Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Швейцер, Михайло Абрамович


Фото

План:


Введення

Михайло (при народженні Мойсей) Абрамович Швейцер ( 1920 - 2000) - радянський кінорежисер. Народний артист СРСР ( 1990). Лауреат Державної премії СРСР ( 1977).


1. Біографія

Народився 16 лютого 1920 в Пензі [1].

Навесні 1925 року родина переїхала в Москву. Закінчив режисерський факультет ВДІКу (1943, майстерня С. С. М. Ейзенштейна). У 1941-1942 роках - асистент режисера ЦОКС, з 1943 року працював на кіностудії " Мосфільм ". Був асистентом режисера на фільмі" Людина № 217 "(1944). У 1951-1953 - режисер документальних фільмів і видових кінонарис на Свердловської кіностудії.

Перші роботи в якості постановника створив спільно з однокашниками з ВДІКу - "Шлях слави" (1949, с Б. А. Бунеева і А. М. Рибаковим) і "Кортик" (1954, по А. Н. Рибакову, з В. Я. Венгеровим). Інтерес Швейцера до людських доль не тільки в переломні моменти історії, але і в ситуації непростого морального вибору в цілком буденному житті проявився в його самостійних фільмах про радянському селі - "Чужа рідня" (1956, за повістю "Не до двору" В. Ф. Тендрякова) і "Тугий вузол" (1957, за В. Ф. Тендрякова). Остання зі стрічок піддалася різкій партійної критиці і подальшої переробці з метою спрощення та згладжування конфліктів і характерів. Пізніше вона була випущена в прокат під оптимістичним назвою "Саша вступає в життя". Лише в 1988 році режисер зміг частково відновити первісний варіант "тугого вузла".

Наступний фільм Швейцер поставив на історико-революційну тему. Це був "Мічман Панін" ( 1960) з В. В. Тихоновим у головній ролі. Картина мала успіх, що забезпечило Швейцеру місце в обоймі радянських кінорежисерів першого ряду. Неабияку майстерність дозволяло режисеру навіть в пафосних, ідеологічно правильних творах ( "Час, вперед!" по В. П. Катаєва, спільно з С. А. Мількіна, 1966; "Втеча містера Мак-Кінлі", по Л. М. Леонову, 1975) знаходити, крім атракціонів і загостреності стильових рішень, по-своєму стереоскопічне бачення відображуваної епохи.

В повній мірі талант Швейцера розкрився в серії екранізацій літературної класики. У своїх версіях творів Л. Н. Толстого ( "Воскресіння", 1960 - 1962; " Крейцерова соната ", з С. А. Мількіна, 1987), І. А. Ільфа та Е. П. Петрова ( "Золоте теля", 1968), А. П. Чехов ( "Карусель", 1970; "Смішні люди", 1978), А. С. Пушкіна ( "Маленькі трагедії", 1979) та М. В. Гоголя ( "Мертві душі", 1984) режисер дбайливо, уважно ставлячись мало не до кожного слова класиків, зберігає і особисту інтонацію, який міняє свій регістр часом у межах однієї сцени: від комічної, фарсової, ексцентричної ноти - до сумної, драматичним, навіть трагічним.

В останнє десятиліття свого життя, важке для всієї російської кінематографії, режисер відчував труднощі з реалізацією своїх проектів, випустивши тільки два фільми - соціальний фарс "Як живете, карасі?" ( 1992, спільно з С. А. Мількіна) і своєрідний бенефіс "Послухай, Фелліні!" ( 1993, спільно з С. А. Мількіна) з Л. М. Гурченко в єдиній ролі.

Михайло Швейцер помер 2 червня 2000. Похований на 39-й дільниці Востряковському кладовищі Москви.

Дружина і співрежисер - С. А. Мількіна.


2. Нагороди та звання


3. Досягнення


4. Фільмографія

4.1. Режисерські роботи та сценарії

  1. 1949 - Шлях слави (режисер)
  2. 1954 - Кортик (режисер)
  3. 1956 - Чужа рідня (режисер)
  4. 1957 - Тугий вузол (режисер)
  5. 1960 - Мічман Панін (режисер)
  6. 1960 - Воскресіння (режисер, сценарист)
  7. 1965 - Час, вперед! (режисер, сценарист)
  8. 1968 - Золоте теля (режисер, сценарист)
  9. 1970 - Карусель (режисер, сценарист)
  10. 1975 - Втеча містера Мак-Кінлі (режисер)
  11. 1977 - Смішні люди! (режисер, сценарист)
  12. 1979 - Маленькі трагедії (режисер, сценарист)
  13. 1984 - Мертві душі (режисер, сценарист)
  14. 1987 - Крейцерова соната (режисер, сценарист)
  15. 1991 - Як живете, карасі? (режисер, сценарист)
  16. 1993 - Послухай, Фелліні! (режисер, сценарист)
  17. 2001 - Кішки під дощем (сценарист)

4.2. Акторські роботи

  1. 1966 - Час, вперед!

Примітки

  1. Велика радянська енциклопедія. Гол. ред. А. М. Прохоров, 3-е изд. Т. 29. Чаган - Екс-ле-Бен. 1978. 640 стр., іл.; 28 л. іл. і карт.
  2. Указ Президента РФ від 13 березня 2000 р. № 487
  3. Указ Президента РФ від 28 грудня 1995 р. № 1325
  4. Указ Президента СРСР від 3 травня 1990 р. № 94
  5. Указ Президента РФ від 12 січня 1999 р. № 93

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Барг, Михайло Абрамович
Швейцер, Альберт
Швейцер, Антон
Френкель, Ян Абрамович
Самосуд, Самуїл Абрамович
Башмет, Юрій Абрамович
Головінський, Ілля Абрамович
Гуревич, Борис Абрамович
Додін, Лев Абрамович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru