Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Черкаський, Давид Янович



План:


Введення

Давид Янович Черкаський (нар. 23 серпня 1932, р. Шпола, УРСР, СРСР) - радянський і український художник-мультиплікатор, режисер і сценарист. Народний артист України.


1. Біографія

Давид Черкаський народився в м. Шпола ( УРСР), батько був заступником українського наркома юстиції. Дружина - Наталія Марченкова, режисер-мультиплікатор. Син - Олександр, телережисер.

Черкаський з дитинства хотів займатися мультиплікацією, однак, спочатку вибрав професію будівельника. Після закінчення Київського інженерно-будівельного інституту деякий час працював інженером-будівельником в київській проектній організації "Проектстальконструкція".

У 1959 році прийшов на студію " Київнаукфільм "в відчиняється відділення мультиплікації. Стажувався в м. Москві на студії" Союзмультфільм ".

Працював художником-мультиплікатором. У 1961 р. тимчасово працював на студії "Київнаукфільм" освітлювачем.

Перший мультфільм, як режисер, Черкаський поставив в 1964 році - "Таємниця чорного короля" (ролик на замовлення про протипожежної безпеки) - картина отримала премію на мультиплікаційному фестивалі в Румунії за кращий дебют. За дебютом пішли інші мультфільми, в тому числі серіали "Пригоди капітана Врунгеля", "Доктор Айболит" і двосерійний "Острів скарбів".

Привів на студію багатьох співробітників (переважно, колишніх одногрупників з будівельного інституту): Володимира Дахна, Алла Грачова, Рем Пружанський. У його фільмах почав працювати Олександр Татарський. Татарський згадував: "Я працював на дивовижною студії, в оточенні дивовижних особистостей. Звичайно, як і в будь-якому колективі, там були таланти і не таланти, розумні і дурні, чесні і пройдисвіти, але незбагненним чином всі вони були особистостями. Один Давид Черкаський чого коштує! " [1].

З 1969 року у всіх мультфільмах працює в парі з художником-мультиплікатором Радна Сахалтуєва.

З початку 1990-х років, після припинення держфінансування мультиплікації робив телевізійні рекламні ролики.

Брав участь в гумористичній передачі "Золотий гусак" (укр. "Золотий гусак").

Д. Черкаський - співпрезидент (разом з Едуардом Назаровим) міжнародного фестивалю мультиплікаційних фільмів " КРОК ", член російської академії гумору" Золотий Остап ".

У 2006 році Черкаський пише сценарій нового мультфільму, який повинен зніматися з залученням сучасних технологій: "... фільм називатиметься" Зоряні рятівники ". Там, де знімалися актори, я збираюся їх зробити в 3D-анімації: частково зображення об'ємне, комп'ютерне, а решту мальоване " [2].

У 2008 році повідомлялося про завершення роботи над сценарієм продовження "Острова скарбів", яке повинен був режисирувати Черкаський [3]. Незабаром виробництво було заморожено у зв'язку з кризою.

У 2010 році був оголошений конкурс на сценарій повнометражного мультфільму про продовженні пригод капітана Врунгеля, очолений Черкаським. Результати конкурсу не були підведені. [4]


2. Творчість

2.1. Художні особливості

У своїх фільмах Черкаський використав кілька новаторських для радянського кінематографа прийомів.

Поєднував в кадрі мультиплікацію і ігрові зйомки: починаючи з цього моря, по якому плавають герої "Пригод капітана Врунгеля", закінчуючи поєднанням живих акторів і мальованих персонажів в "Острові скарбів". Робив тривимірні "прольоти", що імітують панорамування в художньому кіно, створюючи такий ефект, ніби камера літає навколо персонажів ( тотальна мультиплікація - в ​​тому ж "Київнаукфільмі" в такому стилі працювала Олена Баринова; прийом зрідка застосовував і їхній колега Єфрем Пружанський). "Тільки років п'ятнадцять тому такі фокуси з" тривимірним простором "набули поширення в мультиплікації, причому виключно за рахунок 3D-технологій" [5]. У його фільмах малювалися звуки, ніби "Бум", "Бац" і т. д., як у коміксах (цей прийом також використовував Володимир Тарасов у фільмі "Тир" 1979 року).

За твердженням режисера, "" Врунгель "був першим мультиплікаційним серіалом у Союзі" [6].

На початку 1990-х років симбіозом всіх накопичених прийомів і ефектів, а також суміщенням на екрані гри мальованих персонажів і живих акторів повинен був стати ігровий фільм "Макарони смерті або помилка доктора Бугенсберга". Однак, він не був завершений через припинення фінансування і подальшого розпаду студії.


3. Фільмографія

3.1. Режисер

  • 1964 - Таємниця чорного короля (приз "За кращий дебют")
  • 1967 - Колумб причалює до берега
  • 1969 - Містерія-буф
  • 1970 - Короткі історії
  • 1971 - Чарівник Ох
  • 1973 - Навколо світу мимоволі
  • 1974 - Прощайте, фараони! (Ігровий фільм, комедія)
  • 1975 - Якого рожна хочеться?
  • 1976-1979 - Пригоди капітана Врунгеля
    • серії 1-3 (1976)
    • серії 4-6 (1977)
    • серії 7-9 (1978)
    • серії 10-13 (1979)
  • 1983 - Крила
  • 1984 - Доктор Айболит
    • 1984 - Доктор Айболит і його звірі
    • 1984 - Варвара - зла сестра Айболитя
    • 1984 - Бармалей і морські пірати
    • 1985 - Айболить поспішає на допомогу
    • 1985 - Крокодил і сонце
    • 1985 - Підступний план Бармалея
    • 1985 - Спасибі, доктор
  • 1986 - Острів скарбів
    • 1986 - Острів скарбів. Карта капітана Флінта
    • 1988 - Острів скарбів. Скарби капітана Флінта
  • 1992 - Макарони смерті або помилка доктора Бугенсберга (картина не завершена)
  • 1995 - "Повернення на острів скарбів" (Return to Treasure Island) Україна-США

3.2. Сценарист

  • 1984 - Доктор Айболит
  • 1995 - "Повернення на острів скарбів" (Return to Treasure Island) Україна-США
  • 2009 - "Острів скарбів-2"

3.3. Дивись

4. Визнання і нагороди

  • Заохочувальна премія за дебют в м. Мамайя, Румунія, ("Таємниця чорного короля"), 1964 р.
  • Спеціальний диплом СІДАЛГ на XIII МКФ у Кракові, Польща, ("Якого рожна хочеться?"), 1976 р.
  • Диплом Всесоюзного телефестивалю в Єревані ("Пригоди капітана Врунгеля")
  • Заслужений діяч мистецтв України (1995)
  • Академік Академії телебачення (1997)
  • Кавалер ордена "За заслуги" III ступеня.
  • Кавалер ордена "За заслуги" II ступеня.
  • Народний артист України ( 2010)

Примітки

  1. "Помер один із найкращих вітчизняних мультиплікаторів Олександр Татарський" (останнє інтерв'ю Олександра Татарського - newtimes.ru/magazine/issue_21/article_13.htm
  2. Інтерв'ю газеті "Бульвар Гордона" - www.bulvar.com.ua/arch/2006/20/4469c7e64b089/
  3. Завершено роботу над сценарієм "Піратів острова скоровіщ" (прес-реліз Star Media) - www.starmediafilm.ru/rus/press-centre/novosti/single-news/list-uid/11/uid/306/
  4. Обговорення конкурсу сценаріїв "Нові пригоди капітана Врунгеля" - vsekonkursy.ru /? p = 1796 # comments
  5. Максим Депутатів, "Анімація - значить одухотворення" - www.close-up.ru/articles/detail.php?AID=8076
  6. Інтерв'ю газеті "Аргументи і факти в Україні" - www.aif.ua/articles/article.aspx?IssueId=275&ArticleId=4251

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Черкаський автобус
Бекович-Черкаський, Олександр
Черкаський, Олексій Михайлович
Черкаський, Яків Куденетовіч
Янович, Сократ
Анвельт, Ян Янович
Судмаліс, Імант Янович
Азаров, Микола Янович
Шайкевич, Анатолій Янович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru