
  9. 1965 - Давайте знакомиться: месяц Май - певец
  10. 1966 - Товарищ песня (киноальманах) - вокал ("Я люблю тебя")
  11. 1967 - Хроника пикирующего бомбардировщика - вокал (нет в титрах)
  12. 1968 - Старая, старая сказка - вокал
  13. 1968 - Удар! Ещё удар! - вокал ("Гол в свои ворота")
  14. 1968 - Город и песня - певец
  15. 1969 - Похищение - камео
  16. 1970 - Смерти нет, ребята - вокал
  17. 1974 - Я служу на границе - вокал ("Гроза от нас уходит вспять")
  18. 1974 - Эдуард Хиль (документальный фильм, режиссёр - Марина Голдовская)
  19. 1975 - Я - водолаз - 2 - вокал ("Как хорошо быть генералом")
  20. 1977 - Фронт за линией фронта - вокал ("А туман на луга ложится")
  21. 1978 - Рыцарь из Княж-городка - вокал ("Когда утихнут бои", "Однажды настанет день")
  22. 1979 - Баллада о спорте
  23. 1981 - Кольцо из Амстердама - вокал ("Море не кончается нигде")
  24. 1981 - Семь счастливых нот - камео
  25. 1981 - Спасибо за нелётную погоду - камео
  26. 1981 - Факты минувшего дня - вокал ("Планету оборудуем на совесть")
  27. 1981 - Город встречает друзей (фильм-спектакль)
  28. 1983 - Водитель автобуса - вокал ("Дорожная песня")
  29. 1985 - Голубые города (фильм-концерт, на музыку А. Петрова)
  30. 2004 - Ятинсотэстс - директор клуба
  31. 2009 - Любовь к отеческим домам - житель Толстовского дома
  32. 2009 - Синее море...белый пароход...Валерия Гаврилина
  33. 2010 - Андрей Петров. Гений музыки для всех
  34. 2011 - Гриффины - камео
  35. 2011 - Безразличие - вокал
  36. 2011 - Анна Герман. Эхо любви
  37. 2011 - Смешарики.Начало - вокал

5. Визнання і нагороди


6. Сім'я

  • Дружина - Правдіна Зоя Олександрівна, балерина.
  • Син - Дмитро (р.02.06.1963). Пише пісні, серед них: "Місто Достоєвського", "Невський", "Осінь у Петербурзі", "Фонтанка", "Петроград, Ленінград, Петербург".
  • Онук - Едуард (р. 1997). Разом з батьком і дідом виступав у програмі "Тато, дідусь і я - музична сім'я".

Примітки

  1. Помер Едуард Хіль. - lenta.ru/news/2012/06/04/away1
  2. "... Він кілька років виступав як оперний співак ..." - www.ntv.ru/novosti/301759/
  3. 1 2 3 4 5 6 Музична енциклопедія. Гол. ред. Ю. В. Келдиш. Том 6. Хейнце - Яшугін. 1108 стб. з іл. М.: Радянська енциклопедія, 1982 рік
  4. Програма " Прямий ефір ", телеканал Росія-1, 5 вересня 2011 - russia.tv/video/show/video_id/98708/brand_id/5169, фрагмент 19.05-19.45, повтор 4 червня 2012 - russia.tv/video/show/brand_id/5169/video_id / 131089/viewtype/picture, фрагмент 20.45-21.25.
  5. 1 2 Едуард Хіль - edhill.narod.ru/biogr1.htm
  6. СВІТ НОВИН - www.mirnov.ru/arhiv/mn821/mn/20-1.php
  7. Крюков, Анатолій "Війна гуляє по Росії, а ми такі молоді ..." - www.agidel.ru/?param1=16346&tab=7. "Республіка Башкортостан" № 190. Читальний - www.webcitation.org/66BQcfBO5 з першоджерела 15 Березень 2012.
  8. Хіль Едуард. До 70-річчя Едуарда Хіля. Немає трагедії для оптиміста - www.webcitation.org/68DrkveTY з першоджерела 6 червня 2012.
  9. У Петербурзі помер виконавець пісні "С чего начинается Родина" - www.bagnet.org/news/showbiz/184715
  10. М. Н. Колотило. Толстовський будинок і його знамениті мешканці - www.stateyki.org.ua/articles/tolstovskii-dom-i-ego-znamenitye-zhiteli/. М. Н. Колотило. Толстовський будинок (1910-1912) архітектора Ф. І. Лідваля як історико-культурний організм -
  11. Марія Бортновская. Містер Трололо - www.rg.ru/2010/03/18/hil.html, Російська газета (№ 56 (5135) від 18 березня 2010).
  12. Хіль повторив свій хіт через 44 роки - lifenews.ru/news/16032
  13. Новини NEWSru.com :: Едуард Хіль в реанімації. ЗМІ: У нього інсульт - www.newsru.com/cinema/28may2012/hil.html
  14. Знаменитий співак Е.Хіль перебуває у важкому стані в реанімації в Петербурзі. - Новини дня - PосБізнесКонсалтінг - www.rbc.ru/rbcfreenews/20120528140222.shtml
  15. Едуард Хіль помер у Петербурзі - www.ria.ru/culture/20120604/664482423.html / / РІА Новини
  16. У Санкт-Петербурзі помер Едуард Хіль - www.vesti.ru/doc.html?id=812163 / / Вести.ru
  17. Телеканал "Культура". Хіль Едуард. До 70-річчя Едуарда Хіля. Немає трагедії для оптиміста - www.tvkultura.ru/news.html?id=10192&cid=370
  18. Сайт міста Йошкар-Оли - i-ola.ru/city/gerb.php
  19. Прослухати гімн - www.youtube.com/watch?v=ZqfxnFTJuFY
  20. 1 2 3 Особистості Петербурга - Хіль Едуард Анатолійович - www.ceo.spb.ru / rus / music / hil.ea / index.shtml

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Стрільців, Едуард Анатолійович
Олександр Анатолійович
Чигринський, Дмитро Анатолійович
Шмона, Олександр Анатолійович
Аленічев, Дмитро Анатолійович
Крилов, Костянтин Анатолійович
Тімерман, Костянтин Анатолійович
Ліханов, Альберт Анатолійович
Кортнєв, Олексій Анатолійович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru