Чечітка [1] ( лат. Carduelis flammea ) - Співочий птах сімейства в'юркових загону воробьінобразних.


1. Зовнішній вигляд

Дуже маленька пташка, величиною приблизно з чижа. Довжина тіла 12-15 см, крила - 6,9-8,5 см, розмах крил 19-23 см; вага 10-15 г Самець зверху бурувато-сірий, варіює до світло-сірого. Тім'я червоне, шия і спина білуваті, з більш-менш широкими не різко окресленими сірувато-бурими плямами, що звужуються на нижній частині спини і на надхвістя, яке має рожевий відтінок. Рульові махові, так само як і великі кроющие крила, темно-бурі з білуватими облямівками. Горло, груди і зоб білі з рожево-червоним відтінком, нижня частина грудей і черево білі. На горлі темно-буре або чорне пляма. На лобі червона пляма. Навесні, після обнашіванія вершин пір'я, червоний колір шапочки, зобу і грудей робиться більш яскравим, у деяких густого кармінно-червоного кольору. Самки і молоді мають тільки червону шапочку, а на інших частинах тіла червоний колір заміщений білим.

Найсвітліших дрібних чечеток з маленьким дзьобом, з білою або рожевою попереком без пестрин, з білим, без плям подхвостья і з ніжно-рожевою грудьми (у самців) називають тундряная, або попелястими, часто їх виділяють в окремий вид Carduelis hornemanni. Здалеку в польоті вони виглядають майже білими.


2. Поширення

Мешкає на півночі Євразії та Північної Америки, в Гренландії.

3. Спосіб життя

самець і самка

Населяють чагарникову тундру, порослу стланцевой верболозом і березами; тайгу з невеликими заболоченими полянами і приозерні і прирічні лайди. Літають зазвичай купчасто зграйками з безперервним щебетом. Голос - повторюється "че-че", "че-че-че", "чень", "чееіі", "чів", "чув". Співають мало, в основному навесні. Пісня - набір тих же позивок і суха трель "трьрьрьрьрьрь". На зиму відкочовує або відлітають на південь, виходячи за межі гніздової області аж до південних районів Європи та Азії. Основу харчування складають насіння різних деревних і чагарникових рослин, головним чином берези і у меншій мірі насіння ялини, в серпні-вересні також насіння осок, злаків, брусниці та воронікі; харчуються також комахами, найчастіше попелиць. Живуть до 8 років.


4. Розмноження

У шлюбний період пари і невеликі зграйки чечеток носяться в повітрі, сідають на верхівки дерев і чагарників, весь час видаючи закличні крики. Одиночний самець при струмовому польоті крутиться в повітрі хвилястими лініями, видаючи свою шебечущую пісня. До нього часто приєднуються і інші самці. Гнізда будують невисоко над землею, на різних деревах (береза, вільха). Дуже звичайні гнізда в кущах серед лісу. Гніздо має вигляд м'яких товстостінної чаші. Його основна маса складається з тонких гілочок, трави, моху, лишайників, рослинного пуху, листяної хвої. У лотку переважають більш м'які матеріали, але в основному воно вистелена пір'ям, шерстю, рослинним пухом.

В кладці 3-7 (частіше 4-5) біло-блакитних з темними плямами яєць. Насиджує самка протягом 12-14 днів. Самець приносить їй корм в гніздо. Пташенят вигодовують обидва батька. Основу їхнього харчування складають комахи, здебільшого дрібні, а також насіння осок, пухівок та ін Молоді залишають гніздо через 10-14 днів. Після вильоту і догодовування пташенят частина пар приступає до другого гніздування.


5. Зміст

У любителів зустрічаються нечасто, незважаючи на те, що прості у змісті. Мабуть, це пов'язано з тим, що чечітки володіють невигадливої ​​пісенькою. Краще утримувати їх зграйкою в загальному вольєрі з чіжамі, Щеглов і іншими дрібними в'юркових - тоді вони являють собою цікавий об'єкт для спостереження. У садках і вольєрах іноді дають потомство, отримані також гібриди з канарейкою та іншими в'юркових. Рекомендується схрещувати самку чечітки з кенар, так як при зворотній комбінації (Чечет + канарейка) пташенята гинуть ще в яйці або незабаром після вилуплення. Бажано схрещувати чечітку з червоним кенар - тоді гібриди будуть мати красиву рожеву забарвлення грудей і шапочки. Спів гібридів - жваве, але не особливо мелодійне.


6. Галерея

  • Commonredpoll91.jpg
  • Carduelis flammea CT6.jpg

Примітки

  1. Беме Р. Л., Флінт В.Е. Пятіязичний словник назв тварин. Птиці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., "РУССО", 1994. - С. 433. - 2030 екз. - ISBN 5-200-00643-0

Література

  • Життя тварин: У 6 т. Т. 5: Птахи / під ред. Гладкова Н. А., Міхеєва О. В. - М.: Просвещение, 1970. - 675 с.
  • Остапенко В. А. Птахи в вашому домі: Довідковий посібник. - М.: Арнад, 1996. - ISBN 5-88666-011-9
  • Птиці Радянського Союзу: У 6 т. Т. 5 / під загальною ред. Г. П. Дементьєва і Н. А. Гладкова. - М: Радянська Наука, 1954.
  • Рябиця В. К. Птахи Уралу, Приуралля і Західного Сибіру: Довідник-визначник. - Єкатеринбург: Изд-во Уральського університету, 2001. - 608 с ISBN 5-7525-0825-8