Червоний вовк

Червоний вовк, або гірський вовк [1] (Cuon alpinus) - хижий ссавець сімейства псових; єдиний вид роду Cuon. Рідкісний вид псових, що знаходиться під загрозою зникнення.


1. Зовнішній вигляд

Це досить великий звір з довжиною тіла 76-110 см, хвоста - 45-50 см і масою 17-21 кг. У його зовнішності поєднуються риси вовка, лисиці і шакала. Від звичайного вовка червоний вовк відрізняється забарвленням, пухнастою шерстю і більш довгим хвостом, майже досягає землі. Характерна укорочена, загострена морда. Вуха великі, стоячі, з закругленими вершинами, високо посаджені на голові.

Загальний тон забарвлення рудий, сильно мінливий у окремих особин і в різних частинах ареалу. Кінець хвоста чорний. Вовченята до 3 місяців - темно-коричневі. Волосяний покрив взимку дуже високий, густий і м'який; влітку помітно коротше, грубіше і темніше. Хвіст пухнастий, як в лисиці. На підставі мінливості забарвлення, густоти хутра та розмірів тіла описано 10 підвидів червоного вовка, на території Росії зустрічаються 2 з них.

Від інших представників сімейства псових червоний вовк відрізняється зменшеним числом кутніх зубів (їх по 2 в кожній половині щелепи) і більшою кількістю сосків (6-7 пар).


2. Поширення і підвиди

Червоний вовк розповсюджений від Тянь-Шаню і Алтаю на південь до краю Індостану, Індокитаю і Малайського архіпелагу. Основна частина його ареалу припадає на гірничо-лісові області Центральної і Південної Азії. Розрізняють 10 підвидів червоного вовка:

До цих пір досить звичайний у багатьох районах Індії південніше Гангу, в долині Інду в Пакистані, в південному Ірані та в Гімалаях; в інших частинах ареалу став рідкісний (В'єтнам, КНДР) або майже повністю зник (в Іраку і Сирії не зустрічається з 1970 - х рр. минулого сторіччя, в Азербайджані теж).


2.1. Червоний вовк в Росії

У Росії зустрічався в основному на півдні Далекого Сходу, куди він, ймовірно, заходив з прилеглих територій Монголії та Китаю. Надійних доказів того, що вид сьогодні постійно мешкає в межах Росії, немає.

В XIX в. північна межа ареалу червоного вовка проходила від низовий річки Уди ( Хабаровський край) на захід південніше Станового хребта та на північ нижньої течії Шилки. Далі вона йшла на південь Байкалу, охоплюючи Саяни і Алтай, аж до річки Катуні. Цей хижак жив також у Казахстані, Киргизії і Таджикистані. Зараз відомий тільки по дуже рідкісним зустрічам на південному заході Примор'я. В Хабаровському краї, Туве, Алтаї, Бурятії, можливо, вже вимер .

У середньому і верхньому плейстоцені червоний вовк займав величезний ареал, що не поступався за розмірами ареалу сірого вовка - крім південної половини Євразії, він жив ​​у всіх гірських системах помірного і холодного поясів Голарктики від Іберійського пів-ва на заході Євразії, через Альпи, Кавказ, Урал, Алтай, гірські регіони Центральної, Східної та Південно-Східної Азії до Чукотки і через берінгійскій міст - до Аляски і вниз до нагорій Мексики. [Джерело не вказано 293 дні] У верхньому плейстоцені в Бурятії червоний вовк був звичайним видом долини річки Селенгі в районі нинішнього Улан-Уде. У міру збідніння ресурсів диких копитних і винищення хижаків, даний вид перестав зустрічатися в долинах і низкогорьях Забайкалля.


3. Спосіб життя і харчування

Червоний вовк - типовий мешканець гір, піднімається до 4000 м над рівнем моря. Більшу частину року він тримається в субальпійському та альпійському поясах, на півдні ареалу - в низько-і середньогірських тропічних лісах, а в північно-східних районах - в гірській тайзі, але скрізь його перебування приурочено до скелястих місцях і ущелинах. На відкритих рівнинах не селиться, але в пошуках їжі здійснює дальні сезонні перекочевкі, іноді з'являючись в незвичних ландшафтах - лісостепу, степу і навіть в пустелях. Із встановленням в горах високого снігового покриву хижак слідом за дикими парнокопитними - архар, гірськими козлами, козулями і маралів - спускається в передгір'я або переходить на південні солнцепечние схили і в інші малосніжні ділянки. На домашніх тварин нападає рідко. Влітку регулярно поїдає рослинну їжу.

Живе і полює червоний вовк зграями 5-12 особин (іноді більше), очевидно, об'єднуючими тварин декількох поколінь. Відносини всередині зграї зазвичай неагресивні. Полює він переважно вдень, подовгу переслідуючи жертву. Видобуток варіює від гризунів і ящірок до оленів ( замбар, аксис) і антилоп ( нільгау, гарна). Велика зграя може впоратися з биком- Гаурі, леопардом і тигром. На відміну від багатьох псових, червоні вовки вбивають дичину, не хапаючи за горло, а нападаючи ззаду. Двоє-троє червоних вовків здатні вбити 50-кілограмового оленя менш, ніж за 2 хвилини.

Притулками червоним вовкам звичайно слугують розщілини скель, печери і ніші в схилах; нір вони не риють. Володіють розвиненим слухом, добре плавають і відмінно стрибають - здатні подолати в довжину відстань до 6 м. Людей червоні вовки уникають; в неволі розмножуються, але не приручаються.


4. Розмноження

Біологія розмноження вивчена недостатньо. Червоні вовки - строгі моногами; самці беруть участь в охороні й вихованні молодняку. У зоопарках звірі спаровуються в січні - лютому; щеняться в квітні після 60-62 днів вагітності, приносячи по 5-9 дитинчат. В Індії цуценят знаходять протягом цілого року, але частіше в січні - лютому.

Новонароджені щенята покриті короткою темно-коричневою шерстю і нагадують звичайних вовченят або цуценят німецької вівчарки. Очі у них відкриваються на 13-14 день. У шестимісячному віці досягають маси дорослих. Статевої зрілості досягають на 1-2 році життя.


5. Статус популяції

Червоний вовк занесений у Червоної книги МСОП із статусом зникаючий вид (Endangered), а також в Червоної книги Росії.

Вже в літературі XIX в. вказувалося на рідкість і малу чисельність червоного вовка. Значною мірою це зумовило дуже слабку вивченість виду. Причини швидкого скорочення його ареалу та чисельності не досліджені. Імовірно, в ньому зіграв роль звичайний сірий вовк як основний конкурент і ворог червоного вовка, а також збіднення кормової бази через зменшення поголів'я диких парнокопитних тварин. Точні дані про нинішньої чисельності відсутні.

Червоні вовки добре розмножуються в неволі. Наприклад, від пари звірів, відловлених у північному Китаї (район озера Кукунор), в Московському зоопарку з 1958 по 1967 рр.. було отримано 25 цуценят.

Червоним вовком також іноді називають представника роду вовків, північноамериканського рудого вовка (Canis rufus).


6. Заходи охорони

Заходи з порятунку червоного вовка робляться в міжнародних масштабах: крім внесення до Червоної книги МСОП, він внесений у Додаток II до Конвенції СІТЕС. У Росії цей рідкісний хижак узятий під повну охорону з моменту внесення його до Червоної книги колишнього СРСР. Необхідно виявити райони, де ще зберігся червоний вовк, з подальшою організацією тут заказників з метою охорони цього хижака і диких парнокопитних тварин, якими він харчується. Бажано скорочення поголів'я сірого вовка. Повинна проводитися широка роз'яснювальна робота серед населення для запобігання випадкового відстрілу червоного вовка.


7. У мистецтві

Червоних вовків під ім'ям рудих псів зобразив Редьярд Кіплінг у збірнику оповідань "Друга книга джунглів (англ.) " [2]. У Кіплінга руді пси - тварини, небезпечні для всіх мешканців джунглів. Вони кочують величезною зграєю, зустрічі з якою уникають навіть слон Хатхі і тигр Шерхан.


Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., 1984. - С. 94. - 10 000 екз.
  2. Ігор Акимушкин. Примхи природи (кн. 2). - М., 1992.