Чудеса Христові

Чудеса, вчинені Ісусом Христом - ряд описаних у Євангеліях чудесних діянь, вчинених Ісусом Христом. Чудеса, на думку Іоанна Златоуста, здійснювалися з метою зміцнення людей у вірі, а також їх виправлення: "Спаситель знав їх (іудеїв) осліплення і тому творив чудеса не для їх переконання, а для того, щоб інших виправити". [1]


1. Перелік чудес

Перелік чудес, здійснених Ісусом Христом, розрізняється у євангелістів (тільки чудо з насиченням п'яти тисяч чоловік згадується у всіх чотирьох Євангеліях), тому їх опису треба розглядати комплексно. В синоптичних Євангеліях традиційно виділяють 11 чудес, здійснених Ісусом, які описані у всіх трьох євангелістів. [2] Євангеліє від Іоанна містить опис лише семи чудес (три з них мають паралелі у синоптиків). При цьому Іоанн робить застереження: "Багато й іншого створив Ісус; але, коли б написати про те докладно, то, думаю, і сам світ не вмістив би написаних книг" (Ін. 21:25).

Найменування дива Ілюстрація Опис в Євангеліях Короткий зміст
Шлюб у Кані Галілейській (Перше чудо Ісуса Христа) Istanbul - S. Salvatore in Chora - Esonartece - Nozze di Cana - Foto G. Dall'Orto 26-5-2006.jpg Ін. 2:1-12 Під час шлюбного бенкету на прохання своєї матері Ісус перетворив воду на вино. Православна і католицька традиція бачать в цьому вираз особливої ​​сили молитов Богородиці за людей. [3]
Зцілення сина царедворця Jess y el centurin (El Verons). Jpg Ін. 4:43-54 Коли Ісус Христос по дорозі в Капернаум зайшов у Кану про це дізнався один із жителів Капернаума (царедворець Ірода). Він поспішив у Кану просити Ісуса прийти в Капернаум і зцілити його вмираючого сина. Христос сказав йому: "не ввіруєте, якщо не побачите знамень і чудес". Цим Христос віру, засновану на спогляданні чудес, поставив нижче віри, заснованої на розумінні його вчення. [4] На цей закид царедворець наполегливо став просити "Піди, Господи, поки не вмерла дитина моя". Бачачи зміцнення його віри Христос сказав: "Іди, син твій живе". Царедворець повірив Ісусу і, йдучи додому, дізнався від своїх слуг що син його одужав в той момент, коли Христос вимовив ці слова. Після цього, як каже євангеліст, "ввірував сам і ввесь дім його".
Зцілення розслабленого при овчей купальні Hogart kypalnya vifezda.jpg Ін. 5:1-16 Вчинено в купальні, що розташовувалася біля брами Овечої (через них прогонялись до храму жертовні тварини або був розташований ринок цих тварин). Купальня називалася по-єврейському зветься, що значить: "дім милосердя". Вода з купальні вважалася чудодійною коли "ангел Господній часами сходив у купальню і порушував воду, і хто перший входив у неї після збурення води, той ставав, хоч би яку мав хворобу". При купальні лежав розслаблений, страждаючий своєю хворобою 38 років і майже втратив надію на зцілення, оскільки нікому було опустити його в купальню при збурення води. Ісус сказав йому: "Візьми постіль твою і ходи". І зараз одужав оцей чоловік, і взяв постіль свою і пішов. Було ж це в день суботній. Бачачи розслабленого, що несе свою постіль іудеї говорили: "сьогодні субота, і не годиться тобі брати ложа", на що він відповідав - "Хто мене зцілив, Той мені сказав: Візьми постіль твою і ходи", але не міг сказати, хто зцілив його. Пізніше в храмі його зустрів Ісус і сказав: "Ось ти одужав; не гріши більше, щоб не сталось тобі чого гіршого". Коли стало відомо, хто вчинив зцілення в суботу, то "намагалися вбити Його то юдеї, що Він не тільки порушував суботу, але й Бога Отцем Своїм звав, тим роблячись Богові рівним".
Зцілення Сухоруков Christ heals tne man with paralysed hand.jpg Мф. 12:9-14; Мк. 3:1-6; Лк. 6:6-11 Чудо було скоєно Ісусом в суботу при фарисеях, які дорікнули його в порушенні закону Мойсея, на що Христос їм відповів: "... хто з вас, маючи одну вівцю, якщо вона в суботу впаде в яму, не візьме її і не витягне? Наскільки ж людина краще вівці! І так можна в суботи робити добро ".
Зцілення розслабленого в Капернаумі S. Apollinare Nuovo Paralitico.jpg Мф. 9:1-8; Мк. 2:1-12; Лк. 5:17-26 До місті Капернаумі Ісус Христос учив в одному домі і через безліч тих, хто слухав його людей до нього не могли принести розслабленого. Тоді його друзі розкрили покрівлю та спустили постіль хворого вниз. Ісус сказав розслабленому: "Чадо! Прощаються тобі гріхи твої". Слухачі це фарисеї вважали ці слова богохульством, але знаючи їхні думки сказав: "... що легше сказати: Прощаються тобі гріхи твої, чи сказати: Уставай та й ходи? Але щоб ви знали, що Син Людський має владу на землі прощати гріхи, кажу тобі ( звернувся Він до розслабленого): встань, візьми постіль твою та йди у дім твій ".
Воскресіння сина вдови наїнської Tissot son of the widow in nain.jpg Лк. 7:11-17 Чудо згадується тільки в одного євангеліста. У міських воріт Наїна Христос побачив похоронне хід: з міста виносили для поховання померлого юнака, єдиного сина матері-вдови. Бачачи горе жінки Ісус змилосердився над нею і сказав: "Не плач" і звернувся до померлого: "Юнак, кажу тобі: встань!". Юнак "устав, і почав говорити". Всіх острах пройняв, люди "славили Бога, кажучи: Великий Пророк з'явився між нами", проте не визнали в Христі Мессі.
Зцілення біснуватих в країні Гадаринської
(Див. Ім'я мені - легіон)
Healing of the demon-possessed.jpg Мф. 8:28-34; Мк. 5:1-20; Лк. 8:26-37 Чудо було скоєно в країні, що лежала на східному березі Галілейського озера, званої Гадаринської (у Марка і Луки) або Гергесінской (у Матвія). На березі Ісуса і його учнів зустрів біснуватий (у Матвія згадується двоє біснуватих). Він "А коли він Ісуса здалеку, прибіг, і вклонився Йому, і, скрикнувши голосом гучним, промовив: Що до мене Тобі, Ісусе, Сину Бога Всевишнього? Заклинаю Тебе Богом, не муч мене!". А після на запитання Ісуса як його ім'я, відповідав: "Легіон", вказавши цим на прожиття в ньому великої кількості нечистих духів. Демони просили Ісуса "не висилав із тієї землі", а пустити їх у стадо пасуться поруч свиней. Ісус дозволив їм і "все стадо свиней кинулося з кручі в море і загинуло у воді". За твердженням Марка загинуло близько двох тисяч свиней. Христос не дозволив вздоровленому послідувати за ним "а сказав: іди додому до своїх і розкажи їм, що Господь учинив тобі, і як змилувався над тобою". При цьому жителі міста були налякані цим дивом - "все місто вийшло назустріч Ісусові і, побачивши Його, просили, щоб Він відійшов від меж їх".
Зцілення біснуватого в Капернаумі Duc De Berry - Besessener.jpg Мк. 1:21-28; Лк. 4:31-37 Коли Христос учив в капернаумской синагозі, там знаходився чоловік, одержимий нечистим духом, який несподівано закричав: "Залиш, що Тобі до нас, Ісусе Назарянине? Ти прийшов погубити нас знаю Тебе, Хто Ти, Божий Святий". Це стало мимовільним сповіданням істини від нечистого духа, викликане присутністю Сина Божого. Цим сповідування Ісуса Христа як Бога диявол сподівався підірвати довіру до нього в людях [4] і тому Ісус заборонив йому свідчити про нього, сказавши: Замовкни і вийди з нього!". Біснуватий впав серед синагоги і встав зовсім здоровим, демон вийшов із нього. Обидва євангеліста відзначають сильне враження, яке справило на всіх це зцілення біснуватого - "І всіх жах обгорнув, і питали вони один до одного: що це значить, що Він з владою й силою велить нечистим духам, і вони виходять?"
Зцілення Петрової тещі і безлічі людей Iscelenie petrovoi teshi.jpg Мф. 8:14-15; Мк. 1:30-31; Лк. 4:38-39 Дане диво Марк і Лука описують в безпосередньому зв'язку з попереднім. Вийшовши з синагоги, Ісус увійшов у дім Симона (Петра). Теща Петрова виявилася тяжко хворий (Лука, як лікар, пояснює що це була "сильна гарячка". По слову Іісуа, гарячка покинула її і "вона встала і слугувала їм". Зцілення в синагозі біснуватий, а потім тещі Симона справили сильне враження на народ і до дверей дому Симона, по заході сонця, почали приносити хворих і біснуватих, так що "все місто зібралося перед дверима". Христос зцілював людей і виганяв духів. При описі даного чуда Матвій пояснює, що в цьому масовому зціленні хворих збулося пророцтво Ісаї, який сказав: "Він взяв на Себе наші немочі і поніс хвороби". [4]
Величезний улов риби V & A - Raphael, The Miraculous Draught of Fishes (1515). Jpg Лк. 5:1-11 Описується тільки Лукою. Чудо скоєно перед покликанням Ісусом перших апостолів - Симона (Петра) і Андрія. Христос "навчав народ" біля озера Генісаретського і закінчивши проповідь "сказав до Симона: Попливи на глибінь, і закиньте на полов свій невід". Симон, як досвідчений рибалка, сказав - "Наставнику, цілу ніч ми працювали і нічого не піймали, але за словом Твоїм закину сіті". Закинувши мережу вони зловили "безліч риби набрали і їхній невід почав прориватись". Уловом були заповнені два човни, які почали тонути. Побачивши це "Симон Петро припав до колін Ісуса й сказав: Господи, вийди від мене, Господи, бож я людина грішна". Бачачи жах Петра Ісус відповів йому: "Не лякайсь, ти будеш ловити людей". Далі як оповідає євангеліст перші апостоли "залишили все і пішли за Ним".
Зцілення прокаженого Iscelenie prakajennogo.jpg Мф. 8:2-4; Мк. 1:40-45; Лк. 5:12-15 Прокажений, сповнена віри, "побачивши Ісуса, упав ниць, благаючи Його і кажучи: Господи, коли хочеш, можеш мене очистити". Віра його була така сильна, що він порушив закон, що забороняє йому підходити до здорових людей. [4] У відповідь на цю смиренну прохання, що Ісус торкнувся його, показавши, що він не пов'язаний забороною торкатися до нечистому, і сказав: "Хочу, очистись ". І негайно проказа зійшла з нього. Виконуючи закон Мойсея, Христос велить вздоровленому покажися священикові, і просить нікому не розголошувати про совершившемся диво.
Приборкання бурі Meister des Hitda-Evangeliars 001.jpg Мф. 8:23-27; Мк. 4:35-41; Лк. 8:22-25 Коли Ісус з учнями переправлявся на човні через Галілейське озеро піднялася сильна буря, що загрожувала перекинути човен. Перелякані учні розбудили Ісуса і той наказав бурі й сказав воді: "Мовчи, перестань", а потім, звернувшись до учнів, сказав: "Що ви такі полохливі? Де ваша віра?". Учні ж у страху і здивуванні говорили один одному: "Хто ж це такий, що вітрам і воді, і слухняні Йому?!"
Воскресіння дочки Яіра Ilja Jefimowitsch Repin 013.jpg Мф. 9:18-26; Мк. 5:21-43; Лк. 8:41-56 У начальника синагоги Яіра була при смерті єдина дочка. Він прийшов до Ісуса Христа і просив його, кажучи: "Дочка моя при смерті; прийди і поклади на неї руки, щоб видужала та жила". Бачачи його віру, Ісус пішов з ним, але на шляху зустрів слугу, який повідомив Яіра "Дочка твоя вмерла, не турбуй вчителя", але Ісус сказав: "Не бійся, тільки віруй, і буде врятована". Підійшовши до будинку і побачивши плачучих людей Ісус сказав їм: "Не плачте, дівиця не вмерла вона, але спить", але люди не зрозуміли його слів і стали сміятися над ним. Узявши з собою тільки батьків дівчини і трьох апостолів - Петра, Якова та Івана, Ісус увійшов у кімнату, де лежала померла дівчина і взявши її за руку сказав: "таліфа кумі", що значить; "Дівчатко, кажу тобі, встань!". І в ту мить підвелося й почала ходити. Ісус звелів дать їй їсти і заборонив її батькам розголошувати про подію, але слух про це рознеслася по всій країні.
Зцілення кровоточивої жінки Healing of a bleeding women.jpg Мф. 9:20-22; Мк. 5:25-29; Лк. 8:43-48 Чудо було скоєно Ісусом дорогою в будинок Яіра. Жінка, що дванадцять років хворою на кровотечу, вірила, що їй достатньо торкнутися одягів Христа, щоб одужати, підійшла до нього і доторкнулася до краю його одягу. "І висохло хвилі тієї джерело кровотечі її, і тілом відчула вона, що видужала від недуги". Ісус відчув, що в цей момент "вийшла з Нього сила", запитав, хто торкнувся його. Жінка "впала перед Ним і всю правду Йому". Ісус же звернувся до неї зі словами: "віра спасла тебе".
Насичення народу п'ятьма хлібами Folio 168v - The Feeding of the Multitude.jpg Мф. 14:14-21; Мк. 6:32-44; Лк. 9:10-17; Ін. 6:1-15 Це єдине чудо про який згадується всіма євангелістами. Ісус проповідував в пустельному місці і учні попросили його відпустити людей щоб ті могли піти і купити собі їжі. Христос відповів учням: "не потрібно їм йти; Дайте ви їм їсти". У відповідь сумнів учнів як можна нагодувати п'ять тисяч чоловік п'ятьма хлібами і двома рибами, Ісус Христос взяв їжу в руки і, подивившись на небо, поблагословив її, розламав і дав учням, а учні роздавали народові. За твердженням євангеліста: "їли й наїлися всі; та кусків позосталих зібрали дванадцять кошів".
Насичення народу сім'ю хлібами Multiplication Pio Christiano Inv31499.jpg Мф. 15:32-38 Вчинено в обставинах аналогічних попередньому чуду, тільки "їли й наситились, а з кусків позосталих назбирали сім кошиків повних Їдців же було чотири тисячі мужа, окрім жінок та дітей".
Ходіння Ісуса Христа по водах Po vodam.jpg Мф. 14:22-36; Мк. 6:45-56; Ін. 6:16-21 Коли учні Христа переправлялися на човні на інший бік Галілейського озера до Віфсаїді Галілейської, вони побачили Ісуса йде по воді, подумали, що це привид, і зі страху закричали. Ісус Христос заговорив з ними: "заспокойтеся, це Я, не бійтеся". Тоді апостол Петро вигукнув: "Господи, Ти це, то звели, щоб прийшов я до Тебе по воді". Христос сказав: "йди". Петро вийшов з човна і пішов по воді, але злякавшись хвиль засумнівався, почав тонути і закричав: "Господи, спаси мене". Христос простягнув йому руку і сказав: "Маловірний, чого ти засумнівався?". Коли Ісус увійшов у човен вітер затих і учні підійшли, вклонилися йому і сказали: "Воістину Ти - Син Божий".
Зцілення дочки хананеянки Iscelenie docheri xananeyanki.jpg Мф. 15:21-28; Мк. 7:24-30 Чудо зцілення було скоєно заочно. Спочатку на прохання хананеянки Ісус відповів: "Я посланий тільки до овечок загинулих дому Ізраїлевого" і додав - "дай перше наїлися діти, бо не добре взяти хліб у дітей і кинути щенятам". Жінка смиренно відповіла на це: "Так Господи! Але навіть щенята їдять ті кришки, що падають зо столу їхніх панів". Цими словами хананеянку показала не тільки велике смирення своє і свідомість, що в язичництві людина не може бути так близький до Бога, як в істинній вірі, але й висловила цим свою глибоку віру, що у милосердного Бога дістане милості на кожну людину. [3] Після цих слів Ісус Христос сказав їй: "О жінко! Велика віра твоя. Хай буде тобі по бажання твоєму". І дочка її зцілилася в ту годину.
Зцілення біснуватого отрока Raffael 096.jpg Мф. 17:14-23; Мк. 9:14-32; Лк. 9:37-45 Зцілення було скоєно відразу після Преображення. Ісус спустившись з гори був оточений людьми і якийсь чоловік звернувся до Нього з проханням зцілити його сина, який "в молодика біснується і тяжко страждає, бо часто кидається в огонь і часто у воду". Також цей чоловік сказав що вже наводив свого сина до учнів Христових, але ті не змогли зцілити його. Почувши це, Ісус вигукнув: "О, роде невірний й розбещений, доки буду з вами і терпітиму вас?" і повелів привести до нього отрока. Цим він висловив докір на маловір'я своїм учням (за деякими тлумаченням - всьому юдейському народові). Коли отрок ще тільки йшов до Ісуса "демон кинув його та затряс але Ісус заборонив нечистому духові, і зцілив дитину, і віддав її батькові її".
Зцілення єрихонський сліпця CodexEgberti-Fol031-HealingOfTheBlindManOfJericho.jpg Мф. 20:30-34; Мк. 10:46-52; Лк. 18:35-43 Виходячи з Єрихону по дорозі в Єрусалим до Ісуса зустрівся сліпець Вартимей (в оповіданні євангеліста Матвія двоє сліпців), який почав кричати "Ісус, Син Давидів, змилуйся надо!". У відповідь на це Ісус запитав: "чого ти хочеш від Мене?". Сліпець попросив про прозріння і був зцілений Ісусом.
Диво зі статиром Masaccio chapelle Brancacci.png Мф. 17:24-27 Звернувся до апостола Петра збирач податі на храм задав питання "Учитель ваш чи не дасть дідрахми?" сподіваючись, що Ісус відповість відмовою і це стане звинуваченням проти нього. Петро відразу сказав, що вони заплатять податок. Прийшовши до Ісуса, він розповів йому про прохання збирача податі і почув від Христа запитання: "Симоне? Царі земні з кого беруть мито або податки: від синів своїх, чи чужих? Петро каже Йому: з сторонніх. Ісус сказав йому: Отож сини вільні. " Але щоб не спокусити нікого своєю поведінкою Ісус наказав Петру піти до моря і сказав "першу рибу, яка попадеться, візьми, і рота відкрий їй, і знайдеш статира; візьми його і віддай їм за Мене й за себе"
Зцілення сліпонародженого La curacion del ciego El Greco Dresde.jpg Ін. 9:1-38 Ісус з нагоди одного свята був в Єрусалимському храмі і після своєї проповіді, вийшов з нього і, проходячи по вулиці, зустрів людину сліпого від народження. Учні запитали у нього: "Учителю, хто згрішив, він чи батьки його, що сліпим він родився?". Ісус відповів: "Не згрішив ані він, ні батьки його, але це для того, щоб на ньому діла Божі з'явились". Після цих слів він плюнув на землю, зробив суміш (бруд) і помазав нею очі сліпому, сказавши йому: "Іди, вмийся в ставку Сілоам". Сліпонароджений пішов до Силоамській купальні, умився і став бачити.
Зцілення десяти прокажених Iscelenie prokajenix.jpg Лк. 17:11-19 При вході в селище Христа зустріли десять прокажених (дев'ять іудев і один самарянин). Не сміючи підійти до Ісуса, вона здалеку кричали "Ісусе, Наставнику, помилуй нас". Христос сказав їм: "Підіть і покажіться священикам" і поки йшли вони вилікувалися від прокази. Побачивши своє зцілення тільки самарянин повернувся і подякував Христа, юдеї ж залишилися невдячними. Повчальне значення даного чуда, за вченням церкви, полягає в тому, що віруючі повинні бути вдячними Богу за все його милості.
Зцілення глухонімого немову Ottheinrich Folio055v Mc7C.jpg Мк. 7:31-37 Вийшовши з меж Тиру й Сидону, Ісус знову пішов до моря Галілейське, через околиці Десятимістя. Привели до Нього глухого немову і просили Його покласти на нього руку. Ісус, відвівши його в сторону від народу, вклав пальці Свої йому в вуха, і, сплюнувши, доторкнувся його язика і, споглянув на небо, зітхнув і сказав йому: "еффафа", цебто: Відкрийся. І негайно відкрилися вуха йому слух і розв'язались пута його язика, і він став говорити виразно. І повелів їм нікому не розповідати. Але що більше наказував їм, то ще більш розголошували. І дуже всі дивувалися та говорили: Він добре все робить, - глухим дає чути, а німим - промовистими.
Воскресіння Лазаря Воскресіння Лазаря2.jpg Ін. 11:1-57; Ін. 12:9-11. Пригадується Православною церквою в суботу на шостому тижні Великого Посту (напередодні Вербної Неділі).

2. Богословські тлумачення

Святитель Ігнатій (Брянчанінов) дав таку характеристику чудес, здійснених Ісусом:

Чудеса Христові були дотикальні; вони були ясні для самих найпростіших людей; нічого в них не було загадкового; всякий міг зручно розглянути їх; для сумніви і здивування, диво це, чи тільки уявлення чуда, не було місця. Чудеса Боголюдини мали безліч свідків, з яких більша частина були або ворожі Йому ... Самі люті вороги Господа не відкидали їх, намагалися тільки принизив їх богохульним претолкованіем і всіма засобами, які вселяють їм лукавством і злобою. В чудесах Господа не було ніякої марноти, ніякого ефекту; жодного дива не зроблено напоказ людям; всі чудеса прикривалися покровом Божественного смирення. Вони складають собою ланцюг благодіянь стражденному людству. [5]

- Ігнатій (Брянчанінов). Про чудеса і знамення

Протоієрей Олександр Шмеман у свій роботі "Про диво" відзначає, що Ісус творив чудеса не для пробудження в людях віри, а навпаки вони відбувалися саме по людський вірі. [6] Як ​​приклад цього він наводить випадок, коли Ісус в "прийшовши до Своєї батьківщини ... Він не вчинив тут чуд багатьох через їхню невіру "( Мф. 13:54-58).


Примітки

  1. Іоанн Златоуст. Тлумачення на Матвія Євангеліста. Т. I. СПб., 1901. С. 452
  2. Чудеса і розповіді про чудеса / / Ісус та євангелія. М., 2003 р. - www.krotov.info / spravki / temy / ch / chudo.html # 92
  3. 1 2 Серафим Слобідський. Закон Божий
  4. 1 2 3 4 Аверкій (Таушев), архієпископ. Керівництво до вивчення Святого Письма - www.russian-inok.org/books/averkiy.html
  5. Ігнатій (Брянчанінов). Про чудеса і знамення - www.wco.ru/biblio/books/ignbr6/Main.htm
  6. Шмеман А. "Про диво" / / Чудеса істинні і помилкові. М. 2008. ISBN 978-5-89101-269-1 С. 581