Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Черкасов, Микола Костянтинович


Фото

План:


Введення

Черкасов, Микола Костянтинович

Микола Костянтинович Черкасов (один тисяча дев'ятсот три - одна тисячі дев'ятсот шістьдесят-шість) - видатний радянський актор театру і кіно.

Народний артист СРСР (1947). Лауреат Ленінської (1964) і п'яти Сталінських премій (1941, 1946, 1950, 1951 - двічі). Член ВКП (б) з 1940.


1. Біографія

Микола Черкасов народився 14 (27) липня 1903 в Санкт-Петербурзі в сім'ї залізничного службовця [1].

Закінчив Інститут сценічних мистецтв (1926). З 1919 - артист-міміст Петроградського Маріїнського театру опери та балету, Великого драматичного театру та інших театрів, в 1926 - 1929 - актор Ленінградського ТЮГу, в 1929 - 1931 - артист Ленінградського і Московського мюзик-холів, в 1931 - 1933 - Ленінградського пересувного театру "Комедія", в +1933 - тисячі дев'ятсот шістьдесят-п'ять - Ленінградського академічного театру драми ім. А. С. Пушкіна.

У 1926-1929 роках Черкасов виступав на сцені Вільного театру спільно з Петром Березовим і Борисом Чирковим в популярному естрадному номері "Пат, Паташон і Чарлі Чаплін", який був використаний у фільмі " Мій син "(1928), а потім повторений в "Концерті на екрані "(1940).

Помер Микола Черкасов 14 вересня 1966. Похований в Ленінграді в Некрополі майстрів мистецтв [2] Олександро-Невської Лаври [3].


2. Громадська та державна діяльність


3. Творчість

3.1. Ролі в театрі та на естраді

Дати Спектакль Характеристика спектаклю Роль [4] [5] [6] [7] [8]
1920 - один тисячу дев'ятсот двадцять-два [4] (можливо, 1922-1925 [6]) Петроградська студія молодого балету
" Лебедине озеро " Балет Петра Ілліча Чайковського Злий геній
"Марна пересторога" батько Колен
"Баядерка" Балет Людвіга Мінкуса брамін
"Таємниця скарбу" Отто, багатий жених
Дон Кіхот Балет композитора Л. Ф. Мінкуса Дон Кіхот
"Фея ляльок" Негритянська пляска
"Невдалі пригоди містера Хьюза" Агітбалет Джек ("червоний диявол")
1920 - один тисячу дев'ятсот двадцять-два [4] (можливо, з 1923 [8]) Театрально-дослідна лабораторія (Експериментальний ансамбль) Інституту історії мистецтв.
(Невідома пантоміма під музику Легара) Папуас
"Шарф Коломбіни" Пантоміма Диригент танців
"Бик на даху" Пантоміма Полісмен
Один тисячу дев'ятсот двадцять-три - одна тисяча дев'ятсот двадцять сім Інститут сценічних мистецтв
"Спадкоємці Рабурдена" Комедія Е. Золя. Майстерня С. Е. Радлова. Режисери С. Радлов і Б. Петрових Рабурден
1925 " Дванадцята ніч " П'єса У. Шекспіра. Майстерня С. Е. Радлова Сер Ендрю
1925 "Скарбничка" П'єса Е. М. Лабіша і Марк-Мішеля. Майстерня С. Е. Радлова. Поліцейський
1925 "Солом'яний капелюшок" Водевіль Е. М. Лабіша. Майстерня С. Е. Радлова.
1926 " На жвавому місці " П'єса А. М. Островського. Майстерня В. Максимова. Дипломний спектакль. Миловидов
1926 "Як важливо бути серйозним" П'єса О. Уайлда. Дипломний спектакль. Алджернон
"Чан-Хайтао" ("Крейдяний коло"). П'єса Клабунд Секретар суду Чао
Серпень 1926 - вересень 1929 Ленінградський ТЮГ
1926 "Пригоди Тома Сойєра" Інсценування за романом Марка Твена " Пригоди Тома Сойєра " Шериф
1926, з 24 грудня "Дон Кіхот" П'єса А. Я. Бруштейн і Б. В. Зона за романом Сервантеса. Постановка Б. В. Зона Дон Кіхот
1927 " Розбійники " Драма Ф. Шіллера. Режисер Е. Г. Гаккель Старий Моор
1927 " Хатина дядька Тома " Інсценування за романом Г. Бічер-Стоу. Режисер Б. В. Зон Суддя
" Тіль Уленшпігель " Інсценування Є. Г. Гаккеля за романом Ш. де Костера Інквізитор
" Витівки Скапена " П'єса Мольєра Сильвестр
1928 "Плоди освіти" П'єса Л. Н. Толстого Звездінцев
1929 "Ундервуд" П'єса Е. Л. Шварца [9]. Режисери А. А. Брянцев та Б. В. Зон Крошкін
1932 Дон Кіхот (без повернення до трупи)
1926-1929 Вільний театр
1926-1929 "Пат, Паташон і Чарлі Чаплін" Пат
1927-28 Пересувний Театр нової оперети (колишній "Комсоглаз")
1927 - "У трьох соснах" П'єса Л. С. Любашівського. Композитор Ю. А. Зандер. Режисер Е. Г. Гаккель. композитор Звонарьов
Вересень 1929 - весна 1931 Ленінградський мюзик-хол і Московський мюзик-хол
1929 "Одіссея" Огляд Гомера в обробці Миколи Ердмана та Володимира Маса. Музика І. О. Дунаєвського. Одіссей
1929-1930 "Атракціони в дії" Обозрение Пат (номер "Пат, Паташон і Чарлі Чаплін")
"З неба впали" Огляд. Режисери А. Феона і К. Голейзовський
"Шоста світу" Огляд. Автор А. Равич, режисери - Н. Горчаков і М. Яншин Сищик
1930-1931 Цирки Москви і Поволжя (Казані, Куйбишева, Саратова, Волгограда та інших міст)
"Пат, Паташон і Чарлі Чаплін" Пат
1931 (або 1932) - 1933 Ленінградський пересувний театр "Комедія"
"Одруження Труадека" П'єса Ж. Ромена Мірует
"Люди і свині" Комедія А. Б. Мариенгофа комсомолець Кудряшов
"Мільйон Антониев" П'єса В. Градова, В. Орлова. Режисер Б. М. Дмоховського Байуотерс, авантюрист
"Театр Клари Газуль" П'єса П. Меріме 1) Монах-інквізитор Антоніо - "Жінка-диявол"
2) Перуанський віце-король - "Карета святих дарів"
3) дон Пабло - "Рай і пекло"
1933 - +1965 Ленінградський академічний театр драми ім. А. С. Пушкіна
1933 " Дон Кіхот " За романом Сервантеса Дон Кіхот
1934 "Чужий дитина" П'єса В. В. Шкваркіна Сенечка Перчаткін
1934 "Вершини щастя" П'єса Дж. Р. Дос Пассос. Режисер В. П. Кожичі Айк Ауербах
1934 (прем'єра 13 листопада) " Борис Годунов " Трагедія А. С. Пушкіна. Режисер Б. М. Сушкевич Варлаам
1935 "Благання про життя" П'єса Ж. Деваля. Режисер В. П. Кожичі Моріс Массруб
1935-1936 "Нора" За п'єсою Г. Ібсена " Ляльковий дім "Режисер Б. А. Бабочкін Крогстад
1935-1936 " Ревізор " Комедія Н. В. Гоголя. Режисер Б. М. Сушкевич Осип
1935-1936 " Ліс " П'єса А. М. Островського. Режисер В. П. Кожичі Буланов
1937, березень "Банкір" Комедія А. Є. Корнійчука Бесштанько (голова колгоспу)
1937, осінь - зима "На березі Неви" П'єса К. А. Треньова Буранів
1938, квітень "Петро I" П'єса А. Н. Толстого (третя редакція). Режисер Б. М. Сушкевич Петро I
1939 "Ленін" П'єса А. Я. Каплера і Т. С. Златогорова, інша назва - "Грозовий рік". Режисери Л. С. Вів'єн і А. Н. Даусон. Горький
1940 " Брехун " Комедія К. Гольдоні. Режисер В. В. Люце Леліо
1941 (до 7 липня) "Дон Кіхот" П'єса М. А. Булгакова. Режисери А. Н. Даусон і В. П. Кожичі Дон Кіхот
1942 "Напередодні" П'єса А. Н. Афіногенова Андрій Зав'ялов, вчений-агроном
1942 "Фронт" П'єса А. Є. Корнійчука Остапенко (гвардії сержант)
1945 "Великий государ" П'єса В. А. Соловйова. Режисер Л. С. Вів'єн Іван Грозний
1946 "Життя в цвіту" П'єса А. П. Довженка. Режисер Л. С. Вів'єн. Мічурін
1948-1949 " Борис Годунов " Трагедія А. С. Пушкіна. Режисер Л. С. Вів'єн Варлаам
1952-1953 " Ревізор " Комедія Н. В. Гоголя. Режисер Л. С. Вів'єн Осип
1952-1953 "Громадянин Франції" П'єса Д. Я. Храбровіцкого Дюмон-Тері
1954 "Вони знали Маяковського" П'єса В. А. Катанян. Режисер Б. М. Дмоховського Маяковський
1957 "Грозовий рік" П'єса А. Я. Каплера і Т. С. Златогорова Максим Горький
1958 " Біг " П'єса М. А. Булгакова Хлудов
1959 "Все залишається людям" П'єса С. І. Альошина. Режисери Л. С. Вів'єн і А. Н. Даусон. Художник А. Ф. Босулаев академік Дронов
1962 " Маленькі трагедії " Цикл А. С. Пушкіна (поставлений без "бенкету під час чуми"). Режисер Л. С. Вів'єн. Художник А. Ф. Босулаев Барон (Філіп) - трагедія "Скупий лицар"
1941, липень-серпень Театр народного ополчення (агітвзвод Ленінградської армії народного ополчення)
1941 "Прямою наводкою" Монолог професора Полежаєва або монолог Олександра Невського

В +1919 -1922 - статист, потім артист-міміст державних театрів Петрограда. Грав в масовці і епізодичні ролі в спектаклях петроградського Маріїнського театру (після перейменування - Державного академічного театру опери і балету, ГАТОБа) і Великого драматичного театру, в організованих Маріїнським театром масових видовищах - "Інтернаціонал" (1919) "Містерія звільненої праці" (1 травня 1920 року), "До світової комуні" (19 липня 1920 року), "Взяття Зимового палацу" (8 листопада 1920 року).


3.2. Фільмографія

Рік Фільм Роль
1927 Його превосходительство Довгий клоун в цирку
1927 Поет і цар (Цар і поет) Шарль, перукар
1928 Рідний брат Епізод
1928 Місяць зліва Калугін
1928 Мій син Пат
1930 По той бік Епізод
1930 Вершники вітру Комсомолець
1932 Щастя (Арештант N1105, Вітер зі Сходу) Агент поліції
1932 Зустрічний Постовий міліціонер
1934 Перше кохання Депутат сейму
1934 Хто твій друг Міліціонер
1934 Чи люблю тебе? Студент
1934 Наслідний принц Республіки Офіціант
1935 Гарячі днинки Колька Лошак
1935 Кордон Гайдуль
1935 Одруження Яна Кнукке Ганс Пфааля (божевільний офіцер, капітан)
1935 Подруги Білий офіцер Сергій Тимофійович
1936 Депутат Балтики Професор Дмитро Іларіонович Полежаєв
1936 Діти капітана Гранта Жак Паганель
1937 Острів скарбів Біллі Бонс
1937 За Радянську Батьківщину Командуючий фронтом
1937 - 38 Петро Перший царевич Олексій
1938 Олександр Невський Князь Олександр Невський
1938 Друзі Осетин Бета
1938 Людина з рушницею білий генерал
1939 Ленін в 1918 році Горький
1939 Мінін і Пожарський Епізод [10] [11] (за іншими даними, в списку отримали Сталінську премію I ступеня за цей фільм Н. П. Черкасов (Сергєєв) [12]).
1940 Шістдесят днів (Командири запасу) Євген Петрович Антонов (професор)
1940 "Концерт на екрані" 1) Конферанс.
2) Варлаам в номері " Борис Годунов ".
3) Пат в номері "Чарлі Чаплін, Пат і Паташон"
1942 Його звуть Сухе-Батор Барон фон Унгерн-Штернберг
1942 Оборона Царицина Селянин- ходок
1944 - 45 Іван Грозний Цар Іван Грозний
1946 В ім'я життя Сторож Лукич
1947 Весна Режисер Аркадій Громов
1947 Новий будинок Костоусов
1947 Пирогов Відкупник Лядов
1949 Академік Іван Павлов Максим Горький
1949 Олександр Попов Олександр Степанович Попов (винахідник радіо)
1949 Сталінградська битва Президент Франклін Рузвельт
1949 Щасливого плавання! капітан Левашов (Левашов)
1950 Мусоргський Стасов, критик
1952 Римський-Корсаков Стасов, критик
1957 Дон Кіхот Дон Кіхот
1963 Все залишається людям Федір Олексійович Дронов (академік)
1965 Третя молодість (СРСР / Франція) Гедеоном
Телефільми (ігрові)
1955 Вони знали Маяковського Володимир Маяковський
1962 Шумлять пороги Уейкенго капітан Стенсон
1966 Маленькі трагедії (телеспектакль)
Документальні кінофільми
1948 Пам'яті С. Ейзенштейна
1957 Відблиски Канн (фр. "Reflets de Cannes" ). Епізод, датований 6 травня 1957 (телевізійний)
1959 Актор Микола Черкасов (телевізійний, збірна програма)
1965 Сторінки великої дружби Текст за кадром
Кіноматеріали, використані у фільмах
1943 Битва за Росію (англ. The Battle of Russia ) Олександр Невський - фрагменти фільму " Олександр Невський "
1963 Мелодії Дунаєвського ("Мелодії Дунаєвського (кіномонографія)")
Тисячі дев'ятсот сорок шість - один тисяча дев'ятсот вісімдесят-вісім Іван Грозний. 3-я серія. (Фрагменти). Іван Грозний
1998 Щиро ваш, Георгій Віцин ... (телевізійний)
2004 Божественна Гликерія

Примітка. Роль в епізоді "Безцінна голова" в "Бойові киносборники № 10", швидше за все, грав не Н. К. Черкасов [13], а Н. П. Черкасов [14] [15]. У фільмі 1943 року "Дорога до зірок" виразно грав Н. ​​П. Черкасов [14] [16], а не Н. К. Черкасов [17].


4. Визнання і нагороди

Микола Черкасов - народний артист СРСР, лауреат п'яти Сталінських премій, Ленінської премії, премій на фестивалях, кавалер п'яти орденів і декількох медалей [7].

Звання
Рік Звання
1937 Заслужений артист РРФСР
1939, 11 березня Народний артист РРФСР
1947, 26 лютого Народний артист СРСР
Ордена
Дата Нагорода Формулювання
1938, 23 березня Орден Трудового Червоного Прапора За участь у створенні фільму Петро Перший (I серія)
1939, 1 лютого Орден Леніна За виконання ролей у фільмах " Петро Перший "," Олександр Невський "і" Ленін у 1918 році ".
1950, березень Орден Леніна У зв'язку з 30-річчям радянського кіно.
1963 Орден Трудового Червоного Прапора За великі заслуги в розвитку мистецтва театру і кіно і в зв'язку з 60-річчям від дня народження.
Премії
Рік Премія Зазначена заслуга
1941 Сталінська премія I ступеня "Олександр Невський"
1946 Сталінська премія I ступеня "Іван Грозний", 1 серія
1950 Сталінська премія III ступеня "Щасливого плавання!"
1951 Сталінська премія I ступеня "Мусоргський"
1951 Сталінська премія II ступеня "Олександр Попов"
1958 Премія кращому акторові на Міжнародному кінофестивалі в Стратфорді Фільм "Дон Кіхот"
1958 Премія "Кращому акторові" на Міжнародному кінофестивалі в Канаді (Ванкувер) За виконання ролі Дон Кіхота [5] (за іншими даними, премія режисерові [18]).
1964 Премія "Призи акторам" Всесоюзного кінофестивалю За краще виконання чоловічої ролі (фільм "Все залишається людям").
1964 Ленінська премія За виконання ролі Федора Дронова у фільмі "Все залишається людям".

5. Твори

  • "В Індії" (1952)
  • "Записки радянського актора" (1953)
  • "Четвертий Дон Кіхот" (1958)
  • "У театрі і в кіно" (1961)

6. Образ Черкасова в культурі

Профіль Миколи Черкасова в ролі Олександра Невського на однойменному ордені.

Відомі мальовничі, графічні та скульптурні портрети Н. Черкасова, виконані в різні роки ленінградськими художниками та скульпторами, в тому числі М. К. Анікушин (1973) [20].


6.1. Адреси в Ленінграді

  • 1944 - 14 вересня 1966 року - прибутковий будинок - Кронверкському вулиця, 27.

7. Цікаві факти

  • Під час зйомки фільму " Іван Грозний ", після того як було відзнято той чи інший кадр і пролунала команда режисера" Стоп! ", що виконував роль царя Миколи Черкасову було дуже важко відразу зупинитися і замовкнути, і він постійно якийсь час продовжував грати. Режисер фільму С. М. Ейзенштейн намагався умовити Н. К. Черкасова не витрачати енергію даремно, але не міг. У підсумку він змонтував фільм "Захвати після" стоп ", або Куди йде творча енергія народного артиста", в який включив кадри гри Н. Черкасова, яка тривала вже після команди режисера її припинити [21].

8. Видання творів

  • Черкасов Н. К. Із записок актора. М., 1951
  • Черкасов Н. К. Записки радянського актора. М., 1953
  • Черкасов Н. К. У театрі та кіно. М., 1973

9. Література про Черкасова

  • Микола Черкасов. Літературна спадщина. Спогади. Листи. М., 1976.

Примітки

  1. ЧЕРКАСОВ Микола Костянтинович (1903-1966) - funeral-spb.narod.ru/necropols/tihvinskoe/tombs/cherkasov/cherkasov.html
  2. Могила Н. К. Черкасова в Олександро-Невській Лаврі - lavraspb.ru/ru/nekropol/view/item/id/420/catid/3
  3. Микола Черкасов народився 27 липня 1903 - Микола Черкасов помер 14 вересня 1966 - www.calend.ru/person/5484/
  4. 1 2 3 Герасимов Ю. К., Скверчінская Ж. Г. Черкасов. - lib.aldebaran.ru / author / gerasimov_yu / gerasimov_yu_cherkasov М.: Молода гвардія, 1977.
  5. 1 2 Дати життя і творчості. - Сайт актора Миколи Черкасова - www.cherkasov.spb.ru / data.html
  6. 1 2 Черкасов Н. К. - Енциклопедія Санкт-Петербурга - www.encspb.ru/article.php?kod=2804031451
  7. 1 2 Зубков. Ю. А. Черкасов Микола Костянтинович - slovari.yandex.ru/dict/bse/article/00089/16700.htm / / Велика радянська енциклопедія. 3-е изд. Т. 29.
  8. 1 2 Черкасов, Микола Костянтинович. - Енциклопедія "Кругосвет" | | - www.krugosvet.ru / enc / kultura_i_obrazovanie / teatr_i_kino / CHERKASOV_NIKOLA_KONSTANTINOVICH.html
  9. Євген Шварц і Театр комедії. Ундервуд - shvarts.komedia.ru / books / underwood.html
  10. Микола Костянтинович Черкасов. - KinoExpert.ru - www.kinoexpert.ru/index.asp?comm=5&kw=4850
  11. Микола Костянтинович Черкасов - фільмографія. - Кіно-Театр. РУ - www.kino-teatr.ru/kino/acter/m/sov/cz/4724/works/
  12. Мінін і Пожарський. - KinoExpert.ru - www.kinoexpert.ru/index.asp?comm=4&num=2225
  13. Черкасов Микола Костянтинович. Фільми та нагороди. - Енциклопедія вітчизняного кіно - www.russiancinema.ru/template.php?dept_id=3&e_dept_id=1&e_person_id=1208&let=&e_add_id =
  14. 1 2 Микола Черкасов (Сергєєв) - фільмографія. - Кіно-Театр. РУ - www.kino-teatr.ru/kino/acter/m/sov/4725/works/
  15. Nikolai P. Cherkasov. - IMDb - www.imdb.com/name/nm0003539/
  16. Черкасов-Сергєєв Микола Петрович. Фільми та нагороди. - Енциклопедія вітчизняного кіно - www.russiancinema.ru/template.php?dept_id=3&e_dept_id=1&e_person_id=11079&let = & e_add_id =
  17. Nikolai Cherkasov. - IMDb - www.imdb.com/name/nm0003540/
  18. Дон Кіхот - інформація про фільм. - Кіно-Театр. РУ - www.kino-teatr.ru/kino/movie/sov/1972/annot/; Дон Кіхот (фільм). Персоналії та нагороди. - Енциклопедія вітчизняного кіно - www.russiancinema.ru/template.php?dept_id=3&e_dept_id=2&e_movie_id=1864
  19. Орден Олександра Невського. - Друга світова війна - www.weltkrieg.ru/awards/Nevsky/, Орден Олександра Невського. - Ордени та медалі СРСР - monetnii.ru / ONevsk.html
  20. Образотворче мистецтво Ленінграда. Каталог виставки. - Л: Художник РРФСР, 1976. - С.106.
  21. Черкасова Н. Черкасов і Ейзенштейн - www.russiancinema.ru/template.php?dept_id=15&e_dept_id=2&e_movie_id=8381 / / Ейзенштейн у спогадах сучасників. - М.: Мистецтво, 1974

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Черкасов, Микола Петрович
Микола Костянтинович
Симонов, Микола Костянтинович
Дорізо, Микола Костянтинович
Красовський, Микола Костянтинович
Ліко, Микола Костянтинович
Реріх, Микола Костянтинович
Дмитрієв, Микола Костянтинович
Кольцов, Микола Костянтинович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru