Чехов, Михайло Олександрович

Михайло Олександрович Чехов (17 (29) серпня 1891, Санкт-Петербург, Росія - 1 жовтня 1955, Беверлі-Хіллз, Каліфорнія, США) - російський і американський драматичний актор, театральний педагог, режисер. Племінник письменника Антона Чехова, син публіциста Олександра Чехова. Автор відомої книги "Про техніку актора".


1. Біографія

Син Олександра Чехова і його другої дружини, Наталії Олександрівни Гольден (1855-1918).

У 1907 вступив до театральної школи Петербурзького Малого (Суворинского) театру, де одними з його наставників були Борис Глаголін та Володимир Сладкопевцев (чиї ролі він грає на сцені Суворинского театру, зокрема, роль Тусик у виставі "Дачні панянки"); в 1912 запрошений К. С. Станіславським в Московський Художній театр і зарахований у філіальне відділення.

Через рік у Першій студії МХТ став працювати під керівництвом Л. А. Сулержіцкого і Є. Б. Вахтангова.

У 1921 році грає Хлестакова в знаменитій постановці " Ревізора "(реж. Станіславський і Немирович-Данченко). В історії російського театру М. Чех вважається одним з кращих творців цього образу.

У 1922 став на чолі Першої студії, яка в 1924 була перетворена в МХАТ 2-й. Ще в 1918 створив свою студію, де займався дослідженням акторської психотехніки (перебуваючи під сильним впливом антропософских навчань Р. Штайнера і А. Білого). Він був переконаним послідовником Рудольфа Штейнера [1]. Вважав антропософію джерелом духовного відродження і разом з тим способом розвитку акторської майстерності. Зустріч з нею він називав "найщасливішим періодом в своєму житті" [2].

У 1928, не беручи всіх революційних змін [3], виїхав до Німеччину. У 1929 - 1930 роках знявся в трьох фільмах, працював у театрі Макса Рейнхардта. У 1930 спробував організувати театр у Чехословаччини, але, отримавши відмову в субсидії, переїхав до Париж. Виступав на сцені європейських драматичних театрів.

З 1939 жив у США, створив там свою акторську школу, яка користувалася величезною популярністю. Через неї пройшли Мерилін Монро, Клінт Іствуд, Ентоні Куїнн, Юл Бріннер, Ллойд Бріджес і багато інших голлівудські "зірки". Школу називали "кузнею театральних талантів". Михайло Чехов час від часу знімався в кіно, зокрема у фільмі " Заворожений "(реж. А. Хічкок), за роль в якому номінувався на "Оскар" в номінації "Кращий актор другого плану".

Помер у Беверлі-Хіллз (штат Каліфорнія) 1 жовтня 1955. Урна з його прахом похована на кладовищі Форест-Лон-Меморіал ("Лісова поляна") в Голлівуді.


2. Пам'ять

  • Ім'я Михайла Чехова носить Російський театр в Ризі (Латвія).

3. Фільмографія

3.1. У Росії

М. А. Чехов, 1922
  • 1913 - Трьохсотріччя царювання дому Романових (1613-1913)
  • 1914 - Коли звучать струни серця
  • 1914 - Хірургія
  • 1915 - Цвіркун на печі
  • 1915 - Шафа з сюрпризом
  • 1916 - Любові сюрпризи марні
  • 1927 - Людина з ресторану

3.2. У Німеччині

  • 1929 - Привиди щастя / Phantome des Glcks
  • 1929 - Шут своєї любові / Der Narr seiner Liebe
  • 1930 - Трійка / Troika

3.3. У США

  • 1944 - Пісня про Росію / Song of Russia
  • 1944 - У наш час / In Our Time
  • 1945 - Заворожений / Spellbound
  • 1946 - Від усього серця / Cross My Heart
  • 1946 - Привид троянди / Specter of the Rose
  • 1946 - Ірландська троянда Еббі / Abie's Irish Rose
  • 1948 - Техас, Бруклін і небеса / Texas, Brooklyn and Heaven
  • 1952 - Запрошення / Invitation
  • 1952 - Канікули для грішників / Holiday for Sinners
  • 1954 - Рапсодія / Rhapsody

Література